jabłka w galaretce przepis
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy

Ten deser przypomina niektórym... piwo. Jeden dodatek sprawia, że dosłownie rozpływa się w ustach

Galaretka już sama w sobie jest niesamowicie smakowitym deserem. Jednak, w połączeniu z prażonymi jabłkami tworzy kulinarne dzieło, któremu nie da się oprzeć. Spróbujcie, a sami się przekonacie!
Weronika Kępa
styczeń 11, 2021

Siła tkwi w prostocie – te słowa znajdują potwierdzenie również w świecie kulinarnym. W końcu prażonych jabłek w galaretce nie można nie kochać! Do przygotowania tego deseru potrzebujecie zaledwie 5 składników. Ich połączenie nie sprawi wam trudności, a efekt będzie powalający.

Waszych gości zachwyci nie tylko smak, ale również wygląd domowych słodyczy. Bowiem umieszczone w szklance będą do złudzenia przypominać piwo z pianką. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na jabłka w galaretce

Będziecie potrzebować

  • 4 twarde i soczyste jabłka
  • 1 galaretki o smaku gruszkowym (możecie też użyć każdej innej)
  • 250 ml śmietany 30 proc.
  • 100 ml wody
  • Cukru pudru

Przygotowanie

  1. Jabłka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w niewielką kosteczkę. 
  2. Tak przygotowane owoce umieśćcie w rondelku i podlejcie 100 ml wody. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez kilka minut, aż do miękkości jabłek.
  3. Po upływie tego czasu zdejmijcie rondelek z ognia, umieśćcie w nim galaretkę, a następnie dokładnie wymieszajcie. Jeśli wasze jabłka są dosyć kwaśne dodajcie do nich trochę cukru pudru. Całość odstawcie do wystudzenia.
  4. Po upływie kolejnych kilkunastu minut galaretkę z owocami przełóżcie do deserowych pucharków lub miseczek. Przysmaki umieśćcie w lodówce, tak aby całkowicie stężały.
  5. W tym czasie zajmijcie się ubiciem kremówki. W wysokiej misce umieśćcie śmietanę i cukier puder. Miksujcie aż do powstania sztywnej masy. Tak przygotowaną przełóżcie do rękawa cukierniczego (jeśli takowego nie macie, nic nie szkodzi).
  6. Ubitą śmietanę wyłóżcie na stężałą galaretkę z jabłkami.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Komentarze
galaretka z owocami przepis
Gotujmy.pl/mycha
Newsy Chcecie, żeby galaretka dobrze zastygła? Nigdy nie wrzucajcie do niej tych owoców
Trzymaliście galaretkę w lodówce całą noc, a mimo to macie wrażenie, że nie stężała do końca? To wina owoców. Bowiem przed umieszczeniem w deserze niektóre z nich powinny zostać obgotowane.
Weronika Kępa
styczeń 10, 2021

Galaretka z owocami i bitą śmietaną to deser uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych. Jej sekret stanowią właściwie przygotowane dodatki. Bowiem, aby galaretka szybko stężała, najlepiej używać owoców w formie mrożonej. Zapewniamy, że te będą smakować i wyglądać wybornie. Okazuje się również, że proces tężenia galaretek, może się wydłużyć przez dodatek świeżych owoców. Największą przeszkodę stanowią kiwi i ananas. Jeśli chcecie ich użyć w swoim deserze, powinniście je najpierw obgotować we wrzątku, inaczej galaretka do której zostaną włożone nie zastygnie. Znając te zasady możecie śmiało przygotować kolorowy deser z naszego przepisu! Przepis na galaretkę z owocami Będziecie potrzebować 1 galaretki truskawkowej, pomarańczowej i cytrynowej Mrożonych truskawek, ananasa i brzoskwiń (mogą być też z puszki) Przygotowanie Przygotujcie trzy średniej wielkości, odporne na wysoką temperaturę naczynia (mogą być miski). Do każdego z nich wsypcie po jednym proszku na galaretkę. W czajniku zagotujcie ok. 1200 ml wody. Do każdej galaretki dolejcie ok. 380 ml wrzątku. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wystudzenia. Najlepiej będzie, kiedy zatrudnicie do tego jakichś pomocników. Jeśli używacie mrożonych owoców wystarczy, że wyjmiecie je z opakowań w takiej ilości, jaka wam odpowiada najbardziej. Jeśli jednak używacie świeżych owoców lub tych z puszki, powinniście je oczyścić, pokroić i obgotować. Na dno pucharków wlejcie galaretkę truskawkową (do 1/3 wysokości) i umieśćcie w niej pokrojone truskawki. Tak przygotowaną wstawcie do lodówki i poczekajcie aż całkowicie stężeje. Na stężoną galaretkę truskawkową wylejcie galaretkę pomarańczową (powinna sięgać do 2/3 wysokości) i dodajcie pokrojone brzoskwinie....

Przeczytaj