jabłka w galaretce przepis
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy

Ten deser przypomina niektórym... piwo. Jeden dodatek sprawia, że dosłownie rozpływa się w ustach

Galaretka już sama w sobie jest niesamowicie smakowitym deserem. Jednak, w połączeniu z prażonymi jabłkami tworzy kulinarne dzieło, któremu nie da się oprzeć. Spróbujcie, a sami się przekonacie!

Siła tkwi w prostocie – te słowa znajdują potwierdzenie również w świecie kulinarnym. W końcu prażonych jabłek w galaretce nie można nie kochać! Do przygotowania tego deseru potrzebujecie zaledwie 5 składników. Ich połączenie nie sprawi wam trudności, a efekt będzie powalający.

Waszych gości zachwyci nie tylko smak, ale również wygląd domowych słodyczy. Bowiem umieszczone w szklance będą do złudzenia przypominać piwo z pianką. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na jabłka w galaretce

Będziecie potrzebować

  • 4 twarde i soczyste jabłka
  • 1 galaretki o smaku gruszkowym (możecie też użyć każdej innej)
  • 250 ml śmietany 30 proc.
  • 100 ml wody
  • Cukru pudru

Przygotowanie

  1. Jabłka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w niewielką kosteczkę. 
  2. Tak przygotowane owoce umieśćcie w rondelku i podlejcie 100 ml wody. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez kilka minut, aż do miękkości jabłek.
  3. Po upływie tego czasu zdejmijcie rondelek z ognia, umieśćcie w nim galaretkę, a następnie dokładnie wymieszajcie. Jeśli wasze jabłka są dosyć kwaśne dodajcie do nich trochę cukru pudru. Całość odstawcie do wystudzenia.
  4. Po upływie kolejnych kilkunastu minut galaretkę z owocami przełóżcie do deserowych pucharków lub miseczek. Przysmaki umieśćcie w lodówce, tak aby całkowicie stężały.
  5. W tym czasie zajmijcie się ubiciem kremówki. W wysokiej misce umieśćcie śmietanę i cukier puder. Miksujcie aż do powstania sztywnej masy. Tak przygotowaną przełóżcie do rękawa cukierniczego (jeśli takowego nie macie, nic nie szkodzi).
  6. Ubitą śmietanę wyłóżcie na stężałą galaretkę z jabłkami.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Przepis na wielkanocną szarlotkę
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą i budyniem. Smakuje rewelacyjnie. Będzie idealna do kawy i herbaty
Ta wielkanocna szarlotka podbije serca waszych bliskich. Znajdą w niej bowiem nie tylko jabłka, ale również białą czekoladę oraz waniliowy budyń. Pychotka.

Szarlotki w takiej wersji z pewnością jeszcze nigdy nie próbowaliście. Wasze kubki smakowe oszaleją z zachwytu, kiedy tylko jej spróbują. Przepis na wielkanocną szarlotkę Będziecie potrzebować: 700 gramów mąki pszennej 20 gramów mąki ziemniaczanej 100 gramów białej czekolady 50 gramów kakao 250 gramów cukru 250 gramów masła 400 ml mleka 1 kilograma jabłek 2 budyni waniliowych 3 białek 2 łyżeczek proszku do pieczenia 2 łyżek śmietany 18 proc. 1 łyżeczki cynamonu Szczypty soli Przygotowanie: Wprost na drewnianą stolnicę przesiejcie mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Dodajcie również 200 gramów cukru, 1 kostkę masła oraz śmietanę. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto podzielcie na dwie części i obie zawińcie w folie spożywczą – pierwszą schowajcie do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto umieszczone w lodówce i wyklejcie nim dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Jabłka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne oraz pestki, a na koniec pokrójcie w drobną kosteczkę. W garnku rozpuśćcie 2 łyżki masła i umieśćcie w nim pokrojone jabłka, posypcie je cynamonem i dwoma łyżkami cukru, zamieszajcie i duście przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z jabłkami z gazu i dodajcie do nich pokruszoną białą czekoladę oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do rozpuszczenia czekolady. Tak przygotowaną masę wylejcie na ciasto. Budynie przygotujcie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu producenta, wykorzystując do tego 400 ml mleka i 3 łyżki cukru....

Katarzyna Cichopek
ons
Newsy
Cichopek z córką zrobiły w kuchni coś zaskakującego. Też tak robicie?
Znana aktorka, Katarzyna Cichopek, nawet w okresie świąt nie odpoczęła od codziennych obowiązków i Instagrama. Gwiazda pokazała zdjęcia z kuchni, na których wraz z córką piecze… tartę jabłkową!

Zwykła szarlotka to już przeżytek, Katarzyna Cichopek zdecydowanie woli tartę z jabłkami. Gwiazda TVP przyrządziła ją nawet na święta. „Świąteczna tarta z jabłkami grójeckimi (…) Cały dom pięknie pachnie pieczonymi jabłkami. Uwielbiam przygotowania do Świąt, zwłaszcza z moim małym Szefem Kuchni” – czytamy na Instagramie Cichopek. Zdjęcia z rodzinnego pieczenia uzyskały niemal 17 tysięcy polubień i blisko 100 komentarzy. Fani jak zwykle byli zachwyceni ujęciami z prywatnego życia aktorki. „Dobry wybór! To ciasto jest przepyszne!”, „Ale wspaniała mama z ciebie”, „Super wygląda ta tarta, czy można przepis?”, „Piękne zdjęcia”, „Ale jesteście do siebie podobne. Super, że możesz liczyć na pomocnika w kuchni”, „Ale masz fajną asystentkę”. Choć Cichopek nie zdradziła przepisu na tartę jej autorstwa, my mamy dla was recepturę na tego typu ciasto. Na pewno wyjdzie przepyszne! Przepis na tartę z jabłkami Składniki 5 jabłek 100 gramów masła 170 gramów mąki 2 jajka (1 całe, a z 1 tylko żółtko) 100 gramów cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka bułki tartej szczypta soli cynamon goździki Przygotowanie W dużej misce umieśćcie masło i mąkę. Całość posiekajcie nożem, tak by przypominało kruszonkę. Dodajcie sól, 60 gramów cukru oraz żółtko, a następnie wyróbcie ciasto przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy uformujcie kulkę, owińcie ją folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki podzielcie ciasto na pół. Jedną część dokładnie rozwałkujcie i wyłóżcie nią dno oraz boki foremki o średnicy 20 cm i oprószcie bułką tartą. Drugą część ciasta...

Przepis na mazurek z mleka w proszku
Adobe Stock
Newsy
Najpyszniejsza i najprostsza masa do mazurka w 5 minut. Taką robiły nasze babcie. Wspaniały smak
Już niedługo świąteczne stoły Polaków zapełnią się przepysznymi mazurkami. Jeśli nie macie pomysłu na masę koniecznie spróbujcie przyrządzić tę na bazie mleka w proszku. Jest przepyszna.

Większość z was prawdopodobnie ucieka się do przyrządzenia mazurka w najbardziej klasycznej wersji. Zazwyczaj składa się on z kruchego spodu, masy kajmakowej i ulubionych bakalii. Choć wiemy, że nic nie smakuje tak dobrze jak tradycja, dzisiaj zachęcamy was do mazurkowego szaleństwa. Spróbujcie przyrządzić masę na bazie mleka w proszku. Z pewnością nie pożałujecie. Przepis na mazurka z mleka w proszku Będziecie potrzebować: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów mąki krupczatki 100 gramów mleka w proszku 150 gramów białego cukru 200 gramów zimnego masła  50 gramów cukru pudru 1 łyżki śmietany 18 proc. 1 opakowania cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia  1 żółtka Szczypty soli Przygotowanie: Oba rodzaje mąki umieśćcie w dużej misce lub na drewnianej stolnicy. Dodajcie do nich 100 gramów masła, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól. Całość posiekajcie na mniejsze kawałki przy pomocy noża. Tak przygotowane składniki połączcie z proszkiem do pieczenia, żółtkiem oraz śmietaną. Całość dokładnie zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Z gotowego ciasta uformujcie kulkę i owińcie je folią spożywczą, a następnie umieśćcie w lodówce na ok. 2 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie je na grubość maksymalnie 0,5 cm. Następnie przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i ponakłuwajcie widelcem. Piekarnik rozgrzejcie do 190 st. C i umieśćcie w nim ciasto na ok. 20 minut. Gdy się zarumieni to znak, że jest gotowe. Wówczas wyjmijcie je i odstawcie do wystudzenia. Biały cukier, 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz mleko w proszku połączcie w dużej misce. W niewielkim rondelku rozpuśćcie pozostałe 100...

Przepis na wielkanocną kaczkę w pomarańczach
Instagram/Adobe Stock
Newsy
Pascal Brodnicki zdradził przepis na wielkanocną kaczkę. Podaje ją z pysznym dodatkiem
Na wielkanocnym stole Pascala Brodnickiego nie zabraknie kaczki. Znany kucharz postanowił zdradzić przepis na to wyjątkowe danie. Połączenie mięsa z cytrusami, brzmi nowocześnie i pysznie.

Żurek, biała kiełbaska, faszerowane jajka oraz mazurek – tego pod żadnym pozorem nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jednak, jak wiadomo, co dom to obyczaj. Toteż Pascal Brodnicki nie wyobraża sobie Wielkanocy bez przepysznej kaczki z piekarnika. Serwuje ją w towarzystwie pomarańczy, jabłek oraz żurawiny. Wychodzi tak pyszna, że palce lizać. Przepis na kaczkę pieczoną z pomarańczami Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać się dziwne, w rzeczywistości smakuje obłędnie. Okazuje się bowiem, że kaczka bardzo lubi słodkie dodatki.  Odwzorowanie tego przepisu nie zajmie wam wiele czasu. Receptura jest naprawdę dziecinnie prosta. Wystarczy zamarynować i nafaszerować mięso, ułożyć wokół niego dodatki i upiec.  Będziecie potrzebować: 1 kaczki w całości 200 gramów żurawiny (świeżej lub ze słoika) 3 jabłek 4 pomarańczy 6 łyżek miodu 3 cebul 2 ząbków czosnku ½ cytryny 2 łyżek oleju Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, ostrej papryki Przygotowanie: W małej miseczce umieśćcie sól, ostrą paprykę, majeranek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość wymieszajcie. Kaczkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie dokładnie natrzyjcie przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw. Jabłka opłuczcie pod wodą, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne oraz pestki i podzielcie na ćwiartki. Cytrynę sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie na plasterki.  Oba składniki umieśćcie w środku kaczki (jabłko włóżcie tylko jedno) dodajcie również żurawinę. Otwór zwiążcie nitką lub zepnijcie wykałaczkami. Tak przygotowaną kaczkę przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Wokół ułóżcie resztę pokrojonych wcześniej...