Mielone w sosie pieczarkowym
Gotujmy.pl/madzik323
Newsy

Ten cudowny przepis na mielone w sosie podbija sieć. Dodajcie ten składnik, a będą tak pyszne, że jeden garnek nie wystarczy

Szukacie pomysłu na obiad, który zniknie ze stołu w kilka sekund? To danie, któremu nikt nie może się oprzeć!

Wy lub wasi domownicy, jesteście trochę znudzeni tradycyjnymi kotletami mielonymi? Koniecznie musicie poznać ten przepis. To niezwykłe danie zawiera jeden składnik, który podkręca smak do granic możliwości. Możecie od razu zrobić podwójną porcję, zapewniamy, że jedna was nie nasyci. Będziecie chcieli więcej!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mielone w sosie

Tradycyjne kotlety mielone oczywiście też są bardzo smaczne, ale nie dorównują smakiem temu przepisowi. Sos bazujący na smażonych pieczarkach niesamowicie podkręca smak mięsa i bardzo do niego pasuje. Dodatek takiego sosu do kotletów to też kulinarna gra teksturami: soczyste, ale chrupiące z wierzchu mięso łączy się z kremowym, jedwabistym sosem pieczarkowym o głębokim smaku bulionu. Dodatek natki pietruszki dodaje mu świeżości, dodatkowego zapachu i pięknie przełamuje szary kolor dania. To danie podane na przykład z kaszą gryczaną i surówką z buraków, na pewno zrobi w waszych domach furorę.

Składniki na mięso

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej do zmielenia lub mielonej
  • Cebula
  • 2 jajka
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, granulowany czosnek

Składniki na sos:

  • ok. 3 łyżki oleju
  • Cebula
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • Przyprawy do smaku
  • Pęczek pietruszki
  • Pół litra bulionu
Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Gołąbki

Gołąbki inne niż wszystkie. Błyskawiczny przepis na uwielbiane danie Polaków

Przygotowanie mielonych w sosie

  1. Mięso i cebulę umyjcie i zmielcie w maszynce.
  2. Do zmielonego mięsa dodajcie jajka, przyprawy i wyrabiajcie je przez jakiś czas do połączenia składników w jedną masę.
  3. Cebulę pokrójcie w kostkę, pieczarki umyjcie i pokrójcie w plasterki. 
  4. Na patelni rozgrzejcie olej, zeszklijcie na nim cebulę. Dodajcie pieczarki i smażcie chwilę. 
  5. Przyprawcie zawartość patelni. 
  6. Do pieczarek i cebuli dodajcie bulion, zagęśćcie go mąką z wodą.
  7. Dos śmietany dodajcie łyżkę ciepłego sosu, aby się zahartowała i zabielcie nią sos. 
  8. Mięso uformujcie w pulpety i smażcie na osobnej patelni. Obsmażcie je z każdej strony.
  9. Gdy pulpety będą gotowe, dodajcie je do sosu i podgrzejcie. Posypcie natką pietruszki. 
  10. Pulpety podawajcie z kaszą lub ziemniakami i surówką. 

Źródło: gotujmy.pl

pulpety przepis
goofy9 / gotujmy.pl
Newsy
Mielone w takim sosie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów. Dodajcie jeden składnik, a posmakują każdemu
Jeżeli lubicie mielone, to na pewno posmakują wam te pyszne pulpeciki w aromatycznym sosie.

Nie ma jak kotlety mielone na obiad! Jednak nawet tak smaczne danie, jak to, prędzej czy później się znudzi. By domownicy nie marudzili, że w kółko jedzą to samo, warto przygotować smaczną alternatywę dla pysznych mielonych. Co powiecie na mięso w smakowitym sosie pomidorowym? Palce lizać! Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przepis na mielone w sosie pomidorowym Te pulpety są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego nawet jeśli jesteście jeszcze początkującymi kucharzami, to śmiało spróbujcie swoich sił i zróbcie mielone w sosie! Będziecie potrzebowali poniższych składników: Do pulpetów: 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 3 łyżki mąki Olej Sól Pieprz Do sosu: Pół papryki czerwonej 1 cebula 2 pomidory 3 łyżki masła 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany Sól Pieprz Przygotowanie Umyjcie cebulę i zetrzyjcie ją na tarce na małych oczkach. Do miski włóżcie mięso mielone, wbijcie jedno jajko i dodajcie startą cebulę. Doprawcie solą i pieprzem i wyróbcie masę na pulpety. Z mięsa formujcie kulki, każdą obtoczcie w mące i smażcie na rozgrzanym tłuszczu. W tym czasie przygotujcie sos. Na patelni roztopcie 3 łyżki masła i wrzućcie posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajcie pokrojoną w kosteczkę paprykę. Na sam koniec wrzućcie na patelnię dwa pokrojone i sparzone wcześniej pomidory (muszą być bez skórek) oraz łyżkę przecieru. Duście warzywa do momentu, aż zmiękną. Zmiksujcie blenderem. Na koniec doprawcie sos według uznania i zagęśćcie mąką ze śmietaną. Smacznego! Mielone smakują doskonale podane z ziemniakami i surówką.   Źródło: gotujmy.pl

pulpety przepis
AdobeStock
Newsy
Soczyste i mięciutkie pulpety z mięsa mielonego. Nie rozwalają się podczas gotowania dzięki składnikowi za 3 zł
Pulpety rozpadają się wam w garnku? Jest na to bardzo prosta rada! Wystarczy jeden składnik.

Delikatne i rozpływające się w ustach pulpety to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Dzięki dodaniu jednego składnika będą bardzo zwarte i nie rozpadną się w trakcie gotowania! Przepis na pulpety Do przygotowania smacznych, soczystych, domowych pulpetów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki na pulpety: Pół kilograma mielonego mięsa (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub drobiowe) Filiżanka zimnego bulionu warzywnego (albo sama woda) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki kaszy manny Szczypta lubczyku Szczypta pieprzu ziołowego Pół łyżeczki soli Składniki na sos: 1 litr bulionu warzywnego Garść suszonych grzybów (lub kilka pieczarek, jednak sos będzie znacznie smaczniejszy, jeśli użyjecie grzybów suszonych) 100 ml zimnej wody 2 łyżki mąki Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Do miski włóżcie mięso mielone. Wlejcie do niego filiżankę zimnego (!) bulionu, 1 jajko, cebulę, czosnek, szczyptę lubczyku, pieprzu, sól i 3 łyżki kaszy manny. Dzięki temu składnikowi pulpety będą zwarte i nie rozpadną się! Bardzo dokładnie wyróbcie masę na pulpety. Im dłużej będziecie ją wyrabiać, tym będzie ona bardziej spójna. Gdy mięso przestanie się kleić do ścianek miski, przykryjcie je folią spożywczą i odstawcie do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie formujcie mięso w kształt pulpetów. W garnku podgrzejcie litr bulionu warzywnego i dodajcie do niego zamoczone wcześniej suszone grzyby. Gdy wywar będzie się już gotował, włóżcie do niego pulpety pojedynczo i bardzo powoli – dzięki temu nie spadnie temperatura bulionu. Gotujcie przez 10 minut na małym ogniu. W...

bitki wieprzowe w sosie mysliwskim
Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Mięciutkie bitki w doskonałym sosie, który zniknie z talerzy do ostatniej kropli
Soczyste i aromatyczne bitki wieprzowe w delikatnym sosie myśliwskim to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Danie jest tak pyszne, że nikt nie przejdzie obok niego obojętnie. Dodanie jednego składnika sprawia, że całość jest jeszcze bardziej smaczna. Sprawdźcie ten przepis!

Niedzielny obiad wiąże się z pewnego rodzaju wyniosłością, kiedy wypada podać bardziej wystawny obiad niż na co dzień. Gdy znudzą się wam kotlety schabowe lub mielone, to świetnym pomysłem są bitki wieprzowe w delikatnym, aromatycznym sosie myśliwskim. Bliscy będą zachwyceni tym daniem, które szybko zniknie z talerzy. Jaki sos do bitek? Takie mięso najlepiej łączy się z sosem grzybowym. To dla wielu może być nie lada wyzwanie, jednak dodanie do niego serka topionego sprawi, że będzie idealnie kremowy i delikatny. Sekretem udanego dania jest odpowiedni czas przygotowania. Im dłużej mięso dusi się w sosie, tym bardziej jest aromatyczne oraz soczyste. Taka potrawa doskonale się sprawdzi podczas niedzielnego obiadu w gronie najbliższych bądź w trakcie różnych uroczystości. Wszyscy będą zachwyceni wyjątkowym smakiem, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Przepis na bitki wieprzowe  w sosie myśliwskim Składniki: 1 kg chudego karczku  ½ litra bulionu 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g leśnych grzybów mrożonych 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 2 ząbki czosnku 100 g serka topionego musztarda mąka sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Karczek dokładnie umyjcie i osuszcie. Następnie pokrójcie go w plastry o grubości około 1 cm. Każdy z nich delikatnie rozbijcie za pomocą tłuczka. Mięso oprószcie mąką. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju i ułóżcie na nim plastry karczku. Obsmażcie je z obu stron, a później zdejmijcie je z patelni. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na pozostałym tłuszczu na patelni, podsmażcie ją do zeszklenia. Bitki posmarujcie musztardą, a następnie ułóżcie je w garnku lub innym naczyniu, w...

przepis na pulpety
AdobeStock
Przepisy
Przepyszne pulpety z niespodzianką. Tego dodatku na pewno się nie spodziewaliście!
Jeżeli znudziły ci się klasyczne pulpety, to musisz spróbować tego przepisu z niespodzianką!

Kotleciki z mięsa mielonego to doskonała baza różnych dań lub główny posiłek, podawany z ziemniakami i surówką. Ponieważ do pulpetów można użyć różnych rodzajów mięsa mielonego, bardzo lubią je dzieci – wystarczy zrobić kotleciki z delikatnego drobiu. Jednak nawet najlepsze dania w końcu mogą się przejeść! Jak temu zaradzić? To bardzo proste – zmodyfikować ulubiony przepis! Dziś mamy dla was coś wyjątkowego. Pulpety z niespodzianką! Ekspresowe danie Pulpety to jedno z tych dań, które są tanie, pożywne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Docenią je także osoby stosujące diety odchudzające! Gotowane kotlety mielone są bardzo sycące i mało kaloryczne, ponieważ do ich przyrządzenia nie używa się w ogóle tłuszczu. Wyjątkowy i prosty przepis na pulpety Aby przygotować te fantastyczne pulpety z niespodzianką, przygotujcie: 4 jaja Pół kilo mięsa mielonego 3 łyżki bułki tartej 1 cebulę Mąkę pszenną Porcję bulionu 200 ml śmietany 300g pieczarek 2 łyżki masła Świeży koperek Kilka liści kapusty pekińskiej Sól Pieprz Przygotowanie Ugotuj dwa jajka, a następnie obierz je ze skorupki i przekrój na równe połówki. W misce wymieszaj mięso mielone z pozostałymi jajkami, bułką tartą, pieprzem i solą. Dokładnie wyrób masę i zacznij formować z niej kotlety. Każdy pulpet spłaszcz delikatnie i połóż na nim połówkę jajka. Jajko obsyp pokrojonym drobno koperkiem i kapustą pekińską. Następnie dokładnie ulep każdego pulpeta tak, aby jajko znalazło się w środku. Kotlety obtocz w mące i wrzucaj po kolei do garnka z gotującym się bulionem. Gotuj przez kilka minut. Na desce pokrój drobno pieczarki i cebulę. Zesmaż wszystko na maśle i dodaj do garnka z...