Wy lub wasi domownicy, jesteście trochę znudzeni tradycyjnymi kotletami mielonymi? Koniecznie musicie poznać ten przepis. To niezwykłe danie zawiera jeden składnik, który podkręca smak do granic możliwości. Możecie od razu zrobić podwójną porcję, zapewniamy, że jedna was nie nasyci. Będziecie chcieli więcej!

Mielone w sosie

Tradycyjne kotlety mielone oczywiście też są bardzo smaczne, ale nie dorównują smakiem temu przepisowi. Sos bazujący na smażonych pieczarkach niesamowicie podkręca smak mięsa i bardzo do niego pasuje. Dodatek takiego sosu do kotletów to też kulinarna gra teksturami: soczyste, ale chrupiące z wierzchu mięso łączy się z kremowym, jedwabistym sosem pieczarkowym o głębokim smaku bulionu. Dodatek natki pietruszki dodaje mu świeżości, dodatkowego zapachu i pięknie przełamuje szary kolor dania. To danie podane na przykład z kaszą gryczaną i surówką z buraków, na pewno zrobi w waszych domach furorę.

Składniki na mięso

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej do zmielenia lub mielonej
  • Cebula
  • 2 jajka
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, granulowany czosnek

Składniki na sos:

  • ok. 3 łyżki oleju
  • Cebula
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • Przyprawy do smaku
  • Pęczek pietruszki
  • Pół litra bulionu

Przygotowanie mielonych w sosie

  1. Mięso i cebulę umyjcie i zmielcie w maszynce.
  2. Do zmielonego mięsa dodajcie jajka, przyprawy i wyrabiajcie je przez jakiś czas do połączenia składników w jedną masę.
  3. Cebulę pokrójcie w kostkę, pieczarki umyjcie i pokrójcie w plasterki. 
  4. Na patelni rozgrzejcie olej, zeszklijcie na nim cebulę. Dodajcie pieczarki i smażcie chwilę. 
  5. Przyprawcie zawartość patelni. 
  6. Do pieczarek i cebuli dodajcie bulion, zagęśćcie go mąką z wodą.
  7. Dos śmietany dodajcie łyżkę ciepłego sosu, aby się zahartowała i zabielcie nią sos. 
  8. Mięso uformujcie w pulpety i smażcie na osobnej patelni. Obsmażcie je z każdej strony.
  9. Gdy pulpety będą gotowe, dodajcie je do sosu i podgrzejcie. Posypcie natką pietruszki. 
  10. Pulpety podawajcie z kaszą lub ziemniakami i surówką. 

Źródło: gotujmy.pl