Mielone w sosie pieczarkowym
Gotujmy.pl/madzik323
Newsy

Ten cudowny przepis na mielone w sosie podbija sieć. Dodajcie ten składnik, a będą tak pyszne, że jeden garnek nie wystarczy

Szukacie pomysłu na obiad, który zniknie ze stołu w kilka sekund? To danie, któremu nikt nie może się oprzeć!

Wy lub wasi domownicy, jesteście trochę znudzeni tradycyjnymi kotletami mielonymi? Koniecznie musicie poznać ten przepis. To niezwykłe danie zawiera jeden składnik, który podkręca smak do granic możliwości. Możecie od razu zrobić podwójną porcję, zapewniamy, że jedna was nie nasyci. Będziecie chcieli więcej!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mielone w sosie

Tradycyjne kotlety mielone oczywiście też są bardzo smaczne, ale nie dorównują smakiem temu przepisowi. Sos bazujący na smażonych pieczarkach niesamowicie podkręca smak mięsa i bardzo do niego pasuje. Dodatek takiego sosu do kotletów to też kulinarna gra teksturami: soczyste, ale chrupiące z wierzchu mięso łączy się z kremowym, jedwabistym sosem pieczarkowym o głębokim smaku bulionu. Dodatek natki pietruszki dodaje mu świeżości, dodatkowego zapachu i pięknie przełamuje szary kolor dania. To danie podane na przykład z kaszą gryczaną i surówką z buraków, na pewno zrobi w waszych domach furorę.

Składniki na mięso

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej do zmielenia lub mielonej
  • Cebula
  • 2 jajka
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, granulowany czosnek

Składniki na sos:

  • ok. 3 łyżki oleju
  • Cebula
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • Przyprawy do smaku
  • Pęczek pietruszki
  • Pół litra bulionu
Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Gołąbki

Gołąbki inne niż wszystkie. Błyskawiczny przepis na uwielbiane danie Polaków

Przygotowanie mielonych w sosie

  1. Mięso i cebulę umyjcie i zmielcie w maszynce.
  2. Do zmielonego mięsa dodajcie jajka, przyprawy i wyrabiajcie je przez jakiś czas do połączenia składników w jedną masę.
  3. Cebulę pokrójcie w kostkę, pieczarki umyjcie i pokrójcie w plasterki. 
  4. Na patelni rozgrzejcie olej, zeszklijcie na nim cebulę. Dodajcie pieczarki i smażcie chwilę. 
  5. Przyprawcie zawartość patelni. 
  6. Do pieczarek i cebuli dodajcie bulion, zagęśćcie go mąką z wodą.
  7. Dos śmietany dodajcie łyżkę ciepłego sosu, aby się zahartowała i zabielcie nią sos. 
  8. Mięso uformujcie w pulpety i smażcie na osobnej patelni. Obsmażcie je z każdej strony.
  9. Gdy pulpety będą gotowe, dodajcie je do sosu i podgrzejcie. Posypcie natką pietruszki. 
  10. Pulpety podawajcie z kaszą lub ziemniakami i surówką. 

Źródło: gotujmy.pl

pulpety przepis
AdobeStock
Newsy
Soczyste i mięciutkie pulpety z mięsa mielonego. Nie rozwalają się podczas gotowania dzięki składnikowi za 3 zł
Pulpety rozpadają się wam w garnku? Jest na to bardzo prosta rada! Wystarczy jeden składnik.

Delikatne i rozpływające się w ustach pulpety to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Dzięki dodaniu jednego składnika będą bardzo zwarte i nie rozpadną się w trakcie gotowania! Przepis na pulpety Do przygotowania smacznych, soczystych, domowych pulpetów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki na pulpety: Pół kilograma mielonego mięsa (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub drobiowe) Filiżanka zimnego bulionu warzywnego (albo sama woda) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki kaszy manny Szczypta lubczyku Szczypta pieprzu ziołowego Pół łyżeczki soli Składniki na sos: 1 litr bulionu warzywnego Garść suszonych grzybów (lub kilka pieczarek, jednak sos będzie znacznie smaczniejszy, jeśli użyjecie grzybów suszonych) 100 ml zimnej wody 2 łyżki mąki Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Do miski włóżcie mięso mielone. Wlejcie do niego filiżankę zimnego (!) bulionu, 1 jajko, cebulę, czosnek, szczyptę lubczyku, pieprzu, sól i 3 łyżki kaszy manny. Dzięki temu składnikowi pulpety będą zwarte i nie rozpadną się! Bardzo dokładnie wyróbcie masę na pulpety. Im dłużej będziecie ją wyrabiać, tym będzie ona bardziej spójna. Gdy mięso przestanie się kleić do ścianek miski, przykryjcie je folią spożywczą i odstawcie do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie formujcie mięso w kształt pulpetów. W garnku podgrzejcie litr bulionu warzywnego i dodajcie do niego zamoczone wcześniej suszone grzyby. Gdy wywar będzie się już gotował, włóżcie do niego pulpety pojedynczo i bardzo powoli – dzięki temu nie spadnie temperatura bulionu. Gotujcie przez 10 minut na małym ogniu. W...

bitki wieprzowe w sosie mysliwskim
Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Mięciutkie bitki w doskonałym sosie, który zniknie z talerzy do ostatniej kropli
Soczyste i aromatyczne bitki wieprzowe w delikatnym sosie myśliwskim to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Danie jest tak pyszne, że nikt nie przejdzie obok niego obojętnie. Dodanie jednego składnika sprawia, że całość jest jeszcze bardziej smaczna. Sprawdźcie ten przepis!

Niedzielny obiad wiąże się z pewnego rodzaju wyniosłością, kiedy wypada podać bardziej wystawny obiad niż na co dzień. Gdy znudzą się wam kotlety schabowe lub mielone, to świetnym pomysłem są bitki wieprzowe w delikatnym, aromatycznym sosie myśliwskim. Bliscy będą zachwyceni tym daniem, które szybko zniknie z talerzy. Jaki sos do bitek? Takie mięso najlepiej łączy się z sosem grzybowym. To dla wielu może być nie lada wyzwanie, jednak dodanie do niego serka topionego sprawi, że będzie idealnie kremowy i delikatny. Sekretem udanego dania jest odpowiedni czas przygotowania. Im dłużej mięso dusi się w sosie, tym bardziej jest aromatyczne oraz soczyste. Taka potrawa doskonale się sprawdzi podczas niedzielnego obiadu w gronie najbliższych bądź w trakcie różnych uroczystości. Wszyscy będą zachwyceni wyjątkowym smakiem, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Przepis na bitki wieprzowe  w sosie myśliwskim Składniki: 1 kg chudego karczku  ½ litra bulionu 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g leśnych grzybów mrożonych 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 2 ząbki czosnku 100 g serka topionego musztarda mąka sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Karczek dokładnie umyjcie i osuszcie. Następnie pokrójcie go w plastry o grubości około 1 cm. Każdy z nich delikatnie rozbijcie za pomocą tłuczka. Mięso oprószcie mąką. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju i ułóżcie na nim plastry karczku. Obsmażcie je z obu stron, a później zdejmijcie je z patelni. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na pozostałym tłuszczu na patelni, podsmażcie ją do zeszklenia. Bitki posmarujcie musztardą, a następnie ułóżcie je w garnku lub innym naczyniu, w...

przepis na pulpety
AdobeStock
Przepisy
Przepyszne pulpety z niespodzianką. Tego dodatku na pewno się nie spodziewaliście!
Jeżeli znudziły ci się klasyczne pulpety, to musisz spróbować tego przepisu z niespodzianką!

Kotleciki z mięsa mielonego to doskonała baza różnych dań lub główny posiłek, podawany z ziemniakami i surówką. Ponieważ do pulpetów można użyć różnych rodzajów mięsa mielonego, bardzo lubią je dzieci – wystarczy zrobić kotleciki z delikatnego drobiu. Jednak nawet najlepsze dania w końcu mogą się przejeść! Jak temu zaradzić? To bardzo proste – zmodyfikować ulubiony przepis! Dziś mamy dla was coś wyjątkowego. Pulpety z niespodzianką! Ekspresowe danie Pulpety to jedno z tych dań, które są tanie, pożywne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Docenią je także osoby stosujące diety odchudzające! Gotowane kotlety mielone są bardzo sycące i mało kaloryczne, ponieważ do ich przyrządzenia nie używa się w ogóle tłuszczu. Wyjątkowy i prosty przepis na pulpety Aby przygotować te fantastyczne pulpety z niespodzianką, przygotujcie: 4 jaja Pół kilo mięsa mielonego 3 łyżki bułki tartej 1 cebulę Mąkę pszenną Porcję bulionu 200 ml śmietany 300g pieczarek 2 łyżki masła Świeży koperek Kilka liści kapusty pekińskiej Sól Pieprz Przygotowanie Ugotuj dwa jajka, a następnie obierz je ze skorupki i przekrój na równe połówki. W misce wymieszaj mięso mielone z pozostałymi jajkami, bułką tartą, pieprzem i solą. Dokładnie wyrób masę i zacznij formować z niej kotlety. Każdy pulpet spłaszcz delikatnie i połóż na nim połówkę jajka. Jajko obsyp pokrojonym drobno koperkiem i kapustą pekińską. Następnie dokładnie ulep każdego pulpeta tak, aby jajko znalazło się w środku. Kotlety obtocz w mące i wrzucaj po kolei do garnka z gotującym się bulionem. Gotuj przez kilka minut. Na desce pokrój drobno pieczarki i cebulę. Zesmaż wszystko na maśle i dodaj do garnka z...

Makaron boloński
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy
Pyszny makaron z mielonym mięsem z patelni. Prosty i szybki przepis na obiad
Szukacie super prostego pomysłu na obiad, który zrobicie szybko? Musicie go wypróbować!

Posiadanie w swoim kulinarnym repertuarze kilku pomysłów na bardzo szybkie obiady to konieczność! Często nie ma czasu na wymyślne dania, których przygotowanie zajmuje wiele godzin, ma wiele etapów i przede wszystkim: brudzi bardzo wiele naczyń. Jeśli jesteście zmęczeni i chcecie zrobić coś na szybko do jedzenia, co zadowoli domowników, wypróbujcie ten pomysł. Jest podobny do tradycyjnego spaghetti, ale dzięki jednemu trikowi pozwala nie brudzić dwóch osobnych garnków! Makaron z sosem z mięsa mielonego Przedstawiamy przepis na makaron z mięsem mielonym. Składniki na szybki makaron z mięsem 250 g mięsa mielonego np. mięsa indyka, mięsa wieprzowego, wołowego 150 g dowolnego makaronu np. świderków, spaghetti Puszka pomidorów 200 g pieczarek Cebula Przyprawy np. mieszanka przypraw bolońskich Olej do smażenia Natka pietruszki Przygotowanie makaronu z mięsem Pieczarki umyjcie, obierzcie je, jeśli tego wymagają i pokrójcie na cząstki. Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę. Rozgrzejcie na patelni olej. Wyłóżcie na patelnię mięso mielone. Rozdrobnijcie je drewnianą łyżką tak, by kawałki mięsa nie były większe niż 1 centymetr. Gdy mięso trochę się już przyrumieni, dodajcie na patelnię pokrojone i osuszone pieczarki oraz cebulę. Podsmażcie przez kilka minut, aż pieczarki będą miękkie, a cebula się zeszkli. Dodajcie do sosu pomidory z puszki i przyprawy do makaronu bolońskiego. Wymieszajcie zawartość patelni. Dodajcie jeszcze 2 szklanki wody. Doprawcie sos solą i pieprzem. Dodajcie na patelnię surowy makaron. Zagotujcie całość i duście około 20 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszajcie, aby makaron nie przywarł do dna. Danie będzie gotowe, jak makaron będzie miękki....