
Sos tatarki to pyszny dodatek, który wzbogaci smak każdej wędliny, a nawet jajek na twardo. Zaserwujcie go podczas wielkanocnego śniadania. Z pewnością przypadnie do gustu waszych gości.
Przepis na domowy sos tatarski
Składniki:
- 200 ml majonezu (najlepiej domowego, ale może być też sklepowy)
- 2 łyżeczek pikantnej musztardy (na przykład angielskiej)
- 4 ogórków konserwowych
- 50 gramów marynowanych grzybów
- 1 łyżki kaparów w zalewie
- 3 jajek
- Przypraw: soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Przygotujcie sobie średniej wielkości miskę (najlepiej szklaną). Umieśćcie w niej majonez oraz musztardę i dokładnie wymieszajcie.
- Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć).
- Po upływie tego czasu odcedźcie jajka, a następnie wystudźcie, obierzcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekajcie i dodajcie do majonezu.
- Ogórki konserwowe również zetrzyjcie na tarce, jednak tym razem na średnich oczkach. Grzybki oraz kapary odcedźcie z zalew (ale ich nie wylewajcie), a następnie bardzo drobniutko posiekajcie. Tak przygotowane składniki także umieśćcie w misce.
- Całość doprawcie solą oraz pieprzem, wzbogaćcie o dwie łyżki zalewy z grzybów oraz kaparów i bardzo dokładnie wymieszajcie. Jeśli zajdzie taka potrzeba możecie na koniec dodatkowo zblendować wasz sos. Dzięki temu będzie o wiele bardziej aksamitny i bez żadnych grudek (niektórzy ich nie lubią).
- Gotowy sos tatarski wstawcie do lodówki. Schłodzony smakuje o wiele lepiej. Serwujcie go w towarzystwie wielkanocnych wędlin, pieczystego czy jajek na twardo.
Największy błąd przy robieniu sosu tatarskiego
Choć odwzorowanie tej receptury jest dziecinnie proste, musicie uważać, by nie popełnić jednego błędu. Mianowicie odcedzając grzybki i kapary z zalewy, pod żadnym pozorem nie wylewajcie płynów do zlewu. To właśnie one wzbogacają smak sosu tatarskiego.
Czytaj także:
- Jak odchudzić sałatkę jarzynową? Dodajcie ten sos zamiast majonezu
- Genialny trik, żeby szybko obrać gorące jajka. Przyda się przed Wielkanocą
- Czy białe skrętki w jajkach należy usunąć? Wiele osób o tym nie wiedziało
Źródło: gotujmy