
Sos tatarki to pyszny dodatek, który wzbogaci smak każdej wędliny, a nawet jajek na twardo. Zaserwujcie go podczas wielkanocnego śniadania. Z pewnością przypadnie do gustu waszych gości.
Największy błąd przy robieniu sosu tatarskiego
Choć odwzorowanie tej receptury jest dziecinnie proste, musicie uważać, by nie popełnić jednego błędu. Mianowicie odcedzając grzybki i kapary z zalewy, pod żadnym pozorem nie wylewajcie płynów do zlewu. To właśnie one wzbogacają smak sosu tatarskiego.
Przepis na domowy sos tatarski
Składniki:
- 200 ml majonezu (najlepiej domowego, ale może być też sklepowy)
- 2 łyżeczek pikantnej musztardy (na przykład angielskiej)
- 4 ogórków konserwowych
- 50 gramów marynowanych grzybów
- 1 łyżki kaparów w zalewie
- 3 jajek
- Przypraw: soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Przygotujcie sobie średniej wielkości miskę (najlepiej szklaną). Umieśćcie w niej majonez oraz musztardę i dokładnie wymieszajcie.
- Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć).
- Po upływie tego czasu odcedźcie jajka, a następnie wystudźcie, obierzcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekajcie i dodajcie do majonezu.
- Ogórki konserwowe również zetrzyjcie na tarce, jednak tym razem na średnich oczkach. Grzybki oraz kapary odcedźcie z zalew (ale ich nie wylewajcie), a następnie bardzo drobniutko posiekajcie. Tak przygotowane składniki także umieśćcie w misce.
- Całość doprawcie solą oraz pieprzem, wzbogaćcie o dwie łyżki zalewy z grzybów oraz kaparów i bardzo dokładnie wymieszajcie. Jeśli zajdzie taka potrzeba możecie na koniec dodatkowo zblendować wasz sos. Dzięki temu będzie o wiele bardziej aksamitny i bez żadnych grudek (niektórzy ich nie lubią).
- Gotowy sos tatarski wstawcie do lodówki. Schłodzony smakuje o wiele lepiej. Serwujcie go w towarzystwie wielkanocnych wędlin, pieczystego czy jajek na twardo.