
Sos tatarki to pyszny dodatek, który wzbogaci smak każdej wędliny, a nawet jajek na twardo. Zaserwujcie go podczas wielkanocnego śniadania. Z pewnością przypadnie do gustu waszych gości.
Przepis na domowy sos tatarski
Składniki:
- 200 ml majonezu (najlepiej domowego, ale może być też sklepowy)
- 2 łyżeczek pikantnej musztardy (na przykład angielskiej)
- 4 ogórków konserwowych
- 50 gramów marynowanych grzybów
- 1 łyżki kaparów w zalewie
- 3 jajek
- Przypraw: soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Przygotujcie sobie średniej wielkości miskę (najlepiej szklaną). Umieśćcie w niej majonez oraz musztardę i dokładnie wymieszajcie.
- Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć).
- Po upływie tego czasu odcedźcie jajka, a następnie wystudźcie, obierzcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekajcie i dodajcie do majonezu.
- Ogórki konserwowe również zetrzyjcie na tarce, jednak tym razem na średnich oczkach. Grzybki oraz kapary odcedźcie z zalew (ale ich nie wylewajcie), a następnie bardzo drobniutko posiekajcie. Tak przygotowane składniki także umieśćcie w misce.
- Całość doprawcie solą oraz pieprzem, wzbogaćcie o dwie łyżki zalewy z grzybów oraz kaparów i bardzo dokładnie wymieszajcie. Jeśli zajdzie taka potrzeba możecie na koniec dodatkowo zblendować wasz sos. Dzięki temu będzie o wiele bardziej aksamitny i bez żadnych grudek (niektórzy ich nie lubią).
- Gotowy sos tatarski wstawcie do lodówki. Schłodzony smakuje o wiele lepiej. Serwujcie go w towarzystwie wielkanocnych wędlin, pieczystego czy jajek na twardo.
Największy błąd przy robieniu sosu tatarskiego
Choć odwzorowanie tej receptury jest dziecinnie proste, musicie uważać, by nie popełnić jednego błędu. Mianowicie odcedzając grzybki i kapary z zalewy, pod żadnym pozorem nie wylewajcie płynów do zlewu. To właśnie one wzbogacają smak sosu tatarskiego.
Czytaj także:
- Jak odchudzić sałatkę jarzynową? Dodajcie ten sos zamiast majonezu
- Genialny trik, żeby szybko obrać gorące jajka. Przyda się przed Wielkanocą
- Czy białe skrętki w jajkach należy usunąć? Wiele osób o tym nie wiedziało
Źródło: gotujmy

Lekko kwaśny i pikantny sos tatarski idealnie pasuje do jajek na twardo, jak również domowych wędlin, smacznych mięs czy delikatnych ryb. Robi się go na bazie majonezu, musztardy i dodatków takich jak marynowane w occie warzywa. Domowy sos tatarski smakuje sto razy lepiej niż ten ze sklepu, dlatego warto przyrządzić go w swojej kuchni. Domowy sos tatarski By sos był smaczny warto zrobić go z wysokiej jakości produktów. Jajka najlepiej kupić te z wolnego wybiegu, od szczęśliwych kur. To samo tyczy się majonezu. Nie musicie kupować go w sklepie. Możecie zrobić go sami w domu, na przykład z przepisu Magdy Gessler , która robi go błyskawicznie w 10 minut. Do sosu tatarskiego pasuje wiele dodatków. Możemy przygotować go też w wersji z kaparami , które niesamowicie urozmaicą jego smak. Przepis na jajka w domowym sosie tatarskim Składniki: 8 jajek 3 łyżeczki kaparów 1 mała czerwona cebula 3 ogórki konserwowe lub kiszone 6 marynowanych grzybków 1 łyżka pokrojonego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 5 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka soku z cytryny Sól Pieprz Cukier Sposób przygotowania: Jajka ugotujcie na twardo w osolonej wodzie przez około 8-10 minut. Ugotowane jajka ostudźcie i obierzcie ze skorupki. Ostudzone jajka pokrójcie na pół i ułóżcie na półmisku lub dużym talerzu. Następnie zróbcie sos tatarski. Ogórki konserwowe lub kiszone, kapary i grzybki marynowane odsączcie z zalewy i pokrójcie drobno. Cebulę obierzcie z łupin i drobno pokrójcie. W miseczce wymieszajcie ze sobą 5 łyżek...

Święta Wielkanocne za pasem. Większość pań domu już głowi się, co w tym roku zaserwuje swoim gościom. W końcu, z jednej strony, umieszczone na stole potrawy powinny być tradycyjne, ale z drugiej miło by było, gdyby zaskoczyły waszych bliskich. Idealnym rozwiązaniem tego problemu będzie sałatka chrzanowa z marynowaną cebulką. W przekąsce, oprócz przepysznego sosu chrzanowego i cebulki, nie brakuje również jajek, które stanowią podstawę każdego wielkanocnego biesiadowania. Przepis zakłada także użycie żółtego sera – pod żadnym pozorem nie pomijajcie tego składnika, dzięki niemu danie będzie smakować naprawdę wybornie. Przepis na wielkanocną sałatkę chrzanową Będziecie potrzebować: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka 300 gramów żółtego sera w kostce 1 puszki kukurydzy 1 słoika cebuli marynowanej 2 słoików tartego chrzanu 5 łyżek majonezu 1 pęczku świeżego szczypiorku 1 kostki rosołowej lub 1 litra bulionu 5 jajek Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Piersi z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w garnku z wrzącym bulionem lub rozpuszczoną w wodzie kostką rosołową. Mięso ugotujcie aż do miękkości. Następnie je odcedźcie, wystudźcie, pokrójcie w kostkę i przełóżcie do dużej miski. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć), odcedźcie, wystudźcie, obierzcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do mięsa. Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę oraz cebulę odcedźcie z zalew. Wszystkie składniki również umieśćcie w naczyniu z mięsem. Do średniej wielkości, czystej miski przełóżcie chrzan, majonez, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie....

Polacy uwielbiają sałatki, zarówno owocowe, jak i warzywne. Niekwestionowaną zaletą tego typu posiłków jest fakt, że ich spożywanie stanowi niesamowicie cenną bombę witaminową dla waszego organizmu. Ponadto, tego typu przekąski są naprawdę smaczne i lekkostrawne, a na dodatek pięknie wyglądają. Nie inaczej jest w przypadku sałatki warstwowej z szynką i majonezem. Przepis na sałatkę warstwową Do jej przygotowania potrzebujecie co prawda wielu składników, ale nie powinniście mieć żadnego problemu z ich kupnem w popularnych marketach. Po 20 minutach w kuchni przysmak będzie gotowy. Będziecie potrzebować: 250 gramów ulubionej szynki 250 gramów żółtego sera 6 ogórków konserwowych 3 marchewek 1 puszki czerwonej fasoli 1 puszki kukurydzy 1 słoika cebuli konserwowej 5 jajek Majonezu Przygotowanie: Marchewki umieśćcie w garnku z wodą doprawioną szczyptą soli i ugotujcie. Po lekkim wystudzeniu obierzcie warzywo ze skórki i pokrójcie w kosteczkę (możecie też użyć marchewek z rosołu, wtedy wystarczy tylko je pokroić). Jajka umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków). Tak przygotowane jajka odstawcie do lekkiego wystudzenia, a następnie również pokrójcie w kosteczkę. Ulubioną szynkę pokrójcie w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Jeśli ma skórkę, najlepiej ją odkroić. Cebulę, kukurydzę i czerwoną fasolę odcedźcie z zalewy. Z kolei ogórki konserwowe pokrójcie w niewielką kostkę. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, chyba że używacie sypanej mozzarelli, wtedy już nic nie musicie robić. W wysokim, szklanym naczyniu zacznijcie umieszczać składniki...

Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijańskie. Ten czas najczęściej spędza się w gronie rodzinnym, przy wspólnym stole. Polacy z okazji Świąt przygotowują różne tradycyjne potrawy. Najczęściej na stole gości mazurek, babka wielkanocna, różne faszerowane jajka czy żurek. Każde z tych dań niesie ze sobą pewną symbolikę. Przykładowo jajka są znakiem nowego życia, jakie pojawia się wraz ze Zmartwychwstaniem Chrystusa. Faszerowane jajka na Wielkanoc To jedna z potraw, która koniecznie musi pojawić się na wielkanocnym stole. Co dom, to inna forma podania tego dania, ale symbol jest ten sam. Dzięki uniwersalności jaj można je nadziać prawie wszystkim. Do najpopularniejszych farszy należą, takie jak tuńczyk, szynka, łosoś, guacamole. To szansa na kreatywność gospodyń domowych. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć swoich gości nie tylko pysznym smakiem potrawy, ale i wyglądem to koniecznie przygotujcie różowe jajka pod pysznym sosem. Przepis na różowe jajka z farszem Składniki: 5 jajek szczypiorek 1 duża łyżka majonezu ¾ szklanki soku z buraka Sos: 5 łyżek majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego ½ większej czerwonej cebuli lub 1 mniejsza sól ziołowa pieprz musztarda Przygotowanie: Jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe, odcedźcie wodę, a skorupkę stłuczcie, ale nie obierajcie ich. Jajka z rozbitymi skorupkami umieśćcie w garnku i zalejcie sokiem z buraków. Dolejcie odrobinę wody, aby jaja znalazły się w zupełności pod powierzchnią. Odstawcie je tak na przynajmniej cztery godziny. W międzyczasie jajka kilka razy obróćcie w soku. Po upływie danego czasu, jajka wyjmijcie z zalewy i obierzcie. Przekrójcie je wzdłuż na połówki, z których wydrążcie żółtka. Do...