Przepis na domowy sos tatarski
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy

Nie ma Wielkanocy bez domowego sosu tatarskiego. Ten 1 błąd zrujnuje cały smak

Domowy sos tatarski powstaje na bazie majonezu i pikantnej musztardy. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu.
Weronika Kępa
kwiecień 01, 2021

Sos tatarki to pyszny dodatek, który wzbogaci smak każdej wędliny, a nawet jajek na twardo. Zaserwujcie go podczas wielkanocnego śniadania. Z pewnością przypadnie do gustu waszych gości.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na domowy sos tatarski

Składniki:

  • 200 ml majonezu (najlepiej domowego, ale może być też sklepowy)
  • 2 łyżeczek pikantnej musztardy (na przykład angielskiej)
  • 4 ogórków konserwowych
  • 50 gramów marynowanych grzybów
  • 1 łyżki kaparów w zalewie
  • 3 jajek
  • Przypraw: soli i pieprzu

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie sobie średniej wielkości miskę (najlepiej szklaną). Umieśćcie w niej majonez oraz musztardę i dokładnie wymieszajcie.
  2. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć).
  3. Po upływie tego czasu odcedźcie jajka, a następnie wystudźcie, obierzcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekajcie i dodajcie do majonezu.
  4. Ogórki konserwowe również zetrzyjcie na tarce, jednak tym razem na średnich oczkach. Grzybki oraz kapary odcedźcie z zalew (ale ich nie wylewajcie), a następnie bardzo drobniutko posiekajcie. Tak przygotowane składniki także umieśćcie w misce.
  5. Całość doprawcie solą oraz pieprzem, wzbogaćcie o dwie łyżki zalewy z grzybów oraz kaparów i bardzo dokładnie wymieszajcie. Jeśli zajdzie taka potrzeba możecie na koniec dodatkowo zblendować wasz sos. Dzięki temu będzie o wiele bardziej aksamitny i bez żadnych grudek (niektórzy ich nie lubią).
  6. Gotowy sos tatarski wstawcie do lodówki. Schłodzony smakuje o wiele lepiej. Serwujcie go w towarzystwie wielkanocnych wędlin, pieczystego czy jajek na twardo.

Największy błąd przy robieniu sosu tatarskiego

Choć odwzorowanie tej receptury jest dziecinnie proste, musicie uważać, by nie popełnić jednego błędu. Mianowicie odcedzając grzybki i kapary z zalewy, pod żadnym pozorem nie wylewajcie płynów do zlewu. To właśnie one wzbogacają smak sosu tatarskiego.

Czytaj także:

Źródło: gotujmy

Komentarze