Ten chłodnik to prawdziwy hit. Jak zrobić chłodnik z kiszonych buraków?
AdobeStock
Newsy

Ten chłodnik to prawdziwy hit. Jak zrobić chłodnik z kiszonych buraków?

Sezon na chłodniki w pełni. Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na chłodnik koniecznie przetestujcie przepis na chłodnik z kiszonych buraków. To prawdziwa eksplozja zdrowia!

Chłodnik to jedna z ulubionych letnich zup Polaków. Ta zimna zupa doskonale syci, rozpieszcza podniebienie oraz chłodzi w upalne letnie dni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest chłodnik?

Chłodnik to zupa, którą podaje się na zimno. Jego podstawowe składniki to gęsty jogurt, kefir lub zsiadłe mleko, do którego dodaje się poszatkowane warzywa lub owoce. Nieocenioną zaletą chłodniku jest to, że w przeciwieństwie do gotowanych zup, chłodnik robi się dosłownie w kilka chwil, a jego smak nie ma sobie równych.

Najczęściej chłodnik powstaje z botwinki, rzodkiewki lub świeżych ogórków, ale wariantów jego przygotowania jest naprawdę mnóstwo. Co powiecie na chłodnik z kiszonych buraków? Z uwagi na fakt, że jego głównym składnikiem są właśnie buraki, taki chłodnik to prawdziwa eksplozja zdrowia.

Zobacz także
Dlaczego ogórki są gorzkie? Czy to oznacza, że są zepsute?

Dlaczego ogórki są gorzkie? Czy to oznacza, że są zepsute?

Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność

Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność

Jak zrobić chłodnik z kiszonych buraków?

Do przygotowania takiego chłodniku będziecie potrzebować następujących składników:

  • 400 g kiszonych buraków
  • 1 szklankę soku z kiszonych buraków
  • 6 rzodkiewek
  • 3 ogórki gruntowe
  • pół pęczka świeżego koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • ok. 250 g jogurtu naturalnego
  • ok. 250 g kefiru
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Warzywa - ogórki, kiszone buraki, rzodkiewkę, kroimy w drobną kostkę.
  2. W oddzielnej misce łączymy kefir z jogurtem, a następnie wlewamy sok z kiszonych buraków.
  3. Dodajemy resztę składników, starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Chłodnik wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  5. Tuż przed samym podaniem zupę posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Jak zrobić kiszone buraki?

Jeżeli nie robiliście nigdy wcześniej kiszonych buraków, koniecznie zajrzyjcie do naszego przepisu. Ich przygotowanie jest banalnie proste.

Dlaczego warto jeść buraki?

Korzyści zdrowotne buraków można by wymieniać bez końca. Kiszone buraki zawierają witaminy: A, C, z grupy B oraz minerały, m.in. wapń, potas, żelazo, fosfor, mangan, a także dużo błonnika.

Dzięki wspomnianym wyżej składnikom, buraki doskonale podnoszą odporność, przyspieszają metabolizm, regulują pracę układu pokarmowego oraz korzystnie działają na nerki i wątrobę. Sok z buraków wspiera lepszy przepływ krwi, obniża ciśnienie i zwiększa wydajność ćwiczeń.

Jedzcie buraki i pijcie ich sok, bo to sama esencja zdrowia.

Źródło: mamadu.pl

Mamy przepis na chłodnik litewski Magdy Gessler. Wspaniały smak
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Mamy przepis na chłodnik litewski Magdy Gessler. Wspaniały i orzeźwiający smak
Orzeźwiający i pyszny chłodnik najlepiej smakuje w gorące dni. Przygotujecie go z tego klasycznego przepisu.

Chłodnik litewski to zupa, która zawsze się sprawdza w upalne letnie dni, gdy żar leje się z nieba i nikt nie ma ochoty na ciepłe dania. Chłodnik w wersji po litewsku przyrządza się z gotowanej botwiny i buraków oraz zsiadłym mlekiem, które jest obowiązkowym składnikiem tej zupy! Niektórzy twierdzą, że chłodnik najlepiej smakuje tylko z prawdziwym, wiejskim zsiadłym mlekiem. Dodaje się również kefir, śmietanę lub maślankę. Można dodać do chłodnika ogórka, rzodkiewki, jajko lub koperek. Osoby preferujące wersję klasyczną tego dania, powinny wykorzystać szyjki rakowe do przyrządzenia chłodnika. Poznajcie przepis na to danie, z którego korzysta Magda Gessler! Przepis na chłodnik litewski Magdy Gessler Do przygotowania chłodnika z przepisu Magdy Gessler potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Szklanka kefiru naturalnego Szklanka zsiadłego mleka Szklanka śmietany 18% 1 pęczek botwiny 1 ogórek 2 buraki 1 ząbek czosnku Pół pęczka koperku Pół pęczka szczypiorku Pół pęczka rzodkiewki 2 łyżeczki octu Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Najpierw umyjcie botwinkę i buraki. Obierzcie wszystkie warzywa. Buraki zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach, a botwinkę pokrójcie w kostkę. Włóżcie botwinkę wraz z burakami do garnka i zalejcie niewielką ilością wody tak, by ledwo przykrywała warzywa. Wlejcie 2 łyżeczki octu, doprawcie solą oraz cukrem i zagotujcie. Gotujcie do miękkości i odstawcie do całkowitego wystudzenia. To bardzo ważne! Gdy zupa będzie już całkiem zimna, wlejcie do niej po szklance kefiru, śmietany oraz zsiadłego mleka. Dokładnie wymieszajcie. Dodajcie do garnka umytą i pokrojoną rzodkiewkę oraz ogórka. Zioła umyjcie, posiekajcie drobno i też...

 Przepis na chłodnik litewski. Pyszny dodatek do obiadu
AdobeStock
Newsy
Przepis na chłodnik litewski. Pyszny dodatek do obiadu
Czy jest coś lepszego do wiosennego obiadu niż pyszny chłodnik? Przygotujcie go na bazie tradycyjnej litewskiej receptury. Taki chłodnik zasmakuje każdemu bez wyjątku!

Przełom wiosny i lata to czas, gdy chętnie przygotowujemy chłodniki . Czym jest chłodnik? Jest to zupa podawana na zimno, która jest przygotowywana z poszatkowanych warzyw lub owoców z dodatkiem gęstego jogurtu, kefiru lub zsiadłego mleka. Największą zaletą chłodniku, oczywiście poza jego wspaniałym smakiem, jest to, że zupa ta powstaje w mig i świetnie się sprawdza jako dodatek do wiosennego obiadu . Chłodnik doskonale też chłodzi organizm w upalne dni. Najczęściej powstaje z botwinki , rzodkiewki lub świeżych ogórków, ale wariantów jego przygotowania jest naprawdę wiele. Co powiecie na tradycyjny chłodnik litewski z ugotowanym na twardo jakiem - jak szybko obrać jajko na twardo? Przepis na chłodnik litewski Jak przygotować tradycyjny chłodnik litewski? Lista składników jest bardzo krótka. Będziecie potrzebować kefiru, śmietany, ogórka, szczypioru, koperku, pęczku rzodkiewki, ugotowanych na twardo jajek oraz oczywiście pęczku botwinki. Przygotujcie taki chłodnik do obiadu, a na pewno będzie gościć w waszych domach częściej! Składniki: 1 pęczek botwinki 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek koperku 4 szklanki kefiru 3/4 szklanki śmietany 1 ogórek zielony 3 jajka, szczypior sok z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Zalewamy zimna wodą. Studzimy obieramy, kroimy na cząstki. Kefir mieszamy ze śmietaną i odstawiamy do lodówki. Rzodkiewki myjemy, odcinamy końce kroimy w kosteczkę. Ogórka zielonego myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę. Botwinkę i szczypior siekamy. Warzywa mieszamy i dodajemy do chłodnika. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z cząstkami jajka albo z młodymi ziemniaczkami. Źródło:...

Chłodnik ogórkowy - lekka i świeża zupa na lato
slodkokwasnakuchnia1/Gotujmy.pl
Newsy
Chłodnik ogórkowy - lekka i świeża zupa na lato
Chłodnik to absolutny hit na upały. Możecie go jeść nawet, jeśli nie przepadacie za burakami!

Chłodnik najczęściej przygotowuje się z botwiny, barszczu lub koncentratu barszczu czerwonego. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś świeższego lub nie przepadacie za burakami, wypróbujcie lekki i wyjątkowo orzeźwiający chłodnik ogórkowy! Przepis na chłodnik ogórkowy na maślance Błyskawiczny sposób  na lunch bądź pierwsze danie do letniego obiadu. Można go przygotować w 10 minut – nawet w pracy! Wystarczy mieć przy sobie kilka składników. Składniki: 0,5 kg ogórków gruntowych 1,5 szklanki maślanki naturalnej pół pęczka szczypiorku i koperku sól, pieprz, czosnek suszony prażony słonecznik Przygotowanie: Ogórki myjecie i osuszacie, a następnie ścieracie na tarce o dużych oczkach.  Starte ogórki przekładacie do miski, dolewacie maślankę i mieszacie. Koperek i szczypiorek drobno kroicie i dodajecie do ogórków z maślanką.  Doprawiacie do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawiacie na 30 minut do lodówki. Gotowy chłodnik podajecie z prażonym słonecznikiem. Smacznego! Ogórki – właściwości i składniki odżywcze Ogórki to niezwykle cenne dla zdrowia warzywo. Polecany jest on na każdej diecie, ponieważ zawiera bardzo mało kalorii (zaledwie 15 kcal w 100 g) i w dużej mierze składa się z wody. Ogórki bogate są w witaminy C, A, E, K, a także B6. To także cenne źródło ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego oraz tiaminy. Naukowcy udowodnili, że ogórki mają działanie przeciwstarzeniowe, nawadniające, przeciwnowotworowe, a także odkwaszające. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Jak obrać ogórka, żeby nie był gorzki? Ten sposób znają tylko wtajemniczeni Przepis na kruche ogórki kiszone bez wody. Hit internetu...

Przepis na domowy zakwas buraczany. Warzywa jedzcie, zakwas pijcie.
Adobe Stock
Newsy
Przepis na domowy zakwas buraczany. Ukiszone buraki zjedzcie, a zakwas wypijcie. Są smaczne i zdrowe
Z każdego słoika kiszonki otrzymacie 2 produkty, które możecie wykorzystać: buraczki na sałatki, a zdrowy sok do picia.

Zakwas buraczany oraz same ukiszone buraki wpływają zarówno na zdrowie, dobre samopoczucie, a także na urodę i dobry wygląd. Kwaszenie buraków w domu jest bardzo proste. Podpowiadamy jak to zrobić i do czego używać. Jak wykorzystać kiszone buraki? Niektórzy kiszą buraki, żeby mieć kiszone warzywo do dań i sałatek, a zakwas wylewają. Inni kiszą właśnie po to, żeby wykorzystać zdrowy płyn. Buraki nie są im do niczego potrzebne. Oczywiście najrozsądniej jest użyć obu składników powstałych w wyniku ukiszenia buraków, bo oba mają dużo wartości odżywczych. Nie warto ich wyrzucać, lepiej je zjeść. Podpowiadamy co z nich zrobić. Tak wykorzystujcie kiszone buraczki: Sałata z kiszonymi buraczkami. Pokrójcie w kostkę i dodajcie do sałaty w sosie winegret Sałatki wielowarzywne. Z kiszonymi burakami doskonale komponuje się kolorowa papryka, kukurydza. Sosy można przygotować na bazie oliwy lub majonezu. Carpaccio z kiszonych buraków. Buraka z kiszonki pokrójcie ostrym nożem na bardzo cienkie, wręcz przejrzyste plastry, ułóżcie na talerzu, posypcie kaparami, rukolą i polejcie dobrą oliwą Barszcz ukraiński. Pokrojone buraczki możecie też wkroić do zupy oprócz świeżych, ugotowanych Pasztet. Tarte kiszone buraki oraz starta na grubej tarce i podsmażona na dużej ilości tłuszczu włoszczyzna to doskonałe składniki na pyszny pasztet. Dodajcie do niego mielone i namoczone siemię lniane, trochę mąki oraz ulubione przyprawy. Z kolei sok z kiszonych buraków po prostu pijcie lub używajcie do zakwaszania zup. Szczególnie barszcz, w tym barszcz wigilijny warto zrobić z dodatkiem własnego, a nie kupnego buraczanego zakwasu. Dlaczego warto jeść kiszone buraki i pić buraczany zakwas? Właściwości buraczanej kiszonki: Obniża poziom złego cholesterolu Wspomaga...