Obecnie świeży chleb można bez trudu kupić dosłownie na każdym rogu - w piekarni, supermarkecie, a czasami nawet i na stacji benzynowej. Jednak bywa, że wypieki te nie są najwyższej jakości. Ich skórka wcale nie chrupie, a wnętrze przypomina gąbkę i bardzo szybko zaczyna się psuć. Nic więc dziwnego, że domowe pieczenie chleba przechodzi renesans. Coraz więcej osób próbuje swoich sił i robią pieczywo samodzielnie. 

Jak zrobić chleb z 2 składników?

Nie jest to w końcu nic skomplikowanego. Trzeba tylko mąki, drożdży, wody, trochę cukru oraz soli i masła. Można też wsypać do ciasta troszkę nasion słonecznika czy pestek dyni, wyrobić, odstawić do wyrośnięcia i już można wrzucać chleb do piekarnika. 

Przygotowanie domowego pieczywa wymaga jednak czasu - wiąże się to właśnie z wyrastaniem ciasta. A niektórzy, ze względu na alergie pokarmowe lub inne problemy, muszą ograniczać mąkę w swojej diecie lub w ogóle z niej zrezygnować.

Nie oznacza to jednak, że nie można już w ogóle jeść chleba. Wystarczy przygotować go bez użycia mąki. W poniższym przepisie na chleb znajdziecie tylko 2 składniki, z których w mgnieniu oka przygotujecie smaczny i pożywny chleb. Zamiast pszenicy podstawowym składnikiem będzie tutaj ciecierzyca. Czas na chleb z 2 składników!

Zobacz także:

Przepis na chleb z ciecierzycy

Składniki:

  • 150 g ciecierzycy
  • 100 ml wody
  • pół łyżeczki soli 

Opcjonalnie: kolendra, nasiona babki płesznik, słonecznika lub inne ulubione. 

Przygotowanie:

  1. Wsypcie do miski 150 g ciecierzycy. Zalejcie ją dużą ilością zimnej wody i odstawcie na 12 godzin.
  2. Po tym czasie odsączcie namoczoną ciecierzycę i wsypcie z powrotem do miski.
  3. Wlejcie 100 ml wody i zmielcie całość blenderem. 
  4. Następnie do masy wsypcie pół łyżeczki soli i dobrze wymieszajcie. 
  5. Opcjonalnie, dosypcie jeszcze ok. 25 g nasion babki płesznik. Odstawcie na pół godziny.
  6. Możecie też zmielić w moździerzu kolendrę i dodać ją do chleba, by miał więcej smaku. 
  7. Przed włożeniem ciasta do foremki polejcie go odrobiną oleju i uformujcie z niego kulę. Zróbcie na środku nacięcie w kształt krzyża i posypcie z wierzchu kolendrą. 
  8. Połóżcie ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczcie od 40 do 45 minut.