
Sezon grzewczy już się rozpoczął, a to niestety oznacza, że znów wiele polskich miast i miejscowości zostanie spowitych gęstym smogiem. Chmura pełna zanieczyszczeń wpływa destrukcyjnie na nasze zdrowie i samopoczucie.
Wiele wskazuje na to, że ze względu na bardzo wysokie ceny węgla i innych rodzajów opału oraz problemy z jego dostępnością, część ludzi będzie zmuszona do palenia w piecu „czym popadnie”. A to oznacza, że problem smogu może być w tym roku jeszcze poważniejszy, niż zwykle.
Czy da się jakoś przed tym obronić? Możecie wspomóc się w tym czasie dietą - składniki zawarte w niektórych produktach mogą wesprzeć wasz organizm.
Jak smog wpływa na zdrowie?
O szkodliwości smogu mówi się od kilku lat coraz częściej. I nie bez powodu - to bardzo duży problem w Polsce, który powoduje, że każdego roku ludzie umierają przez zanieczyszczone powietrze.
Smog powstaje poprzez nagromadzenie w powietrzu pyłów, jakie powstają przy spalaniu opału w domowych piecach (a zwłaszcza opału niskiej jakości) i na skutek produkcji w dużych zakładach. Do tego dochodzą spaliny z samochodów. Wystarczy kilka bezwietrznych dni, by mocno odczuć skutki smogu - powietrze jest ciężkie, „gryzące” i wyraźnie czuć nieprzyjemny zapach palonego węgla i innych materiałów.
Szacuje się, że w Polsce każdego roku umiera nawet 48 tysięcy osób z powodu smogu. Zanieczyszczenia powodują wiele chorób i dolegliwości, w tym:
-
obturacyjną przewlekłą chorobę płuc
-
raka płuc
-
infekcje górnych dróg oddechowych
-
nadciśnienie tętnicze
-
zawał serca
-
problemy z koncentracją
-
ból i zawroty głowy
-
podrażnienie oczu
-
depresję
-
stany lękowe
Czy odpowiednia dieta może ochronić nas przed smogiem?
Jak więc można obronić się przed smogiem? Jeśli możecie, nie wychodźcie z domu w dni, w które powietrze jest bardzo zanieczyszczone i nie otwierajcie okien.
Pomocna może okazać się też dieta bogata w produkty, które zawierają przeciwutleniacze. Okazuje się bowiem, że wdychanie smogu powoduje stres oksydacyjny w organizmie, który następnie wywołuje wymienione wyżej dolegliwości. Podobny efekt daje palenie papierosów i przewlekły stres.
Produkty spożywcze, w których znajduje się wiele przeciwutleniaczy (inaczej antyoksydantów) to m.in.:
-
tłuste ryby morskie
-
orzechy brazylijskie
-
kakao
-
rośliny kapustne
-
czerwone owoce i cytrusy
-
zielone warzywa
-
czosnek
-
cebula
W waszej diecie powinny się też znaleźć oleje roślinne, które zawierają dużo kwasów omega-3.
Źródło: zdrowie.radiozet.pl