zupa z karpia przepis
Adobe Stock
Newsy

Ten błąd z karpiem popełnia większość z nas. Wy też tak robicie?

Bez karpia nie mogłaby istnieć żadna polska Wigilia. Ale czy kiedykolwiek pomyśleliście, ile jedzenia marnuje się podczas jego sprawiania? Wyrzucając do kosza odcięte łby i ogony, popełniacie duży błąd! Bowiem na ich bazie można ugotować naprawdę wyborną potrawę!
Weronika Kępa
grudzień 18, 2020

Karp to niesamowicie smaczna i wdzięczna pod względem kulinarnym ryba. Możecie ją przecież serwować nie tylko z rodzynkami lub w galarecie. Pieczona, smażona, faszerowana czy panierowana – w każdej wersji będzie smakować równie dobrze! 

Sprawiając rybę, wiele pań domu wyrzuca odcięte części do kosza, bo przecież na co mogą przydać się głowy i ogony? Niewielu jednak wie, że to prawdziwy kulinarny skarb, na bazie którego można przyrządzić naprawdę wyśmienitą zupę! 

Jeśli kochacie rybne przekąski, ta z pewnością również wam posmakuje. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko 2 składników i kilku przypraw.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na zupę rybną

Będziecie potrzebować

  • Części pozostałych z 2 sprawionych karpi (łbów, ogonów i kręgosłupów)
  • Włoszczyznę: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 cebulę, kawałek pora i selera
  • Przypraw i ziół: sól, pieprz, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. W dużym garnku umieśćcie części ryby – łby, ogony, kręgosłupy. Całość zalejcie zimną wodą i zagotujcie.
  2. Marchewkę, pietruszkę, pora, selera i cebulę obierzcie, a następnie dodajcie do powstającego wywaru. Całość gotujcie na wolnym ogniu, pod uchyloną pokrywką, przez ok. 1 godzinę.
  3. Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Zamieszajcie i trzymajcie na ogniu jeszcze przez kolejną godzinę.
  4. Kiedy warzywa staną się miękkie wyjmijcie je przy pomocy łyżki cedzakowej lub zdejmijcie garnek z ognia i odcedźcie bulion. Zupę doprawcie gałką muszkatołową, zamieszajcie i ponownie zagotujcie.

Gotowe!

Tak przygotowaną zupę najlepiej serwować w towarzystwie świeżej natki pietruszki i domowych grzanek.

Komentarze
Wachowicz ryba
ons.pl, gotujmy.pl
Newsy Ewa Wachowicz wyczarowała popisowego karpia po żydowsku. Zrobicie nim furorę na Wigilii
Piękno Wigilii Bożego Narodzenia tkwi w tradycji. A także w tradycyjnych wigilijnych potrawach, takich jak między innymi karp po żydowsku. Przygotujcie go wg przepisu Ewy Wachowicz!
Hubert Rój
grudzień 18, 2020

Ten przepis na rybę w słodkawej galarecie z dodatkiem bakalii przywędrował na polskie stoły od naszych żydowskich sąsiadów. Nazwa tej potrawy nie jest dziełem przypadku. Polscy żydzi przygotowywali w ten sposób danie w okresach postu. Chrześcijanie zaczerpnęli ten przepis do swoich wigilijnych jadłospisów. Katolicy w przeciwieństwie do wyznawców judaizmu nie spożywają karpia w galarecie z chałką, a zamiast tego wybierają raczej chleb. Co ciekawe, ta potrawa nie jest już spożywana przez żydów w dzisiejszych czasach. Ta tradycyjna receptura zanikła wśród nich wraz z tragedią Holokaustu, a potem wraz z emigracją żydowską do Palestyny. We współczesnym Izraelu jada się na sposób bardziej śródziemnomorski, a o takich rarytasach rodem z polskiej ziemi jak karp w galarecie nikt już raczej nie pamięta. Stąd też dziedzictwo karpia po żydowsku kultywują głównie Polacy. Karp o żydowsku Składniki: 2 duże karpie bez łusek 2 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego 2 średniej wielkości cebule 3 łyżki cukru Sól Opakowanie żelatyny (ok. 50 g.) 10 dag rodzynek 10 dag migdałów blanszowanych Pieprz Przygotowanie Odcinamy płetwy, ogon i głowy karpi tuż za skrzelami. Wrzucamy głowy i płetwy do wody, z tuszek wykrajamy zgrabne dzwonka. Do wywaru z głów dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy wywar na wolnym ogniu. Kroimy cebule i wrzucamy do garnka. Do wywaru dodajemy 3 łyżki cukru i sól do smaku. Wyławiamy z garnka głowy karpia. Rozpuszczamy w kilku łyżkach wywaru całe opakowanie żelatyny, czekamy aż spęcznieje. Gotujemy wolno w wywarze dzwonka z karpia ok. 20 min. Układamy ugotowaną rybę na półmisku. Do wywaru dolewamy rozpuszczoną żelatynę, dodajemy...

Przeczytaj