Gotowanie pierogów
mariwanna/gotujmy.pl
Newsy

Ten błąd sprawia, że pierogi są wyjątkowo niesmaczne. Koniecznie zwróćcie uwagę na...

Wigilia to nie tylko uszka – w wielu domach gotuje się także pierogi z kapustą i grzybami. Co zrobić, gdy rozpadają nam się na części już podczas gotowania?


W ciągu roku zajadamy się przede wszystkim pierogami ruskimi. Gdy za oknem pierwsza gwiazdka, a przy wigilijnym stole cała rodzina, na półmisku gotowe są za to pierogi z kapustą i grzybami.

Wiele gospodyń domowych odsmaża jeszcze dodatkowo na oleju swoje pierogi. Tak przygotowane je się potem z barszczem czerwonym.

Przyznacie, wystarczy tylko kilka słów, by zaczęła nam wszystkim cieknąć ślinka. Wiele młodszych i niedoświadczonych adeptów kulinariów ma jednak z pierogami problem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak gotować pierogi?

Jaki? Ich pierożki rozpadają się już przy pierwszej fazie obróbki termicznej, a więc przy gotowaniu. Ten problem jest stary jak świat, ale wielu z nas może nawet nie wiedzieć gdzie leży jego przyczyna.

Nic straconego. Wystarczy zwrócić uwagę na jedną podstawową kwestię, a więc temperaturę wody, w której gotujemy pierogi.
Słusznie zapytacie: - Jak to? Przecież wszyscy gotujemy pierogi we wrzącej, osolonej wodzie!

No niestety, prawda jest nieco inna. Owszem, doprowadzamy wodę do wrzenia, ale szybko powodujemy obniżenie jej temperatury.
Dzieje się tak, gdy wrzucimy do garnka zbyt dużą ilość pierogów na raz.

Rozwiązanie jest więc następujące – dorzucajmy kolejne partie pierogów z głową, rozsądnie – mamy przecież czas.
Kilka groszy zaoszczędzonych na mniejszym gazie nie może się równać stracie wielu rozgotowanych pierogów.

Co z odsmażaniem?

Warto także pamiętać o tym, by szczególnie na samym początku gotowania, zaraz po wrzuceniu pierogów do wody, przekręcić kurek z gazem na maksymalny dostępny poziom.

Dobrym wyjściem będzie także wybranie dość szerokiego, a także całkiem głębokiego garnka, w którym zmieści się nieco wody.
Po co gotować cały garnek wrzątku, skoro pierogi i tak pływają na powierzchni?

Chodzi tu znowu o utrzymanie wysokiej temperatury wody, która czy tego chcemy czy nie i tak się zmniejszy, kiedy wrzucimy do niej partię pierogów.

Pamiętajmy, by nie rozgotować pierogów podczas gotowania. W takim wypadku skończy się na wyławianiu resztek kapusty i grzybów z wody, a o powtórnym odsmażaniu nie będzie już nawet mowy!

jak mrozić pierogi
Adobe Stock
Newsy
Pierogi mrozić ugotowane czy surowe? Wszystko zależy od 1 rzeczy
Przygotowanie pierogów bywa czasochłonne. Wiele pań domu woli więc zrobić je raz a porządnie i schować w zamrażalniku na „czarną godzinę”. Okazuje się jednak, że to bezpośrednio wpływa na ich jakość.

Pierogi to bardzo uniwersalna potrawa, która pojawia się w wielu polskich domach dość regularnie. Niestety przygotowanie pierogów jest bardzo czasochłonne i nie każdy ma na to czas. Czasem najzwyczajniej robi się pierogi „na zapas” i wrzuca się je do zamrażalnika. Dzięki temu można szybko przygotować pyszny posiłek. Wiele osób jednak zadaje sobie pytanie. Jak mrozić pierogi? Powinny być surowe czy już ugotowane? Wszystko zależy od 1 rzeczy. Jakiej? Już wyjaśniamy! Różnica między mrożeniem gotowanych i surowych pierogów Ugotowane pierogi można przechowywać w zamrażalniku nie dłużej niż 4 tygodnie . Im dłużej będą leżeć w tak niskiej temperaturze, tym gorzej będą smakować po wyjęciu. Ich ciasto stanie się bowiem suche, mało elastyczne i rozpadające. Mimo że gotowanie zajmie ci zaledwie 2 minuty, jakość będzie pozostawiać wiele do życzenia. Z kolei pierogi mrożone na surowo można przechowywać w zamrażalniku aż przez 3 miesiące . Chociaż ich gotowanie zajmie ci więcej czasu, po wyjęciu z wody będą smakować tak jakbyś ulepiła je zaledwie kilka godzin temu. Ta opcja bez dwóch zdań wygrywa. Co zrobić, żeby pierogi się nie posklejały? Mrożenie pierogów, tak aby ciasto się nie posklejało to sztuka, którą powinna do perfekcji opanować każda pani domu. W przypadku surowych pierogów sprawa jest prosta. Wystarczy, że ułożysz je w odstępach na blasze i wsuniesz do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Po tym czasie możesz przełożyć je do woreczka strunowego, na pewno się nie skleją. Jeśli chodzi o pierogi gotowane sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Musisz ułożyć je na blasze, a następnie skropić olejem i poczekać aż całkowicie wystygną. Dopiero wtedy włóż je do zamrażalnika, a po 2 godzinach przełóż do woreczków strunowych. Jak ogrzewać...

lepienie pierogów
Adobe Stock
Newsy
Jak ulepić i ugotować pierogi, żeby nie wypływał z nich farsz?
Pierogi to jeden z lepszych pomysłów na obiad. Jednak ich przygotowanie może być nieco kłopotliwe, a to za sprawą farszu. Sprawdźcie jak przyrządzić pierogi, aby za każdym razem wychodziły idealnie!

Tradycyjne polskie pierogi są uwielbiane nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów odwiedzających Polskę. Dzięki różnorodnym nadzieniom każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Odpowiednio przygotowane dosłownie rozpływają się w ustach, ciasto jest cienkie oraz delikatne. Jednak niewłaściwie przygotowane pierogi rozpadają się podczas gotowania, co jest zmorą wielu gospodyń domowych.  Jakie nadzienie do pierogów? Ciasto na pierogi jest dość uniwersalne, dzięki czemu można nadziać je przeróżnymi farszami. Do najpopularniejszych opcji należą pierogi ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami, serem i szpinakiem. W okresie letnim zdecydowanie rządzą przygotowane na słodko z truskawkami bądź jagodami. To klasyczne zestawy, jednak coraz więcej eksperymentuje z farszami. Zatem można się również spotkać z pierogami z nadzieniem z ryby bądź z kurczakiem. W tej kwestii jest szerokie pole do popisu, więc dowolność jest kluczowa.  Domowe pierogi lepsze niż kupne Przygotowanie samodzielnie pierogów jest dosyć pracochłonne, jednak warte swego czasu. Zakupienie gotowego dania ze sklepu bądź zamówienie w restauracji nie sprawia takiej frajdy z przygotowań, a także nie zawsze jest tak samo smaczne. Przyrządzanie domowych pierogów to dla większości może być wyzwanie. Jednak smak ugotowanych pierogów i zadowolenie bliskich wynagradza wszystko.  Przygotowanie pierogów - co dodać do ciasta? Kluczową kwestią całej potrawy jest ciasto, gdyż ma być jednocześnie cienkie i elastyczne, by zmieścić przygotowany farsz. Są dwie szkoły przygotowania tego składnika. Niektórzy do jego przyrządzenia wykorzystują jajko, a inni nie. Poza tym należy przygotować mąkę, wodę oraz sól. Z takich prostych składników wyjdzie idealne ciasto. Farsz jest już kwestią indywidualną,...

Lepienie pierogów, pierogi
Pixabay/Karolina Grabowska
Newsy
Jak szybko lepić pierogi? To banalnie proste, ale na bank na to nie wpadliście
Można śmiało powiedzieć, że bez pierogów Wigilia zwyczajnie nie ma prawa się odbyć. Tym razem podpowiadamy, jak czas lepienia pierogów zmniejszyć do minimum.

Wigilijne pierogi znikają ze stołu jako pierwsze. Może dlatego, że to jedno z ulubionych dań Polaków. Pierogi jako potrawa staropolskiej kuchni Pierogi to kawałek ciasta makaronowego lub drożdżowego z farszem. Nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Pierogi możecie gotować, smażyć lub piec. Każda z wersji smakuje nieco inaczej, jednak każda wersja ma swoich miłośników i przeciwników. Mogą być małe - wielkości uszek, ale i podawane jako duży, pojedynczy pieróg. Nadają się na obiad, kolację i jako danie na przyjęciu. Polacy przepadają za pierogami ruskimi, z farszem mięsnym i wigilijnymi. Nadzienie tych ostatnich to kapusta i grzyby, zastępowane niekiedy pieczarkami. Pierogi to regionalna przysmaka Potrawa doczekała się ciekawych odmian, często związanych z danym regionem. Inne pierogi zjemy na Śląsku, a inne na Kaszubach. Można je spotkać w wielu kuchniach na świecie, m.in. rosyjskiej, indyjskiej czy włoskiej. W każdym kraju są nieco inne, wykonane z różnych składników i podawana w różny sposób. Prawdopodobnie dotarły do Polski z Chin pod koniec XIII wieku. Można tworzyć z nich rozmaite kształty i napełniać dowolnym farszem. Jedynym ograniczeniem jest tutaj wasza wyobraźnia. Jak lepić pierogi? Jakkolwiek znane i rodzime wydają nam się pierogi, nie wszyscy mają wystarczająco dużo czasu, by je przygotować. Ich zrobienie wymaga sporo czasu i niemałych umiejętności. Znajomość niektórych trików powinna w znaczny sposób ułatwić ich zrobienie. Nawet jeżeli zabieracie się za ich lepienie po raz pierwszy. Najczęstszą metodą jest wykrawanie w rozwałkowanym cieście okręgów, na które kolejno nakłada się farsz. Przy dużej ilości pierogów takie rozwiązanie może być co najmniej męczące. Znamy coś lepszego. To coś,...

Pierogi z kapustą
ania321/gotujmy.pl
Newsy
Czas na lepienie pierogów. Jak oszacować ich ilość do składników? Z tym przepisem wyjdzie wam ich 70
Jak oszacować ilość farszu do ilości ciasta? Z tym przepisem wyjdzie wam niemal idealnie. Czas na lepienie świątecznych pierogów!

Wigilia kojarzy się większości z nas z uszkami. Małe, fikuśne pierożki najbardziej kochają najmłodsi. W wielu domach zamiast uszek wybiera się większe pierogi. Tajemnice udanych pierogów A skoro decydujemy się na pierogi, to trzeba zastosować się do kilku bardzo ważnych zasad, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się pięknym i smacznym daniem: Do przygotowania ciasta na pierogi wybierzmy dobrej jakości mąkę. Kiepska mąka (zwykle najtańsza z półki sklepowej) może źle prezentować się po przyrządzeniu i ugotowaniu z niej ciasta – będzie po prostu szara, a tego chcemy uniknąć. Podczas wyrabiania ciasta używajmy niemal gorącej wody. Wiedzą to doświadczone gospodynie, ale młodzi adepci „pierogarskiej” sztuki mogą nie być tego świadomi. Ciasto należy wyrabiać nie za długo, a następnie rozwałkowywać na dość cienkie placki. Podczas klejenia pierogów musimy zachować czujność. W razie wątpliwości co do tego, czy pieróg jest szczelny, można pomóc sobie w kwestii klejenia np. widelcem. Gotowanie pierogów powinno odbywać się we wrzącej, gotującej się wodzie. Wrzucajmy do garnka nasze pierogi dość małymi partiami, tak by woda nie straciła szybko temperatury. Po „wyłowieniu” pierogów z garnka łyżką cedzakową, układamy je na talerzach. Po chwili trzeba je obrócić na drugą stronę – w przeciwnym wypadku mogą się nam skleić. A teraz czas już na przepis na pierogi . Z tej porcji wyjdzie nam ok. 70 pierogów. Składniki: 1 kg mąki pszennej Ciepła woda Szczypta soli 1 kg kapusty kiszonej 15 dag suszonych grzybów (w ostateczności możemy użyć także pieczarek) 1 cebula Sól i pieprz Przygotowanie: Zacznijmy od farszu. Grzyby należy namoczyć i obgotować. Następnie kroimy...