
Przyjrzyjmy się temu, jak spaghetti alla carbonara przyrządzają Włosi. Bo komu w tej materii wierzyć, jeżeli nie nomen omen makaroniarzom?
Zacznijmy niejako od końca. Czyli od gotowania makaronu. Carbonara to danie szybkie i proste do zrobienia, stąd nie trzeba czekać z gotowaniem spaghetti do zrobienia sosu.
Jak Włosi solą wodę na makaron? Złota proporcja to aż 10 g soli na 1 litr wody. Włoscy specjaliści radzą wybrać do carbonary makaron typu spaghettoni, czyli największy rodzaj spaghetti.
Do gotującego się makaronu lepiej nie dodawać w tym przypadku ani oleju, ani oliwy. Wystarczy gotować ok. 10 minut i od czasu do czasu zamieszać.
Przejdźmy do mięsa. W tradycyjnym przepisie na carbonarę będzie to wędzone podgardle wieprzowe. Bez najmniejszych problemów carbonara uda się także z użyciem ładnego kawałka boczku.
Jaki błąd Polacy popełniają podczas przygotowania spaghetti carbonara?
Dobry gatunek spaghetti, mięso, zdrowe, wiejskie jaja, a także odrobiną twardego – na tym właściwie kończą się główne składniki carbnonary.
Włoskie gospodynie dostałyby białej gorączki, gdyby zobaczyły, że ktoś profanuje ich danie z użyciem śmietany.
Jak głoszą specjaliści od carbonary, dodawanie śmietany do tego dania jest absolutnie zakazane, bo kompletnie zmienia i rujnuje – jak sądzą – smak carbonary.
Przepis na spaghetti carbonarę
Składniki:
- Ok. 20 dag makaronu spaghettoni lub spaghetti
- Ok. 40 dag surowego podgardla wieprzowego wędzonego lub boczku
- Pieprz
- Sól
- Oliwa z oliwek lub inny tłuszcz
- 4 jaja wiejskie
- Ok. 10 dag twardego dojrzewającego sera żółtego
Przygotowanie:
- Pokrójcie mięso w dość grubą kostkę.
- Wlejcie na patelnię nieco dobrej oliwy.
- Smażcie boczek lub podgardle na oliwie.
- Wbijcie jajka do miski i roztrzepcie je za pomocą trzepaczki.
- Wymieszajcie masę jajeczną ze startym na małych oczkach parmezanem, peccorino lub innym twardym serem żółtym.
- Doprawcie masę jajeczną solidną ilością pieprzu.
- Kiedy boczek zacznie się ładnie rumienić, a makaron będzie już ugotowany, przejdźcie do połączenia wszystkich składników.
- Zacznijcie od wyłączenia gazu pod patelnią. Wrzućcie na nią cały ugotowany makaron i przemieszajcie go razem z wytopionym tłuszczem.
- Po chwili dodajcie masę jajeczną.
- Wymieszajcie całość i pozwólcie na to, by jajka delikatnie się ścięły. Uważajcie jednak, by danie nie przerodziło się w jajecznicę z makaronem. Masa jajeczna powinna być wciąż delikatnie płynna.
- Na sam koniec ozdóbcie danie odrobiną startego sera.
- Smacznego!
Czytaj także: