Ten błąd przy robieniu carbonary popełnia 90% Polaków. Wy też?
Gotujmy.pl
Newsy

Ten błąd przy robieniu carbonary popełnia 90% Polaków. Wy też?

Włoscy mistrzowie spaghetti uważają, że cała reszta świata źle przyrządza ich ulubioną carbonarę. Gdzie więc wszyscy popełniają kardynalne błędy?
Hubert Rój
kwiecień 08, 2021

Przyjrzyjmy się temu, jak spaghetti alla carbonara przyrządzają Włosi. Bo komu w tej materii wierzyć, jeżeli nie nomen omen makaroniarzom?

Zacznijmy niejako od końca. Czyli od gotowania makaronu. Carbonara to danie szybkie i proste do zrobienia, stąd nie trzeba czekać z gotowaniem spaghetti do zrobienia sosu.

Jak Włosi solą wodę na makaron? Złota proporcja to aż 10 g soli na 1 litr wody. Włoscy specjaliści radzą wybrać do carbonary makaron typu spaghettoni, czyli największy rodzaj spaghetti.

Do gotującego się makaronu lepiej nie dodawać w tym przypadku ani oleju, ani oliwy. Wystarczy gotować ok. 10 minut i od czasu do czasu zamieszać.

Przejdźmy do mięsa. W tradycyjnym przepisie na carbonarę będzie to wędzone podgardle wieprzowe. Bez najmniejszych problemów carbonara uda się także z użyciem ładnego kawałka boczku.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jaki błąd Polacy popełniają podczas przygotowania spaghetti carbonara?

Dobry gatunek spaghetti, mięso, zdrowe, wiejskie jaja, a także odrobiną twardego – na tym właściwie kończą się główne składniki carbnonary.

Włoskie gospodynie dostałyby białej gorączki, gdyby zobaczyły, że ktoś profanuje ich danie z użyciem śmietany.

Jak głoszą specjaliści od carbonary, dodawanie śmietany do tego dania jest absolutnie zakazane, bo kompletnie zmienia i rujnuje – jak sądzą – smak carbonary.

Przepis na spaghetti carbonarę

Składniki:

  • Ok. 20 dag makaronu spaghettoni lub spaghetti
  • Ok. 40 dag surowego podgardla wieprzowego wędzonego lub boczku
  • Pieprz
  • Sól
  • Oliwa z oliwek lub inny tłuszcz
  • 4 jaja wiejskie
  • Ok. 10 dag twardego dojrzewającego sera żółtego

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie mięso w dość grubą kostkę.  
  2. Wlejcie na patelnię nieco dobrej oliwy.
  3. Smażcie boczek lub podgardle na oliwie.
  4. Wbijcie jajka do miski i roztrzepcie je za pomocą trzepaczki.
  5. Wymieszajcie masę jajeczną ze startym na małych oczkach parmezanem, peccorino lub innym twardym serem żółtym.
  6. Doprawcie masę jajeczną solidną ilością pieprzu.
  7. Kiedy boczek zacznie się ładnie rumienić, a makaron będzie już ugotowany, przejdźcie do połączenia wszystkich składników.
  8. Zacznijcie od wyłączenia gazu pod patelnią. Wrzućcie na nią cały ugotowany makaron i przemieszajcie go razem z wytopionym tłuszczem.
  9. Po chwili dodajcie masę jajeczną.
  10. Wymieszajcie całość i pozwólcie na to, by jajka delikatnie się ścięły. Uważajcie jednak, by danie nie przerodziło się w jajecznicę z makaronem. Masa jajeczna powinna być wciąż delikatnie płynna.
  11. Na sam koniec ozdóbcie danie odrobiną startego sera.
  12. Smacznego!

Czytaj także: 

Komentarze