Ten błąd przy robieniu carbonary popełnia 90% Polaków. Wy też?
Gotujmy.pl
Newsy

Ten błąd przy robieniu carbonary popełnia 90% Polaków. Wy też?

Włoscy mistrzowie spaghetti uważają, że cała reszta świata źle przyrządza ich ulubioną carbonarę. Gdzie więc wszyscy popełniają kardynalne błędy?

Przyjrzyjmy się temu, jak spaghetti alla carbonara przyrządzają Włosi. Bo komu w tej materii wierzyć, jeżeli nie nomen omen makaroniarzom?

Zacznijmy niejako od końca. Czyli od gotowania makaronu. Carbonara to danie szybkie i proste do zrobienia, stąd nie trzeba czekać z gotowaniem spaghetti do zrobienia sosu.

Jak Włosi solą wodę na makaron? Złota proporcja to aż 10 g soli na 1 litr wody. Włoscy specjaliści radzą wybrać do carbonary makaron typu spaghettoni, czyli największy rodzaj spaghetti.

Do gotującego się makaronu lepiej nie dodawać w tym przypadku ani oleju, ani oliwy. Wystarczy gotować ok. 10 minut i od czasu do czasu zamieszać.

Przejdźmy do mięsa. W tradycyjnym przepisie na carbonarę będzie to wędzone podgardle wieprzowe. Bez najmniejszych problemów carbonara uda się także z użyciem ładnego kawałka boczku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki błąd Polacy popełniają podczas przygotowania spaghetti carbonara?

Dobry gatunek spaghetti, mięso, zdrowe, wiejskie jaja, a także odrobiną twardego – na tym właściwie kończą się główne składniki carbnonary.

Włoskie gospodynie dostałyby białej gorączki, gdyby zobaczyły, że ktoś profanuje ich danie z użyciem śmietany.

Jak głoszą specjaliści od carbonary, dodawanie śmietany do tego dania jest absolutnie zakazane, bo kompletnie zmienia i rujnuje – jak sądzą – smak carbonary.

Przepis na spaghetti carbonarę

Składniki:

  • Ok. 20 dag makaronu spaghettoni lub spaghetti
  • Ok. 40 dag surowego podgardla wieprzowego wędzonego lub boczku
  • Pieprz
  • Sól
  • Oliwa z oliwek lub inny tłuszcz
  • 4 jaja wiejskie
  • Ok. 10 dag twardego dojrzewającego sera żółtego
Zobacz także
Sos bolognese, spaghetti bolognese, sos boloński

Jak zrobić przepyszny sos boloński? Świetnie smakuje z lasagną i ze spaghetti! Prostota wykonania

spaghetti dla dzieci

Obłędne spaghetti bolognese z przepysznym sosem! Dzieci będą błagać o dokładkę!

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie mięso w dość grubą kostkę.  
  2. Wlejcie na patelnię nieco dobrej oliwy.
  3. Smażcie boczek lub podgardle na oliwie.
  4. Wbijcie jajka do miski i roztrzepcie je za pomocą trzepaczki.
  5. Wymieszajcie masę jajeczną ze startym na małych oczkach parmezanem, peccorino lub innym twardym serem żółtym.
  6. Doprawcie masę jajeczną solidną ilością pieprzu.
  7. Kiedy boczek zacznie się ładnie rumienić, a makaron będzie już ugotowany, przejdźcie do połączenia wszystkich składników.
  8. Zacznijcie od wyłączenia gazu pod patelnią. Wrzućcie na nią cały ugotowany makaron i przemieszajcie go razem z wytopionym tłuszczem.
  9. Po chwili dodajcie masę jajeczną.
  10. Wymieszajcie całość i pozwólcie na to, by jajka delikatnie się ścięły. Uważajcie jednak, by danie nie przerodziło się w jajecznicę z makaronem. Masa jajeczna powinna być wciąż delikatnie płynna.
  11. Na sam koniec ozdóbcie danie odrobiną startego sera.
  12. Smacznego!

Czytaj także: 

Sos bolognese, spaghetti bolognese, sos boloński
Daisy16/gotujmy.pl
Przepisy
Jak zrobić przepyszny sos boloński? Świetnie smakuje z lasagną i ze spaghetti! Prostota wykonania
Wystarczy nieco mielonego mięsa, trochę pomidorów, makaron i danie rodem ze słonecznych Włoch gotowe. Sos boloński zwany także spaghetti bolognese to prościzna!

W lodówce zalega wam trochę mięsa mielonego? A może wciąż leżą tam kotlety mielone z poprzedniego obiadu? Jeżeli tak, to świetnie się składa. Sos boloński to w skrócie dowolne mięso mielone i pomidory – właściwie też dowolnego rodzaju! Prostota tego dania jest zachwycająca. Jeżeli zastosujemy się do podanego przepisu i nie zrobimy sobie drzemki podczas podsmażania cebuli i czosnku , to raczej nie musimy martwić się o to, że danie nam nie wyjdzie. Za charakterystyczny włoski smak będą odpowiadały dwa zioła. Po pierwsze bazylia, a po drugie oregano. Warto mieć je w swojej kuchni, gdyż zawsze świetnie komponują się z pomidorami. W naszym przepisie zastosujemy suszone przyprawy, ale jeżeli dysponujecie świeżą bazylią – tym lepiej dla was! Teraz czas na parę słów o pomidorach. W końcu gotujemy sos pomidorowy! Tutaj także panuje spora dowolność. Najbardziej wygodną i ekonomiczną opcją będzie skorzystanie z krojonych pomidorów w puszce lub z przecieru pomidorowego. Można także wybrać passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy. Nie polecamy za to używania świeżych pomidorów, zwłaszcza poza sezonem – różnicy w smaku raczej nie odczujemy, a za to w kieszeni – jak najbardziej. Jeszcze kwestia makaronu – nasz sos boloński świetnie będzie pasował do lasagni, ale jego podstawowym przeznaczeniem jest makaron spaghetti. Wybierzmy ten z pszenicy durum, a na koniec przyprószmy gotowe danie twardym żółtym serem. Danie palce lizać! Składniki: Ok. 25-30 dag mięsa mielonego (np. kotlety mielone) 1 duża cebula Kilka ząbków czosnku Puszka krojonych pomidorów w puszce (albo pół opakowania przecieru pomidorowego) Olej rzepakowy Oregano i bazylia Sól i pieprz Twardy ser żółty do posypania dania (w wypadku gdy...