Przyjrzyjmy się temu, jak spaghetti alla carbonara przyrządzają Włosi. Bo komu w tej materii wierzyć, jeżeli nie nomen omen makaroniarzom? Zacznijmy niejako od końca. Czyli od gotowania makaronu. Carbonara to danie szybkie i proste do zrobienia, stąd nie trzeba czekać z gotowaniem spaghetti do zrobienia sosu.
Jak Włosi solą wodę na makaron? Złota proporcja to aż 10 g soli na 1 litr wody. Włoscy specjaliści radzą wybrać do carbonary makaron typu spaghettoni, czyli największy i najdłuższy rodzaj spaghetti.
Do gotującego się makaronu lepiej nie dodawać w tym przypadku ani oleju, ani oliwy. Wystarczy gotować ok. 10 minut i od czasu do czasu zamieszać. Przejdźmy do mięsa. W tradycyjnym przepisie na carbonarę będzie to wędzone podgardle wieprzowe. Bez najmniejszych problemów carbonara uda się także z użyciem ładnego kawałka wędzonego boczku czy nawet kiełbaski.
Dobry gatunek spaghetti, mięso, zdrowe, wiejskie jaja, a także odrobina twardego sera – na tym właściwie kończą się główne składniki carbonary, którą można modyfikować na różne sposoby. Włoskie gospodynie dostałyby jednak białej gorączki, gdyby zobaczyły, że ktoś profanuje ich danie z użyciem śmietany.
Zobacz także:
Jak głoszą specjaliści od carbonary, dodawanie śmietany do tego dania jest absolutnie zakazane, bo kompletnie zmienia i rujnuje – jak sądzą – smak carbonary.
Przepis na spaghetti carbonarę
Składniki:
- Ok. 20 dag makaronu spaghettoni lub spaghetti
- Ok. 30-40 dag surowego podgardla wieprzowego wędzonego lub boczku
- Pieprz
- Sól
- Oliwa z oliwek lub inny tłuszcz - w wypadku, gdy boczek jest chudy
- 4 jaja wiejskie
- Ok. 10 dag twardego dojrzewającego sera żółtego
Przygotowanie:
- Pokrójcie mięso w dość grubą kostkę.
- Wlejcie na patelnię nieco dobrej oliwy.
- Smażcie boczek lub podgardle na suchej patelni lub na odrobinie oliwy.
- Wbijcie jajka do miski i roztrzepcie je za pomocą trzepaczki. Jajka możecie wbić na patelnię później bez roztrzepywania.
- Wymieszajcie masę jajeczną ze startym na małych oczkach parmezanem, peccorino lub innym twardym serem żółtym.
- Doprawcie masę jajeczną solidną ilością pieprzu.
- Kiedy boczek zacznie się ładnie rumienić, wrzućcie na patelnie makaron al dente i pozwólcie mu "dojść" na patelni wraz z boczkiem. Warto dolać na patelnię odrobinę wody z gotowania spaghetti.
- Kiedy makaron będzie już miękki, przejdźcie do połączenia wszystkich składników.
- Zacznijcie od wyłączenia gazu pod patelnią. W tym momencie można dodać na patelnię także stary ser (wersja z całymi jajkami na patelni).
- Po chwili dodajcie masę jajeczną lub wbijcie na patelnię jajka ze skorupek.
- Wymieszajcie całość i pozwólcie na to, by jajka delikatnie się ścięły. Uważajcie jednak, by danie nie przerodziło się w jajecznicę z makaronem. Masa jajeczna powinna być wciąż delikatnie płynna.
- Na sam koniec ozdóbcie danie odrobiną startego sera.
- Smacznego!