Ten błąd przy robieniu carbonary popełnia 90% Polaków. Wy też?
Gotujmy.pl
Newsy

Ten błąd przy robieniu carbonary popełnia 90% Polaków. Wy też?

Włoscy mistrzowie spaghetti uważają, że cała reszta świata źle przyrządza ich ulubioną carbonarę. Gdzie więc wszyscy popełniają kardynalne błędy?

Przyjrzyjmy się temu, jak spaghetti alla carbonara przyrządzają Włosi. Bo komu w tej materii wierzyć, jeżeli nie nomen omen makaroniarzom?

Zacznijmy niejako od końca. Czyli od gotowania makaronu. Carbonara to danie szybkie i proste do zrobienia, stąd nie trzeba czekać z gotowaniem spaghetti do zrobienia sosu.

Jak Włosi solą wodę na makaron? Złota proporcja to aż 10 g soli na 1 litr wody. Włoscy specjaliści radzą wybrać do carbonary makaron typu spaghettoni, czyli największy rodzaj spaghetti.

Do gotującego się makaronu lepiej nie dodawać w tym przypadku ani oleju, ani oliwy. Wystarczy gotować ok. 10 minut i od czasu do czasu zamieszać.

Przejdźmy do mięsa. W tradycyjnym przepisie na carbonarę będzie to wędzone podgardle wieprzowe. Bez najmniejszych problemów carbonara uda się także z użyciem ładnego kawałka boczku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki błąd Polacy popełniają podczas przygotowania spaghetti carbonara?

Dobry gatunek spaghetti, mięso, zdrowe, wiejskie jaja, a także odrobiną twardego – na tym właściwie kończą się główne składniki carbnonary.

Włoskie gospodynie dostałyby białej gorączki, gdyby zobaczyły, że ktoś profanuje ich danie z użyciem śmietany.

Jak głoszą specjaliści od carbonary, dodawanie śmietany do tego dania jest absolutnie zakazane, bo kompletnie zmienia i rujnuje – jak sądzą – smak carbonary.

Przepis na spaghetti carbonarę

Składniki:

  • Ok. 20 dag makaronu spaghettoni lub spaghetti
  • Ok. 40 dag surowego podgardla wieprzowego wędzonego lub boczku
  • Pieprz
  • Sól
  • Oliwa z oliwek lub inny tłuszcz
  • 4 jaja wiejskie
  • Ok. 10 dag twardego dojrzewającego sera żółtego
Zobacz także
Sos bolognese, spaghetti bolognese, sos boloński

Jak zrobić przepyszny sos boloński? Świetnie smakuje z lasagną i ze spaghetti! Prostota wykonania

spaghetti dla dzieci

Obłędne spaghetti bolognese z przepysznym sosem! Dzieci będą błagać o dokładkę!

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie mięso w dość grubą kostkę.  
  2. Wlejcie na patelnię nieco dobrej oliwy.
  3. Smażcie boczek lub podgardle na oliwie.
  4. Wbijcie jajka do miski i roztrzepcie je za pomocą trzepaczki.
  5. Wymieszajcie masę jajeczną ze startym na małych oczkach parmezanem, peccorino lub innym twardym serem żółtym.
  6. Doprawcie masę jajeczną solidną ilością pieprzu.
  7. Kiedy boczek zacznie się ładnie rumienić, a makaron będzie już ugotowany, przejdźcie do połączenia wszystkich składników.
  8. Zacznijcie od wyłączenia gazu pod patelnią. Wrzućcie na nią cały ugotowany makaron i przemieszajcie go razem z wytopionym tłuszczem.
  9. Po chwili dodajcie masę jajeczną.
  10. Wymieszajcie całość i pozwólcie na to, by jajka delikatnie się ścięły. Uważajcie jednak, by danie nie przerodziło się w jajecznicę z makaronem. Masa jajeczna powinna być wciąż delikatnie płynna.
  11. Na sam koniec ozdóbcie danie odrobiną startego sera.
  12. Smacznego!

Czytaj także: 

Przepis na makaron z młodą kapustą i jajkami. Smaczny „zapychacz” na koniec miesiąca
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na makaron z młodą kapustą i jajkami. Smaczny „zapychacz” na koniec miesiąca
Kapusta, makaron i jajka – do tych trzech tanich składników sprowadza się przepis na „polską carbonarę”. Tanio, łatwo i szybko – w sam raz na czas tuż przed wypłatą.

Nie będziemy owijać w bawełnę. To danie miałoby mizerne szanse na zdobycie wysokiego miejsca w kulinarnym konkursie „piękności”. Niezbyt efektowny wygląd makaronu z młodą kapustą i jajkami rekompensuje za to jego pożywność, prostota i niewielki koszt przygotowania. Ok. 2 zł za pół główki młodej kapusty, kilkadziesiąt groszy za porcję makaronu, 5 jajek za mniej niż 3 zł. Do tego sól, pieprz i trochę tłuszczu – da się taniej i prościej? Chyba nie za bardzo. Za niecałe 6-7 zł uda wam się nakarmić całą rodzinę. Makaron z młodą kapustą i jajkami to obiad w sam raz na koniec miesiąca. Tego rodzaju proste danie na myśl niektórym na pewno przyniesie włoską carbonarę . W odróżnieniu od włoskiego odpowiednika, w „polskim” makaronie z jajkami i kapustą brakuje mięsa – jego miejsce zajmuje wspomniana młoda kapusta. Przepis na makaron z młodą kapustą i jajkami Składniki: 20 dag makaronu świderki Pół główki mniejszej młodej kapusty 5 jajek Sól Pieprz Opcjonalnie - kminek 3-4 łyżki oliwy lub oleju, ewentualnie masła Przygotowanie: Makaron ugotujcie w osolonej wodzie według wskazówek producenta. Kapustę poszatkujcie dość drobno i przełóżcie na patelnię. Dodajcie do niej nieco tłuszczu i duście do miękkości. Do miękkiej kapusty dodajcie świeżo ugotowany, gorący, odcedzony makaron . Wbijcie do środka jajka i wymieszajcie je razem z kapustą i z makaronem –ten etap przygotowań może niektórym przypomnieć proste włoskie danie znane pod nazwą spaghetti carbonara. Doprawcie całość solą i sporą ilością pieprzu, a także jeżeli macie na to ochotę – kminkiem. Kiedy jaja się już delikatnie zetną, danie będzie gotowe – poziom wysmażenia...

Jak łączyć makaron z sosem
Flickr
Newsy
Jeden z największych błędów podczas przyrządzania makaronu. Zróbcie na odwrót, a padniecie z wrażenia
Może się to komuś podobać albo nie, ale o makaronie i sposobach jego podawania najwięcej do powiedzenia mają Włosi.

Z natury rozgadani i gadatliwi… makaroniarze na wszelkiego rodzaju kluskach, kluseczkach i makaronach zjedli zęby. Sposobów na „pastę” Włosi znają bez liku. I dobrze wiedzą, jak go podawać tak, by smakował najlepiej jak się da. Dlaczego włoskie sposoby na makaron są najlepsze? To właśnie mieszkańcy Włoch doszli do perfekcji w łączeniu smaków. Swoje mączne makarony idealnie dopasowują do gęstych sosów przygotowanych ze wszystkiego, co mają pod ręką. Spaghetti alla carbonara, spaghetti bologhnese, aglio e oglio, cannelloni, tagiatelle i papardelle na dziesiątki sposobów, wreszcie lasagne czy tortellini. Włosi mają w czym przebierać, jeśli chodzi o makaron. W tym przypadku nie mamy wątpliwości, że ilość została przekuta w jakość. Każda włoska gospodyni po ugotowaniu setny już raz z kolei makaronu dowolnego rodzaju, ma wiedzę, która w Polsce wciąż uchodzi nieraz za czarną magię. Jak solić makaron? Niuanse i szczegóły gotowania makaronu i łączenia go z sosami dotyczą m.in. kwestii solenia wody na gotujący się makaron. Włoskie panie domu i kucharze z najlepszych restauracji z Rzymu i okolic solą wodę na makaron dopiero po zagotowaniu wody. Kiedy wrzątek zacznie puszczać bąbelki, wsypcie do garnka hojną ilość soli.  Na kilkulitrowe naczynie konieczne będzie wsypanie sporej łyżki soli. Kolejnym trikiem prosto z włoskiej kuchni, jest dodawanie do sosu odrobiny wody z gotującego się makaronu. Jaki jest niezawodny trik Włochów na podawanie makaronu? Wszystko po to, by nadać sosowi nieco gęstości. Zagęszczenie sosu będzie możliwe dzięki działaniu glutenu, który wytrąca się do wrzątku. Dzisiaj jednak nacisk położymy na inną kwestię. To sprawa, o której spora część polskich pań domu nie słyszała. W polskiej tradycji podawania...

Jak odgrzać wczorajszy makaron?
Adobe Stock
Newsy
Jak odgrzać wczorajszy ryż albo makaron? Zróbcie tak, a będą smakować jak świeżo zrobione
Jeśli znowu ugotowaliście za dużo makaronu lub ryżu nie martwcie się. Z łatwością odgrzejecie je na drugi dzień.

Fanom makaronowych obiadów z pewnością nieraz zdarzyło się ugotować go za dużo. W efekcie połowa tego, co ugotowaliście lądowała w lodówce lub, co gorsza, w koszu. Sprawa wygląda podobnie, jeśli chodzi o ryż. Na szczęście oba produkty da się bardzo łatwo i szybko podgrzać.  Jak podgrzać wczorajszy makaron? Jeśli jest to zwykły makaron lub ryż (bez sosu) wystarczy, że umieścicie go w sitku i zanurzycie we wrzącej wodzie na ok. 1 minutę. Tak przygotowany możecie od razu wykładać na talerze. Jeśli jednak chcecie podgrzać produkt z sosem, istnieją na to dwa sposoby. Pierwszy to oczywiście umieszczenie dania na patelni i podlanie go odrobiną przegotowanej wody (lub śmietanki). Po kilku minutach powinien być gotowy do jedzenia. Pamiętajcie jednak, by cały czas go mieszać, inaczej się przypali. Drugim sposobem na odgrzanie makaronu lub ryżu z sosem jest umieszczenie go w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu potrawa będzie gotowa do spożycia. Przepis na spaghetti carbonara Na jeden z powyższych sposobów śmiało możecie odgrzać domową carbonarę. Nie bójcie się więc przygotować jej więcej. Obiad z głowy na co najmniej 2 dni. Będziecie potrzebować: 250 gramów makaronu typu spaghetti 150 gramów wędzonego boczku 50 gramów tartego parmezanu 200 ml śmietany 30 proc. 1 jajka 1 cebuli 2 ząbków czosnku Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Boczek pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie na patelni bez dodatkowego tłuszczu. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie dodajcie do przyrumienionego boczku. Czosnek również obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię. Całość zamieszajcie i smażcie przez kilka minut. W dowolnym naczyniu umieśćcie śmietanę, jajko,...

Czy dodawać olej do gotowania makaronu?
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie w ten sposób makaron? Dodawanie tego składnika to najgorszy kulinarny błąd. Konsekwencje są opłakane
Jedni twierdzą, że do gotowania makaronu powinno się dodawać olej, inni uważają, że to bzdura. Niestety okazuje się, że tłuszcz może tylko zaszkodzić waszemu daniu.

Nie od dziś wiadomo, że podczas gotowania makaron, bez względu na jego rodzaj, lubi się sklejać. Aby temu zapobiec wielu zaleca dodanie do wody niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Okazuje się jednak, że ten sposób nie jest zbyt praktyczny. Nigdy nie dodawajcie oleju do gotowania makaronu Olej nigdy nie zmiesza się z wodą, ponieważ jest od niej lżejszy. Toteż mikstura pozostanie na jej powierzchni i nie oblepi makaronu podczas gotowania. Jednakże podczas odcedzania kluski zostaną wymieszane z tłuszczem, który sprawi, że ich powierzchnia stanie się śliska.  Skutek takiej zabawy będzie niemalże opłakany. Śliski makaron nie będzie w stanie idealnie połączyć się z sosem – wszystko będzie spadało z widelca. Jeśli nie chcecie, by wasz makaron się nie sklejał lepiej ugotujcie go w odpowiednio dużym garnku z odpowiednią ilością wody – kluski nie lubią mieć zbyt mało miejsca. Pamiętajcie też, by co kilka minut je przemieszać. Możecie przetestować skuteczność naszych rad na tym prostym przepisie na spaghetti carbonara. Przepis na spaghetti carbonara Składniki: 250 gramów makaronu typu spaghetti 150 gramów wędzonego boczku 50 gramów tartego parmezanu 200 ml śmietany 30 proc. 1 jajka 1 cebuli 2 ząbków czosnku sól pieprz Przygotowanie  Boczek pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie na dużej patelni. Nie używajcie do tego oleju, ani żadnego innego tłuszczu. Boczek sam w sobie jest już wystarczająco tłusty. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie dodajcie do przyrumienionego boczku. Czosnek również obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię. Całość zamieszajcie i smażcie jeszcze przez kilka minut. W dowolnym naczyniu umieśćcie śmietanę, jajko, połowę podanej w...