Polska ziemniakami stoi. Wynika to jednoznacznie z badań, które wskazują, że przeciętnie każdy Polak zjada aż sto kilogramów ziemniaków w ciągu roku! Trzeba przyznać, że jesteśmy niezłymi rekordzistami. Dlatego zdziwić może fakt, że we Włoszech – kraju, który słynie z makaronu – rocznie przypada zaledwie 26 kilogramów makaronu na jedną osobę. Chociaż to i tak o wiele więcej niż w Polsce, ponieważ średnio każdy Polak zjada tylko 5 kilogramów makaronu przez cały rok. Niska popularność tego, bądź co bądź, dość podstawowego składnika wielu dań, widoczna jest w sposobie przygotowywania go. Polacy bowiem najczęściej źle przyrządzają makaron i każdy Włoch złapałby się za głowę widząc, co z nim wyprawiamy!

Jak poprawnie ugotować makaron?

Wydawałoby się, że gotowanie makaronu nie jest żadną sztuką. Nic bardziej mylnego! Aby był smaczny i idealnie ugotowany, trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad:

  • Zawsze gotujcie makaron w dużym garnku – im większy, tym lepiej!
  • Użyjcie dużej ilości wody,
  • Nie żałujcie soli – doskonale podkreśla smak makaronu,
  • Wrzucajcie makaron do wrzątku,
  • Mieszajcie podczas gotowania, by makaron nie przywierał do dna,
  • Koniecznie pilnujcie czasu podanego na opakowaniu,
  • Sprawdzajcie makaron dwie minuty przed końcem gotowania – instrukcje zawsze podają przedział czasowy, który wynosi 8-10 minut albo 10-12 minut. Właśnie dlatego dwie minuty przed końcem podanego czasu należy sprawdzić, czy makaron jest już ugotowany, by go nie przegotować.

Jak odcedzić makaron?

Na samym gotowaniu się nie kończy! Bardzo ważne jest poprawne odcedzenie makaronu z wody. Większość Polaków robi to w ten sposób, że przelewają gorącą zawartość garnka przez durszlak, a następnie zalewają makaron zimną wodą. To wielki, kardynalny błąd! Dlaczego? Po pierwsze, wylewając całą wodę, pozbywacie się skrobi z gotowania makaronu. A jest ona doskonałym, naturalnym zagęszczaczem do sosów. W wielu włoskich przepisach zaleca się dodać do sosu szklankę wody z gotowanego makaronu. Po drugie, jeśli zalewacie makaron zimną wodą, to nie dość, że wypłukujecie go z całej skrobi, to jeszcze jest on po prostu zimny. Jaki jest sens jedzenia zimnego spaghetti? Odpowiedzcie sobie sami.

Dlatego najlepiej nie przecedzać makaronu i zamiast tego za pomocą specjalnej łyżki do makaronu lub szczypiec wyciągnijcie go z wody i przełóżcie do garnka z sosem. To kolejny sposób Włochów na pyszny makaron – mieszają go z sosem nie na talerzu, a w garnku! To sprawi, że makaron będzie gorący, ale nie rozgotowany.

Zobacz także: