
Dobrze zbilansowana dieta i zdrowy styl życia to najprostszy sekret osób, które przez długie lata cieszą się dobrym samopoczuciem. Poza prawidłowym odżywianiem niezwykle ważne jest też nawodnienie. Niestety, niektórzy z nas o tym zapominają i nie wypijają nawet minimalnej ilości płynów wynoszącej 1,5-2 litry dziennie.
Takie zaniedbanie może w konsekwencji doprowadzić do różnych problemów, takich jak zaparcia, bóle głowy czy przesuszona skóra. Mamy dla was propozycję napoju, który jest banalny w przygotowaniu, pełen witamin i doskonale nawodni wasz organizm.
Co to jest ajran?
Ajran (tur. ayran) to napój o białej barwie, który pochodzi z Turcji. Przyrządza się go z jogurtu i wody i pije regularnie, ze względu na doskonały smak i właściwości zdrowotne. W gorącym, tureckim klimacie nawodnienie jest szczególnie ważne. Ajran gasi pragnienie, a do tego dostarcza organizmowi cennych witamin i minerałów.
Co daje picie ajranu?
Natychmiastowe orzeźwienie to tylko jedna z wielu zalet ajranu. Napój ten jest bogaty w wapń, który gwarantuje, że nasze kości i zęby będą mocne, a do tego może zapobiegać osteoporozie. To tylko jedna z wielu jego zalet - sprawdźcie, co jeszcze daje picie ajranu:
-
zmniejsza poziom cholesterolu
-
usprawnia trawienie
-
przynosi ulgę przy zaparciach
-
zapewnia zdrowszy wygląd skóry
-
ułatwia zasypianie
-
zapobiega nadciśnieniu (w wersji bez soli)
-
wspomaga odchudzanie
-
poprawia koncentrację
-
może przynieść ulgę na kacu
Jak zrobić ajran?
Składniki:
-
1 szklanka zimnej wody
-
1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego (koniecznie z lodówki)
-
szczypta soli
-
Opcjonalnie: świeżo skrojone zioła - pietruszka i kolendra, ew. czosnek przeciśnięty przez praskę
Przygotowanie:
-
Wlejcie do kielicha blendera wodę i jogurt. Zmiksujcie.
-
Przelejcie do szklanek i doprawcie szczyptą soli.
Dla jeszcze większego orzeźwienia, możecie do każdej szklanki napoju dodać po liściu świeżej mięty. Ważne, by zarówno jogurt, jak i woda, były zimne i bardzo dobrze zmiksowane. Niska temperatura i dłuższe mieszanie napowietrzy napój, dzięki czemu powstanie charakterystyczna dla ajranu pianka.