Dobrze zbilansowana dieta i zdrowy styl życia to najprostszy sekret osób, które przez długie lata cieszą się dobrym samopoczuciem. Poza prawidłowym odżywianiem niezwykle ważne jest też nawodnienie. Niestety, niektórzy z nas o tym zapominają i nie wypijają nawet minimalnej ilości płynów wynoszącej 1,5-2 litry dziennie.

Takie zaniedbanie może w konsekwencji doprowadzić do różnych problemów, takich jak zaparcia, bóle głowy czy przesuszona skóra. Mamy dla was propozycję napoju, który jest banalny w przygotowaniu, pełen witamin i doskonale nawodni wasz organizm.  

Co to jest ajran?

Ajran (tur. ayran) to napój o białej barwie, który pochodzi z Turcji. Przyrządza się go z jogurtu i wody i pije regularnie, ze względu na doskonały smak i właściwości zdrowotne. W gorącym, tureckim klimacie nawodnienie jest szczególnie ważne. Ajran gasi pragnienie, a do tego dostarcza organizmowi cennych witamin i minerałów. 

Zobacz także:

Co daje picie ajranu?

Natychmiastowe orzeźwienie to tylko jedna z wielu zalet ajranu. Napój ten jest bogaty w wapń, który gwarantuje, że nasze kości i zęby będą mocne, a do tego może zapobiegać osteoporozie. To tylko jedna z wielu jego zalet - sprawdźcie, co jeszcze daje picie ajranu:

  • zmniejsza poziom cholesterolu

  • usprawnia trawienie

  • przynosi ulgę przy zaparciach

  • zapewnia zdrowszy wygląd skóry

  • ułatwia zasypianie

  • zapobiega nadciśnieniu (w wersji bez soli)

  • wspomaga odchudzanie

  • poprawia koncentrację

  • może przynieść ulgę na kacu 

Jak zrobić ajran?

Składniki:

  • 1 szklanka zimnej wody

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego (koniecznie z lodówki)

  • szczypta soli

  • Opcjonalnie: świeżo skrojone zioła - pietruszka i kolendra, ew. czosnek przeciśnięty przez praskę

Przygotowanie:

  1. Wlejcie do kielicha blendera wodę i jogurt. Zmiksujcie.

  2. Przelejcie do szklanek i doprawcie szczyptą soli.

Dla jeszcze większego orzeźwienia, możecie do każdej szklanki napoju dodać po liściu świeżej mięty. Ważne, by zarówno jogurt, jak i woda, były zimne i bardzo dobrze zmiksowane. Niska temperatura i dłuższe mieszanie napowietrzy napój, dzięki czemu powstanie charakterystyczna dla ajranu pianka.