Ten barwnik dodawany do żywności może poważnie szkodzić jelitom. Producenci w końcu bez wyboru?
Adobe Stock
Newsy

Ten barwnik do żywności może poważnie szkodzić jelitom i zmieniać DNA. Będzie wycofany?

Dyskusja nad przyszłością dodatku do żywności E171 wciąż pozostaje otwarta, ale wygląda na to, że ten barwnik powoli zostanie wycofany z produkcji słodyczy.

Lizaki, cukierki, żelki, gumy do życia – wszystkie te produkty łączy nie tylko wielki procentowy udział w ich składzie cukru, ale także wykorzystanie do ich wyprodukowania niektórych barwników.

Takich jak na przykład E171, który chemicznie nazywany jest tlenkiem tytanu. Co daje użycie tego związku do produkcji słodkości? Dzięki tzw. bieli tytanowej niektóre smakołyki mają elegancki, jasny, lśniący wgląd.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Producenci zaczynają odchodzić od użycia barwnika E171

Temat E171 jest jednak niezwykle skomplikowany. Kolejne badania Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wykazały, że tlenek tytanu rzeczywiście może prowadzić do uszkodzenia ludzkiego DNA i wpływać na osłabienie flory bakteryjnej jelit.

Jednak tego rodzaju zalecenia nie są jeszcze wiążące wobec producentów. Krótko mówiąc – w Polsce wciąż nie obowiązują jeszcze przepisy zakazujące używania E171 do  produkcji żywności. Producenci niektórych słodyczy, m.in. producent cukierków M&M’s, coraz częściej decydują się na rezygnację z jego użycia.

Zobacz także
Jak zabarwić lukier do pierników?

Czym zabarwić lukier do pierniczków? Te naturalne barwniki każdy ma w kuchni

Taka herbata może zwiększać ryzyko rozwoju Alzheimera? Specjaliści nie mają złudzeń

Pijecie herbatę od razu po obiedzie? Nie powinny tego robić zwłaszcza osoby cierpiące na 1 chorobę

Do czego wykorzystuje się tlenek tytanu poza przemysłem spożywczym?

Być może ma to związek z trendami, które płyną do Polski, a także do innych krajów na świecie m.in. z Francji. Tamtejszy rząd już w 2019 roku podjął decyzję o zakazie jego stosowania. Stało się tak ze względu na trudność udowodnienia, jaka dawka E171 rzeczywiście może wpłynąć negatywnie na zdrowie ludzi.

Wykorzystuje się go przy produkcji m.in.:

  • Ogniw słonecznych
  • Światłowodów
  • Laserów
  • Filtrów różnego rodzaju
  • Silnikowych sond lambda

Tlenek tytanu znany również jako biel tytanowa używany jest oprócz żywności także do barwienia takich produktów jak:

  • Tworzywa sztuczne
  • Kosmetyki
  • Lekarstwa
  • Porcelana
  • Farby
  • Emalie

Źrodło: money.pl

Czytaj także:

Oto, co producenci dodają do żywności. Aż włos się jeży na głowie!
AdobeStock
Newsy
Oto, co producenci dodają do żywności. Aż włos się jeży na głowie!
Po przeczytaniu tego artykułu wasze ulubione słodycze i wędliny przestaną smakować tak samo. Nie zgadniecie, co się do nich dodaje!

W sklepach pełno jest produktów, które swoim wyglądem mają zachęcać do kupna. Kolorowe żelki, cukierki i galaretki wydają się być pyszne, ale czy są zdrowe? By uzyskać taki wygląd produktów i sprawić, że długo wytrzymają na półce w supermarkecie, producenci dodają do nich różne składniki, które niekoniecznie są dobre dla waszego zdrowia. Sprawdźcie, co kryje się w waszych ulubionych przysmakach! Emulgatory w żywności Do wielu produktów spożywczych dodaje się emulgatory po to, by konsystencja jedzenia była bardziej zwarta. Znajdziecie je głównie w produktach, w których łączy się ze sobą takie składniki jak woda i olej, których naturalnie nie da się ze sobą połączyć. Te produkty to m.in.: Majonez Musztarda Gotowe sosy w słoikach Emulgatory są wydalane z organizmu tylko częściowo i mogą pozostawać w tkance tłuszczowej przez wiele lat. Substancje przeciwzbrylające dodawane do jedzenia Te substancje odpowiadają za pochłanianie wilgoci i znaleźć je można głównie w sypkich produktach, takich jak cukier, cukier puder , sól i wszelkiego rodzaju koncentraty. Substancje przeciwzbrylające są szczególnie niebezpieczne dla waszego mózgu – część z nich może się przyczyniać do rozwoju choroby Alzheimera. Środki pianotwórcze w hamburgerach Może to brzmieć szokująco, ale czy wiecie, że stosowane w produkcji chemikaliów środki pianotwórcze można znaleźć także w fast foodach ? Hamburger z frytkami już nigdy nie będzie smakował tak samo! Sztuczne barwniki w słodyczach Cukierki we wszystkich kolorach tęczy wyglądają tak dzięki zastosowaniu sztucznych barwników. A te wcale nie są obojętne dla zdrowia! Większość barwników to pochodne ropy naftowej i często spożywane mogą zwiększać...

Lubicie groszek z puszki? Dodają do niego ten sam barwnik co do proszku do prania
Adobe Stock
Newsy
Lubicie groszek z puszki? Dodają do niego ten sam barwnik co do proszku do prania
Dodaje się go też do farb do włosów, nabiału, mydła, słodyczy i kostek do WC. E133, bo o nim mowa, w niektórych krajach jest zakazany. W Polsce nie.

Barwniki spożywcze pochodzenia naturalnego i sztucznego są oznaczone przez specjalny urząd unijny numerami od E100 do E199. Na tej liście znajduje się także barwnik E133, czyli błękit brylantowy. Ten organiczny związek chemiczny jest dość kontrowersyjnym dodatkiem do pożywienia. Błękit brylantowy dodaje się nawet do zielonego groszku z puszek.  Nie byłoby w tym nic szczególnie groźnego, gdyby nie fakt, że spożycie E133 w niektórych państwach jest ograniczone. Np. w Szwajcarii. Do jakich produktów spożywczych dodaje się jeszcze błękit brylantowy E133? Co prawda dopuszczalne dzienne spożywcze błękitu jest całkiem wysokie i wynosi 12,5 mg na 1 kg masy ciała, ale dmuchający na zimne i ostrożni Szwajcarzy wolą nie ryzykować. Ze względu na zagrożenie wywołania astmy i reakcji alergicznych, w tym kraju dodawanie E133 do żywności jest zabronione. W większości europejskich krajów, czyli także w Polsce, barwnik E133, czyli błękit brylantowy, dodaje się jeszcze do takich produktów jak między innymi: Wata cukrowa Lody Produkty o smaku jagody lub porzeczki (kolor intensywniejszy od naturalnego) Słodycze Nabiał (jogurty, serki itp.) Napoje słodzone Gdzie jeszcze wykorzystuje się błękit brylantowy E133? Ochota na produkty z dodatkiem błękitu brylantowego może przejść także z innego względu. Jego barwiące właściwości wykorzystywane są szeroko poza branżą spożywczą. Gdzie poza przemysłem spożywczym wykorzystywany jest barwnik E133? Pasty do zębów Kosmetyki Farby do włosów Dezodoranty Mydła Proszek do prania Kostki toaletowe Czytaj także: Ten produkt jest zakazany w wielu krajach. Polscy producenci jedzenia stosują go na potęgę Czym zabarwić lukier do pierniczków? Te naturalne...

jedzace dziecko
Adobe Stock
Newsy
Dajesz dzieciom do jedzenia te rzeczy? Przestań jak najszybciej. W wielu krajach zostały zakazane
Chemiczne dodatki do żywności od lat budzą sporo kontrowersji. Lista substancji oznaczonych literką E ciągnie się w nieskończoność. Na niektóre z nich trzeba uważać.

Nasze dzieci zajadają się słodyczami w sposób niemalże niekontrolowany. Paczka od św. Mikołaja na 6 grudnia, słodycze od babci i dziadka, wreszcie prezenty na gwiazdkę. A w każdym z tych zestawów żelki, soki, cukierki, galaretki, słodkie napoje. Te z kolei zawierają w sobie często sztuczne barwniki, których należy się wystrzegać. Unia Europejska stworzyła całą litanię dodatków do żywności oznaczonych literką E. Sięgająca niemal 2 tysięcy pozycji lista zawiera w sobie substancje, które dopuszczono do użycia w branży spożywczej. Co ciekawe, ustalenia Wspólnoty Europejskiej różnią się w tym zakresie choćby od USA, czy krajów skandynawskich. To co jemy w Europie, w Stanach może być nie do kupienia. Co jeść i komu ufać? W tym miejscu musi pojawić się pytanie, czy można ufać europejskim prawodawcom i producentom słodyczy i żywności. Na listach z literkę E, barwniki występują na pozycjach od 1 do 199. Na tej samej liście obok siebie figurują barwniki naturalne, identyczne z naturalnymi, syntetyczne organiczne i nieorganiczne substancje barwiące. Spośród nich nie wszystkie zostały dopuszczone do użytku w UE. Większość z nich producenci mogą używać w produkcji w ograniczonych ilościach. Lista podejrzanych substancji I tak – czerwień koszenilową (E 124) dodaje się w Polsce do barwienia galaretek, kisieli i syropów. Ta sama substancja może powodować jednak katar sienny, inne reakcje alergiczne, a także według niektórych badań (baza RTECS) może być nawet czynnikiem rakotwórczym dla naszej wątroby. E161g – kantaksycyna to kolejny podejrzany na naszej liście E. Ten różowy barwnik dodawany jest czasem do paluszków rybnych, innych konserw, a nawet słodyczy i tabletek opalających Jest naturalny, otrzymuje się go z...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS alarmuje: popularna pasta do smarowania kanapek skażona tlenkiem etylenu
Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie oświadczenie na temat wycofania popularnej pasty na kanapki. Sprawdźcie szczegóły.

Główny Inspektorat Sanitarny postanowił wycofać z obrotu partię popularnej pasty kanapkowej z łososiem marki Abba. Eksperci wykryli w niej bardzo szkodliwy dla zdrowia tlenek etylenu: Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez firmę Orkla Foods Sweden wycofaniu niektórych partii pasty z łososia 145 g marki Abba, ze względu na zastosowanie do jej produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu – podano w oficjalnym komunikacie. Jak wiadomo, tlenek etylenu jest substancją niebezpieczną dla zdrowia, która może doprowadzić do wielu groźnych chorób. Szczegóły dotyczące wycofywanej partii: Nazwa produktu: Pasta z łososia 145 g marki Abba Numer partii: 0000030030 Data minimalnej trwałości: 24.08.2022 Producent: Orkla Foods Sweden Isbergs gata 9B Malmö Zdjęcie produktu:  Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie. Produkt wycofano ze sklepu Tuż po opublikowaniu komunikatu GIS-u, skażona pasta natychmiast została wycofana ze sklepów. Jeśli kupiliście ostatnio pastę kanapkową z łososia w tubce marki Abba, koniecznie sprawdźcie, czy nie chodzi o tę feralną partię. Jeśli odkryjecie, że kupiliście skażony produkt, natychmiast zwróćcie go do sklepu. Jeśli zaś zjedliście go, skontaktujcie się ze swoim lekarzem. Dlaczego tlenek etylenu jest szkodliwy dla zdrowia? Tlenek etylenu to bardzo niebezpieczna dla zdrowia substancja. Na jej działanie narażeni są głównie pracownicy zatrudnieni w sektorze usług medycznych, przemyśle poligraficznym i chemicznym oraz przy produkcji gumy i tworzyw sztucznych. Liczne badania potwierdziły, że tlenek etylenu może być groźny nie tylko...