makaron
Adobe Stock
Newsy

Ten banalny przepis na makaron jest hitem internetu. Zrobicie go w kilka minut

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby makaronu. Ten przepis jest tak banalny i szybki w przygotowaniu, że zagości w waszym menu na stałe. Koniecznie przygotujcie go i zaskoczcie bliskich!

Stolicą makaronu bez wątpienia są Włochy. Przygotowują go na wiele różnych sposobów, a każdy z nich jest tak samo smaczny. Jednak w internecie od jakiegoś czasu króluje przepis na makaron z pieczonymi pomidorkami i serem feta. Zdecydowanie bije na głowę inne wersje! To danie z pewnością zasmakuje waszym bliskim!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Makaron z internetu

Wydawałoby się iż makaron już był podany ze wszystkim. Internet jednak lubi zaskakiwać i od pewnego czasu króluje w nim przepis na  makaron z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, serem feta i przyprawami. Potrawa jest banalnie prosta oraz szybka w przygotowaniu, a w dodatku bardzo smaczna. Swoją wyjątkowość zawdzięcza zapieczeniu składników, a następnie połączeniu ich z makaronem. Proces pieczenia wydobywa z sosu cały smak, dzięki czemu danie jest jeszcze bardziej aromatyczne. Ten przepis idealnie sprawdzi się zarówno na obiad z bliskimi, jak i na romantyczną kolację.

Przepis na makaron z pieczonymi pomidorkami i serem feta

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • ½ szklanki oliwy extra virgin
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 6 ząbków czosnku
  • 200 g sera feta
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz czarny mielony
  • listki świeżej bazylii
  • parmezan lub grana padano

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie potrawy rozpocznijcie od nagrzania piekarnika do 190 stopni.
  2. Do naczynia żaroodpornego włóżcie umyte pomidorki koktajlowe, ser feta w kawałku oraz obrane ząbki czosnku.
  3. Całość polejcie oliwą i przyprawcie czarnym mielonym pieprzem oraz suszonym oregano. Tak przygotowane składniki wstawcie do piekarnika, zapiekajcie je przez 20 minut.
  4. W międzyczasie ugotujcie makaron według instrukcji na opakowaniu.
  5. Naczynie żaroodporne wyjmijcie z piekarnika. Upieczone pomidorki koktajlowe z czosnkiem, fetą i przyprawami rozgniećcie za pomocą widelca.
  6. Do przygotowanego sosu dodajcie ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszajcie do połączenia składników.
  7. Makaron z sosem rozłóżcie na talerzach. Posypcie posiekanymi listkami świeżej bazylii oraz startym parmezanem. Smacznego!
     
Komentarze