makaron
Adobe Stock
Newsy

Ten banalny przepis na makaron jest hitem internetu. Zrobicie go w kilka minut

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby makaronu. Ten przepis jest tak banalny i szybki w przygotowaniu, że zagości w waszym menu na stałe. Koniecznie przygotujcie go i zaskoczcie bliskich!

Stolicą makaronu bez wątpienia są Włochy. Przygotowują go na wiele różnych sposobów, a każdy z nich jest tak samo smaczny. Jednak w internecie od jakiegoś czasu króluje przepis na makaron z pieczonymi pomidorkami i serem feta. Zdecydowanie bije na głowę inne wersje! To danie z pewnością zasmakuje waszym bliskim!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Makaron z internetu

Wydawałoby się iż makaron już był podany ze wszystkim. Internet jednak lubi zaskakiwać i od pewnego czasu króluje w nim przepis na  makaron z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, serem feta i przyprawami. Potrawa jest banalnie prosta oraz szybka w przygotowaniu, a w dodatku bardzo smaczna. Swoją wyjątkowość zawdzięcza zapieczeniu składników, a następnie połączeniu ich z makaronem. Proces pieczenia wydobywa z sosu cały smak, dzięki czemu danie jest jeszcze bardziej aromatyczne. Ten przepis idealnie sprawdzi się zarówno na obiad z bliskimi, jak i na romantyczną kolację.

Przepis na makaron z pieczonymi pomidorkami i serem feta

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • ½ szklanki oliwy extra virgin
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 6 ząbków czosnku
  • 200 g sera feta
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz czarny mielony
  • listki świeżej bazylii
  • parmezan lub grana padano

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie potrawy rozpocznijcie od nagrzania piekarnika do 190 stopni.
  2. Do naczynia żaroodpornego włóżcie umyte pomidorki koktajlowe, ser feta w kawałku oraz obrane ząbki czosnku.
  3. Całość polejcie oliwą i przyprawcie czarnym mielonym pieprzem oraz suszonym oregano. Tak przygotowane składniki wstawcie do piekarnika, zapiekajcie je przez 20 minut.
  4. W międzyczasie ugotujcie makaron według instrukcji na opakowaniu.
  5. Naczynie żaroodporne wyjmijcie z piekarnika. Upieczone pomidorki koktajlowe z czosnkiem, fetą i przyprawami rozgniećcie za pomocą widelca.
  6. Do przygotowanego sosu dodajcie ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszajcie do połączenia składników.
  7. Makaron z sosem rozłóżcie na talerzach. Posypcie posiekanymi listkami świeżej bazylii oraz startym parmezanem. Smacznego!
     
makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi
Adobe Stock
Newsy
Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi. Przepis z TikToka podbija świat
Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi to wiralowy przepis prosto z TikToka. Wystarczy kilka tanich składników i obiad jest gotowy w pół godziny

„Makaron z pieczoną fetą! Czy już spróbowaliście tego wiralowego makaronowego hitu? Ja tak, dziś rano, kiedy go wymyśliłam” - tak brzmiał oryginalny post na TikToku zamieszczony tam przez Finkę Jenni Häyrinen w 2019 roku. Najpierw na punkcie makaronu z pieczoną fetą oszalała Finlandia. Sprzedaż fety w Finlandii podskoczyła o 300 proc., a w sklepach brakowało składników do przyrządzenia tego dania. Niesamowite, prawda? Nic dziwnego, że reszta świata dowiedziała się o tym fenomenie i amatorzy gotowania z innych krajów postanowili sprawdzić, o co chodzi. Makaron z pieczoną fetą Historia powstania tego przepisu jest stara jak świat: mało czasu, mało składników, duży głód. To tak powstają najlepsze dania. Pizza Margherita . Sałatka Cezar . Zalewajka . Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi. Upieczenie pomidorków z fetą, oliwą, papryczką chilli i czosnkiem sprawia, że składniki zamieniają się w aromatyczny kremowy sos do makaronu. A najlepsze jest to, że właściwie nie wymaga żadnej pracy - robi się samo! To lubimy, a wy? Tylko ostrzegamy - jak raz spróbujecie, już zawsze będziecie chcieć go jeść! Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi - przepis z TikToka Ten przepis wystarczy do przygotowania makaronu dla 4 osób. Składniki: 450 g ulubionego makaronu 200 g fety (w całości) 120 ml oliwy 1/2 czerwonej papryczki chilli 500 g pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku (opcjonalnie) pieprz sól kilka listków świeżej bazylii Przygotowanie makaronu z pieczoną fetą Nagrzejcie piekarnik do 200ºC Na dno naczynia żaroodpornego wlejcie trochę oliwy Połóżcie na to kostkę fety i polejcie oliwą Naokoło fety ułóżcie pomidorki koktajlowe i przemieszajcie je z oliwą...

Joanna Przetakiewicz zrobiła danie, które jest hitem. 20 minut w piekarniku i gotowe
ONS.pl
Newsy
Joanna Przetakiewicz zrobiła danie, które jest hitem. 20 minut w piekarniku i gotowe
Ten przepis podbija serca internautów. Przygotowała go też Joanna Przetakiewicz!

Od czasu do czasu lubicie pewnie zrobić skomplikowane i wymagające długiego przygotowywania danie, ale pewnie na co dzień cenicie bardziej szybkie, a satysfakcjonujące przepisy. To idealny przykład takiego dania, które robi się dosłownie w 20 minut . Przygotowała je nawet Joanna Przetakiewicz. Joanna Przetakiewicz to prawdziwa bussines woman. Jest projektantką mody, założycielką i dyrektorką kreatywną domu mody „La Mania”, przedsiębiorczynią i radczynią prawną. Joanna znana jest z tego, że wspiera kobiety i ich aspiracje. Jest inicjatorką ruchu społecznego „Era Nowych Kobiet”, który daje przestrzeń kobietom z różnych środowisk do dzielenia się doświadczeniami i wzajemnego inspirowania. Prywatnie, Joanna Przetakiewicz jest od 2018 roku partnerką RInke’go Rooyens’a, holendersko-polskiego producenta i reżysera filmowego. Joanna Przetakiewicz aktywnie prowadzi swoje konto na Instagramie. Niedawno pokazywała, jak przygotowuje tam obiad. Joanna postanowiła przygotować szybki przepis, który jest ostatnio bardzo popularny w sieci. Chodzi o makaron z pieczonym serem feta . Przepis na pomidorki z serem feta od Joanny Przetakiewicz Składniki: 2 duże czerwone cebule Łyżka oliwy z oliwek 500 g pomidorków koktajlowych Szczypta soli Szczypta pieprzu Kostka sera feta Makaron Przygotowanie makaronu z fetą Pokrójcie cebule w krążki. Podgrzejcie na patelni oliwę z oliwek. Wyłóżcie na patelnię cebulę. Podsmażcie ją chwilę. Wysmarujcie naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Przełóżcie do naczynia cebulę, pomidorki koktajlowe. Na środku połóżcie kostkę sera feta. Doprawcie wszystko świeżo mielonym pieprzem. Przełóżcie naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 30 minut. Ugotujcie w tym czasie makaron....

grzanki
AdobeStock
Newsy
Uwielbiacie zapiekanki? Zróbcie je z serem halloumi. Są tak pyszne, że od razu zjecie je wszystkie na raz
Zapiekanki zawsze się sprawdzają, gdy macie ochotę na szybką przekąskę na ciepło. Spróbujcie tych chrupiących zapiekanek z serem halloumi. Palce lizać!

Smaczne zapiekanki to zawsze dobry pomysł na szybki posiłek na ciepło. Z dodatkiem rozpływającego się sera są po prostu genialne! Można dodać do nich cokolwiek tylko chcecie – cebulę, pieczarki, szynkę i inne smaczne dodatki. Genialnie smakują z serem halloumi – specjalną odmianą z Cypru. Takie zapiekanki z serem, świeżymi pomidorkami i liśćmi bazylii wychodzą przepyszne. Zróbcie je sami z naszego przepisu! Smaki Cypru Prawdziwy ser halloumi robi się tylko na Cyprze. Nie ma w tym cienia przesady, ponieważ Cypryjczycy wywalczyli sobie prawa do tego wyrobu i tylko oni mogą robić ser halloumi. Wytwarza się go z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego. Na Cyprze jest szalenie popularny  - mieszkańcy wyspy jedzą nawet 8 kilogramów halloumi na rok! Przepadają za nim Brytyjczycy, a nawet w Polsce zaczyna być coraz bardziej popularny, chociaż jest stosunkowo drogi. Halloumi można jeść na surowo, ale najlepiej smakuje gdy się go podgrzeje w piekarniku lub na grillu. Docenią go osoby dbające o zgrabną sylwetkę, ponieważ ser ten ma stosunkowo niewiele kalorii w porównaniu z innymi serami. Przepis na zapiekanki z serem halloumi Te świetne zapiekanki sprawdzą się zarówno na śniadanie, kolację albo podwieczorek, lub po prostu jako przystawka do obiadu. Są doskonałe również jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Do przygotowania zapiekanek będziecie potrzebowali: 2 bułki ciabatty 2-3 pomidorki koktajlowe 4 plastry sera halloumi Masło 2 ząbki czosnku Świeże liście bazylii Sól Pieprz Przygotowanie: Bułki pokrójcie na pół. W miseczce zróbcie masło czosnkowe: wymieszajcie dokładnie 2 łyżki masła z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodajcie sól do smaku. Tak przygotowanym masłem posmarujcie przekrojone...

Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym. Lekkie i sycące
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym. Lekkie i sycące
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym są doskonałe w smaku i szybkie w przygotowaniu. Są też pożywne i sycące, a przy tym zdrowe. Ten przepis na klopsiki w sosie pomidorowym na pewno zostanie z wami najdłużej.

Zapiekanka z makaronu z klopsikami z mięsa indyka oraz pysznym, aromatycznym sosem pomidorowym to doskonały pomysł na szybkie i proste jednogarnkowe danie. Nie wymaga zbyt wielu przygotowań, a efekt jest wspaniały. Tym daniem z pewnością zachwycicie całą rodzinę podczas obiadu albo przyjaciół podczas spotkania. Danie jest lekkie, ale nasyci was na długie godziny. Zamiast makaronu spaghetti możecie wybrać dowolny, ulubiony makaron np. rurki penne albo kokardki. Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym z makaronem Składniki na pulpety 0,5kg mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 jajko Przyprawa do indyka Sól Olej do smażenia Składniki na sos pomidorowy do klopsików 500 ml passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej Sól do smaku Olej do smażenia 100 g startego parmezanu Dodatkowo 1 opakowanie makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron wrzućcie do osolonego wrzątku i ugotujcie al dente. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, czosnek wyciśnijcie za pomocą praski i podsmażcie na oleju na głębokiej patelni lub w dużym garnku. Dodajcie bulion oraz passatę pomidorową. Doprawcie cukrem, solą, oregano i ostrą papryką. Gotujcie, aż woda odparuje i sos zredukuje swoją objętość. Na drugiej patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę pokrojoną w kotkę. Dodajcie cebulę do mięsa wraz z jajkiem, solą i przyprawą do indyka. Mięso wyróbcie ręką na gładką masę i uformujcie w drobne klopsiki. Podsmażcie je z obu stron na złoto na tej samej patelni, na której smażyliście cebulę. Przygotujcie żaroodporne naczynie. N a dno wyłóżcie makaron, ułóżcie na nim klopsiki i całość...