Ten 1 składnik to sekret udanej zupy dyniowej. Już zawsze będziecie go dodawać
Flickr
Newsy

Ten 1 składnik to sekret udanej zupy dyniowej. Już zawsze będziecie go dodawać

Smakuje wam zupa dyniowa, ale macie wrażenie, że czegoś jej brakuje? Dodajcie do niej jeden składnik, który odmieni cały smak i sprawi, że zupa z dyni będzie smakowała tak dobrze, jak nigdy wcześniej.

Gdy trwa sezon na dynię, aż się prosi zrobić z niej klasyczną zupę krem. Jest niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca i pełna witamin. Dodajcie do niej koniecznie jeden składnik, który nada zupie niezwykłego smaku i sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza. 

Jak zrobić dobrą zupę dyniową?

W zupie dyniowej fantastycznie sprawdza się pieczone jabłko. Wystarczy, że pokrojone na kawałki jabłka ułożycie razem z dynią na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Następnie pokropcie je olejem lub oliwą, posypcie cynamonem i włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Polecamy wam użycie słodkich odmian jabłek, takich jak np. Rubin czy Gala. 

By zupa była jeszcze lepsza, polecamy wam zapiec razem z jabłkami i dynią także marchew Nie dość, że warzywa zmiękną i przygotowanie zupy będzie jeszcze szybsze, to dzięki pieczeniu nabiorą wspaniałego smaku i aromatu. 

Zobacz także
Przepis na placki dyniowe na jogurcie i sodzie. Zróbcie tak, a na pewno nie wyjdą zbite i zapychające

Przepis na placki dyniowe na jogurcie i sodzie. Zróbcie tak, a na pewno nie wyjdą zbite i zapychające

Która odmiana dyni jest najzdrowsza? Tej jedzcie jak najwięcej przy problemach ze wzrokiem

Która odmiana dyni jest najzdrowsza? Tej jedzcie jak najwięcej przy problemach ze wzrokiem

Przepis na zupę dyniową z jabłkiem

Do przygotowania aromatycznej zupy dyniowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • pół kilograma miąższu dyni

  • 2 szklanki bulionu

  • 2 jabłka

  • 1 marchew

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałeczek korzenia imbiru 

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • szczypta chili

  • szczypta kurkumy

  • szczypta cynamonu

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie imbir, czosnek i cebulę. Czosnek wraz z cebulą posiekajcie drobno i podsmażcie na patelni, na jednej łyżce masła. Imbir zetrzyjcie na tarce.

  2. Gdy składniki na patelni będą już zrumienione, dodajcie świeżo starty imbir, po szczypcie chili i kurkumy. Wymieszajcie i jeszcze chwilę podgrzewajcie.

  3. Do dużego garnka wsypcie zawartość patelni oraz dodajcie przygotowane wcześniej pieczone jabłka, marchew oraz dynię. 

  4. Wlejcie dwie szklanki bulionu, wymieszajcie i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie na małym ogniu przez 15 minut.

  5. Po tym czasie zdejmijcie garnek z ognia i odstawcie na chwilę do ostudzenia. 

  6. Gdy zupa nieco ostygnie, zblendujcie ją na krem. Pod sam koniec dodajcie sól, pieprz oraz masło i wymieszajcie. Podgrzejcie przed podaniem. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Błyskawiczny krem z dyni Ani Lewandowskiej. Dodaje do niego 1 bardzo zdrowy składnik
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Błyskawiczny krem z dyni Ani Lewandowskiej. Dodaje do niego 1 bardzo zdrowy składnik
Specjalistka od zdrowego żywienia, Ania Lewandowska, ma dla was specjalny przepis na jesienną zupę. Jej krem z dyni syci, rozgrzewa i jak smakuje!

Znana trenerka fitness, Ania Lewandowska, świetnie zna się nie tylko na sporcie, ale i gotowaniu! Wszyscy pamiętamy jak jej sławny mąż, piłkarz Robert Lewandowski zachwalał jej kuchnię. Mówił, że Ania bardzo dba o jego dietę i przygotowuje zbilansowane posiłki, dzięki którym ma dużo energii do treningów. Chyba każdy słyszał jej o słynnych „kulkach mocy”! Podobno Anna tak dobrze gotuje, że koledzy Roberta z drużyny prosili, by gotowała także dla nich  lub przynajmniej zdradziła kilka swoich przepisów. Lewandowska posłuchała porad i dziś nie gotuje już tylko swojemu mężowi. Prowadzi sklep, catering, stała się producentką zdrowej żywności. Receptury na dania według jej pomysłów, można znaleźć na blogu. Regularnie dzieli się tam przepisami na posiłki, które łączy jedno – są zdrowe, zbilansowane i niezwykle smaczne! Przepis na krem z dyni Ani Lewandowskiej Chłodna pogoda na zewnątrz sprawia, że nabieramy apetytu na rozgrzewające dania. Dlatego warto w tym czasie jeść dużo zup, które nie tylko sycą ale są szczególnie dobre, gdy poza domem jest coraz zimniej. Przykładem takiej zupy jest krem z dyni. Zupa, którą 33-latka podzieliła się z fankami, zawiera nie tylko typowe, rozgrzewające i chroniące przez przeziębieniem przyprawy, jak kurkuma czy imbir. Sekretem zupy jest masło klarowane,  zdrowa alternatywa dla zwykłego masła. Powinny je szczególnie jeść osoby cierpiące na nietolerancję laktozy, a także niewydolność nerek. Składniki: 80 dag obranej dyni 25 dag ziemniaków 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku Płaska łyżka kurkumy 2 plasterki imbiru Szklanka bulionu Łyżka masła klarowanego Garść orzechów laskowych Szczypta sezamu Sól Pieprz Przygotowanie: Przeciskamy...

Jak szybko obrać dynię? Już nigdy nie będziecie tego robić inaczej
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko obrać dynię? Już nigdy nie będziecie tego robić inaczej
Dynia jest jednym z tych warzyw, których nie kupujemy za często, bo są trudne do przygotowania. Przepisów na nią jest wiele, ale najpierw trzeba się do niej „dobrać”. Oto, jak to zrobić.

Dań z dynią możemy przyrządzić naprawdę bardzo wiele i zupa krem tylko otwiera całą, długą listę. Warzywo świetnie wychodzi w postaci gulaszu, czy egzotycznego curry, można z niego zrobić świetny sos do makaronu, a także placuszki , które lubią nawet dzieci. Polecamy też kotleciki dyniowe czy mączne kluseczki z dodatkiem tego warzywa. Zastosowanie dyni nie omija także słodkich i wytrawnych wypieków. Chleb czy ciasto z dyni, nie mają sobie równych, a ciasteczka dyniowe z cynamonem mogą być hitem tej jesieni. Zdradzamy prosty sposób na wykorzystanie całego miąższu. Jak łatwo i cienko obrać dynie? Większość odmian dyni ma twardą i grubą skórę, a pod nią, niewielką warstwę miąższu. Żeby wykorzystać maksymalną ilość wartościowego miąższu, trzeba jak najcieniej odkroić skórkę, a jak to zrobić, gdy ta jest bardzo twarda? Na to pytanie potrafią odpowiedzieć kucharze, od których znamy ten prosty trik na łatwe obranie dyni tuz przy skórce. Oto prosty trik na obranie dyni: 1. Rozgrzewamy piekarnik od temperatury 180 st. Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 2. Kroimy dynię ostrym, dużym nożem na półplastry, o grubości 4-5 cm. Wyciągamy ręką lub wykrawamy nożem nasiona. 3. Pokrojone kawałki układamy na blasze skórką do dołu i pieczemy pół godziny. 4. Przestudzamy dynię i już bez trudności obieramy ją, odkrawając cienką warstwę skóry od miąższu. Dzięki takiemu przygotowaniu, obierzemy ją bez niepotrzebnej straty miąższu. Dodatkowo, podpieczona dynia zyska na aromacie. Jej smak jeszcze się poprawi, bo podczas pieczenia karmelizują się cukry zawarte w warzywie. Podpieczoną i obraną dynię możecie wykorzystać do pokrojenia na kawałki i przygotowania z niej gulaszu. Jeśli natomiast będziecie...

Przepis na zupę krem z pomidorów z grzankami. Lekka i pełna smaku
Gotujmy.pl/pysiek
Newsy
Przepis na zupę krem z pomidorów z grzankami. Lekka i pełna smaku
Kremowa zupa pomidorowa to doskonały danie na lekki obiad. Wspaniale syci i nie jest bardzo kaloryczna. Sprawdź nasz przepis na prosty i pyszny krem z pomidorów z grzankami.

Krem z pomidorów to ciekawa alternatywa dla zupy pomidorowej, która obok rosołu czy ogórkowej jest jedną z ulubionych zup Polaków. Pomidorową podaje się niemal w każdym domu, często bazując na rosole z dnia poprzedniego . Najczęściej podawana z ryżem lub makaronem stanowi przysmak nie tylko dorosłych, ale i dzieci. Jeśli znudziła się wam klasyczna zupa pomidorowa , koniecznie spróbujcie kremu z pomidorów. Jego smak jest nieco inny i dodaje się do niego inne dodatki niż zazwyczaj. Przepis na zupę krem z pomidorów z grzankami Składniki 2 puszki pomidorów w całości lub w kawałkach 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka masła 4 listki bazylii 3 gałązki tymianku lub Sól i pieprz Siekana bazylia albo natka pietruszki 4 kromki chleba tostowego 4 plastry żółtego sera Przygotowanie kremu z pomidorów i grzanek Cebulę i czosnek obierzcie z łupin i drobno posiekajcie. Na patelni lub w garnku rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę z czosnkiem. Podsmażoną cebulę z czosnkiem dodajcie do pomidorów i dokładnie zblendujcie. W dużym garnku rozpuśćcie masło, dodajcie zmiksowane pomidory oraz przyprawy lub świeże zioła: bazylię, tymianek oraz sól i pieprz. Całość zalejcie bulionem i wymieszajcie. Przykryjcie pokrywką i gotujcie przez 10 minut, a następnie zdejmijcie pokrywkę i odparujcie trochę płynu. W piekarniku lub tosterze zróbcie tosty z chleba tostowego oraz żółtego sera. Jeśli wybierzecie piekarnik, rozgrzejcie go do 200 stopni. Tosty pokrójcie w drobne kwadraty na jeden kęs i posypcie nimi zupę. Całość udekorujcie posiekaną bazylią albo natką pietruszki. Z czym podawać zupę krem z pomidorów? Doskonale smakuje solo albo...

Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku
Zupa ogórkowa to niekwestionowana królowa wśród polskich zup. Idealna dla osób lubiących kwaśne smaki.

Rosół z niedzieli jest najczęściej wykorzystywany do zrobienia pysznej zupy pomidorowej. Świetnym pomysłem jest także użycie go jako bazy na aromatyczną zupę ogórkową! Jeśli więc znudziła się wam pomidorówka w poniedziałki, zastąpcie ją tą pyszna zupą z ogórków kiszonych.  Zupa ogórkowa na rosole  Zupa ogórkowa na wczorajszym rosole nie wymaga wiele pracy. Zioła takie jak liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk wspaniale wzmacniają jej smak. Żeby go jeszcze bardziej pogłębić, warto starte na tarce ogórki przesmażyć na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Podsmażone, pachnące czosnkiem ogórki nadają zupie bardzo przyjemnego smaku i aromatu. Przekonajcie się sami!  Przepis na zupę ogórkową na rosole Składniki: 3 litry rosołu 5 ziemniaków  7 ogórków kiszonych słodka śmietana  szczypta pieprzu  sól  liść laurowy ziele angielskie majeranek i  lubczyk czosnek łyżka masła posiekany koperek  Sposób przygotowania: Zagotujcie rosół. Ziemniaki obierzcie ze skórki, dokładnie je umyjcie i pokrójcie w kostkę.  Do wrzącego rosołu dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki.  Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk. Następnie gotujcie rosół z ziemniakami około 20 minut. W międzyczasie zetrzyjcie ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach.  Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i starte ogórki. Ogórki podsmażcie do ich zarumienienia. Gdy będą pięknie pachnieć, to znak, ze są już gotowe. Dodajcie je do zupy. Zupę ogórkową gotujcie do czasu aż ziemniaki będą miękkie.  Na...