Gdy trwa sezon na dynię, aż się prosi zrobić z niej klasyczną zupę krem. Jest niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca i pełna witamin. Dodajcie do niej koniecznie jeden składnik, który nada zupie niezwykłego smaku i sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza. 

Jak zrobić dobrą zupę dyniową?

W zupie dyniowej fantastycznie sprawdza się pieczone jabłko. Wystarczy, że pokrojone na kawałki jabłka ułożycie razem z dynią na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Następnie pokropcie je olejem lub oliwą, posypcie cynamonem i włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Polecamy wam użycie słodkich odmian jabłek, takich jak np. Rubin czy Gala. 

By zupa była jeszcze lepsza, polecamy wam zapiec razem z jabłkami i dynią także marchew Nie dość, że warzywa zmiękną i przygotowanie zupy będzie jeszcze szybsze, to dzięki pieczeniu nabiorą wspaniałego smaku i aromatu. 

Zobacz także:

Przepis na zupę dyniową z jabłkiem

Do przygotowania aromatycznej zupy dyniowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • pół kilograma miąższu dyni

  • 2 szklanki bulionu

  • 2 jabłka

  • 1 marchew

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałeczek korzenia imbiru 

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • szczypta chili

  • szczypta kurkumy

  • szczypta cynamonu

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie imbir, czosnek i cebulę. Czosnek wraz z cebulą posiekajcie drobno i podsmażcie na patelni, na jednej łyżce masła. Imbir zetrzyjcie na tarce.

  2. Gdy składniki na patelni będą już zrumienione, dodajcie świeżo starty imbir, po szczypcie chili i kurkumy. Wymieszajcie i jeszcze chwilę podgrzewajcie.

  3. Do dużego garnka wsypcie zawartość patelni oraz dodajcie przygotowane wcześniej pieczone jabłka, marchew oraz dynię. 

  4. Wlejcie dwie szklanki bulionu, wymieszajcie i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie na małym ogniu przez 15 minut.

  5. Po tym czasie zdejmijcie garnek z ognia i odstawcie na chwilę do ostudzenia. 

  6. Gdy zupa nieco ostygnie, zblendujcie ją na krem. Pod sam koniec dodajcie sól, pieprz oraz masło i wymieszajcie. Podgrzejcie przed podaniem. Smacznego!