Macie ochotę na coś słodkiego? Zobaczcie, jak zrobić puszyste racuchy, które pamiętacie z dzieciństwa. Ten przepis to receptura ze starego zeszytu, która zawsze wychodzi. Spróbujcie, a przeniesiecie się myślami do babcinej kuchni już od pierwszego kęsa.

Co dodać do racuchów, aby były puszyste?

Robicie wszystko według przepisu, ale zamiast puszystych jak chmurka racuszków wychodzą wam ciężkie, ociekające tłuszczem placki? Pewnie zapomnieliście o 1 bardzo ważnym składniku. Kiedyś był on obowiązkowym elementem przepisu, a obecnie stał się nieco zapomniany, choć to właśnie on gwarantuje idealną konsystencję racuszków. Nasze babcie zawsze dodawały do ciasta na racuchy odrobinę diabelskiej wody, czyli spirytusu lub wódki. Dzięki temu składnikowi placuszki drożdżowe nie chłonęły tłuszczu z patelni i wychodziły idealnie chrupiące na zewnątrz, a zarazem delikatne i pulchne w środku.

Należy jednak uważać z ilością diabelskiej wody, aby nie przesadzić. Na 500 g mąki w zupełności wystarczą tylko 2 łyżki. Nie musicie obawiać się o walory smakowe, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury alkohol odparuje i nie będzie wyczuwalny. Zobaczcie, jak zrobić racuchy drożdżowe ze starego, sprawdzonego przepisu.

Przepis na racuchy jak u babci

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka i dodajemy 1 łyżkę cukru. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
  2. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy resztę cukru i mleka oraz olej, jajko, spirytus i wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto, które przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Olej rozgrzewamy na dużej patelni i wykładamy na niego łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażymy racuchy na średniej mocy palnika, aż będą miało złoty kolor z obu stron.
  4. Gotowe racuchy wykładamy na ręczniku papierowym, aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu. Podajemy jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem.