Przepis na racuchy drożdżowe z 1 dodatkiem, który ożywi ich smak. Tak robiły je nasze babcie
Adobe Stock
Newsy

Ten 1 składnik to sekret babcinych racuchów. Dzięki niemu będą pulchne i sprężyste

Marzą wam się racuchy jak u babci, ale w domu nigdy nie wychodzą tak puszyste? Pewnie zapominacie o 1 ważnym składniku.

Macie ochotę na coś słodkiego? Zobaczcie, jak zrobić puszyste racuchy, które pamiętacie z dzieciństwa. Ten przepis to receptura ze starego zeszytu, która zawsze wychodzi. Spróbujcie, a przeniesiecie się myślami do babcinej kuchni już od pierwszego kęsa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co dodać do racuchów, aby były puszyste?

Robicie wszystko według przepisu, ale zamiast puszystych jak chmurka racuszków wychodzą wam ciężkie, ociekające tłuszczem placki? Pewnie zapomnieliście o 1 bardzo ważnym składniku. Kiedyś był on obowiązkowym elementem przepisu, a obecnie stał się nieco zapomniany, choć to właśnie on gwarantuje idealną konsystencję racuszków. Nasze babcie zawsze dodawały do ciasta na racuchy odrobinę diabelskiej wody, czyli spirytusu lub wódki. Dzięki temu składnikowi placuszki drożdżowe nie chłonęły tłuszczu z patelni i wychodziły idealnie chrupiące na zewnątrz, a zarazem delikatne i pulchne w środku.

Należy jednak uważać z ilością diabelskiej wody, aby nie przesadzić. Na 500 g mąki w zupełności wystarczą tylko 2 łyżki. Nie musicie obawiać się o walory smakowe, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury alkohol odparuje i nie będzie wyczuwalny. Zobaczcie, jak zrobić racuchy drożdżowe ze starego, sprawdzonego przepisu.

Zobacz także
sodziaki kresowe oładki placki na zsiadłym mleku

Sodziaki z przepisu prababci. Zróbcie je na zsiadłym mleku, a zachwycą was bardziej niż racuchy

placki

Puszyste racuchy z jabłkami według przepisu siostry Anastazji. Dzięki 1 trikowi wyjdą idealne

Przepis na racuchy jak u babci

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka i dodajemy 1 łyżkę cukru. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
  2. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy resztę cukru i mleka oraz olej, jajko, spirytus i wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto, które przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Olej rozgrzewamy na dużej patelni i wykładamy na niego łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażymy racuchy na średniej mocy palnika, aż będą miało złoty kolor z obu stron.
  4. Gotowe racuchy wykładamy na ręczniku papierowym, aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu. Podajemy jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Racuchy wigilijne
Wikipedia Commons
Newsy
Tradycyjne racuchy wigilijne. Dzięki 1 składnikowi wyjdą puszyste jak nigdy. Są pyszne 
Wigilia łączy się z tradycyjnym postem, który obchodzimy w związku z nadchodzącym Bożym Narodzeniem. W związku z tym, tego dnia nie jemy mięsa. Na stołach nie ma także tortów, ani ciast z tłustymi kremami.

Nie oznacza to jednak, że na wigilii nie ma miejsca na deser! Przecież nawet staropolska kutia była takim właśnie deserem i kończyła tę wyjątkową kolację w wielu polskich domach. Tak jest i dziś. Oprócz kutii na wigilijnych stołach pojawiają się pierniki, owocowe kisiele, galaretki, kompoty z suszu. Na wschodzie naszego kraju popularne są także świąteczne racuchy. Inne niż na co dzień Bożonarodzeniowa wersja tych smacznych placuszków różni się nieco od ich zwykłej odsłony. Na wigilię przyrządza się racuchy bez kefiru, a za to na drożdżach. Ten składnik sprawi, że racuchy będą niezwykle pulchne i puszyste. By nie wchłonęły podczas smażenia zbyt dużej ilości tłuszczu, wykorzystajmy dwa triki. Po pierwsze nie należy dodawać do środka cukru – wystarczy posypać je potem delikatnie cukrem pudrem. Po drugie warto odsączać wysmażone placuszki na papierowym ręczniku. Materiał wchłonie nadmiar oleju, który „wypiły” nasze racuszki. Składniki: 50 dag mąki pszennej Szklanka ciepłego mleka 1/5 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego lub starta laska wanilii Szczypta soli Olej do smażenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy powoli resztę mleka, dolewamy ciepłą wodę, roztrzepane jajko i drożdże. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, zostawiamy na ok. 25 min do wyrośnięcia. Smażymy racuchy na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Nakładamy porcje ciasta łyżką. Gotowe racuchy układamy najpierw na papierze kuchennym do odsączenia tłuszczu, a następnie na talerzu lub półmisku. Posypujemy cukrem pudrem do smaku.

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to do ciasta
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to...
Ciasto drożdżowe po upieczeniu szybko wam wysycha? Dowiedzcie się, jak temu zaradzić.

Ciasto drożdżowe to jeden z bezpieczniejszych wypieków. Wszystkim smakuje i mogą go jeść nawet osoby dbające o linię, jeśli użyjecie odpowiednio niewielką ilość kruszonki lub owoców. A co zrobić, by ciasto po upieczeniu na długo zachowało świeżość? Sprawdźcie! Jak przyrządzić ciasto drożdżowe, by długo było świeże? Sekretem pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego jest użycie odpowiedniej ilości tłuszczu. Jeżeli dodacie za mało masła lub oleju, to niestety ciasto wyjdzie suche i szybko zrobi się niesmaczne. Dlatego podczas przygotowywania ciasta drożdżowego upewnijcie się, że dodaliście odpowiednio dużo tłuszczu. Użyjcie go nieco więcej niż zwykle, a ciasto będzie świeże nawet przez 4 dni! Przepis na pulchne ciasto drożdżowe z kruszonką Do przygotowania pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 75 dag mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego ¾ szklanki mleka Pół szklanki oleju Do kruszonki: 250 g mąki pszennej 80 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego 75 g masła Przygotowanie: Rozkruszcie drożdże, wsypcie po jednej łyżce mąki i cukru oraz nieco ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie do połączenia składników i odstawcie na około 20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki na ciasto przesiejcie do miski. Jedno jajko, dwa żółtka i cukier ubijcie mikserem. Gotowy rozczyn dodajcie do przesianej mąki wraz z masą z jajek z cukrem i ciepłym mlekiem. Wyróbcie całość za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Po chwili dodawajcie powoli do ciasta olej. Wyrabiajcie przez co najmniej 15 minut lub dłużej. Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do...

Pampuchy z gotowaną wołowiną
Gotujmy.pl/Mniam1
Newsy
Lubicie klasyczne pampuchy? Te nadziewane wołowiną nie mają sobie równych
Ugotowane mają kulisty kształt, płaski od spodu i sprężystą, pulchną konsystencję. Mówi się na nie też kluski parowe, parzaki, czy parowce.

Pampuchy to wyrób drożdżowy, gotowany najczęściej na parze. To miękkie bułki, które zazwyczaj podaje się na ciepło, w wersji słodkiej z dżemem i owocami lub w wersji słonej z sosem albo mięsem. Pyzy z drożdży Pampuchy można znaleźć w sklepach spożywczych, choć nie jest to produkt łatwy w wyrobie. Drożdże lubią powietrze i działanie, zatem najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie tych drożdżowych klusek w domu. Czasami pampuchami nazywa się danie deserowe oznaczające placki wyrobione z mąki pszennej i smażone na tłuszczu. Ich bardziej rozpowszechniona nazwa to racuchy. „Bułki na parze/Pampuchy z Kujaw”, znajdują się od 1 lutego 2017 na „Liście produktów tradycyjnych” Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Potrawa ta należała dawniej do codziennego menu kuchni kujawsko-pomorskiej jako danie obiadowe lub przekąska. Podawane z sosami, na słono także z mięsem oraz na słodko z kwaśną śmietaną i cukrem. Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną Ciasto drożdżowe ugotowane na parze jest bardzo smaczne i szalenie mięciutkie. Dosłownie rozpływa się w ustach! To z przepisu poniżej jest wzbogacone dodatkiem kukurydzy, którą możecie delikatnie wyczuć. Środek pampuszka wypełnia gotowana wołowina, dopiero co wyjęta z rosołu. Pycha! Składniki potrzebne do kukurydzianych pampuchów z gotowaną wołowiną Ciasto drożdżowe 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g kukurydzy konserwowej 1 jajko 1/2 łyżeczki cukru 25 g drożdży świeżych 1/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju rzepakowego Nadzienie 300 g gotowanej wołowiny 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli sól pieprz czarny...

Sprawdzony przepis na pampuchy jak sprzed lat. Wyjdą przepyszne, jeśli dodacie do ciasta tego tłuszczu
Adobe Stock
Newsy
Sprawdzony przepis na pampuchy jak sprzed lat. Wyjdą przepyszne, jeśli dodacie do ciasta tego tłuszczu
Te okrągłe, pulchne bułeczki robiły kiedyś furorę na polskich stołach. Zgadniecie, co to za danie?

Słyszeliście kiedyś o czymś takim jak pampuchy? Te małe, okrągłe i bajecznie pulchne pyzy drożdżowe, to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Jak je przygotowywano i z czym najczęściej je jadano? Czym są pampuchy? Pampuchy to nic innego, jak pyzy drożdżowe. Wśród innych nazw tego dania występują takie określenia jak: kluski na parze kluski parowe parzaki parowańce parowce buchty Pampuchy robiły prawdziwą furorę w dawnych czasach. Najczęściej przygotowywano je: na Górnym śląsku - podawane były zazwyczaj z kompotem z jagód, powidłami, wieprzowiną, kapustą kiszoną lub polane topionym masłem i posypane cukrem. w Wielkopolsce - podawało się je do pieczonego schabu i słodko-kwaśnej zasmażanej białej kapusty lub nadziewane owocami z topionym masłem, cukrem i cynamonem. na Lubelszczyźnie - zwykle serwowano je z mało słodkim nadzieniem z kaszy jaglanej, z lekko słonym nadzieniem z leśnych grzybów i kapustą oraz ze słodkawym lub słonym nadzieniem z białego sera. na Kujawach, gdzie zwykle podawano je z sosami, na słono także z mięsem oraz na słodko z kwaśną śmietaną i cukrem lub z owocami. Obecnie pyzy z ciasta drożdżowego robi się niestety rzadko. Zwykle podaje się je słodko, np. nadziewane marmoladą i polane roztopionym masłem z dodatkiem cukru. W wersji na słono stanowią one doskonały dodatek do mięs duszonych z sosami. Przepis na pampuchy Ewy Wachowicz Swoim przepisem na pampuchy podzieliła się niedawno Ewa Wachowicz. Jak je przygotowuje? Składniki: 500 g - mąki pszennej 1 szklanka mleka 3 łyżki stopionego masła 30 g drożdży 2 jajka szczypta soli szczypta cukru Przygotowanie: W mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy do nich szczyptę cukru oraz mąkę (tak, aby rozczyn miał konsystencję śmietany). Odstawiamy do...