Ser pleśniowy – znany również jako ser bleu – to gatunek sera o oryginalnym słono-ostrym smaku z lekką nutką kwasowości. Ser pleśniowy świetnie komponuje się z wieloma różnymi potrawami. Najbardziej pasuje do tradycyjnych wędlin, ale równie dobrze smakuje w połączeniu z owocami, np. figami czy winogronami. Czy wszyscy mogą bezpiecznie jeść ten ser? Okazuje się, że nie do końca.

Kto może jeść ser pleśniowy?

Ser pleśniowy ma wiele właściwości prozdrowotnych, a specjalnie wyhodowana pleśń nadaje mu dodatkowych właściwości leczniczych.

  • ma działanie przeciwzapalne (ze względu na obecność penicyliny)
  • normalizuje trawienie
  • dostarcza organizmowi wapnia, a pleśń poprawia jego wchłanianie 
  • normalizuje równowagę hormonalną
  • łagodzi chroniczne zmęczenie
  • pomaga na bezsenność (dzięki obecności kwasu pantotenowego)
  • ma pozytywny wpływ na psychikę
  • jedzenie serów z pleśnią powoduje zwiększoną syntezę serotoniny (nazywanej „hormonem szczęścia”), ponieważ zawierają one kluczowe związki: tryptofan i histydynę
  • promuje wytwarzanie melaniny w skórze (substancja ta zapewnia ochronę przed szkodliwym promieniowaniem UV)
  • normalizuje pracę jelit, zapobiegając wzdęciom
  • wspomaga pracę serca
  • korzystnie wpływa na stan naczyń krwionośnych, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów krwi, a także zwiększa przepływ krwi (dzięki witaminie K)
  • może chronić przed zawałem serca, udarem
  • kawałek sera pleśniowego sera zawiera więcej białka niż podobna porcja ryby lub mięsa

Kto nie powinien jeść sera pleśniowego?

Mimo licznych właściwości zdrowotnych, niektórzy powinni się wystrzegać tego sera, ponieważ może on doprowadzić do:

  • naruszenia mikroflory jelitowej (jeśli spożywamy więcej niż 50 g tego sera dziennie)
  • zaostrzenia przewlekłych chorób przewodu pokarmowego
  • zaparć, ponieważ ser pleśniowy nie zawiera błonnika
  • ataku migreny - ser pleśniowy zawiera tyraminę, która podnosi ciśnienie
  • alergii - jeśli nie tolerujemy penicyliny, spleśniały ser wywoła wysypkę i inne objawy alergiczne
  • nadwagi - ponieważ jest tłusty i wysokokaloryczny

Nie powinny go też jeść kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. U ciężarnych ser ten może wywołać gorączkę i wymioty (w wyniku zakażenia bakterią Listeria monocytogenes) oraz może doprowadzić do uszkodzenia płodu i poronienia. Jest też niewskazany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi.

Zobacz także:

Źródło: kobieta.interia.pl