Tego sera powinny unikać osoby z nadwagą i nadciśnieniem. Może też wywoływać migreny
AdobeStock_
Newsy

Tego sera powinny unikać osoby z nadwagą i nadciśnieniem. Może też wywoływać migreny

Jedni go kochają, drudzy wprost go nienawidzą. A wy lubicie czy nie przepadacie za tym gatunkiem sera?

Ser pleśniowy – znany również jako ser bleu – to gatunek sera o oryginalnym słono-ostrym smaku z lekką nutką kwasowości. Ser pleśniowy świetnie komponuje się z wieloma różnymi potrawami. Najbardziej pasuje do tradycyjnych wędlin, ale równie dobrze smakuje w połączeniu z owocami, np. figami czy winogronami. Czy wszyscy mogą bezpiecznie jeść ten ser? Okazuje się, że nie do końca.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kto może jeść ser pleśniowy?

Ser pleśniowy ma wiele właściwości prozdrowotnych, a specjalnie wyhodowana pleśń nadaje mu dodatkowych właściwości leczniczych.

  • ma działanie przeciwzapalne (ze względu na obecność penicyliny)
  • normalizuje trawienie
  • dostarcza organizmowi wapnia, a pleśń poprawia jego wchłanianie 
  • normalizuje równowagę hormonalną
  • łagodzi chroniczne zmęczenie
  • pomaga na bezsenność (dzięki obecności kwasu pantotenowego)
  • ma pozytywny wpływ na psychikę
  • jedzenie serów z pleśnią powoduje zwiększoną syntezę serotoniny (nazywanej „hormonem szczęścia”), ponieważ zawierają one kluczowe związki: tryptofan i histydynę
  • promuje wytwarzanie melaniny w skórze (substancja ta zapewnia ochronę przed szkodliwym promieniowaniem UV)
  • normalizuje pracę jelit, zapobiegając wzdęciom
  • wspomaga pracę serca
  • korzystnie wpływa na stan naczyń krwionośnych, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów krwi, a także zwiększa przepływ krwi (dzięki witaminie K)
  • może chronić przed zawałem serca, udarem
  • kawałek sera pleśniowego sera zawiera więcej białka niż podobna porcja ryby lub mięsa
Zobacz także
Czy żółte sery to tylko tłuszcz i cholesterol? Oto jak je jeść bez wyrzutów sumienia

Czy żółte sery to tylko tłuszcz i cholesterol? Jedzcie je bez wyrzutów sumienia w ten sposób

Jaki jest najlepszy ser świata? Oto nieoczekiwany laureat

Jaki jest najlepszy ser świata? Oto nieoczekiwany laureat

Kto nie powinien jeść sera pleśniowego?

Mimo licznych właściwości zdrowotnych, niektórzy powinni się wystrzegać tego sera, ponieważ może on doprowadzić do:

  • naruszenia mikroflory jelitowej (jeśli spożywamy więcej niż 50 g tego sera dziennie)
  • zaostrzenia przewlekłych chorób przewodu pokarmowego
  • zaparć, ponieważ ser pleśniowy nie zawiera błonnika
  • ataku migreny - ser pleśniowy zawiera tyraminę, która podnosi ciśnienie
  • alergii - jeśli nie tolerujemy penicyliny, spleśniały ser wywoła wysypkę i inne objawy alergiczne
  • nadwagi - ponieważ jest tłusty i wysokokaloryczny

Nie powinny go też jeść kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. U ciężarnych ser ten może wywołać gorączkę i wymioty (w wyniku zakażenia bakterią Listeria monocytogenes) oraz może doprowadzić do uszkodzenia płodu i poronienia. Jest też niewskazany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi.

Źródło: kobieta.interia.pl

polędwiczki w sosie
Pixabay
Newsy
Obłędnie pyszne i delikatnie kremowe. Przepis na polędwiczki wieprzowe z ukrytą niespodzianką
Marzy wam się pyszny i rozpływający się w ustach obiad? Przygotujcie polędwiczki wieprzowe z naszego przepisu. Są tak smaczne, że nawet nie zauważycie, jak znikną ze stołu.

Kotlety schabowe, kotlety mielone, gołąbki... Te dania zdecydowanie najczęściej goszczą na naszych stołach. O wiele rzadziej gospodynie domowe sięgają po polędwiczki. Te, gdy są odpowiednio przyrządzone, skrywają w sobie prawdziwe bogactwo smaku. Jak zrobić faszerowane polędwiczki? Jeśli znudziły wam się już tradycyjne kotlety schabowe lub mielone, koniecznie zróbcie polędwiczki z naszego przepisu. Mięso jest kruche i delikatne a w środku skrywa obłędnie pyszny farsz z dodatkiem sera pleśniowego. Czy można chcieć więcej? Z pewnością fajnym dopełnieniem tego dania będzie świeża surówka i kluski śląskie, które dodatkowo można polać pysznym sosem. Polędwiczki to danie, które praktycznie robi się samo. Mięso najpierw marynujemy, później faszerujemy i obsmażamy na patelni, a na koniec podduszamy. Ser pleśniowy dodaje naszemu daniu wyrazistego charakteru i niepowtarzalnego smaku. Tak podane mięso smakuje wprost wybornie. Szybki, oryginalny i bardzo smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pycha! Składniki: 5 polędwiczek wieprzowych 10 łyżek oleju 20 dkg sera pleśniowego rokpol 1 cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 3 łyżki oleju do smażenia 2 łyżki mąki pszennej 1 opakowanie marynaty pikantnej Winiary Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W miseczce mieszamy proszek marynaty z olejem, a następnie dokładnie obtaczamy w marynacie mięso, po czym wkładamy je na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Polędwiczki wyjmujemy i odsączamy z zalewy. Marynatę zachowujemy. Ser pleśniowy kroimy na 5 słupków. Mięso nacinamy w środku wzdłuż cienkim, długim nożem. Wkładamy do środka po kawałku sera (2 cm z brzegu powinny być wolne). Końcówki związujemy ciasno grubymi nićmi kuchennymi, żeby ser nie...

Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Flickr
Newsy
Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Czosnek jest smaczny i zdrowy, ale nie zawsze. Kiedy należy na niego uważać? Sprawdźcie, bo w pewnych sytuacjach może on wam zaszkodzić.

Czosnek jest jednym z najpopularniejszych warzyw świata. Wykorzystujemy go nie tylko do nadawania smaku wielu potrawom, ale również jako naturalny i skuteczny środek na grypę i przeziębienie. Czosnek od wieków stosowany jako produkt leczniczy. Warzywo to może jednak wywoływać zarówno pożądane, jak i niepożądane skutki dla organizmu. Jakie? Dlaczego warto jeść czosnek? Czosnek ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto go jeść? Czosnek jest dobry dla mózgu. Zawiera witaminy i minerały, w tym witaminę B6, mangan, selen, witaminę C, żelazo, potas i miedź. Ta kombinacja jest szczególnie dobra dla funkcji poznawczych: witamina B6 i magnez są powiązane z poprawą nastroju i poprawą zdrowia mózgu. Wspiera zdrowy układ odpornościowy. Wszystko to dzięki witaminie C zawartej w surowym czosnku. Działa przeciwzapalnie. Czosnek zawiera siarczki allilu. Jest to przeciwzapalny związek, który, jak wykazały badania, spowalnia tempo wzrostu komórek rakowych. Ponieważ ma działanie przeciwzapalne, oznacza to również, że pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami. Jest dobry dla wątroby. Badania wykazały , że może chronić wątrobę przed niektórymi toksynami i pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Czosnek jest dobry dla serca. Regularne spożywanie czosnku jest bezpośrednio związane z korzystnym wpływem na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu i normalizuje ciśnienie krwi. Może pomóc w ochronie przed osteoporozą. Chociaż czosnek jest zdrowym dodatkiem do zbilansowanej diety, nadmierne jedzenie tego warzywa może powodować szereg skutków ubocznych. Jakich? Skutki uboczne spożywania czosnku Zwiększone ryzyko krwawienia. To jeden z najpoważniejszych skutków ubocznych spożywania zbyt dużej ilości czosnku. Robiąc...

Czy picie zimnej wody po posiłku jest bezpieczne? Sprawdźcie zanim sięgniecie po kolejną szklankę
AdobeStock
Newsy
Czy picie zimnej wody po posiłku jest bezpieczne? Sprawdźcie zanim sięgniecie po kolejną szklankę
Wiele osób lubi pić w ciągu dnia wodę – i jest to oczywiście słuszny wybór. Jednak picie zimnej wody tuż po jedzeniu może być niebezpieczne dla naszego organizmu. Dlaczego? Wyjaśniamy!

Picie wody jest niezwykle ważne i trzeba o nim pamiętać nie tylko wtedy, gdy jesteśmy spragnieni. Czy wiecie, że każdego dnia wasz organizm traci około 3 litrów płynów? Dzieje się tak wskutek oddawania moczu, pocenia się a nawet zwykłego oddychania! Aby więc utrzymać odpowiednie nawodnienie, powinno się wypijać co najmniej 8 szklanek wody każdego dnia. Dlaczego warto pić wodę? Woda nie tylko przenosi składniki odżywcze i tlen do wszystkich naszych komórek, ale też wspomaga trawienie , normalizuje ciśnienie krwi , zapobiega zaparciom , stabilizuje pracę serca, amortyzuje stawy, reguluje temperaturę ciała i pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej organizmu. Dlaczego nie należy pić lodowatej wody po posiłku? Większość osób wypija szklankę schłodzonej wody zaraz po powrocie z pracy, zwłaszcza latem, aby ugasić pragnienie i zniwelować skutki zmęczenia. Jednak wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że picie schłodzonej wody może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Hamuje trawienie Jednym z głównych powodów, dla których nie zaleca się picia schłodzonej wody jest to, że ma ona poważny wpływ na nasze trawienie. Zimna woda obkurcza naczynia krwionośne, a także hamuje trawienie. Gdy pijemy zimną wodę, naturalny proces wchłaniania składników odżywczych podczas trawienia jest zaburzony, ponieważ ciało przekierowuje całą uwagę z trawienia na regulację temperatury ciała, po wypiciu schłodzonej wody. Musi ono więc wykorzystać dodatkową energię, aby uregulować temperaturę ciała.  Obniża tętno Kolejnym powodem, dla którego lepiej unikać picia schłodzonej wody, jest obniżenie tętna . Naukowcy odkryli, że picie schłodzonej wody nie tylko zmniejsza częstość akcji serca, ale także stymuluje nerw błędny, który kontroluje mimowolne funkcje ciała. Ponieważ na...

Bakłażan z grilla z serem pleśniowym. Przepis na wegetariańskie danie z grilla
Gotujmy.pl/Habibi&cats
Newsy
Bakłażan z grilla z serem pleśniowym. Przepis na wegetariańskie danie z grilla
Myślicie, że nie da się zrobić smacznych, wegetariańskich potraw grillowych? Koniecznie przetestujcie ten przepis. Ten bakłażan z grilla smakuje niesamowicie w polaczeniu z pleśniowym serem!

Grillowanie kojarzy się z ogromną ilością mięsnych potraw. Faktycznie, to kiełbasa , karkówka , szaszłyki i kaszanka mają najwięcej wielbicieli. Marynowane mięsa są w sezonie grillowym szczególnie popularne. Czy to znaczy, że wegetarianie i osoby ograniczające mięso nie mają co podczas grilla jeść? Zdecydowanie nie! Poznajcie ten przepis na wegetariańską potrawę grillową z bakłażanem w roli głównej. Wegetariański grill Jeśli organizujecie imprezę grillową, powinniście pomyśleć o przygotowaniu kilku dań wegetariańskich. Coraz więcej osób ogranicza mięso w diecie i stosuje tak zwaną dietę fleksitariańską . Ilość wegetarian w Polsce rośnie z roku na rok. Jeśli nie chcecie rozczarować gości, musicie pomyśleć więc też o roślinnych wersjach potraw z grilla. Zacznijcie od przygotowania tego przepisu. Posmakuje on nawet mięsożercom. Bakłażan z serem pleśniowym z grilla Ten przepis na wegetariańską potrawę z grilla jest prosty, ale efektowny. Jeśli przygotowujecie go dla kogoś, kto jest na roślinnej diecie, koniecznie zróbcie podwójną lub potrójną porcję. Wszyscy mięsożercy też będą chcieli go posmakować! Składniki na bakłażana z grilla z serem pleśniowym Duży bakłażan Pomidor malinowy Biała cebula Kilka ząbków czosnku Ok. 100 g sera pleśniowego Oliwa z oliwek Sól Pieprz Zioła np. zioła włoskie lub prowansalskie Jogurt grecki Przygotowanie bakłażana z grilla Umyjcie i osuszcie bakłażana. Ponacinajcie go wzdłużna kilka plastrów o równej grubości. Nie rozcinajcie końca bakłażana. Plastry posmarujcie oliwą z oliwek. Posypcie plastry ziołami, posmarujcie solą i świeżo mielonym pieprzem Pomidory, cebule i czosnek pokrójcie w drobną kostkę. Powtykajcie je pomiędzy plastry bakłażana....