kaufland
Adobe Stock
Newsy

Tego nie kupicie już w Kauflandzie. Sieć wycofuje z półek popularny produkt, który kupował niemal każdy

Sieć sklepów wielkopowierzchniowych przyłącza się do akcji - postanowiła wycofać się ze wspierania pewnej części producentów. Ta decyzja na pewno będzie miała pozytywne konsekwencje nie tylko dla ludzi.

Jaja są cennym produktem  w codziennej diecie. Na sklepowych półkach można się spotkać z różnymi oznaczeniami, każde z nich oznacza sposób hodowli zwierząt. Nie wszystkie są im sprzyjające.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Cenne właściwości

Wbrew pozorom jajka są źródłem wielu wartościowych właściwości, a przede wszystkim pożądanego w dobrze zbilansowanej diecie białka. Jaja są także bogactwem witamin i minerałów, takich jak A, E, K, fosfor, magnez, miedź czy selen. Ten produkt jest sprzymierzeńcem osób będących na diecie, gdyż jest bogaty w składniki odżywcze, a co najważniejsze są niskokaloryczne.

Produkt obowiązkowy w kuchni

Jajka są tak uniwersalnym produktem, że można z nich przygotować szereg różnych potraw, na przykład: naleśniki, omlet, jajka w koszulkach, jajecznicę, jaja sadzone, kotlety jajeczne, jaja na miękko lub twardo. Możliwości ich przygotowania jest naprawdę wiele. Oprócz tego mogą stanowić także dodatek do wypieków czy sałatek. Białka są idealnym składnikiem do przygotowania lukru do ciasteczek bądź pierniczków, zaś z żółtek można przygotować również domowy budyń. Dzięki swojej uniwersalności są wręcz niezbędnym produktem w lodówce. 

Zobacz także

Uwaga na pochodzenie

Jaja dzieli się na cztery kategorie ze względu na system hodowlany, można wyróżnić:

  • 0 - jaja z produkcji ekologicznej - kury są hodowane w tradycyjnym gospodarstwie, karma pochodzi ze zbiorów ekologicznych, a patokm nie podaje im się żadnych antybiotyków;
  • 1 - jaja z chowu na wolnego wybiegu - podobnie jak w pierwszy przypadku, zwierzęta mają wolny wybieg, ale ich jedzenie nie jest podane takiej kontroli jak w produkcji ekologicznej;
  • 2 - jaja z chowu ściółkowego - kury są przechowywane w specjalnych kurnikach, bez możliwości wyjścia na zewnątrz, podaje się im również specjalną karmę;
  • 3 - jaja z chowu klatkowego - zwierzętom podaje się konkretne jedzenie, a co najgorsze są przez całe życie trzymane w odpowiednich klatkach.

Jak wynika z przedstawionej klasyfikacji najlepszą opcją wyboru tego produktu to te z farmy ekologicznej, gdyż zwierzęta mają zupełną wolność i kupiec ma pewność, że jaja są dobrej jakości. Zdecydowanie najgorszą formą produkcji jaj jest chów ściółkowy. Kury są przetrzymywane w złych warunkach, a także są karmione karmami z antybiotykami, co również przekłada się na jaja. Najmniej polecany rodzaj produktu.

Kaufland przestaje sprzedawać jajka trójki

Jeden ze sklepów wielkopowierzchniowych poinformował w ostatnim czasie, iż wycofuje się ze sprzedaży jaj z chowu ściółkowego. Według wstępnych planów, tego produktu nie znajdziecie na sklepowych półkach sieci już na początku 2022 roku. Wówczas w sprzedaży będą jedynie jaja z hodowli ekologicznych, wolnego wybiegu bądź ściółkowego. To decyzja, której konsekwencją będzie brak wsparcia dla hodowców trzymających zwierzęta w złych warunkach.

Komentarze
Jajka
Pixabay/jacqueline macou
Newsy Biedronka wycofuje ze sklepów jaja z chowu klatkowego. Zaskakująca decyzja
Na rynku pojawił się nowy trend dotyczący jaj z chowu klatkowego. Czy to kolejny krok w kierunku znajomej nam wszystkim ekologii?
Aleksandra Jaworska
grudzień 04, 2020

Koniec jaj z klatek. To najnowsza informacja dotycząca nowości produktowych w Biedronce.  Wcześniej niż się spodziewano Biedronka zapowiadała zmiany względem sprzedaży jajek już jakiś czas temu. Zapowiedzi miały jednak dotyczyć przyszłości. Popularna sieć sklepów chciała zrezygnować z chowu klatkowego dopiero za cztery lata. Nowa decyzja ma jednak dotyczyć początków nowego roku. Rynek co i raz narzuca pewne trendy. Jeden z nich dotyczy jajek. Jak donoszą portale internetowe do 31 grudnia 2021 roku sieć Biedronka wycofa świeże jajka klatkowe ze sprzedaży. Pierwszym regionem sieci, który wprowadzi tę zmianę, będzie stolica Polski. Jajka z chowu klatkowego znikną z półek w Warszawie już od 1 stycznia 2021 roku. Firma podała, że w zeszłym roku w Polsce blisko 50 mln kur zniosło ponad 10 mld jaj przeznaczonych do spożycia. Większość tych zwierząt spędza całe życie w klatkach. Chów ściółkowy, zwany też alternatywnym, wolno wybiegowym czy ekologicznym - stanowi mniej niż 20% udziału w hodowli niosek. Główny Inspektorat Weterynarii podaje, że na fermach ponad 40 mln kur żyło w klatkach, 6,2 mln w kurnikach w systemie wybiegowym, a w systemie wolno wybiegowym 1,9 mln. Chów ekologiczny w 2019 dotyczył jedynie 0,4 mln kur. Sprzedaż jajek Sprzedaż jajek w Biedronce w ubiegłym roku wyniosła 25%, natomiast w roku 2018 było do 20% jaj pochodzenia ekologicznego. Sieć zakłada, że od 1 stycznia 2022 będzie sprzedawała wyłącznie jaja oznaczone jako 2,1 lub 0. Te z symbolem 3 znikną z półek już na zawsze.  Chów klatkowy to zagadnienie, które dotyka nie tylko Polski. Czechy niedawno wezwały Komisję Europejską do opracowania prawa zakazującego chowu klatkowego w całej Europie. Co zrobią nasi sąsiedzi? Zdaję się, że nie będą mieli wyboru. Jajka...

Przeczytaj
Jaja sadzone, jajecznica, smażenie jajek
pressmaster
Przepisy Jajka sadzone z kurkami? Sycący i zdrowy przepis dla miłośników grzybów
Sezon na kurki już się skończył. Jeżeli upolowaliście w lesie, albo… w sklepie trochę tych fantastycznych grzybów, warto przyrządzić je smacznie razem z jajami.
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Kurki to niezwykle szlachetne grzyby. Niektórzy grzybiarze zwracają uwagę na ich czystość – rzadko w kurkach możemy spotkać grasujące owady. Nad walorami smakowymi kurek nie trzeba się długo rozwodzić. Te żółte grzyby pokochali wszyscy ci, którzy mieli je kiedykolwiek w ustach. Kiedy mamy w zanadrzu tak świetny składnik, nie kombinujmy. By uzyskać wspaniały smak potrawy z kurkami, trzeba postawić na prostotę. Dlatego polecamy wykonanie z nami przepysznych jajek sadzonych ze smażonymi kurkami i świeżym pieczywem. Taki przepis może posłużyć na wykwintne śniadanie dla ukochanej osoby! Składniki: 4-6 jaj (najlepiej wiejskich albo z wolnego wybiegu) 200 g kurek 2 łyżki masła Natka pietruszki Sól i pieprz Świeże białe pieczywo Przygotowanie: Kurki solidnie oczyszczamy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Grzyby podsmażamy początkowo na suchej patelni, gdyż mogą puścić sporo wody, którą należy odlać albo wyparować poprzez dalsze smażenie. Dodajemy na patelnię sporą łyżkę masła. Podsmażamy grzyby z masłem przez kilka minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Jaja smażymy na drugiej patelni na maśle (zrezygnujcie z oleju – jajka na maśle zyskają na szlachetności!). Podajemy jaja na talerzu przyozdobione maślanym sosem z kurek. Dekorujemy całość natką pietruszki i podajemy ze świeżymi bułkami bądź jasnym chlebem. Jeżeli lubicie tosty – nie zawahajcie się ich użyć! Źródło: polomarket.pl  

Przeczytaj