kaufland
Adobe Stock
Newsy

Tego nie kupicie już w Kauflandzie. Sieć wycofuje z półek popularny produkt, który kupował niemal każdy

Sieć sklepów wielkopowierzchniowych przyłącza się do akcji - postanowiła wycofać się ze wspierania pewnej części producentów. Ta decyzja na pewno będzie miała pozytywne konsekwencje nie tylko dla ludzi.

Jaja są cennym produktem  w codziennej diecie. Na sklepowych półkach można się spotkać z różnymi oznaczeniami, każde z nich oznacza sposób hodowli zwierząt. Nie wszystkie są im sprzyjające.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne właściwości

Wbrew pozorom jajka są źródłem wielu wartościowych właściwości, a przede wszystkim pożądanego w dobrze zbilansowanej diecie białka. Jaja są także bogactwem witamin i minerałów, takich jak A, E, K, fosfor, magnez, miedź czy selen. Ten produkt jest sprzymierzeńcem osób będących na diecie, gdyż jest bogaty w składniki odżywcze, a co najważniejsze są niskokaloryczne.

Produkt obowiązkowy w kuchni

Jajka są tak uniwersalnym produktem, że można z nich przygotować szereg różnych potraw, na przykład: naleśniki, omlet, jajka w koszulkach, jajecznicę, jaja sadzone, kotlety jajeczne, jaja na miękko lub twardo. Możliwości ich przygotowania jest naprawdę wiele. Oprócz tego mogą stanowić także dodatek do wypieków czy sałatek. Białka są idealnym składnikiem do przygotowania lukru do ciasteczek bądź pierniczków, zaś z żółtek można przygotować również domowy budyń. Dzięki swojej uniwersalności są wręcz niezbędnym produktem w lodówce. 

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Błąd przy kiszeniu kapusty

Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak

Uwaga na pochodzenie

Jaja dzieli się na cztery kategorie ze względu na system hodowlany, można wyróżnić:

  • 0 - jaja z produkcji ekologicznej - kury są hodowane w tradycyjnym gospodarstwie, karma pochodzi ze zbiorów ekologicznych, a patokm nie podaje im się żadnych antybiotyków;
  • 1 - jaja z chowu na wolnego wybiegu - podobnie jak w pierwszy przypadku, zwierzęta mają wolny wybieg, ale ich jedzenie nie jest podane takiej kontroli jak w produkcji ekologicznej;
  • 2 - jaja z chowu ściółkowego - kury są przechowywane w specjalnych kurnikach, bez możliwości wyjścia na zewnątrz, podaje się im również specjalną karmę;
  • 3 - jaja z chowu klatkowego - zwierzętom podaje się konkretne jedzenie, a co najgorsze są przez całe życie trzymane w odpowiednich klatkach.

Jak wynika z przedstawionej klasyfikacji najlepszą opcją wyboru tego produktu to te z farmy ekologicznej, gdyż zwierzęta mają zupełną wolność i kupiec ma pewność, że jaja są dobrej jakości. Zdecydowanie najgorszą formą produkcji jaj jest chów ściółkowy. Kury są przetrzymywane w złych warunkach, a także są karmione karmami z antybiotykami, co również przekłada się na jaja. Najmniej polecany rodzaj produktu.

Kaufland przestaje sprzedawać jajka trójki

Jeden ze sklepów wielkopowierzchniowych poinformował w ostatnim czasie, iż wycofuje się ze sprzedaży jaj z chowu ściółkowego. Według wstępnych planów, tego produktu nie znajdziecie na sklepowych półkach sieci już na początku 2022 roku. Wówczas w sprzedaży będą jedynie jaja z hodowli ekologicznych, wolnego wybiegu bądź ściółkowego. To decyzja, której konsekwencją będzie brak wsparcia dla hodowców trzymających zwierzęta w złych warunkach.

jajka
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie takie jajka? Wszyscy myślą, że są bardzo zdrowe, ale to nieprawda
Jaja to jeden z najzdrowszych produktów, są zalecane w dobrze zbilansowanej zdrowej diecie. Dzięki cennym właściwościom w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Okazuje się, że niektóre typy jajek wcale nie są tak zdrowe, jak myśleliśmy.

Jajecznica, jaja sadzone, na twardo lub miękko, to ulubiony sposób na śniadanie przez wielu Polaków. Ten produkt gości w kuchni zdecydowanie częściej niż można sobie wyobrażać, gdyż jajka są dodawane praktycznie wszędzie. W sprzedaży można spotkać się z kilkoma rodzajami, które uwarunkowane są przez sposób hodowli. Jak się okazuje, najzdrowsze dotąd jaja wcale niekoniecznie są tak wartościowe, jak do tej pory wszyscy sądzili. Co można zrobić z jajek? Jajka kojarzą się głównie ze śniadaniem, gdyż są wówczas serwowane na wiele sposobów. Wybór odpowiedniej obróbki termicznej zależy tylko i wyłącznie od preferencji. Jednak mają one również wiele innych zadań. Jajka są świetnym spoiwem różnych farszy, są uzupełnieniem kotletów mielonych, jako dodatek do panierki do schabowych, a przede wszystkim są jednym z kluczowych składników ciast. Jak widać bez jaj w kuchni ani rusz. Można by rzec, że są obowiązkowym produktem u każdej gospodyni domowej. Przygotowania jakiegoś dania wiąże się z wykorzystaniem jajek. Klasyfikacja jajek - co oznaczają numery? Mimo, iż z zewnątrz wyglądają tak samo bądź podobnie, to jednak dzieli się je według pewnej klasyfikacji. Dzieli się je według hodowli i zarazem pokarmu, jakie spożywają kury. Można wyróżnić cztery typy, jak: 0 - jaja z chowu ekologicznego, kury są hodowane w ekologicznym gospodarstwie, nie podaje się im sztucznych antybiotyków, a karmi naturalnym pożywieniem, 1 - jaja z wolnego wybiegu, podobnie jak w chowie ekologicznym, zwierzęta mogą poruszać się dowolnie po terenie, jednak ich żywność nie jest poddana kontroli, przez co mogą być karmione różnego rodzaju paszami ze sztucznymi dodatkami, 2 - jaja z chowu ściółkowego, kury nie wychodzą na zewnątrz, a jedynie poruszają się po...

Sklep spożywczy
Pixabay/Squirrel_photos
Newsy
Na zawsze znikną z półek w Biedronce. Inne sklepy również wycofują popularny produkt
Popularna sieć zrobiła poważny krok w kierunku wycofania pewnego produktu, który kupujecie wszyscy. Za moment nie będzie dostępny w żadnym sklepie sieci Biedronka.

Drogę w kierunku ekologii widać na różnych płaszczyznach życia. Często ma ona powiązanie ze sposobem hodowli zwierząt lub humanitarnym rodzajem ich chowu. Sklepy, w których zaopatrujemy się w produkty spożywcze, są zmuszone do szybkiego reagowania na zmiany. W trosce o dobro zwierząt Biedronka podjęła decyzję w sprawie jajek z określonej hodowli kur. Chodzi w kury nioski, które mieszkają w klatkach i to w Polsce najczęstszy, hodowlany drób. Jeszcze w tym roku roku sieć rozpocznie wycofywanie jaj klatkowych z oferty. W roku 2022 nie kupicie ich już w żadnym sklepie.  Jak donoszą portale internetowe, średnio w Polsce blisko 50 milionów kur znosi ponad 10 miliardów jaj przeznaczonych do spożycia. Zdecydowana większość tych zwierząt spędza całe życie w klatce. Chów ściółkowy i ekologiczny to zaledwie 20% udziału w hodowli niosek. Od 1 stycznia 2021 roku sieć będzie sprzedawała jedynie jaja oznaczane jako 2, 1 lub 0, a wycofa te z symbolem 3. Proces wycofywania jaj klatkowych zaczyna się już teraz. Pierwszy region wycofa jaja klatkowe od 1 stycznia 2021 roku. Ponad 150 sklepów sieci Biedronka na terenie Warszawy, obsługiwanych przez centrum dystrybucyjne w Parzniewie, będzie oferowało klientom jaja świeże tylko z chowu alternatywnego. - Bardzo dokładnie przygotowywaliśmy się do ogłoszenia tej decyzji. To wyzwanie operacyjne także dla naszych partnerów i dostawców. Jednakże wiemy, że tak jak dla nas w Biedronce, dla wielu Polaków dobrostan zwierząt jest bardzo istotny. Nasza decyzja to odpowiedź na oczekiwania konsumentów oraz sygnał do zmiany dla całego rynku - informuje Marcin Domański, dyrektor handlowy w sieci Biedronka. Decyzja dotyczy jajek marki Biedronka, jak i jajek innych producentów. W kolejnych miesiącach kolejne regiony doczekają...

Jajka z wolnego wybiegu wcale nie są takie zdrowe. Mogą zawierać groźne substancje
Pixabay
Newsy
Jajka z wolnego wybiegu wcale nie są takie zdrowe. Mogą zawierać groźne substancje
Jajka to jeden z ważniejszych produktów w dobrze zbilansowanej diecie. Wydawać by się mogło, iż ekologiczne jaja to najlepszy wybór. Nic bardziej mylnego! Jak się okazało, jajka z wolnego wybiegu mogą być trujące.

Jajka to składnik zdrowej oraz odpowiednio zbilansowanej diety. Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego śniadania bez  jajecznicy czy idealnie ugotowanego jajka na miękko . Zgodnie z wieloma opiniami, większość ludzi kupuje jaja ekologiczne lub te pochodzące od kur żyjących na wolnych wybiegach. Niestety jak się okazało, ten produkt może być szkodliwy dla organizmu, a w ostateczności spowodować poważne konsekwencje zdrowotne. Trujące substancje w ekologicznych jajach Mimo, iż wydawać by się mogło, że nie ma nic lepszego niż jaja z ekologicznych hodowli i od kur z wolnego wybiegu, to jednak można niestety się rozczarować. Zwierzęta będące wolnymi ptakami bez ograniczeń w kwestii poruszania się, często spożywają różnego rodzaju składniki - niektóre z nich mogą być one szkodliwe nie tyle, co dla nich samych, a dla jaj. Hodowle będące w pobliżu ruchliwej drogi są narażone na skażoną ziemię różnymi toksycznymi substancjami. Kury zjadając różne rośliny tym samym również powodują, iż jajka mogą zawierać niebezpieczne dla zdrowia składniki, takie jak ołów czy kadm. Mogą one spowodować wiele poważnych chorób. Warto także uważać na pęknięte jajka - nawet te ekologiczne mogą być szkodliwe, jeśli kupicie je z uszkodzoną skorupką. Rodzaje jaj na rynku Wbrew pozorom, jajko jajku nie jest równe, a to oznacza, że każde z nich mimo wszystko się różni. Przede wszystkim wyróżnia się je na podstawie chowu, a w tej kwestii wyróżnia się cztery różne typy: 0 - chów ekologiczny - kury hodowane w tradycyjny sposób, mają one swobodny dostęp do świeżego powietrza, nie mają ograniczenia w przestrzeni, ich pożywienie jest w pełni naturalne, 1 - chów wolno wybiegowy - zwierzęta podobnie jak w pierwszym przypadku...

jak wybierać jajka w sklepie
Adobe Stock
Newsy
Jak kupować jajka? Ten szczegół powinien zwrócić waszą uwagę
Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Polacy ruszą więc do sklepów i na targowiska po całe wytłaczanki jajek. Jak wybrać dla siebie najlepsze?

Jajka faszerowane, pisanki, kraszanki, czy też zwykłe jajka do dzielenia się z bliskimi podczas niedzielnego świątecznego śniadania… To nie wszystkie zastosowanie jajek w czasie Wielkanocy. Oprócz tego jajka sa na liście składników całej masy wielkanocnych potraw. Babki, ciasta, mazurki, serniki – niemalże nic ze świątecznego menu nie obędzie się bez dodatku jajek. Czym różnią się dostępne w sprzedaży jajka? Jakie jajka wybrać na świąteczny stół i do przygotowania świątecznych potraw? Postaramy się pomóc wam w tym zakresie. Zacząć trzeba oczywiście od tego, jakim budżetem się dysponuje. Nie sztuką jest bowiem wybierać tylko i wyłącznie najlepsze jajka od wiejskiego gospodarza do pieczenia ciast. Wiele polskich gospodyń domowych w pierwszej kolejności nadal musi kierować się tym, co podpowiada stan domowego budżetu. Postaramy się przybliżyć wam wady i zalety każdego rodzaju jajek, jakie znajdziecie w marketach, a także na bazarach. Jakie są wady i zalety różnych rodzajów jajek? Zacznijmy od wspomnianych jajek wiejskich, zwanych fachowo także jajami z chowu ekologicznego.  W sklepach na takich jajkach znajdziecie cyfrę 0. Zakupione na targu albo w najlepszym wypadku prosto od rolnika są oczywiście najlepszym wyborem. Marzeniem byłoby jedzenie tylko i wyłącznie jaj od „kur szczęśliwych”, którym obce są antybiotyki, a które żywią się jedynie naturalną żywnością. To jednak dla większości Polaków pobożne życzenia. Cena takich jajek oscyluje nawet ponad 1 zł za sztukę. Ponadto sam zakup jaja oznaczonego znacznikiem „wiejskie”, nie daje gwarancji tego, co się kupiło – dobrze jest wiedzieć, od kogo kupuje się jajka i w jaki sposób ten ktoś hoduje swoje nioski. Kolejnym rodzajem jaj z wysokiej...