
Do tego przepisu najlepsze będą niewielkie i średnie cukinie, choć możecie również wykorzystać większe sztuki, jeśli akurat takie dostaliście w prezencie z działki. Ja tym razem zostałam obdarowana mniejszymi okazami. Danie pochodzi z kuchni bliskowschodniej. Oprócz tego, że nadziewam je ryżem i mięsem, nie pomijam też specyficznych przypraw i ziół. Czasami je zmieniam, jednak dla efektu z kilku nie rezygnuję nigdy.
Nadziewana cukinia – co w niej wyjątkowego?
Takie pytanie samo się nasuwa. Przecież bardzo często robimy ją w lecie czy na początku jesieni. Co może tutaj być zaskakującego?
Od naszej tradycyjnej faszerowanej cukinii różni się ona tym, że nie jest zapiekana, a gotowana w pomidorach. Jest też druga różnica: bogactwo przypraw. W tradycyjnym przepisie na faszerowaną cukinię w tej wersji znajdziecie zarówno świeże zioła (miętę, natkę pietruszki i kolendrę), jak i suszone przyprawy: kmin rzymski, chili i ziele angielskie. Aby zachować orientalny charakter tego dania, nie pomijam liści mięty, natki, ziela angielskiego i kminu rzymskiego. Mięta przyjemnie odświeży smak dania. Ma ono być wyraziste w smaku, aromatyczne i dawać o sobie znać zapachem jeszcze podczas gotowania.
Ten konkretny przepis pochodzi ze wschodniego rejonu Basenu Morza Śródziemnego. Taką cukinię zjecie m.in. na wakacjach w Turcji i w Libanie. Tam robiona jest z małych okazów. Bywa zarówno przekąską, jak i pełnym obiadem.
Faszerowana cukinia – przepis z wakacji
Składniki podstawowe (na 4 bardzo głodne osoby lub 5 średnio głodnych):
- 10 niewielkich cukinii (o długości 10-12 cm)
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki oliwy
Składniki na farsz:
- 200 g ugotowanego ryżu
- 250 g mielonej wołowiny lub mielonego mięsa z kurczaka
- 1 niewielka posiekana cebula
- 1 posiekany pomidor
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- po 1 garści posiekanych świeżych liści kolendry, natki pietruszki i mięty
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
Opcjonalnie: 1 szczypta chili w proszku
Sposób przygotowania:
- Obetnijcie szersze końcówki cukinii i wydrążcie ostrożnie środek (gniazda nasienne z pestkami). Jeśli macie łyżeczkę z ząbkami do jedzenia cytrusów, możecie nią sobie pomóc – świetnie da sobie radę z zadaniem.
- Wydrążone cukinie przełóżcie na 30 minut do zimnej, osolonej wody.
- W międzyczasie wymieszajcie ze sobą dokładnie wszystkie składniki farszu, doprawcie też solą i pieprzem.
- Nafaszerujcie cukinię – dla wygody możecie do tego wykorzystać np. rękaw cukierniczy lub szczelny woreczek na żywność z obciętą końcówką.
- Rozgrzejcie w garnku oliwę, podsmażcie na niej cebulę, po chwili, kiedy się zeszkli, dodajcie czosnek. Dodajcie pomidory i zalejcie 1 litrem wody.
- Do garnka z pomidorami przełóżcie nadziane cukinie. Gotujcie na małym ogniu ok. 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie. Po 30 minutach gotowania nakłujcie warzywa widelcem. Jeśli wchodzi bez problemu, danie jest gotowe.
Gotowane cukinie z farszem w środku to wersja oryginalna przepisu. Danie możecie przygotować również w wersji pieczonej, w naczyniu żaroodpornym i podać z sosem pomidorowym. Będzie równie pyszne.