Mocna, czereśniowa nalewka podana jako aperitif rozluźni atmosferę przy każdym rodzinnym stole. Podana po posiłku pomoże w trawieniu ciężkich dań. 

O czym należy pamiętać przy robieniu czereśniówki? 

Nalewka z czereśni potrzebuje nieco czasu, by nabrać pełnego i bogatego smaku. Uzbrójcie się zatem w cierpliwość i odczekajcie kilka miesięcy, zanim rozpieczętujecie pierwszą butelkę. Oprócz czasu nalewka lubi również ciemność. Dlatego przechowujcie ją w zacienionym miejscu. Pamiętajcie, że słońce zabiera nalewkom kolor i aromat. 

Przepis na nalewkę z czereśni na spirytusie 

Zobacz także:

Składniki: 

  • 1 kg czereśni z pestkami  

  • 1 l spirytusu 50% (4 szklanki) 

  • 0,5 kg cukru (możecie też dodać go nieco mniej) 

  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

  • szklany słój lub mały gąsiorek 

  • butelki 

  • bibułka do filtrowania 

Sposób przygotowania: 

  1. Czereśnie umyjcie i usuńcie z nich pestki. Umieśćcie je w szklanym naczyniu i zalejcie spirytusem. Szczelnie zamknijcie i odstawcie. Niech całość maceruje się przez 4-6 tygodni. 

  1. Co kilka dni potrząsajcie naczyniem, żeby wymieszać płyn z owocami. 

  1. Następnie zlejcie alkohol i dodajcie do niego sok z cytryny. Uzyskany płyn zamknijcie i odstawcie. 

  1. Czereśnie zasypcie cukrem i wymieszajcie. Gdy cukier się rozpuści, zlejcie syrop do większego słoja i wymieszajcie z odlanym wcześniej alkoholem. Przefiltrujcie. 

  1. Nalewkę przelejcie do butelek, zakorkujcie i przechowujcie w ciemnym miejscu, przez 3 miesiące. 

Przepis na nalewkę z czereśni na rumie 

Składniki: 

  • 2 kg czereśni z pestkami 

  • 1 l rumu 

  • 0,5 kg cukru 

  • laska wanilii 

  • 10 goździków 

  • szklany słój lub mały gąsiorek 

  • butelki 

  • bibułka do filtrowania 

Sposób przygotowania: 

  1. Czereśnie umyjcie i usuńcie z nich pestki.

  1. Włóżcie do słoja i dodajcie do nich cukier oraz przygotowane wcześniej przyprawy. Wszystko zalejcie rumem. 

  1. Nalewka z czereśni na rumie potrzebuje nieco więcej czasu na macerowanie. Dlatego odstawcie ją do ciemnego miejsca na 4 miesiące.  

  1. Następnie przefiltrujcie i rozlejcie do butelek. 

  1. Odstawcie nalewkę w butelkach do leżakowania w ciemne miejsce. Ten proces zajmie jej jeszcze 3 miesiące. 

Na zdrowie! 

Żródło: polki.pl