pieczona kaczka
Adobe Stock
Newsy

Tego błędu bezwzględnie unikaj podczas pieczenia kaczki. Sprawdź, zanim zepsujesz swoje danie

Dawniej kaczki można było zobaczyć na prawie każdym wiejskim podwórzu. Dzisiaj kaczki powoli wracają do łask, a my przypominamy sobie jak gotowały je nasze babcie.

Mięso kaczki jest niezwykle smakowite, ale dość tłuste i ciężkostrawne. Mimo wszystko nie ma się czego obawiać. Nie jemy przecież kaczki co tydzień.

Raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na kaczkę choćby ze względu na to, że jej mięso staje się coraz powszechniejsze w naszych sklepach. Wszystko to za sprawą rozwoju polskich hodowli kaczek, które zdobywają uznanie konsumentów w całej Europie.

Wraz z większą ilością produktu na rynku poprawia się także jego jakość. Dlatego też możemy zaufać naszym hodowcom i wesprzeć polską branżę drobiową poprzez wybór kaczki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cała czy tylko część?

Na ten szlachetny, drobiowy rarytas decydujemy się zwłaszcza dla uświetnienia ważnego przyjęcia w naszym domu. Jaki sposób przygotowania wybrać?

Kaczka ze względu na dużą ilość tłuszczu nadaje się przede wszystkim do pieczenia. Ten sposób wybierzmy, gdy chcemy przygotować kaczkę w całości.

Jeżeli dysponujemy piersią z kaczki wraz z tłustą, grubą skórką, warto pomyśleć o połączeniu smażenia z pieczeniem. O co chodzi?

Układamy kaczkę skórą do dołu na rozgrzanej patelni. Wytapiamy tłuszcz i jednocześnie uzyskujemy doskonały, piękny kolor podczas 10-minutowego smażenia.
Następnie przekładamy pierś do żeliwnego naczynia i pieczemy przez pewien czas w piekarniku – to najlepszy sposób na tę część kaczego mięsa!

Częstym błędem podczas przygotowania kaczki jest po prostu nieodpowiedni czas pieczenia. Zbyt krótkie pieczenie sprawi, że nasza kaczka będzie za twarda i niesmaczna.

Kilka zasad

Z kolei za długie pozostawienie mięsa w piekarniku w zbyt dużej temperaturze doprowadzi do wiadomych skutków... Co zatem powinniśmy zrobić?

Przed gotowaniem kaczki należy pamiętać o dokładnym oczyszczeniu kaczki, a następnie o jej wysuszeniu.
By gruba warstwa tłuszczu dobrze się wytapiała podczas obróbki termicznej, należy delikatnie ją ponacinać.

Kluczem będzie regulacja temperatury naszego piekarnika podczas pieczenia. Na początku procesu obróbki termicznej kaczka powinna znaleźć się w wysokiej temperaturze.

W piekarniku powinno to być ok. 200-210 st. C. W ten sposób uda nam się uzyskać ładną skórkę i chrupkość z zewnątrz.
Następnie nasze mięso powinno powoli „dochodzić” do miękkości w niższej temperaturze rzędu 160-180 st. C. Spróbujcie sami!

Kaczka po staropolsku
netka/gotujmy.pl
Newsy
Kaczka po staropolsku. Soczyste, kruche mięso i farsz, który pokochasz. Cały sekret tkwi w...
Kiedyś gęsi, indyki i kaczki były stałym elementem krajobrazu polskiej wsi. Dzisiaj trudniej o taki widok. Kaczka jest jednak dostępna w sklepie i warto przygotować ją na jakąś ważną uroczystość.

Mięso kaczki nie gości zbyt często na naszych stołach. A szkoda. To fakt, jest dość ciężkostrawna i tłusta, ale jej smak rekompensuje w pełni te wady. Nie jemy przecież kaczego mięsa co tydzień. Ponadto, można zbalansować nieco tłusty smak kaczki przez przygotowanie mięsnego farszu. Kaczka ze względu na dużą ilość tłuszczu nadaje się przede wszystkim do pieczenia. Upieczmy więc ją w całości i przygotujmy do niej ciekawe wypełnienie z innych gatunków mięsa. Szlachetne dodatki, takie jak mocne wino, podkreślą jej smak i sprawią, że tak upieczony drób uświetni ważne przyjęcie okolicznościowe w waszym domu. Kaczka to dobry wybór W naszych marketach nietrudno obecnie o tuszkę kaczki. Do niedawna jej zakup wiązałby się z ryzykiem – mała ilość tego rodzaju drobiu na rynku robiła swoje. Obecnie polscy producenci stawiają na różnego rodzaju drób. Oprócz kaczek, polskie przedsiębiorstwa przodują także w hodowli gęsi. Co to dla nas oznacza? Produkt jest bezpieczny i zwykle dobrej jakości. Do naszego przepisu, oprócz rzecz jasna kaczki, będziemy potrzebowali jeszcze dwóch gatunków mięsa – po pierwsze łopatki wieprzowej, a po drugie wątróbek drobiowych. Najlepszym wyborem byłyby wątróbki kacze, ale łatwiej będzie nam o te kurze. Nie wpłynie to znacząco na smak potrawy. Oprócz mięs, kluczowym składnikiem będzie mocne, czerwone wino o wyrazistym smaku. Warto sięgnąć po porto. Portugalski trunek nie należy jednak do najtańszych, dlatego możemy śmiało wybrać także jakiś tańszy zamiennik. A teraz przejdźmy już do naszego przepisu na faszerowaną kaczkę po staropolsku. Składniki: 1 kaczka (najlepiej jeżeli kupimy od razu wyprawioną z kości sztukę, jeżeli nie, warto samemu spróbować luzować kaczkę) 40 dag łopatki...

pieczone kacze udka
pixabay.com/RitaE
Przepisy
Poezja smaku. Łatwy przepis na soczyste i chrupiące kacze udka. Wyjątkowo prosty sposób na obiad!
Czy w waszym domu piekło się kaczkę z jabłkami? To danie na wyjątkowe okazje, najczęściej święta. Przedstawiamy o wiele łatwiejszy przepis. Chodzi o kacze udka. Pycha!

Całą kaczkę naciera się odpowiednio przygotowaną marynatą i odstawia na noc do lodówki, by mięso nabrało intensywnego aromatu. Następnego dnia kroi się jabłka, nadziewa nimi kaczkę, zaszywa. Układa w brytfance i rozpoczyna proces pieczenia. Proces na kilka godzin. Znamy znacznie łatwiejszy sposób na kaczkę! Tylko kacze udka Zamiast czasochłonnych przygotowań całej kaczki można wybrać równie pyszne, kacze udka. Szczególnie jeśli preferujecie przepisy szybkie, proste i tanie. Wystarczy dosłownie kilka składników i odrobina czasu. Mięso z rodziny ptaków W kuchni i gastronomii znaleźć można zarówno w słodkiej i słonej wodzie. Kaczka jest spożywana w wielu kuchniach na całym świecie. Jest to wysokotłuszczowe, wysokobiałkowe mięso bogate w żelazo.  Gatunek kaczki słodkowodnej, krzyżówki, został udomowiony i jest powszechnym ptakiem hodowlanym w wielu kulturach. Kaczkę spożywamy podczas większych i ważniejszych uroczystości. Jeśli jednak nie w głowie wam wytrawne przyjęcia, a macie na myśli szybki i pyszny obiad, proponujemy kacze udka z przepisu poniżej. Palce lizać! Składniki na kacze udka z piekarnika:  4 udka z kaczki sól, pieprz, główka czosnku, kilka gałązek rozmarynu, garść świeżej żurawiny. Jak przyrządzić kaczkę wedle przepisu? Kacze udka myjemy i delikatnie ususzamy. Następnie nacieramy je dokładnie solą i pieprzem. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Po dobie przekładamy mięso do naczynia do zapiekania, dodajemy obrany czosnek, gałązki rozmarynu i żurawinę. Przykrywamy szczelnie i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 75 minut. Po tym czasie kacze udka powinny być aromatyczne i chrupiące. Możemy je podać na puree ziemniaczanym lub z dodatkiem marynowanych, sezonowych...

Anna Korcz gwiazda „Na Wspólnej” kocha gotować. Zdradziła przepis na pieczoną kaczkę
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Anna Korcz gwiazda „Na Wspólnej” kocha gotować. Zdradziła przepis na pieczoną kaczkę
Przygotujcie kaczkę z przepisu gwiazdy. To jej popisowe danie!

Anna Korcz to aktorka znana przede wszystkim ze swojej długoletniej roli Izabeli Brzozowskiej-Dudzik w serialu „ Na Wspólnej ”. Zyskała tą rolą dużą sympatię widzów i rozpoznawalność w całej Polsce.  Niedawno Anna Korcz odwiedziła jedną ze stacji telewizyjnych i podzieliła się swoją pasją do gotowania. Wraz z mężem zdradziła ona między innymi przepis na pyszną pieczoną kaczkę, którą podała z kluseczkami szpinakowymi. Pieczona kaczka według Anny Korcz Składniki na pieczoną kaczkę Kaczka Słoik żurawiny do mięs 2 pomarańcze 4 jabłka Sól i pieprz 100 ml czerwonego wina 50 g majeranku 4 ząbki czosnku Przygotowanie kaczki pieczonej Kaczkę umyjcie i osuszcie.  Czosnek obierzcie i pokrójcie na mniejsze cząstki lub przeciśnijcie przez praskę. Kaczkę dokładni wysmarujcie czosnkiem, solą, pieprzem i odłóżcie na kilka godzin, żeby smaki się wymieszały.  Kaczkę włóżcie do naczynia żaroodpornego. Obierzcie pomarańcze, z jabłek wydrążcie środki. Pokrójcie owoce na cząstki lub plastry. Wyłóżcie owoce wokół kaczki. Możecie część owoców włożyć do środka kaczki. Brytfannę włóżcie do rozgrzanego piekarnika. Pieczcie ok. 40 minut, po tym czasie wyciągnijcie brytfannę i obróćcie kaczkę na drugą stronę.  Pieczcie kolejne 40 minut z drugiej strony. Kaczka jest gotowa. Wymieszajcie jabłka i pomarańcze tworząc mus. Możecie podawać je też osobno. W małym rondlu zagrzejcie czerwone wino. Dodajcie do niego słoik żurawiny do mięs i wymieszajcie. Powstały sos serwujcie do kaczki razem z owocami z pieczenia. Kluseczki szpinakowe do kaczki Składniki na kluseczki szpinakowe Pół kilograma mąki typu 550 200 g świeżego szpinaku Ok....

Przepis na wielkanocną kaczkę w pomarańczach
Instagram/Adobe Stock
Newsy
Pascal Brodnicki zdradził przepis na wielkanocną kaczkę. Podaje ją z pysznym dodatkiem
Na wielkanocnym stole Pascala Brodnickiego nie zabraknie kaczki. Znany kucharz postanowił zdradzić przepis na to wyjątkowe danie. Połączenie mięsa z cytrusami, brzmi nowocześnie i pysznie.

Żurek, biała kiełbaska, faszerowane jajka oraz mazurek – tego pod żadnym pozorem nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jednak, jak wiadomo, co dom to obyczaj. Toteż Pascal Brodnicki nie wyobraża sobie Wielkanocy bez przepysznej kaczki z piekarnika. Serwuje ją w towarzystwie pomarańczy, jabłek oraz żurawiny. Wychodzi tak pyszna, że palce lizać. Przepis na kaczkę pieczoną z pomarańczami Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać się dziwne, w rzeczywistości smakuje obłędnie. Okazuje się bowiem, że kaczka bardzo lubi słodkie dodatki.  Odwzorowanie tego przepisu nie zajmie wam wiele czasu. Receptura jest naprawdę dziecinnie prosta. Wystarczy zamarynować i nafaszerować mięso, ułożyć wokół niego dodatki i upiec.  Będziecie potrzebować: 1 kaczki w całości 200 gramów żurawiny (świeżej lub ze słoika) 3 jabłek 4 pomarańczy 6 łyżek miodu 3 cebul 2 ząbków czosnku ½ cytryny 2 łyżek oleju Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, ostrej papryki Przygotowanie: W małej miseczce umieśćcie sól, ostrą paprykę, majeranek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość wymieszajcie. Kaczkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie dokładnie natrzyjcie przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw. Jabłka opłuczcie pod wodą, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne oraz pestki i podzielcie na ćwiartki. Cytrynę sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie na plasterki.  Oba składniki umieśćcie w środku kaczki (jabłko włóżcie tylko jedno) dodajcie również żurawinę. Otwór zwiążcie nitką lub zepnijcie wykałaczkami. Tak przygotowaną kaczkę przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Wokół ułóżcie resztę pokrojonych wcześniej...