Choć na pierwszy rzut oka ilość składników może wydać wam się przerażająca, to przepis jest bardzo prosty i przyjemny, jednak trzeba przyznać, czasochłonny. Jednak, dla tego efektu, warto się poświęcić!
Przepis na tęczowe ciasto z galaretkami
Składniki
- Po 2 opakowania galaretki truskawkowej, agrestowej brzoskwiniowej oraz 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1200 gramów serka waniliowego (czyli 8 serków po 150 gramów)
- 5 jajek (3 całe i 2 białka)
- 50 gramów cukru pudru
- 120 gramów drobnego cukru do wypieków
- 200 gramów mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Białka z 3 jajek umieśćcie wraz z cukrem w wysokim naczyniu (nie wyrzucajcie żółtek do kosza!) i ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie żółtka i olej, cały czas miksując. W misce umieśćcie również przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość miksujcie aż do połączenia się składników.
- Tak przygotowaną masę umieśćcie w wyłożonej papierem, kwadratowej lub prostokątnej foremce. Biszkopt pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut lub dłużej, do tak zwanego „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odstawcie do wystudzenia.
- Jedno opakowanie galaretki o smaku agrestowym przygotujcie wykorzystując tylko 400 ml wody. Tężejącą wylejcie na wystudzony biszkopt. Ciasto schowajcie do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.
- Drugie opakowanie galaretki agrestowej rozpuśćcie w 200 ml gorącej wody i dodajcie 1 łyżeczkę żelatyny. Po lekkim ostygnięciu całość zmieszajcie z 3 serkami waniliowymi i stwórzcie kolejną warstwę ciasta. Cały proces powtórzcie z galaretkami o smaku brzoskwiniowym.
- Galaretkę truskawkową przygotujcie wykorzystując tylko 200 ml wody. Następnie odstawcie do wystudzenia.
- Białka z 2 jajek ubijcie z cukrem pudrem na sztywną masę i połączcie z tężejącą galaretką truskawkową. Z tak przygotowanej mikstury stwórzcie kolejną warstwę waszego ciasta.
- Galaretkę o smaku owoców leśnych przygotujcie zgodnie z zaleceniami producenta. Tężejącą wylejcie na pozostałe warstwy. Tak przygotowane ciasto umieśćcie na kilka godzin w lodówce.
Gotowe!
Źródło: gotujmy.pl