Tęczowa sałatka warstwowa
Sałatka z kurczakiem to pomysł na smaczny lunch lub lekki obiad czy kolację. Przygotujesz ją na bazie świeżych sałat, a smak zapewni pyszny sos. Sprawdźcie, jak szybko przygotować Tęczową sałatkę warstwową i zachwycić wszystkich domowników.
Sałatka warstwowa jest nie tylko sycąca i pyszna, ale też łatwa i szybka do wykonania. Sprawdzi się np. w sytuacji, gdy wpadną niespodziewani goście. Jej sekret, to doskonałe, delikatne mięso kurczaka oraz świeża sałata.
Jak zrobić warstwową sałatkę z kurczakiem?
Aby przygotować Tęczową sałatkę warstwową z kurczakiem, potrzeba kilku składników i spory słoik lub wysoką, szklaną salaterkę. Wtedy najefektowniej wyglądają kolorowe warstwy warzyw.
Składniki na Tęczową sałatkę warstwową:
- filet z piersi kurczaka
- czerwona cebula
- jabłko
- 10 pomidorków cherry
- średnia marchewka
- awokado
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego
- szklanka rukoli
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- gałązka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotowanego kurczaka oraz warzywa kroimy na małe kawałki – tylko marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Składniki sosu: awokado, jogurt, sól, pieprz i sok z cytryny umieszczamy w blenderze, miksujemy na gładko.
- Sos wlewamy na dno słoika, na nim układamy plastry lub kawałki cebuli a potem kolejno pozostałe warzywa – warstwami.
- Przed jedzeniem wstrząsamy słoikiem, aby składniki połączyły się z sosem i nakładamy lub jemy prosto ze słoika.
Smacznego!
Zobacz też: Surówka z pora inaczej – bez jabłka, a jeszcze lepsza!