Newsy

Tęczowa sałatka warstwowa

Sałatka z kurczakiem to pomysł na smaczny lunch lub lekki obiad czy kolację. Przygotujesz ją na bazie świeżych sałat, a smak zapewni pyszny sos. Sprawdźcie, jak szybko przygotować Tęczową sałatkę warstwową i zachwycić wszystkich domowników.

Sałatka warstwowa jest nie tylko sycąca i pyszna, ale też łatwa i szybka do wykonania. Sprawdzi się np. w sytuacji, gdy wpadną niespodziewani goście. Jej sekret, to doskonałe, delikatne mięso kurczaka oraz świeża sałata. 

Jak zrobić warstwową sałatkę z kurczakiem?

Aby przygotować Tęczową sałatkę warstwową z kurczakiem, potrzeba kilku składników i spory słoik lub wysoką, szklaną salaterkę. Wtedy najefektowniej wyglądają kolorowe warstwy warzyw. 

Składniki na Tęczową sałatkę warstwową:

  • filet z piersi kurczaka
  • czerwona cebula
  • jabłko
  • 10 pomidorków cherry
  • średnia marchewka
  • awokado
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego
  • szklanka rukoli
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • gałązka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

  1. Ugotowanego kurczaka oraz warzywa kroimy na małe kawałki – tylko marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Składniki sosu: awokado, jogurt, sól, pieprz i sok z cytryny umieszczamy w blenderze, miksujemy na gładko. 
  2. Sos wlewamy na dno słoika, na nim układamy plastry lub kawałki cebuli a potem kolejno pozostałe warzywa – warstwami. 
  3. Przed jedzeniem wstrząsamy słoikiem, aby składniki połączyły się z sosem i nakładamy lub jemy prosto ze słoika.

Smacznego! 

Zobacz też: Surówka z pora inaczej – bez jabłka, a jeszcze lepsza!