Przepis na zrazy z karkówki z farszem z mięsa mielonego
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy

Te zrazy z karkówki nie mają sobie równych. Ich farsz zaskoczy każdego. Palce lizać

Zrazy to nieco zapomniane danie. Ten przepis przypomni wam, jakie są smaczne. Karkówka kryjąca w sobie farsz z mięsa mielonego i warzyw zaskoczy każdego łasucha.
Weronika Kępa
luty 22, 2021

Zrazy z karkówki z mięsem mielonym i warzywami to pomysł na przepyszny i przede wszystkim niesamowicie sycący obiad. Najlepiej smakują w towarzystwie kaszy gryczanej. Palce lizać!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na zrazy z karkówki z mięsem mielonym

Będziecie potrzebować

  • 1 kilograma karkówki
  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 1 słoiczka marynowanych pieczarek
  • 1 czerstwej kajzerki
  • 3 łyżek mąki pszennej
  • 2 ząbków czosnku
  • 1 cebuli
  • 1 jajka
  • Musztardy
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw i ziół: soli, pieprzu, majeranku, liści laurowych, ziela angielskiego

Zobacz także

Przygotowanie

  1. Paprykę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z pestek i gniazd nasiennych, pokrójcie w drobną kostkę, a następnie umieśćcie w dużej misce.
  2. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kostkę. Pieczarki odsączcie z zalewy i pokrójcie w paski. Oba składniki dodajcie do papryki. W misce z warzywami i grzybami umieśćcie również mięso mielone oraz jajko.
  3. Czerstwą kajzerkę umieśćcie w małej miseczce i zalejcie wodą lub, jak kto woli, mlekiem. Odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odsączcie ją z płynu i przełóżcie do miski z mięsem. Całość doprawcie solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszajcie.
  4. Karkówkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na plastry o grubości ok. 1 cm, przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie przy pomocy tłuczka.
  5. W miseczce zmieszajcie musztardę i majeranek. Tak przygotowaną miksturą dokładnie posmarujcie każdy kawałek mięsa (tylko od wewnętrznej strony). Na środku każdego plastra ułóżcie warzywno-mięsny farsz, zwińcie całość w rulon i zabezpieczcie wykałaczką lub sznureczkiem, tak żeby się nie rozpadło.
  6. Tak przygotowane mięso obsmażcie na gorącym oleju na rumiany kolor, a następnie przełóżcie do garnka, zalejcie wodą i dodajcie ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie na wolnym ogniu, aż do miękkości mięsa.
  7. Na koniec dodajcie do sosu przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość zagęśćcie mąką. Doprawcie do smaku, jeśli to konieczne.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
karkówka pieczona w winie przepis
Adobe Stock
Newsy Jak przygotować idealną karkówkę w winie? Jeden trik i będzie się rozpływać w ustach
Przygotowując karkówkę w winie koniecznie pamiętajcie o zrobieniu nacięć w mięsie. Dzięki temu danie niesamowicie przeniknie zarówno smakiem przypraw, jak i samego wina.
Weronika Kępa
grudzień 30, 2020

Tej potrawy nie muszą się obawiać nawet abstynenci. Bowiem pod wpływem temperatury cały alkohol wyparuje, a w mięsie pozostanie tylko niesamowity smak. Do jej przyrządzenia potrzebujecie tylko 4 składników i kilku przypraw. Przepis jest dziecinnie prosty, sami się przekonajcie! Przepis na karkówkę w winie Będziecie potrzebować 1,5 kilograma karkówki 200 ml wytrawnego czerwonego wina 2 ząbki czosnku 50 ml oleju Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, chili, słodka papryka Przygotowanie Karkówkę dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie zróbcie w niej kilkanaście nacięć. W małej miseczce umieść olej i wszystkie przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie, chili oraz słodką paprykę w proporcjach odpowiadających waszym kupkom smakowym. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie dokładnie ponacinane mięso. Do żaroodpornego naczynia wlejcie wino i umieśćcie w nim karkówkę. Piekarnik nagrzejcie do 190 st. C. Mięso pieczcie pod pokrywką, przez ok. 2 godziny, pamiętając by co kilkanaście minut podlać karkówkę sosem winnym ze spodu. Gotowe! Tak przygotowana karkówka idealnie sprawdzi się z pieczonymi ziemniaczkami lub puree, a także w towarzystwie smakowitej surówki, na przykład Coleslaw. 

Przeczytaj
karkówka z żurawiną przepis
Adobe Stock
Newsy Tak tanio jeszcze nie było. Tylko do niedzieli w Lidlu świeżutka karkówka za mniej niż 10 zł za kilogram
W Lidlu tylko do niedzieli kupicie karkówkę przecenioną aż o 50 proc. Teraz za każdy kilogram tego przysmaku zapłacicie tylko 8,99 zł. Złapane na promocji mięso koniecznie wykorzystajcie do przyrządzenia pysznego obiadu. W wersji z pieczarkami i żurawiną będzie smakować wybornie!
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać wam się dziwne, w rzeczywistości jest po prostu genialne. Bowiem niewiele osób wie, że wyrazisty smak mięsa idealnie komponuje się ze słodkimi składnikami. W wielu regionach przyrządza się je nie tylko z żurawiną, ale również z jabłkami, pomarańczami, a nawet czekoladą! Przepis na karkówkę z pieczarkami i żurawiną Będziecie potrzebować 1 kilogram karkówki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 400 gramów pieczarek 75 gramów suszonej żurawiny 500 ml śmietany 30 proc. 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy miodowej Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek Przygotowanie Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Pieczarki umyjcie, pokrójcie, a następnie dodajcie do cebuli. Całość doprawcie solą, pieprzem oraz kurkumą i dokładnie wymieszajcie. Smażcie aż do momentu, w którym woda z pieczarek całkowicie odparuje. Karkówkę umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na plastry o grubości ok. 2 centymetrów. Tak przygotowane mięso natrzyjcie solą, pieprzem oraz tymiankiem i odstawcie. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, żurawinę oraz miód. Całość dokładnie wymieszajcie. W podłużnym naczyniu żaroodpornym, najlepiej szklanym, zacznijcie umieszczać wszystkie składniki warstwami w kolejności – mięso, pieczarki, mięso, pieczarki. Tak przygotowane danie polejcie miksturą na bazie śmietany, a następnie umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Całość pieczcie przez ok. 80 minut. Gotowe!

Przeczytaj
sałatka gyros przepis
Gotujmy.pl/alaaa
Newsy Uwielbiana przez Polaków sałatka gyros. Podajcie ją na sylwestra, a zniknie ze stołu jako pierwsza
Sałatka typu gyros to idealna propozycja praktycznie na każdą okazję. Wspaniale sprawdzi się zarówno podczas domówki, jak i na świątecznym stole. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak nie ma sobie równych!
Weronika Kępa
grudzień 23, 2020

Kurczak, warzywa, majonez i keczup – czego chcieć więcej! Polacy uwielbiają takie proste połączenia. Właśnie dlatego sałatkę, powszechnie zwaną gyrosem, serwuje się tutaj praktycznie przy każdej okazji – świąt, urodzin czy imprezy. Pokrojenie i ułożenie składników w misce nie zajmie wam więcej niż 10 minut! Przepis na sałatkę gyros Składniki 2 piersi z kurczaka 5 ogórków konserwowych 170 gramów kukurydzy konserwowej 3 pomidory ½ kapusty pekińskiej 3 łyżki majonezu Keczup Szczypiorek Olej do smażenia Przyprawy: papryka słodka, przyprawa do gyrosa Przygotowanie Mięso umyjcie pod zimną, bieżącą wodą. Przy pomocy noża oczyśćcie z błon, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę.  Tak przygotowanego kurczaka umieśćcie w średniej wielkości szklanej misce i doprawcie słodką papryką oraz przyprawą do gyrosa. Całość wmasujcie w mięso rękoma i włóżcie do lodówki na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu umieśćcie kurczaka na patelni z rozgrzanym olejem. Mięso smażcie przez kilka minut, aż do ładnego zarumienienia, a następnie przełóżcie na ręcznik papierowy, odsączcie z tłuszczu i umieśćcie w wysokiej szklanej misce. Kiedy mięso nieco ostygnie umieśćcie na nim warstwę ok. 5 łyżek keczupu (może być ostry lub łagodny). Ogórki konserwowe pokrójcie w drobną kosteczkę i ułóżcie z nich kolejną warstwę sałatki. Kukurydzę odsączcie z wody i umieśćcie na pokrojonych ogórkach. Pomidory dokładnie umyjcie, a następnie również pokrójcie w większą kostkę i ułóżcie z nich kolejną warstwę sałatki. Na sam koniec poszatkujcie kapustę pekińską i wymieszajcie ją z majonezem. Tak przygotowaną dodajcie do sałatki. Całość owińcie folią spożywczą lub przykryjcie...

Przeczytaj
smażony karp przepis
Adobe Stock
Newsy Jak usmażyć karpia, żeby miał chrupiącą skórkę? Ten sprytny sposób znają tylko nieliczni
Mimo iż karp to z natury bardzo smaczna ryba, w trakcie przyrządzania można ją bardzo łatwo zepsuć. Sekret udanego dani tkwi przede wszystkim w złotej i chrupiącej skórce, która powstaje dzięki… panierce z mąki! Koniecznie przetestujcie ten sposób.
Weronika Kępa
grudzień 21, 2020

Z racji, że ryba jest z natury tłusta, panierowanie jej w jajku i bułce tartej to niekoniecznie dobry pomysł. Zdjęta z patelni staje się ciężka, przesiąknięta tłuszczem i niesmaczna. Jeśli chcecie, aby wyszła idealnie i miała chrupiącą skórkę, ograniczcie ten proces do obtoczenia karpia w samej mące! Przepis na karpia w chrupiącej skórce Będziecie potrzebować 1 karpia 1 cytryna 2 łyżki masła 60 gramów mąki pszennej 1 natka pietruszki Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Zacznijcie od sprawienia karpia. Rybę umieśćcie na dużej desce i natnijcie jej brzuch tuż za linią głowy, a następnie przeciągnijcie nóż w kierunku ogona.  Przy pomocy łyżki wyjmijcie wszystkie wnętrzności uważając na woreczek żółciowy (jeśli pęknie ryba będzie gorzka i niedobra). Na sam koniec odetnijcie głowę (tuż za pokrywami skrzeli) i zeskrobcie łuski. Rybę dokładnie umyjcie pod bieżącą, zimną wodą. Tak przygotowanego karpia osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie w tak zwane dzwonki. Pokrojoną rybę natrzyjcie solą i pieprzem. Na płaskim talerzu umieśćcie mąkę i obtoczcie w niej przyprawioną rybę. Na patelni rozgrzejcie olej i rozpuśćcie masło. Na tak przygotowanej mieszance tłuszczu umieśćcie obtoczone w mące dzwonki. Smażcie z obu stron przez ok. 6 minut, na złoty kolor. Po upływie tego czasu zdejmijcie rybę z patelni i odsączcie nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Natkę pietruszki posiekajcie drobno, z kolei cytrynę pokrójcie na cienkie plasterki. Rybę podawajcie w towarzystwie tych dwóch dodatków. Możecie dodatkowo skropić karpia sokiem z cytryny. To z pewnością doda mu smaku i aromatu.  Gotowe!

Przeczytaj