Zrazy z karkówki z mięsem mielonym i warzywami to pomysł na przepyszny i przede wszystkim niesamowicie sycący obiad. Najlepiej smakują w towarzystwie kaszy gryczanej. Palce lizać!
Przepis na zrazy z karkówki z mięsem mielonym
Będziecie potrzebować
- 1 kilograma karkówki
- 500 gramów mięsa mielonego
- 1 słoiczka marynowanych pieczarek
- 1 czerstwej kajzerki
- 3 łyżek mąki pszennej
- 2 ząbków czosnku
- 1 cebuli
- 1 jajka
- Musztardy
- Oleju do smażenia
- Przypraw i ziół: soli, pieprzu, majeranku, liści laurowych, ziela angielskiego
Przygotowanie
- Paprykę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z pestek i gniazd nasiennych, pokrójcie w drobną kostkę, a następnie umieśćcie w dużej misce.
- Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kostkę. Pieczarki odsączcie z zalewy i pokrójcie w paski. Oba składniki dodajcie do papryki. W misce z warzywami i grzybami umieśćcie również mięso mielone oraz jajko.
- Czerstwą kajzerkę umieśćcie w małej miseczce i zalejcie wodą lub, jak kto woli, mlekiem. Odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odsączcie ją z płynu i przełóżcie do miski z mięsem. Całość doprawcie solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszajcie.
- Karkówkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na plastry o grubości ok. 1 cm, przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie przy pomocy tłuczka.
- W miseczce zmieszajcie musztardę i majeranek. Tak przygotowaną miksturą dokładnie posmarujcie każdy kawałek mięsa (tylko od wewnętrznej strony). Na środku każdego plastra ułóżcie warzywno-mięsny farsz, zwińcie całość w rulon i zabezpieczcie wykałaczką lub sznureczkiem, tak żeby się nie rozpadło.
- Tak przygotowane mięso obsmażcie na gorącym oleju na rumiany kolor, a następnie przełóżcie do garnka, zalejcie wodą i dodajcie ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie na wolnym ogniu, aż do miękkości mięsa.
- Na koniec dodajcie do sosu przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość zagęśćcie mąką. Doprawcie do smaku, jeśli to konieczne.
Gotowe!
Źródło: gotujmy.pl