makaron
Pixabay
Newsy

Te „złe” nawyki w rzeczywistości pomagają... schudnąć. Robi to większość z nas

Przyjęło się uważać, że tylko restrykcyjna dieta i regularne ćwiczenia mogą nam pomóc schudnąć, ale to nieprawda. Niektóre z pozoru "złe" nawyki, takie jak na przykład okazjonalne picie wina czy jedzenie masła, również mogą sprawić, że nasza waga poszybuje w dół.

Kiedy czytamy o najlepszych sposobach na odchudzanie, pełno w nich porad w stylu: „żadnego cukru”, „żadnego tłuszczu”, „żadnego wylegiwania się przed telewizorem”... Prawda jednak jest taka, że zbyt rygorystyczne trzymanie się zaleceń, w rzeczywistości może spowodować odwrotny skutek i zamiast chudnąć, zaczniemy przybierać na wadze.

Oto 5 z pozoru szkodliwych nawyków, które w rzeczywistości mogą pomóc nam w odchudzaniu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

1. Nalej sobie lampkę wina

Tak. Dobrze czytasz. Liczne badania naukowe potwierdziły, że picie kilka razy w tygodniu lampki wina, może pomóc w utracie wagi, a to wszystko dzięki specyficznym substancjom chemicznym znajdującym się w skórkach winogron. Naukowcy podkreślają szczególne znaczenie jednego związku - kwasu elagowego, który zmienia sposób ekspresji „genów tłuszczowych”, przyspieszając metabolizm i spowalniając wzrost istniejących i nowych komórek tłuszczowych.

Dużą rolę we wspomaganiu odchudzania pełni też inny zdrowy składnik wina - resweratrol - który może pomóc w przeciwdziałaniu niektórym negatywnym skutkom braku ruchu, takim jak utrata mięśni i wrażliwość na poziom cukru we krwi.

Białe czy czerwone?

Mimo iż czerwone wino świetnie smakuje i jest pełne przeciwutleniaczy, o wiele lepiej w kwestii odchudzania sprawdzi się wino białe.

Zobacz także
Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

2. Unikanie makaronu

Dania z makaronem zazwyczaj są wysokokaloryczne. Nic dziwnego, że wiele osób eliminuje z diety makaron, gdy chce schudnąć. Tymczasem, jedząc makaron, możesz spalać kalorie. Jak to możliwe? Warto skorzystać z pewnej sztuczki. Najpierw musisz włożyć makaron do lodówki. Spadek temperatury zmienia charakter węglowodanów w makaronie na „odporną skrobię”, a nasz organizm musi ciężej pracować, aby ją strawić.

Zimny makaron ma strukturę, która jest zbliżona opornym skrobiom, takim jak soczewica, groszek, fasola i płatki owsiane, które przechodzą przez jelito cienkie w stanie nienaruszonym, zapewniając nam uczucie uczucie sytości. Jedno z badań wykazało, że oporne skrobie mogą nawet pomóc organizmowi spalić tkankę tłuszczową.

3. Zjedz czekoladę

Czy to możliwe, by jeść czekoladę i chudnąć? Tak. Naukowcy z UC San Diego odkryli, że dorośli, którzy regularnie spożywają czekoladę, są w rzeczywistości szczuplejsi niż ci, którzy jedzą czekoladę rzadziej - i to niezależnie od częstotliwości wykonywania ćwiczeń lub ogólnego spożycia kalorii. Zdaniem ekspertów, właściwości odchudzające czekolady są "odblokowywane" w naszych jelitach, gdzie dobre bakterie fermentują kakao w związki przeciwzapalne, które mogą „wyłączyć” geny związane z otyłością. Jest jednak pewna ważna kwestia. Nie chodzi nam o słodką, mleczną czekoladę, tylko o ciemną czekoladę z co najmniej 74% masy kakaowej. Być może jest ona bardziej gorzka od czekolady, którą zwykle przyszło nam konsumować, ale na pewno jest ona od niej zdrowsza.

4. Unikanie masła

Wiele osób będących na diecie kategorycznie unika masła i innych wysokotłuszczowych produktów mlecznych. To błąd. Tak naprawdę prawdziwe masło - zwłaszcza to, które pochodzi od zwierząt karmionych trawą - jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych, które mogą wspomagać proces zrzucania zbędnych kilogramów. Jednym z takich kwasów jest sprzężony kwas linolowy, czyli CLA, który jest nawet sprzedawany jako suplement spalający tłuszcz.

5. Spędzanie czasu na słońcu

To oczywiste, że częste przebywanie na słońcu bez użycia filtra przeciwsłonecznego, zwiększa ryzyko zachorowania na raka skóry. To dlatego eksperci zalecają nam przy ekspozycji na słońce, użycie specjalnie dopasowanej ochrony przeciwko promieniom UV. Słońce ma jednak pewną bardzo interesującą zaletę - może sprzyjać odchudzaniu, ponieważ pobudza nasze ciała do produkcji większej ilości witaminy D. Witamina D jest nazywana „witaminą słońca” i trudno ją uzyskać z samego pożywienia. W jednym z badań kobiety z nadwagą, które przywróciły witaminę D do zdrowego poziomu poprzez suplementację, straciły o 3 kilogramy więcej w ciągu 12 miesięcy niż kobiety z grupy placebo.

Niezwykłe zastosowanie ciemnej czekolady. Pomoże rozwiązać pewien częsty problem skórny
Adobe Stock
Newsy
Niezwykłe zastosowanie ciemnej czekolady. Pomoże rozwiązać pewien częsty problem skórny
Ciemna czekolada jest pełna składników odżywczych, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Pomoże też zachować piękną cerę.

Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach ciemnej czekolady? Czekolada ta jest wytwarzana z nasion drzewa kakaowego i jest jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy. Dobrej jakości, prawdziwa gorzka czekolada jest bogata w błonnik, żelazo, magnez, miedź, mangan i kilka innych minerałów. Dlaczego warto ją jeść?  Właściwości zdrowotne ciemnej czekolady Czy czekolada może nieść korzyści dla naszego zdrowia? Tak, ale pod warunkiem, że jest to prawdziwa, gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao (co najmniej 70%). Czy wiecie, że: Związki bioaktywne zawarte w kakao mogą poprawiać przepływ krwi w tętnicach i powodować spadek ciśnienia krwi. Ciemna czekolada zmniejsza też podatność LDL na uszkodzenia oksydacyjne, jednocześnie zwiększając HDL i poprawiając wrażliwość na insulinę. Regularne jedzenie gorzkiej czekolady powoduje zmniejszenie ryzyka chorób serca. Flawanole obecne w kakao mogą poprawić przepływ krwi do skóry i chronić ją przed uszkodzeniami słonecznymi. Gorzka czekolada może poprawić funkcjonowanie mózgu poprzez zwiększenie przepływu krwi. Produkt ten zawiera również stymulanty, takie jak kofeina i teobromina. To nie wszystko, co może nam zaoferować ciemna czekolada. Czy wiecie, że może również poprawić wygląd waszej skóry?  Ciemna czekolada pomoże upiększyć skórę Marzy wam się promienna skóra bez wizyty u kosmetyczki? Skorzystajcie z naturalnej metody, jaką jest przygotowanie maseczki na bazie ciemnej czekolady. Ciemna czekolada oferuje wiele korzyści dla skóry, ponieważ jest bogata w przeciwutleniacze i pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami. To nie wszystko, ponieważ czekoladowa maseczka na twarz może również usunąć martwe komórki naskórka i...

Penne z białymi szparagami i kurczakiem. Prosty przepis na szparagi
Gotujmy.pl/Igraszkilosu
Newsy
Penne z białymi szparagami i kurczakiem. Prosty przepis na szparagi
Co powiecie na kremowe penne z białymi szparagami i kurczakiem? Właśnie trwa sezon na szparagi. Koniecznie przygotujcie z nich to genialne i bardzo proste danie.

Makaron penne z białymi szparagami i kurczakiem to idealny pomysł na wiosenny obiad. W maju ruszył nareszcie sezon na szparagi  i trzeba to wykorzystać! Warzywa te nie tylko są bardzo smaczne i pożywne, ale również bardzo zdrowe. Szparagi są niskokaloryczne (jedna sztuka waży ok. 40 gramów i ma zaledwie... 9 kalorii!), zawierają kwas foliowy, magnez, sód, żelazo, wapń, fosfor, potas, a także witaminy C, E i A. Szparagi mają także właściwości przeczyszczające oraz pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Jak włączyć je do swojej diety? Sposobów jest naprawdę mnóstwo! Penne z białymi szparagami i kurczakiem Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie w kuchni szparagów. Możecie z nich przygotować zupę szparagową , koktajl, upiec szparagi w piekarniku lub usmażyć szparagi na patelni  Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na obiad, przygotujcie makaron penne z białymi szparagami i kurczakiem. Danie jest niezwykle aromatyczne, sycące i kremowe i na pewno przypadnie do gustu waszym domownikom. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc nie czekajcie z ich kupieniem w sklepie czy na bazarku. Przyrządźcie z niego ten pyszny makaron, a oszalejecie na punkcie tego smaku! Składniki: 400 g makaronu penne 1 podwójny filet z kurczaka 1 pęczek białych szparagów 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50 ml białego wytrawnego wina (możecie dać ulubione białe wino) 50 ml bulionu drobiowego ½ szklanki śmietany kremówki 2 łyżki masła Garść natki pietruszki – opcjonalnie Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy go lekko solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy kurczaka na...

Jak szampan to tylko rosyjski. Władimir Putin nazywa wszystkie inne zwykłymi „winami musującymi”
ONS/Pixabay
Newsy
Jak szampan to tylko rosyjski. Władimir Putin nazywa wszystkie inne zwykłymi „winami musującymi”
Prezydent Rosji Władimir Putin podpisał nowelizację ustawy zgodnie z którą miano jedynego w tym kraju szampana nosi ten rosyjski. „Tylko nasz szampan jest prawdziwy” - zapewnia z dumą.

Prezydent Rosji Władimir Putin nie uznaje żadnego innego szampana, poza tym rosyjskim. Polityk podpisał właśnie nowelizację ustawy, zgodnie z którą każdy inny rodzaj wina z bąbelkami, nawet prawdziwy szampan pochodzący z północno-wschodniej Francji, to nic innego, jak tylko „wino musujące”. Jak szampan to tylko rosyjski Putin uwielbia rosyjskiego szampana i nie wyobraża sobie, by mógł pić szampana z innego kraju. Prezydent podpisał właśnie ustawę, zgodnie z którą nawet prawdziwy francuski szampan importowany do Rosji, to jedynie "wino musujące". Mimo iż początkowo francuscy dostawcy byli zaskoczeni orzeczeniem i zagrozili wstrzymaniem dostaw, ostatecznie zmienili zdanie. Jeden z nich powiedział, że dostawcy "mogą odmówić zmiany nazwy swoich win i skutecznie zakończyć import". Czy import zostanie wstrzymany? Ustawa, zatwierdzona przez prezydenta Putina mówi o tym, że francuski produkt będzie musiał być sprzedawany jako „wino musujące”. Przedstawiciele Moët Hennessy, części grupy luksusowej LVMH –powiedzieli, że zawiesili dostawy do Rosji na czas zmiany marki swoich butelek. Moskiewskie biuro firmy stwierdziło, że francuscy producenci nie są przygotowani do zmiany nazwy swojego produktu pod rynek rosyjski, dodając, że dostawa będzie wstrzymana do czasu znalezienia innego rozwiązania. Zmiana legislacyjna, która wymaga wzmianki o „winie musującym” na etykiecie z tyłu butelek szampana, prowadzi do „tymczasowego zawieszenia dostaw”, aby dostosować się z logistycznego i regulacyjnego punktu widzenia – donosi The Times. Rosja importuje około 50 milionów litrów wina musującego rocznie. Moskiewski korespondent "Le Monde" twierdzi, że nowe prawo ma ułatwić promocję miejscowych win musujących, głównie tych...

Popularny składnik drinków może wywołać przebarwienia na skórze. Uważajcie latem na te owoce
AdobeStock
Newsy
Popularny składnik drinków może wywołać przebarwienia na skórze. Uważajcie latem na te owoce
Zachowajcie ostrożność przy obieraniu i krojeniu tych owoców w pełnym słońcu - to może się źle skończyć.

Choć kalendarzowe lato dopiero za miesiąc, już teraz w niektórych częściach Polski wysokie temperatury mogą mocno doskwierać. Gdy jest tak ciepło, nic nie robi lepiej od chłodnej wody z dodatkiem lodu, mięty i pokrojonej w plasterki cytryny. Okazuje się jednak, że tak smaczne i orzeźwiające latem cytrusy mogą być w istocie niebezpieczne. Sprawdźcie, dlaczego.  Jak chronić się przed słońcem? Już nawet dzieci wiedzą, że w słoneczną pogodę należy chronić się przed słońcem. Najlepiej jest siedzieć w cieniu, nosić przewiewną odzież zasłaniającą ciało oraz nakrycie głowy. Jeżeli jednak chcemy wyjść na słońce i kąpać się w morzu czy jeziorze, trzeba zadbać o ochronę w postaci kremu z filtrem. Wszystko po to, by zapobiec bolesnym oparzeniom słonecznym.  Mało kto jednak wie, że są produkty, które mogą zwiększyć wrażliwość skóry na promieniowanie słoneczne. To prowadzi nie tylko do oparzeń, ale też uczulenia na słońce w postaci np. wysypki. Zdarzają się także nieestetyczne przebarwienia. Jednym z takich produktów są cytrusy - jak cytryna, limonka, pomarańcze, grejpfruty czy pomelo. Cytrusy a słońce W jaki sposób cytrusy wpływają na naszą skórę w słońcu? Okazuje się, że owoce te zawierają substancje fototoksyczne. Gdy dojdzie do kontaktu takich substancji ze skórą, to w połączeniu z promieniowaniem ultrafioletowym może dochodzić do zapalenia skóry, a także przebarwień, które są bardzo trudne do usunięcia. Wystarczy, że będziecie kroić cytrynę w pełnym słońcu i jej sok tryśnie wam na skórę i nieszczęście gotowe.  By ochronić się latem przed słońcem i przebarwieniami, stosujcie się także do tych zaleceń: zawsze używajcie kremu zawierającego wysokie filtry UV noście lekkie, oddychające ubrania z lnu lub bawełny...