makaron
Pixabay
Newsy

Te „złe” nawyki w rzeczywistości pomagają... schudnąć. Robi to większość z nas

Przyjęło się uważać, że tylko restrykcyjna dieta i regularne ćwiczenia mogą nam pomóc schudnąć, ale to nieprawda. Niektóre z pozoru "złe" nawyki, takie jak na przykład okazjonalne picie wina czy jedzenie masła, również mogą sprawić, że nasza waga poszybuje w dół.
Anna Borkowska
grudzień 08, 2020

Kiedy czytamy o najlepszych sposobach na odchudzanie, pełno w nich porad w stylu: „żadnego cukru”, „żadnego tłuszczu”, „żadnego wylegiwania się przed telewizorem”... Prawda jednak jest taka, że zbyt rygorystyczne trzymanie się zaleceń, w rzeczywistości może spowodować odwrotny skutek i zamiast chudnąć, zaczniemy przybierać na wadze.

Oto 5 z pozoru szkodliwych nawyków, które w rzeczywistości mogą pomóc nam w odchudzaniu.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

1. Nalej sobie lampkę wina

Tak. Dobrze czytasz. Liczne badania naukowe potwierdziły, że picie kilka razy w tygodniu lampki wina, może pomóc w utracie wagi, a to wszystko dzięki specyficznym substancjom chemicznym znajdującym się w skórkach winogron. Naukowcy podkreślają szczególne znaczenie jednego związku - kwasu elagowego, który zmienia sposób ekspresji „genów tłuszczowych”, przyspieszając metabolizm i spowalniając wzrost istniejących i nowych komórek tłuszczowych.

Dużą rolę we wspomaganiu odchudzania pełni też inny zdrowy składnik wina - resweratrol - który może pomóc w przeciwdziałaniu niektórym negatywnym skutkom braku ruchu, takim jak utrata mięśni i wrażliwość na poziom cukru we krwi.

Białe czy czerwone?

Mimo iż czerwone wino świetnie smakuje i jest pełne przeciwutleniaczy, o wiele lepiej w kwestii odchudzania sprawdzi się wino białe.

2. Unikanie makaronu

Dania z makaronem zazwyczaj są wysokokaloryczne. Nic dziwnego, że wiele osób eliminuje z diety makaron, gdy chce schudnąć. Tymczasem, jedząc makaron, możesz spalać kalorie. Jak to możliwe? Warto skorzystać z pewnej sztuczki. Najpierw musisz włożyć makaron do lodówki. Spadek temperatury zmienia charakter węglowodanów w makaronie na „odporną skrobię”, a nasz organizm musi ciężej pracować, aby ją strawić.

Zimny makaron ma strukturę, która jest zbliżona opornym skrobiom, takim jak soczewica, groszek, fasola i płatki owsiane, które przechodzą przez jelito cienkie w stanie nienaruszonym, zapewniając nam uczucie uczucie sytości. Jedno z badań wykazało, że oporne skrobie mogą nawet pomóc organizmowi spalić tkankę tłuszczową.

3. Zjedz czekoladę

Czy to możliwe, by jeść czekoladę i chudnąć? Tak. Naukowcy z UC San Diego odkryli, że dorośli, którzy regularnie spożywają czekoladę, są w rzeczywistości szczuplejsi niż ci, którzy jedzą czekoladę rzadziej - i to niezależnie od częstotliwości wykonywania ćwiczeń lub ogólnego spożycia kalorii. Zdaniem ekspertów, właściwości odchudzające czekolady są "odblokowywane" w naszych jelitach, gdzie dobre bakterie fermentują kakao w związki przeciwzapalne, które mogą „wyłączyć” geny związane z otyłością. Jest jednak pewna ważna kwestia. Nie chodzi nam o słodką, mleczną czekoladę, tylko o ciemną czekoladę z co najmniej 74% masy kakaowej. Być może jest ona bardziej gorzka od czekolady, którą zwykle przyszło nam konsumować, ale na pewno jest ona od niej zdrowsza.

4. Unikanie masła

Wiele osób będących na diecie kategorycznie unika masła i innych wysokotłuszczowych produktów mlecznych. To błąd. Tak naprawdę prawdziwe masło - zwłaszcza to, które pochodzi od zwierząt karmionych trawą - jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych, które mogą wspomagać proces zrzucania zbędnych kilogramów. Jednym z takich kwasów jest sprzężony kwas linolowy, czyli CLA, który jest nawet sprzedawany jako suplement spalający tłuszcz.

5. Spędzanie czasu na słońcu

To oczywiste, że częste przebywanie na słońcu bez użycia filtra przeciwsłonecznego, zwiększa ryzyko zachorowania na raka skóry. To dlatego eksperci zalecają nam przy ekspozycji na słońce, użycie specjalnie dopasowanej ochrony przeciwko promieniom UV. Słońce ma jednak pewną bardzo interesującą zaletę - może sprzyjać odchudzaniu, ponieważ pobudza nasze ciała do produkcji większej ilości witaminy D. Witamina D jest nazywana „witaminą słońca” i trudno ją uzyskać z samego pożywienia. W jednym z badań kobiety z nadwagą, które przywróciły witaminę D do zdrowego poziomu poprzez suplementację, straciły o 3 kilogramy więcej w ciągu 12 miesięcy niż kobiety z grupy placebo.

Komentarze
banany
Pixabay
Newsy To niesamowite, do czego może posłużyć zwykła skórka od banana. Ucieszy sporą część mam
Wyrzucasz skórki od banana do kosza? To błąd! Istnieje wiele ciekawych i praktycznych zastosowań skórek od bananów. Jedno z nich z pewnością ucieszy sporą część mam.
Anna Borkowska
grudzień 08, 2020

Większość osób po zjedzeniu banana wyrzuca jego skórkę do kosza. Niepotrzebnie! Okazuje się, że skórka od banana może zostać wykorzystana do wielu ciekawych rzeczy. Oto 3 najciekawsze zastosowania skórki od bananów 1. Zmniejszają trądzik Masz problemy z trądzikiem? Sięgnij po skórkę od banana. Skórki od bananów zawierają witaminę C i witaminę E, a także potas, cynk, żelazo i mangan. Te składniki odżywcze wykazują skuteczność w zwalczaniu stanu zapalnego skóry i pomagają złagodzić objawy trądziku. Ponadto, skórki od bananów zawierają związki rozpuszczalne w tłuszczach, które pomagają zwalczać stany zapalne i wypryski. Mowa o luteinie i karotenoidach. Jak to zrobić? Weź skórkę banana, wetrzyj ją delikatnie w skórę i pozostaw na 5 do 10 minut. Po upływie tego czasu spłucz twarz letnią wodą. Zabieg powtarzaj dwa razy dziennie. 2. Redukują drobne zmarszczki Nasza skóra z biegiem lat traci blask, jędrność i elastyczność. Już około 30. roku życia zaczynają się na niej pojawiać pierwsze zmarszczki. Zawarte w skórce od banana przeciwutleniacze i witamina C, mogą pomóc zmniejszyć widoczność drobnych linii i zmarszczek na naszej twarzy. Jak to zrobić? Weź skórkę od banana, wmasuj ją w skórę i pozostaw na 30 minut lub na całą noc. Następnie umyj twarz i zastosuj krem nawilżający. Zabieg należy powtarzać minimum trzy razy w tygodniu. 3. Pomagają zmniejszyć widoczność blizn To zastosowanie skórki od banana z pewnością ucieszy wiele mam, które mają za sobą zabieg cesarskiego cięcia. Czy wiesz, że skórki od banana mają zdolność do zmniejszania podrażnień skóry, takich jak obrzęk, zaczerwienienie i blizny? Dzieje się tak, ponieważ zawierają one tzw....

Przeczytaj