Gdy myślicie o wyjątkowych frykasach za tysiące złotych, to na pewno na myśl przychodzi wam Francja, która słynie z takich potraw. Ale czy wiedzieliście, że również Polska może się poszczycić wykwintnymi i luksusowymi daniami? Sprawdźcie, czy znaliście choć jeden z nich!

Kawior ze ślimaka

Kawior i ślimaki? Brzmi jak dziwne połączenie smakołyków z kuchni rosyjskiej i francuskiej, a jednak kawior ze ślimaka to przysmak polski. I to nie byle jaki! Rzeczony kawior pozyskuje się od specjalnych ślimaków Helix Aspersa, które rocznie znoszą jedynie 100 jajeczek, czyli 5 gramów. Na kilogram kawioru ze ślimaków składa się więc aż 26 tysięcy jaj! Z tego powodu właśnie ten kawior jest tak drogi. W dodatku po zebraniu jaj proces ich oczyszczania, mycia i zalewania solanką odbywa się ręcznie, co dodatkowo podnosi koszty.

Czy kawior ze ślimaka jest smaczny? Znawcy wykwintnej kuchni twierdzą, że oddaje on smak grzybów, deszczu i lasu. Podobno kawior ze ślimaka doskonale pasuje do wódki, przystawek, a także, co ciekawe, do czekolady!

Kumpiak podlaski

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się solona i suszona szynka wieprzowa, przyrządzana na Podlasiu według starej receptury, stosowanej od wieków. Co czyni kumpiak wyjątkowym? Szynka ta suszona jest na świeżym powietrzu, z zastosowaniem dawnych i naturalnych metod. Natomiast zwierzęta, z których pozyskuje się mięso karmione są jedynie w sposób tradycyjny zamiast sztucznych pasz.

Zobacz także:

Szynkę naciera się przyprawami i następnie wkłada do beczki pełnej soli. Tam szynka leżakuje przez dwa tygodnie, a po tym czasie wiesza się ją na zewnątrz i zostawia na minimum sześć miesięcy, by mogła powoli się wysuszyć. Dzięki temu mięso jest naprawdę wyjątkowe w smaku!

Starka

Starka jest bardzo wyjątkową polską wódką. Kilkaset lat temu starkę tradycyjnie przygotowywało się w dniu narodzin syna. Beczkę z wódką zakopywano w ziemi i odkopywano dopiero, gdy syn się żenił. Dziś produkcją Starki zajmuje się Szczecińska Fabryka Wódek STARKA, a ceny za butelkę sięgają nawet 1000 złotych! Nic dziwnego, ponieważ nie można jej po prostu kupić – należy wpisać się na listę oczekujących, ponieważ czas produkcji Starki zajmuje bardzo dużo czasu. Co najmniej 10 lat! Jeżeli jesteście więc cierpliwi i macie ochotę na tak wyjątkową wódkę, to lepiej już teraz zarezerwujcie sobie jedną butelkę.

Wódka Młody Ziemniak

Kolejnym luksusowym alkoholem z Polski jest oczywiście również wódka. Młody Ziemniak produkowana jest z ziemniaków – i to nie byle jakich! Do jej produkcji używa się tylko młodych bulw ze specjalnej odmiany ziemniaków , które uprawiane są w sposób ekologiczny na Podlasiu. Każda butelka jest opatrzona etykietą z informacją o miejscu produkcji, czasie zbiorów ziemniaków, a także podpisem pracownika, które nadzorował cały proces produkcji. Skusilibyście się?

Czytaj także: