Te wykwintne produkty to duma polskiej kuchni. Ale… wielu z nich pewnie nawet nie znacie
AdobeStock
Newsy

Te wykwintne produkty to duma polskiej kuchni. Ale… wielu z nich pewnie nawet nie znacie

Ceny tych frykasów sięgają nawet kilku tysięcy złotych i wszystkie są produkowane w Polsce!

Gdy myślicie o wyjątkowych frykasach za tysiące złotych, to na pewno na myśl przychodzi wam Francja, która słynie z takich potraw. Ale czy wiedzieliście, że również Polska może się poszczycić wykwintnymi i luksusowymi daniami? Sprawdźcie, czy znaliście choć jeden z nich!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kawior ze ślimaka

Kawior i ślimaki? Brzmi jak dziwne połączenie smakołyków z kuchni rosyjskiej i francuskiej, a jednak kawior ze ślimaka to przysmak polski. I to nie byle jaki! Rzeczony kawior pozyskuje się od specjalnych ślimaków Helix Aspersa, które rocznie znoszą jedynie 100 jajeczek, czyli 5 gramów. Na kilogram kawioru ze ślimaków składa się więc aż 26 tysięcy jaj! Z tego powodu właśnie ten kawior jest tak drogi. W dodatku po zebraniu jaj proces ich oczyszczania, mycia i zalewania solanką odbywa się ręcznie, co dodatkowo podnosi koszty.

Czy kawior ze ślimaka jest smaczny? Znawcy wykwintnej kuchni twierdzą, że oddaje on smak grzybów, deszczu i lasu. Podobno kawior ze ślimaka doskonale pasuje do wódki, przystawek, a także, co ciekawe, do czekolady!

Zobacz także
Rosjanie wiedzą jak obchodzić się z kapustą. Mamy przepis na pyszną rosyjską zupę kapuścianą szczi SEO: Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak

Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak

Polacy zrezygnują ze schabowego dla ratowania klimatu? Wyniki badania zaskakują

Polacy zrezygnują ze schabowego z tego zaskakującego powodu? Wyniki badania zaskakują

Kumpiak podlaski

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się solona i suszona szynka wieprzowa, przyrządzana na Podlasiu według starej receptury, stosowanej od wieków. Co czyni kumpiak wyjątkowym? Szynka ta suszona jest na świeżym powietrzu, z zastosowaniem dawnych i naturalnych metod. Natomiast zwierzęta, z których pozyskuje się mięso karmione są jedynie w sposób tradycyjny zamiast sztucznych pasz.

Szynkę naciera się przyprawami i następnie wkłada do beczki pełnej soli. Tam szynka leżakuje przez dwa tygodnie, a po tym czasie wiesza się ją na zewnątrz i zostawia na minimum sześć miesięcy, by mogła powoli się wysuszyć. Dzięki temu mięso jest naprawdę wyjątkowe w smaku!

Starka

Starka jest bardzo wyjątkową polską wódką. Kilkaset lat temu starkę tradycyjnie przygotowywało się w dniu narodzin syna. Beczkę z wódką zakopywano w ziemi i odkopywano dopiero, gdy syn się żenił. Dziś produkcją Starki zajmuje się Szczecińska Fabryka Wódek STARKA, a ceny za butelkę sięgają nawet 1000 złotych! Nic dziwnego, ponieważ nie można jej po prostu kupić – należy wpisać się na listę oczekujących, ponieważ czas produkcji Starki zajmuje bardzo dużo czasu. Co najmniej 10 lat! Jeżeli jesteście więc cierpliwi i macie ochotę na tak wyjątkową wódkę, to lepiej już teraz zarezerwujcie sobie jedną butelkę.

Wódka Młody Ziemniak

Kolejnym luksusowym alkoholem z Polski jest oczywiście również wódka. Młody Ziemniak produkowana jest z ziemniaków – i to nie byle jakich! Do jej produkcji używa się tylko młodych bulw ze specjalnej odmiany ziemniaków , które uprawiane są w sposób ekologiczny na Podlasiu. Każda butelka jest opatrzona etykietą z informacją o miejscu produkcji, czasie zbiorów ziemniaków, a także podpisem pracownika, które nadzorował cały proces produkcji. Skusilibyście się?

Czytaj także:

Jakie zioła dodawać do różnych potraw? Odpowiednio dobrane podkręcą smak jedzenia
AdobeStock
Newsy
Jak dobierać przyprawy do różnych potraw? Odpowiednio dobrane podkręcą smak jedzenia
Sprawdźcie, jak łączyć zioła z poszczególnymi potrawami, by podkreślić ich smak!

Jakich przypraw używacie podczas gotowania? Niektórzy wyznają zasadę, że sól i pieprz podkreśli smak każdej potrawy i nie używają niczego innego. Warto jednak przekonać się do stosowania ziół w trakcie przyrządzania posiłków. Ich wspaniały zapach i zawarte w nich olejki eteryczne sprawiają, że każda potrawa bardzo zyskuje na smaku i aromacie. Czy wiecie, które zioła pasują najlepiej do poszczególnych dań? Sprawdźcie! Jakich ziół użyć do przyprawiania jedzenia? Nie bez powodu różne zioła są polecane do doprawiania konkretnych potraw. Na przykład majeranek stosuje się głównie do mięs, a szczypiorek do serów i jaj. A jak jest z innymi ziołami? Poniżej przygotowaliśmy dla was małą ściągawkę na temat stosowania ziół do różnych potraw: Ziele angielskie – najlepiej pasuje do zup, sosów, kapusty , marynaty do mięsa oraz dziczyzny i baraniny. Wspaniale smakuje także połączenie ziela angielskiego i cebuli! Tymianek – najlepiej sprawdzi się w przypadku pieczonego mięsa i ziemniaków . Bazylia – to wspaniała przyprawa do sałatek, ryb, kurczaka i pomidorów. Mięta – świetnie łączy się z ogórkami, ziemniakami i baraniną. Mięta jest ponadto doskonałym składnikiem wszelkich orzeźwiających napojów i deserów w trakcie upalnego lata! Warto dodać ją na przykład do lodów, jogurtu albo po prostu wsypać kilka świeżych listków mięty do zimnej wody z dodatkiem cytryny i kostek lodu. Imbir – to przyprawa kojarząca się głównie z kuchnią orientalną, ale sprawdzi się także jako dodatek do pasztetów , warzyw i ciastek. Cynamon – podobnie jak imbir, cynamon wspaniale pasuje do potraw orientalnych oraz deserów. Zwłaszcza jabłek na ciepło ! Jak stosować...

Polski sukces na świecie: wódka Chopin Vera Wang w wersji limitowanej to towar luksusowy
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Polski sukces na świecie: wódka Chopin Vera Wang w wersji limitowanej to towar luksusowy
Światowej sławy projektantka rozpoczęła współpracę z polskim producentem luksusowych alkoholi. Piją je największe gwiazdy czerwonego dywanu!

Polskie wódki robią furorę na światowych salonach. Trunki naszego rodzimego pochodzenia to ulubione drinki gwiazd Hollywood, biznesmenów, milionerów, a także projektantów mody. Do grona fanów wódki Chopin należy m.in. Vera Wang – najsłynniejsza projektantka sukni ślubnych na świecie. W kreacjach autorstwa Wang poszły do ołtarza takie gwiazdy jak Victoria Beckham, siostry Kardashian czy Ivanka Trump. Vera jednak zyskała rozgłos nie tylko dzięki swojemu talentowi artystycznemu, ale także… niewyobrażalnie młodemu wyglądowi! Sławna projektantka ma 71 lat, a wygląda na 20 .  Pytana o swój sekret odpowiada żartobliwie i twierdzi, że to za sprawą czterech elementów: pracy, snu, unikania słońca i… drinków na bazie wódki - najchętniej tej polskiej. Wódka Chopin Vera Wang Projektantka jest tak wielką fanką trunku polskiej marki Chopin, że sama zaproponowała jej współpracę. W jej wyniku stworzono limitowaną edycję pięknych butelek, które ozdobione zostały logotypami Wang i wódek Chopin. Minimalistyczna, elegancka butla została ozdobiona białym i czarnym kolorem o matowym wykończeniu. Jak twierdzą producenci, ekskluzywna, limitowana linia trunku ma na celu nie tylko zachwycać podniebienie, ale także stanowić wytworny element wystroju wnętrza.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Vera Wang (@verawang) Nic dziwnego, że na specjalną edycję wódki będą sobie mogli pozwolić tylko wybrani. Butelka wódki z ziemniaków w szacie graficznej projektu Wang kosztuje aż...

Ten napój stał się hitem eksportowym Polski. Jego sprzedaż rośnie w rekordowym tempie
AdobeStock
Newsy
Ten napój stał się hitem eksportowym Polski. Jego sprzedaż rośnie w rekordowym tempie
Polska ma kilka hitów eksportowych – głównie alkohol. Pomimo pandemii branża alkoholowa ma powody do radości.

Nie ma co ukrywać, że w Polsce alkohol jest jednym z najchętniej spożywanych napojów. Z jednej strony to powód do zmartwień, ponieważ częste spożywanie alkoholu jest wyniszczające dla organizmu i prowadzi do uzależnienia. Z drugiej jednak powody do radości mają polscy producenci trunków, ponieważ alkohol z Polski cieszy się ogromnym wzięciem za granicą. Wzrost sprzedaży alkoholu Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa donosi, że w ostatnim czasie w Polsce eksport alkoholu zwiększył się o 19% w porównaniu z danymi z zeszłego roku, a wartość sprzedanego alkoholu to aż 600 milionów euro! Dużą popularnością cieszy się piwo – wielkość sprzedaży tego trunku wynosi 406,7 mln litrów w porównaniu z 391,8 mln litrów w poprzednim roku. Radości nie kryje dyrektor generalny Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie, Bartłomiej Morzycki: Od dłuższego czasu obserwujemy rosnący eksport polskiego piwa, który już pięciokrotnie przewyższa import piw do Polski. Pandemia tego trendu nie zakłóciła Morzycki zwrócił uwagę na to, dlaczego pandemia nie wpłynęła na sprzedaż piwa – za granicą piwo importowane z innych krajów sprzedawane jest głównie w sklepach, a nie restauracjach i pubach, które w trakcie pandemii są zamknięte. Hit polskiego eksportu Świetnie radzą sobie także producenci mocnych alkoholi. Według GUSu eksport mocnych trunków zanotował wzrost z 56,6 mln litrów do 69,9 mln. Oczywiście nadal absolutnym hitem jest polska wódka, która sprzedaje się za granicą najlepiej. Jednak polscy producenci alkoholi nie są pełni optymizmu. Choć eksport stale się zwiększa, to jedynie 20% produkowanych w Polsce napojów alkoholowych sprzedaje się za granicę. Ryszard Woronowicz ze Związku Pracodawców...

jajecznica z mikrofali przepis
gosia 47-47 / gotujmy.pl
Newsy
Nie macie czasu na zdrowe śniadanie? Zróbcie błyskawiczną jajecznicę z… mikrofali. 2 minuty i gotowe
W mikrofali można nie tylko odgrzewać jedzenie, ale i je przygotowywać! Spróbujcie szybkiej jajecznicy z mikrofalówki.

Nieraz mikrofalówka okazuje się niezastąpionym urządzeniem w kuchni. Nie zajmuje dużo miejsca, jest banalnie prosta w obsłudze i przede wszystkim bezpieczna. Dziecko, które wraca ze szkoły do pustego domu, może odgrzać obiad w mikrofali w kilka minut, a rodzice nie będą musieli się martwić o bezpieczeństwo swojej pociechy. A to na pewno miałoby miejsce, gdyby dziecko musiało samo obsługiwać kuchenkę gazową, indukcyjną albo piec. Jednak mikrofalówka nie służy tylko do odgrzewania żywności – można też w niej coś przygotować! Co powiecie na ekspresową jajecznicę z mikrofali? Przepis na jajecznicę z mikrofali Składniki takiej jajecznicy są dokładnie takie same jak zwykle. Zmienia się jedynie sposób jej przygotowania – będzie gotowa o wiele, wiele szybciej! Dlatego, jeśli bardzo wam się śpieszy rano, to możecie zrobić taką jajecznicę z mikrofali dosłownie w dwie minuty. Upewnijcie się, że macie w lodówce wszystkie poniższe składniki: Kilka jaj (najlepiej z wolnego wybiegu – smakują doskonale!) Masło Sól Pieprz Dowolne, ulubione dodatki – np. szczypiorek, szynka, papryka Przygotowanie Lista potrzebnych składników jest banalna, a za chwilę przekonacie się, że sposób przygotowania też jest bardzo prosty. Będziecie potrzebować tylko miski, widelca i oczywiście mikrofalówki. Do miski wbijcie jajka i przyprawcie solą oraz pieprzem. Roztrzepcie widelcem. W drugiej miseczce roztopcie kawałek masła w mikrofali ustawionej na najwyższą moc. Do płynnego masła wlejcie jajka i wstawcie do mikrofalówki ustawionej na moc ok. 700 W na jedną minutę. Zamieszajcie dokładnie. Znów włóżcie miskę do mikrofali i włączcie ją na 30 sekund. Ponownie zamieszajcie. Szczególnie przy dnie i ściankach miski jajecznica będzie...