pestki słonecznika
AdobeStock
Newsy

Te wspaniałe pestki to skarbnica pożytecznych dla organizmu związków. Wystarczy garstka dziennie

Pestki słonecznika to świetny pomysł na smaczną, ale też zdrową przekąskę. Jest to skarbnica witamin, a wystarczy zjeść ich naprawdę niewiele, by wpłynęły pozytywnie na organizm.

Dodawanie pestek słonecznika do różnych dań to świetny nawyk, ponieważ mają one dużo cennych składników odżywczych, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można je jeść na wiele sposobów.

Świetnie sprawdzą się między innymi jako dodatek do bułek i chlebów. Te nasionka możecie też dodać do sałatek, ciast, jogurtów, płatków śniadaniowych, granoli i owsianki. Uprażone będą doskonale smakowały wrzucone do zupy, np. dyniowej. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie wartości odżywcze mają pestki słonecznika?

Pestki słonecznika są źródłem witamin A, E, K, C, B1, B2, B3, B6, a także niezbędnych pierwiastków:

  • kwasu foliowego,
  • wapnia,
  • potasu,
  • fosforu,
  • żelaza
  • magnezu.

Zawierają także dużo białka oraz błonnika. Są również bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które wpływają na rozwój całego organizmu.

Włączając słonecznik do swojej diety, należy jednak pamiętać o tym, aby zachować umiar. Optymalna do zjedzenia porcja nasion słonecznika to około 30 gram dziennie. Jeśli jest taka możliwość – wybierajcie świeże pestki słonecznika – są bogatsze w składniki odżywcze od ziaren suszonych.

Zobacz także
Jedzcie te pestki codziennie, a obniżycie błyskawicznie cholesterol i zapomnicie o wałeczkach na brzuchu

Jedzcie te pestki codziennie, a szybko usuniecie złogi z tętnic i zapomnicie o wałeczkach na brzuchu

Te maleńkie ziarenka mają wielką moc. Zróbcie z nimi 1 rzecz, a usuną złogi z żył i wzmocnią kości

Te maleńkie ziarenka mają wielką moc. Będą usuwać złogi z żył i wzmocnią kości, jeśli zrobicie z nimi 1 rzecz

Pozytywne działanie pestek słonecznika na organizm człowieka

Pestki słonecznika wykazują szereg właściwości prozdrowotnych, między innymi hamują działanie wolnych rodników. Ze względu na zawartość żelaza, warto jeść je przy anemii. Te nasionka obniżają poziom cholesterolu w organizmie, a tym samym zapobiegają zmianom miażdżycowym w naczyniach krwionośnych.

Pestki słonecznika mają też działanie przeciwzapalne i odpowiadają za prawidłową pracę układu odpornościowego, a także regulują działanie układu pokarmowego. Dodatkowo mogą one zapobiegać rozwojowi nowotworów i zmniejszają ryzyko powstawania przerzutów nowotworowych.

Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie
Pixabay
Newsy
Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie
Arbuz to owoc, który nieodłącznie kojarzy nam się z latem. Ale czy można go zjeść wraz z pestkami czy lepiej się ich pozbyć? Wyjaśniamy!

Sezon na arbuzy rozpoczyna się w czerwcu i trwa do końca sierpnia. Ten smaczny i niezwykle soczysty owoc to prawdziwy symbol lata. Zwykle zjadamy go pokrojonego w cząstki. Niektórzy dodają go do sałatki owocowej lub robią z niego orzeźwiający sorbet albo koktajl . Ale czy można go zjeść razem z pestkami czy lepiej je jednak wyrzucić? Czy można jeść pestki arbuza? Arbuz jest niezwykle soczysty, ponieważ zawiera około 92% wody. Owoc ten zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Jest w nim też dużo nasion, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza. To błąd! Czy wiecie, że te małe czarne nasionka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych? Czy pestka arbuza jest trująca? Większości z nas zdarzyło się kiedyś zjeść pestkę arbuza. Czy taka pestka może być trująca? Wręcz przeciwnie! Czarne pestki arbuza w rzeczywistości są bardzo zdrowe a ich jedzenie w żadnym stopniu nam nie zaszkodzi. W jednym z artykułów pisaliśmy, że skórka arbuza jest zdrowsza niż sam arbuz . Okazuje się, że to samo dotyczy jego pestek. Pestki arbuza to bogate źródło zdrowych tłuszczów oraz białka. Zawierają też dużo magnezu, żelaza, cynku, miedzi, potasu, witaminy C, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy. Ich działanie prozdrowotne jest wprost zaskakujące. Pestki arbuza działają: Przeciwzapalnie Przeciwbólowo Wzmacniają kości Poprawiają metabolizm Wspierają układ krążenia Wzmacniają układ nerwowy a nawet spowalniają procesy starzenia Co więcej – z uwagi na fakt, że nasiona te są wypełnione proteinami i żelazem, poprawiają wygląd naszych włosów a także wspomagają ich porost. Jak jeść pestki arbuza? Spożywanie ich na surowo razem z miąższem owocu może nie być najlepszym pomysłem. Jak w takim razie jeść arbuzowe pestki? Możecie je przykładowo...

Już 2 łyżeczki dziennie pomogą spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol. Pijcie na zdrowie
AdobeStock
Newsy
Już 2 łyżeczki dziennie pomogą spalić tłuszcz i udrożnić tętnice. Czarny skarb zamknięty w butelce
Wspaniały smak, aromat i witaminy zamknięte w butelce - tak można opisać ten produkt, który staje się coraz popularniejszy w polskich domach. Dodawajcie go do potraw lub pijcie prosto z butelki, a wasz organizm prędko wam za to podziękuje.

Każdej jesieni można zaobserwować duży wzrost zainteresowania dynią. To warzywo obecne w naszej kuchni od wielu lat znów stało się bardzo popularne - z dyni przyrządza się smaczne zupy, zapiekanki, a nawet ciasta. Równie wartościowe są jej pestki, a także olej, jaki się z nich pozyskuje. Wykazuje on wiele prozdrowotnych właściwości - sprawdźcie, jak go stosować.   Właściwości oleju z pestek dyni Olej ten wytwarza się z prażonych pestek dyni, które następnie są mielone. Olej ma intensywnie orzechowy smak i zapach oraz ciemnozielony kolor. Z tego względu wspaniale komponuje się z sałatkami, nadając im wyjątkowego aromatu. Ponadto, olej dyniowy zawiera w sobie witaminy i składniki odżywcze, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, tak potrzebne każdemu z nas. Znajdziecie w nim m.in.: witaminę A, C, D, E oraz K i witaminy z grupy B nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-6 i Omega-9 cenne aminokwasy cynk, selen, miedź, jod, skwalen, żelazo, mangan, potas, wapń, fosfor i magnez  fitosterole  Działanie oleju z pestek dyni Poza bogactwem witamin i minerałów, olej z pestek dyni wykazuje dobroczynne działanie na cały organizm. Osoby, które borykają się z nadwagą, docenią go ze względu na błonnik - składnik ten, znajdujący się w oleju z dyni, pomaga wyregulować metabolizm, zapewnia uczucie sytości i w rezultacie ułatwia zrzucanie nadprogramowych kilogramów.  Spożywanie oleju z pestek dyni pomaga również obniżyć „zły” cholesterol LDL i poziom trójglicerydów we krwi. Na skutek picia oleju można natomiast zaobserwować wzrost HDL, czyli „dobrego” cholesterolu. Ponadto, regularne picie oleju wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, przyśpiesza gojenie się ran, a także poprawia koncentrację i pamięć.  Jak pić olej z pestek dyni?...

Dlaczego kobieta po 50-tce powinna jeść pestki z dyni?
Adobe Stock
Newsy
Kobiety po 50-tce powinny codziennie jeść 3 łyżki pestek z dyni. Wspaniale działają na...
Każdy kolejny etap w życiu niesie za sobą nie tylko zmianę zainteresowań i form spędzania wolnego czasu, ale również zmianę diety. Jeśli skończyłyście 50 lat koniecznie zacznijcie jeść pestki z dyni.

Każdy wiek rządzi się innymi zasadami, również jeśli chodzi o dietę. Dzieci muszą spożywać dużo białka i wapnia, po 20 roku życia powinno się dbać przede wszystkim o prawidłowy poziom żelaza, kwasu foliowego oraz magnezu.  Z kolei po 40-tce zaleca się odstawienie tłustego mięsa i słodyczy. Na polskich portalach nie brakuje również zasad dotyczących żywienia po 50. roku życia.  Dlaczego po 50-tce powinno się jeść pestki z dyni? Nie od dziś wiadomo, że wiek 45-50 lat oznacza menopauzę, która wiąże się z wieloma zmianami w organizmie kobiety, a także zaburzeniami hormonalnymi. Brak równowagi między estrogenami i androgenami sprawia, że zaczynają wypadać włosy, łamać się paznokcie, a skóra staje się nieelastyczna. Eksperci zachęcają więc kobiety po 50-tce do regularnego spożywania pestek z dyni. Zawierają one bowiem bardzo dużo witaminy E, A, K i C, a także błonnika, cynku, kwasów omega-3, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, kwasu foliowego oraz niacyny. Włączenie do diety tego produktu nie tylko wzmocni wasze kości, włosy oraz paznokcie, ale także opóźni procesy starzenia się skóry, poprawi metabolizm i wzmocni odporność. Nie można również zapomnieć, że pestki z dyni zapobiegają miażdżycy, zwalczają wolne rodniki oraz zapobiegają spadkom nastroju. Jedzcie 3 łyżki tego produktu dziennie. Czego nie powinno się jeść po 50-tce? Niestety, menopauza to czas, w którym większość kobiet drastycznie przybiera na wadze. Dzieje się tak, ponieważ wasz metabolizm niesamowicie zwalnia i nie działa już tak sprawnie jak wcześniej. Jeśli chcecie zachować atrakcyjny wygląd powinnyście wyeliminować ze swojej diety kilka produktów. Alkohol to puste kalorie Nawet lampka wina lub puszka piwa dziennie, są szkodliwe dla waszego organizmu. Bowiem...

Jedzcie te pestki codziennie, a obniżycie błyskawicznie cholesterol i zapomnicie o wałeczkach na brzuchu
Flickr
Newsy
Jedzcie te pestki codziennie, a szybko usuniecie złogi z tętnic i zapomnicie o wałeczkach na brzuchu
Według ekspertów, pestki dyni należą do grupy najzdrowszych nasion na świecie. Nic dziwnego, ponieważ mają niesamowicie dużo składników odżywczych i są niezwykle zdrowe. Specjaliści zalecają spożywanie pestek tak często, jak to możliwe.

Mimo że sezon na dynie już dawno się skończył, w dużych marketach spożywczych wciąż dostaniecie ich pestki. Możecie je kupić zarówno w łupinkach, jak i wyłuskane, surowe lub lekko uprażone - do wyboru do koloru. Ich cena nie przekracza 20 złotych za kilogram. Dlaczego warto po nie sięgnąć? Zaraz wszystko stanie się jasne. Co zawierają w sobie pestki dyni? Okazuje się, że pestki z dyni zawierają mnóstwo cennych dla ludzkiego organizmu wartości odżywczych. W ich składzie znajdziecie między innymi dużo białka, węglowodanów, błonnika oraz witamin – A, C, E i K. W nasionach nie brakuje także wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku oraz cennego kwasu foliowego. Wymienione substancje w połączeniu tworzą niesamowicie zdrową mieszankę, która powinna stanowić nieodłączny element jadłospisu każdego, dbającego o zdrowie człowieka. Prozdrowotne właściwości pestek dyni Spożywanie pestek dyni jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Eksperci twierdzą, że produkt ma niesamowicie pozytywny wpływ na odporność  - jedzony regularnie nie tylko zmniejsza skłonność do infekcji, ale również sprawia, że przeziębienia szybciej ustępują. Na tym jednak nie koniec. Te cudowne nasiona mogą poprawić kondycję waszej skóry, włosów i paznokci. Dzięki nim niemal dwukrotnie zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka płuc, nawet w przypadku nałogowych palaczy. Bowiem, badania wykazały, że osoby, które regularnie spożywają pestki dyni, o wiele rzadziej zmagają się z problemami zdrowotnymi, niż ci. którzy ich nie jedzą. Dlaczego warto jeść pestki dyni? Okazuje się również, że pestki dyni zawierają mnóstwo oleju bogatego między innymi w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wymienione substancje są niesamowicie cenne, gdyż obniżają poziom złego cholesterolu, a co za tym idzie,...