
Dodawanie pestek słonecznika do różnych dań to świetny nawyk, ponieważ mają one dużo cennych składników odżywczych, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można je jeść na wiele sposobów.
Świetnie sprawdzą się między innymi jako dodatek do bułek i chlebów. Te nasionka możecie też dodać do sałatek, ciast, jogurtów, płatków śniadaniowych, granoli i owsianki. Uprażone będą doskonale smakowały wrzucone do zupy, np. dyniowej.
Jakie wartości odżywcze mają pestki słonecznika?
Pestki słonecznika są źródłem witamin A, E, K, C, B1, B2, B3, B6, a także niezbędnych pierwiastków:
- kwasu foliowego,
- wapnia,
- potasu,
- fosforu,
- żelaza
- magnezu.
Zawierają także dużo białka oraz błonnika. Są również bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które wpływają na rozwój całego organizmu.
Włączając słonecznik do swojej diety, należy jednak pamiętać o tym, aby zachować umiar. Optymalna do zjedzenia porcja nasion słonecznika to około 30 gram dziennie. Jeśli jest taka możliwość – wybierajcie świeże pestki słonecznika – są bogatsze w składniki odżywcze od ziaren suszonych.
Pozytywne działanie pestek słonecznika na organizm człowieka
Pestki słonecznika wykazują szereg właściwości prozdrowotnych, między innymi hamują działanie wolnych rodników. Ze względu na zawartość żelaza, warto jeść je przy anemii. Te nasionka obniżają poziom cholesterolu w organizmie, a tym samym zapobiegają zmianom miażdżycowym w naczyniach krwionośnych.
Pestki słonecznika mają też działanie przeciwzapalne i odpowiadają za prawidłową pracę układu odpornościowego, a także regulują działanie układu pokarmowego. Dodatkowo mogą one zapobiegać rozwojowi nowotworów i zmniejszają ryzyko powstawania przerzutów nowotworowych.