Te wiosenne warzywa nie tylko  poprawiają trawienie i sprzyjają odchudzaniu ale też chronią przed rozwojem nowotworów.
Adobe Stock
Newsy

Te wiosenne warzywa poprawiają trawienie, sprzyjają odchudzaniu idziałają oczyszczająco na organizm

Dlaczego warto jeść szparagi i jak najlepiej je przyrządzać? Przeczytajcie o wspaniałych właściwościach tych warzyw.

Szparagi nie tuczą. W 100 g warzywa znajduje się tylko 18 kalorii. Poza tym zawierają witaminy i minerały, warto więc je jeść z wielu powodów. Jednak z jedzeniem szparagów trzeba się spieszyć, bo szparagowy sezon jest bardzo krótki.

Umownie kończy się 24 czerwca. Po tym czasie większość rolników odmawia zbiorów szparagów, bo ich wydłużenie miałoby trwały, negatywny wpływ na rośliny, a w konsekwencji zmniejszenie przyszłorocznych plonów nawet o kilkadziesiąt procent.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowotne wartości szparagów

Szparagi są źródłem witaminy A, C, K oraz witamin z grupy B. Zawierają duże ilości minerałów: żelaza, potasu, magnezu, fosforu, selenu oraz kwasu foliowego. Nie tylko mają niewiele kalorii, ale do tego są lekkostrawne i dzięki dużej zawartości błonnika usprawniają pracę przewodu pokarmowego, a w konsekwencji sprzyjają odchudzaniu.

Warto jeść szparagi ze względu na następujące właściwości zdrowotne:

  • Zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych
  • Poprawiają krzepliwość krwi
  • Obniżają poziom cholesterolu
  • Mają działanie przeciwzapalne, łagodzą objawy artretyzmu i reumatyzmu
  • Zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie i powstawaniu żylaków
  • Wykazują nieznaczne działanie moczopędne oraz przeczyszczające. Działają oczyszczająco na organizm

Warto jednak pamiętać, że szparagów nie powinny jeść osoby z dną moczanowa i chorobami nerek. 

Zobacz także
Ile kosztują polskie szparagi? Aż trudno uwierzyć! Kogo na to stać?

Zróbcie test genów za pomocą szparagów. Wystarczy zwrócić uwagę na ten nietypowy szczegół po jedzeniu

Roladki schabowe z zielonymi szparagami. Pomysł na smaczny i zdrowy obiad

Roladki schabowe z zielonymi szparagami. Pomysł na smaczny i zdrowy obiad

Jak podawać szparagi?

W zależności od rodzaju szparagów, po jakie sięgamy, oraz dojrzałości rośliny, przed przygotowaniem szparagów warto je nie tylko oczyścić, ale także pozbawić łykowatej skórki. Nie trzeba obierać zielonych szparagów i młodych roślin, które po ugotowaniu będą miękkie. Jednak białe szparagi, a do tego starsze rośliny, wymagają zeskrobania drewniejącej, zewnętrznej powłoki.

Szparagi najlepiej smakują ugotowane. Można je podawać z różnymi sosami. Najlepiej pasuje do nich:

  • Sos biały, delikatny i aksamitny
  • Sos holenderski, jajeczny, zyskujący kolor dzięki zawartych w nim żółtkom
  • Sos beszamelowy, z dodatkiem gałki muszkatołowej
  • Zasmażka z masła i bułki tartej, a nawet samo masło, roztapiające się na gorących szparagach

Warzywa doskonale prezentują się w formie zapiekanej. Przynajmniej raz w sezonie przyrządźcie więc szparagi zapiekane pod beszamelem.

Szparagi podawane są też na zimno. Z pewnością znacie popularne przekąski serwowane podczas przyjęć jak: szparagi w cieście francuskim, zawijane w szynkę, z boczkiem, z chrzanowym serkiem czy sałatki z dodatkiem szparagów.

Źródło: Swiatleku.pl, PNŚ.pl

Czym różnią się zielone szparagi od białych? Powinniście przyrządzać je w zupełnie inny sposób
flickr
Newsy
Czym różnią się zielone szparagi od białych? Powinniście przyrządzać je w zupełnie inny sposób
Polacy jedzą coraz więcej szparagów. Czym różnią się oba rodzaje tego warzywa? Jak je przygotowywać?

Wiosna to sezon na szparagi. Te warzywa już powoli zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach i targowiskach, ale najsmaczniejsze będą te z maja. Szparagi są nie tylko smaczne, ale też niezwykle zdrowie. W tym artykule postaramy się zachęcić was do ich kupowania i jedzenia. Czym różnią się różnokolorowe szparagi? Mimo fundamentalnej  różnicy w wyglądzie białych i zielonych szparagów tak naprawdę stanowią one jeden gatunek. Różnica w ich barwie jest prozaiczna i leży w sposobie ich uprawiania. Zielone szparagi, to te, których pędy wyrastają ponad ziemię i dzięki temu zawierają zielony barwnik, chlorofil. Z kolei szparagi białe uprawiane są pod ziemią. W związku z tym istnieje niewielka różnica pod względem zawartych w nich składników odżywczych. Ostatecznie jednak nie ulega wątpliwości fakt, że szparagi w dowolnej postaci są niezwykle zdrowe i korzystne dla ludzkiego organizmu. Dlaczego warto jeść szparagi? Zawierają saponiny i flawonoidy – kwercetynę i rutynę, które są cennymi substancjami przeciwzapalnymi, niezbędnymi dla osób z astmą lub artretyzmem Zawierają sporo witaminy C  i E W ich składzie znajduje się kwas foliowy Są niskokaloryczne, ale równocześnie pożywne i sycące Mają właściwości antyoksydacyjne, oczyszczają organizm z toksyn, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych Mają właściwości moczopędne, dzięki asparaginie wspomagają pracę nerek Jak przygotowywać białe i zielone szparagi? Najważniejsza różnica w przygotowaniu białych i zielonych szparagów to czas gotowania: Białe szparagi należy gotować do miękkości ok. 15 min, najlepiej na parze Zielone szparagi powinno się gotować ok. 3 min Z czym podawać szparagi? Świetnie będą smakowały w...

 Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły
Newsy
Kto nie powinien jeść szparagów? Osoby z bolącymi stawami muszą uważać!
Szparagi to niezwykle zdrowe warzywo, które polecane jest niemalże wszystkim. Okazuje się jednak, że osoby z niektórymi schorzeniami powinny go unikać…

Sezon na szparagi rozpoczął się na dobre. Chociaż to, ile kosztują polskie szparagi , może nieco odstraszać pierwszych kupców, z pewnością wielu skusi się na te sezonowe warzywa, z których można przyrządzić dziesiątki potraw takich jak m.in.  lasagne ze szparagami , risotto ze szparagami lub zupę szparagową . Jeśli lubicie szparagi, warto się pospieszyć, ponieważ przeważnie dostępne są jedynie do końca czerwca/początku lipca! Szparagi są bogate w wiele witamin, minerałów i innych korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Zawierają duże ilości:  Wapnia Potasu Selenu Magnezu Kwasu foliowego Witamin K, B, A, C i E Jakie są właściwości szparagów dla zdrowia? Szparagi mają dużo błonnika i bardzo niewiele kalorii (zaledwie 20 kcal w 100 g), dlatego często polecane są osobom na diecie. Pobudzają układ trawienny, a także wspierają układ moczowy, kostny oraz zęby. Polecane są osobom chorym na nadciśnienie oraz zmagającym się z podwyższonym cholesterolem. Szparagi mogą także znacząco zniwelować dolegliwości reumatyczne i poprawić pamięć oraz koncentrację. Są rekomendowane w dietach niemalże wszystkich, niezależnie od płci, wieku i aktywności fizycznej. Okazuje się, że są jednak niektóre schorzenia, przy których szparagów nie powinno się jeść… Kto nie może jeść szparagów? Po szparagi nie powinni pod żadnym pozorem sięgać wszyscy chorzy na dnę moczanową, czyli podagrę zwaną także inaczej artretyzmem. Pod tymi nazwami kryje się ostre zapalenie stawów, które najczęściej atakuje stopy i palce u stóp. Szparagi bogate są w puryny, które przyczyniają się do odkładania się kwasu moczowego w organizmie, a substancja ta może nasilać nieprzyjemne i mocno bolesne objawy. Również z tego powodu, spożycie...

Jak obrać szparagi? Karol Okrasa radzi
ONS/Pixabay
Newsy
Jak obrać szparagi? Karol Okrasa ma genialny sposób
Kupiliście szparagi, ale nie wiecie, jak je obrać? Skorzystajcie ze wskazówek Karola Okrasy. Dzięki nim obieranie szparagów będzie dla was dziecinnie proste!

Obieranie szparagów może nastręczać pewnych trudności. Zaczynając od dylematu, czy szparagi się obiera , czy nie, po techniczne niuanse: lepiej nożem czy obieraczką? Obieramy całość, czy tylko doły? Zielone szparagi obiera się tak jak białe? Przeczytajcie, jak obrać szparagi i nie błądźcie dłużej. Jak obrać szparagi? Białe i fioletowe szparagi wymagają obierania. Najlepsza jest do tego obieraczka do warzyw. Młodych i cienkich zielonych szparagów obierać nie trzeba, wystarczy tylko ułamać zdrewniałe końcówki. Jeśli kupiliście szparagi i nie wiecie, jak je obrać, zapoznajcie się ze wskazówkami Karola Okrasy. Jak szybko obrać szparagi? Metoda Karola Okrasy Karol Okrasa obiera też zielone szparagi i ma świetny patent na ich obieranie. Kucharz radzi, by nigdy nie kłaść szparagów na desce do krojenia, tylko na szklanym naczynku ustawionym dnem do góry (powinno mieć proste dno). Na naczyniu kładziemy szparag i obieramy go przy użyciu zwykłej obieraczki do warzyw. Następnie ścinamy z niego cieniutko skórkę z każdej strony, jednocześnie obracając szparag wokół własnej osi. Zobaczcie na filmie, jak robi to Karol Okrasa: Wskazówka! Nie obieramy nigdy całego szparaga – zostawiamy główkę o długości 5-6 cm. Nigdy nie wyrzucajcie też obierków ze szparagów – posłużą wam do przygotowania wywaru lub zupy. Korzyści zdrowotne szparagów W połowie kwietnia ruszył sezon na szparagi, który potrwa do czerwca. Czy wiecie, że warzywo to ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych? Szparagi zawierają duże ilości witaminy K. Ta rozpuszczalna w tłuszczu witamina, bierze udział w zapobieganiu krzepnięciu krwi oraz poprawia stan zdrowia kości i serca. Szparagi są też doskonałym źródłem kwasu foliowego, zapobiegają wzdęciom,...

Szparagi
Radomil/Wikipedia Commons
Newsy
Białe szparagi kontra zielone: polscy rolnicy jednych z nich unikają jak ognia. Dlaczego?
Jeden rodzaj szparagów okazuje się być znacznie cięższy w wyprodukowaniu niż drugi, a klienci wcale nie kupują go tak chętnie.

Hodowcy szparagów ujawniają, że tegoroczne zbiory szparagów opóźniły się aż o trzy tygodnie. Ostatni raz tego typu sytuacja miała miejsce 20 lat temu, co sprawia, że sezon na te warzywa będzie znacznie krótszy, a także droższy dla klientów.  Czym różnią się zielone szparagi od białych? Konsumenci nadal kupują chętniej delikatniejsze, cieńsze i łatwiejsze w przygotowaniu zielone szparagi. Grube i wymagające obierania białe szparagi stanowią zaledwie 5 proc. tego rynku. Jak się okazuje, na terenie całego województwa świętokrzyskiego tylko jeden rolnik masowo sadzi zielone szparagi, jednak powodem nie jest wcale tylko mały popyt. O co więc chodzi? Które szparagi trudniej wyhodować? Na terenach uprawnych państwa Suchodajów z województwa szparagi zajmują aż 20 hektarów. Niemalże w całości są to szparagi zielone. Hodowcy podkreślają, że wyhodowanie białej odmiany jest znacznie bardziej kosztowne i wymagające, a nie ma na nią takiego popytu. Różnica pomiędzy odmianami polega na sposobie zbierania ich: białe szparagi rosną w ziemi, a do pracy nad wykopywaniem ich trzeba zatrudnić znacznie więcej osób. Chociaż niektórzy hodowcy twierdzą, że zysk wynagradza im trudy i poniesione koszty, wielu nadal wybiera szparagi zielone, które rosną nad ziemią i wymagają jedynie ścięcia. Z jednego hektara terenu można wyprodukować w sezonie aż 2-3 tony szparagów. Gdzie w Polsce rosną szparagi? Świętokrzyskie jest wyjątkowym województwem, w którym funkcjonuje wyjątkowo mało hodowli szparagów. Najwięcej upraw tego warzywa znajduje się w Wielkopolsce. Rolnicy z tamtych regionów podkreślają, że sezon na szparagi, choć krótki, jest wyjątkowo rentowny. Szparagi to rośliny wieloletnie, które stale odrastają. Zbiory...