Te wiosenne warzywa nie tylko  poprawiają trawienie i sprzyjają odchudzaniu ale też chronią przed rozwojem nowotworów.
Adobe Stock
Newsy

Te wiosenne warzywa poprawiają trawienie, sprzyjają odchudzaniu idziałają oczyszczająco na organizm

Dlaczego warto jeść szparagi i jak najlepiej je przyrządzać? Przeczytajcie o wspaniałych właściwościach tych warzyw.

Szparagi nie tuczą. W 100 g warzywa znajduje się tylko 18 kalorii. Poza tym zawierają witaminy i minerały, warto więc je jeść z wielu powodów. Jednak z jedzeniem szparagów trzeba się spieszyć, bo szparagowy sezon jest bardzo krótki.

Umownie kończy się 24 czerwca. Po tym czasie większość rolników odmawia zbiorów szparagów, bo ich wydłużenie miałoby trwały, negatywny wpływ na rośliny, a w konsekwencji zmniejszenie przyszłorocznych plonów nawet o kilkadziesiąt procent.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowotne wartości szparagów

Szparagi są źródłem witaminy A, C, K oraz witamin z grupy B. Zawierają duże ilości minerałów: żelaza, potasu, magnezu, fosforu, selenu oraz kwasu foliowego. Nie tylko mają niewiele kalorii, ale do tego są lekkostrawne i dzięki dużej zawartości błonnika usprawniają pracę przewodu pokarmowego, a w konsekwencji sprzyjają odchudzaniu.

Warto jeść szparagi ze względu na następujące właściwości zdrowotne:

  • Zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych
  • Poprawiają krzepliwość krwi
  • Obniżają poziom cholesterolu
  • Mają działanie przeciwzapalne, łagodzą objawy artretyzmu i reumatyzmu
  • Zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie i powstawaniu żylaków
  • Wykazują nieznaczne działanie moczopędne oraz przeczyszczające. Działają oczyszczająco na organizm

Warto jednak pamiętać, że szparagów nie powinny jeść osoby z dną moczanowa i chorobami nerek. 

Zobacz także
Ile kosztują polskie szparagi? Aż trudno uwierzyć! Kogo na to stać?

Zróbcie test genów za pomocą szparagów. Wystarczy zwrócić uwagę na ten nietypowy szczegół po jedzeniu

Roladki schabowe z zielonymi szparagami. Pomysł na smaczny i zdrowy obiad

Roladki schabowe z zielonymi szparagami. Pomysł na smaczny i zdrowy obiad

Jak podawać szparagi?

W zależności od rodzaju szparagów, po jakie sięgamy, oraz dojrzałości rośliny, przed przygotowaniem szparagów warto je nie tylko oczyścić, ale także pozbawić łykowatej skórki. Nie trzeba obierać zielonych szparagów i młodych roślin, które po ugotowaniu będą miękkie. Jednak białe szparagi, a do tego starsze rośliny, wymagają zeskrobania drewniejącej, zewnętrznej powłoki.

Szparagi najlepiej smakują ugotowane. Można je podawać z różnymi sosami. Najlepiej pasuje do nich:

  • Sos biały, delikatny i aksamitny
  • Sos holenderski, jajeczny, zyskujący kolor dzięki zawartych w nim żółtkom
  • Sos beszamelowy, z dodatkiem gałki muszkatołowej
  • Zasmażka z masła i bułki tartej, a nawet samo masło, roztapiające się na gorących szparagach

Warzywa doskonale prezentują się w formie zapiekanej. Przynajmniej raz w sezonie przyrządźcie więc szparagi zapiekane pod beszamelem.

Szparagi podawane są też na zimno. Z pewnością znacie popularne przekąski serwowane podczas przyjęć jak: szparagi w cieście francuskim, zawijane w szynkę, z boczkiem, z chrzanowym serkiem czy sałatki z dodatkiem szparagów.

Źródło: Swiatleku.pl, PNŚ.pl

Czym różnią się zielone szparagi od białych? Powinniście przyrządzać je w zupełnie inny sposób
flickr
Newsy
Czym różnią się zielone szparagi od białych? Powinniście przyrządzać je w zupełnie inny sposób
Polacy jedzą coraz więcej szparagów. Czym różnią się oba rodzaje tego warzywa? Jak je przygotowywać?

Wiosna to sezon na szparagi. Te warzywa już powoli zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach i targowiskach, ale najsmaczniejsze będą te z maja. Szparagi są nie tylko smaczne, ale też niezwykle zdrowie. W tym artykule postaramy się zachęcić was do ich kupowania i jedzenia. Czym różnią się różnokolorowe szparagi? Mimo fundamentalnej  różnicy w wyglądzie białych i zielonych szparagów tak naprawdę stanowią one jeden gatunek. Różnica w ich barwie jest prozaiczna i leży w sposobie ich uprawiania. Zielone szparagi, to te, których pędy wyrastają ponad ziemię i dzięki temu zawierają zielony barwnik, chlorofil. Z kolei szparagi białe uprawiane są pod ziemią. W związku z tym istnieje niewielka różnica pod względem zawartych w nich składników odżywczych. Ostatecznie jednak nie ulega wątpliwości fakt, że szparagi w dowolnej postaci są niezwykle zdrowe i korzystne dla ludzkiego organizmu. Dlaczego warto jeść szparagi? Zawierają saponiny i flawonoidy – kwercetynę i rutynę, które są cennymi substancjami przeciwzapalnymi, niezbędnymi dla osób z astmą lub artretyzmem Zawierają sporo witaminy C  i E W ich składzie znajduje się kwas foliowy Są niskokaloryczne, ale równocześnie pożywne i sycące Mają właściwości antyoksydacyjne, oczyszczają organizm z toksyn, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych Mają właściwości moczopędne, dzięki asparaginie wspomagają pracę nerek Jak przygotowywać białe i zielone szparagi? Najważniejsza różnica w przygotowaniu białych i zielonych szparagów to czas gotowania: Białe szparagi należy gotować do miękkości ok. 15 min, najlepiej na parze Zielone szparagi powinno się gotować ok. 3 min Z czym podawać szparagi? Świetnie będą smakowały w...

Wyrzucacie zdrewniałe końcówki i obierki szparagów? Zrobicie z nich genialną rzecz
AdobeStock
Newsy
Wyrzucacie zdrewniałe końcówki i obierki szparagów? Zrobicie z nich genialną rzecz
Wyrzucacie do kosza obierki szparagów? Przeczytajcie a nigdy więcej tego nie zrobicie.

Jedni jedzą je na surowo, drudzy je grillują, pieką lub smażą. Można też zrobić z nich przepyszną zupę krem. Bez względu na to, jak lubicie jeść szparagi, wiedzcie, że warzywo to ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto zacząć je jeść? Ruszył sezon na szparagi Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do końca czerwca. Maj to miesiąc, w którym w sklepach możemy dostać najsmaczniejsze szparagi.  Jak smakuje to warzywo? Jego smak jest z jednej strony delikatny, a z drugiej pikantny, wyrazisty, nieco słony i gorzkawy. Czy wiecie, że te smaczne warzywa mają wiele właściwości zdrowotnych? Właściwości zdrowotne szparagów Szparagi są bogate w przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe fitozwiązki , które mogą korzystnie wpływać na zdrowie. dostarczają bogaty asortyment składników odżywczych, zwłaszcza kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, selenu, miedzi, potasu i innych minerałów oraz witamin K, C, E i A szparagi dodają energii, oczyszczają drogi moczowe i neutralizują nadmiar amoniaku, który może powodować zmęczenie zawierają glutation, związek odtruwający, który może pomóc w niszczeniu substancji rakotwórczych mają doskonałe działanie przeciwzapalne i wysoki poziom przeciwutleniaczy, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca warzywo to zawiera aminokwas - asparaginę, który jest ważny dla rozwoju i funkcjonowania mózgu szparagi są nie tylko niskokaloryczne, ale też zawierają rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, co sprawia, że są dobrym wyborem dla osób, które próbują schudnąć szparagi nie przenoszą zbyt dużej ilości pestycydów, jeśli w ogóle Co zrobić z obierkami ze szparagów? Wyrzucacie obierki szparagów i ich...

 Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły
Newsy
Kto nie powinien jeść szparagów? Osoby z bolącymi stawami muszą uważać!
Szparagi to niezwykle zdrowe warzywo, które polecane jest niemalże wszystkim. Okazuje się jednak, że osoby z niektórymi schorzeniami powinny go unikać…

Sezon na szparagi rozpoczął się na dobre. Chociaż to, ile kosztują polskie szparagi , może nieco odstraszać pierwszych kupców, z pewnością wielu skusi się na te sezonowe warzywa, z których można przyrządzić dziesiątki potraw takich jak m.in.  lasagne ze szparagami , risotto ze szparagami lub zupę szparagową . Jeśli lubicie szparagi, warto się pospieszyć, ponieważ przeważnie dostępne są jedynie do końca czerwca/początku lipca! Szparagi są bogate w wiele witamin, minerałów i innych korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Zawierają duże ilości:  Wapnia Potasu Selenu Magnezu Kwasu foliowego Witamin K, B, A, C i E Jakie są właściwości szparagów dla zdrowia? Szparagi mają dużo błonnika i bardzo niewiele kalorii (zaledwie 20 kcal w 100 g), dlatego często polecane są osobom na diecie. Pobudzają układ trawienny, a także wspierają układ moczowy, kostny oraz zęby. Polecane są osobom chorym na nadciśnienie oraz zmagającym się z podwyższonym cholesterolem. Szparagi mogą także znacząco zniwelować dolegliwości reumatyczne i poprawić pamięć oraz koncentrację. Są rekomendowane w dietach niemalże wszystkich, niezależnie od płci, wieku i aktywności fizycznej. Okazuje się, że są jednak niektóre schorzenia, przy których szparagów nie powinno się jeść… Kto nie może jeść szparagów? Po szparagi nie powinni pod żadnym pozorem sięgać wszyscy chorzy na dnę moczanową, czyli podagrę zwaną także inaczej artretyzmem. Pod tymi nazwami kryje się ostre zapalenie stawów, które najczęściej atakuje stopy i palce u stóp. Szparagi bogate są w puryny, które przyczyniają się do odkładania się kwasu moczowego w organizmie, a substancja ta może nasilać nieprzyjemne i mocno bolesne objawy. Również z tego powodu, spożycie...

Jak obrać szparagi? Karol Okrasa radzi
ONS/Pixabay
Newsy
Jak obrać szparagi? Karol Okrasa ma genialny sposób
Kupiliście szparagi, ale nie wiecie, jak je obrać? Skorzystajcie ze wskazówek Karola Okrasy. Dzięki nim obieranie szparagów będzie dla was dziecinnie proste!

Obieranie szparagów może nastręczać pewnych trudności. Zaczynając od dylematu, czy szparagi się obiera , czy nie, po techniczne niuanse: lepiej nożem czy obieraczką? Obieramy całość, czy tylko doły? Zielone szparagi obiera się tak jak białe? Przeczytajcie, jak obrać szparagi i nie błądźcie dłużej. Jak obrać szparagi? Białe i fioletowe szparagi wymagają obierania. Najlepsza jest do tego obieraczka do warzyw. Młodych i cienkich zielonych szparagów obierać nie trzeba, wystarczy tylko ułamać zdrewniałe końcówki. Jeśli kupiliście szparagi i nie wiecie, jak je obrać, zapoznajcie się ze wskazówkami Karola Okrasy. Jak szybko obrać szparagi? Metoda Karola Okrasy Karol Okrasa obiera też zielone szparagi i ma świetny patent na ich obieranie. Kucharz radzi, by nigdy nie kłaść szparagów na desce do krojenia, tylko na szklanym naczynku ustawionym dnem do góry (powinno mieć proste dno). Na naczyniu kładziemy szparag i obieramy go przy użyciu zwykłej obieraczki do warzyw. Następnie ścinamy z niego cieniutko skórkę z każdej strony, jednocześnie obracając szparag wokół własnej osi. Zobaczcie na filmie, jak robi to Karol Okrasa: Wskazówka! Nie obieramy nigdy całego szparaga – zostawiamy główkę o długości 5-6 cm. Nigdy nie wyrzucajcie też obierków ze szparagów – posłużą wam do przygotowania wywaru lub zupy. Korzyści zdrowotne szparagów W połowie kwietnia ruszył sezon na szparagi, który potrwa do czerwca. Czy wiecie, że warzywo to ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych? Szparagi zawierają duże ilości witaminy K. Ta rozpuszczalna w tłuszczu witamina, bierze udział w zapobieganiu krzepnięciu krwi oraz poprawia stan zdrowia kości i serca. Szparagi są też doskonałym źródłem kwasu foliowego, zapobiegają wzdęciom,...