Te wiosenne grzyby są jadalne i doskonale smakują. Dowiedzcie się, jak je przyrządzić
AdobeStock
Newsy

Te wiosenne grzyby są jadalne i doskonale smakują. Dowiedzcie się, jak je przyrządzić

Bardzo trudno jest je znaleźć, ale warto szukać – te grzyby wspaniale smakują i pasują do wielu dań!

Już wiosną można w Polsce spotkać bardzo rzadkie i cenne grzyby – smardze. Zarówno ceną, jak i walorami smakowymi nie odbiegają od trufli! Czy smardze można zbierać i do jakich dań powinno się ich używać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gdzie rosną smardze?

Smardze można znaleźć nie tylko w polskich lasach, ale także w Niemczech, Czechach i na Słowacji. Grzyby te rosną również w Danii, Słowenii i Norwegii, a nawet w Japonii, Nowej Zelandii i Meksyku!

Zobacz także
Gołąbki w sosie z grzybów leśnych. Przepis na obiad z suszonych grzybów

Gołąbki w sosie z grzybów leśnych. Przepis na obiad z suszonych grzybów

grzyby suszone w panierce przepis

Uważajcie na wiosenne grzyby! Ten podobny do smardza jest trucizną!

Jak wyglądają smardze?

Wiosenne grzyby smardze mają bardzo charakterystyczny kształt. Ich podziurawione kapelusze swoim wyglądem przypominają plastry miodu! Wyodrębniono trzy odmiany smardzów: grubonogie, kuliste i zwykłe.

Gdzie i kiedy rosną smardze?

Sezon na smardze przypada na wiosnę, czyli kwiecień i maj, choć gdy wiosna jest dość chłodna, to można je znaleźć jeszcze w czerwcu. Grzyby te preferują wilgotny teren, dlatego najlepiej jest szukać ich przy leśnych strumykach.

Jak przyrządzać smardze?

Smak smardzów jest bardzo delikatny i nieco korzenny, dzięki czemu świetnie nadają się do wielu potraw. Będą doskonale pasowały do risotto, makaronu z sosem, naleśników i omletów. Pamiętajcie jednak, że pod żadnym pozorem nie wolno jeść smardzów na surowo, ponieważ wtedy są trujące!

Przepis na omlet ze smardzami

Jednym ze sposobów przyrządzenia smardzów jest usmażenie ich z jajkami! Do przygotowania omletu z wiosennymi grzybami smardzami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 4-5 jaj
  • 1 nieduża cebula
  • Garść smardzów
  • 1 łyżka mąki
  • Pół szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • Oregano
  • Tymianek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Do miski wbijcie jajka i roztrzepcie. Dodajcie łyżkę mąki, pół szklanki mleka, sól i pieprz oraz przyprawy i dokładnie wymieszajcie.
  2. Cebulę pokrójcie w piórka, a smardze przekrójcie na pół. Podsmażcie chwilę na patelni na maśle. Ostudźcie.
  3. Połączcie cebulę i grzyby z masą jajeczną. Wymieszajcie i wlejcie na patelnię na rozgrzane masło. Smażcie po kilka minut z każdej strony, na małym ogniu pod przykryciem. Smacznego!

Czytaj także:

Jak zamarynować kurki na słodko? Do tego przepisu nie potrzeba nawet grama nawet cukru
Adobe Stock
Newsy
Jak zamarynować kurki na słodko? Do tego przepisu nie potrzeba nawet grama cukru
Jedliście już kurki w wersji słodko-kwaśnej? Zróbcie je w ten sposób, a gwarantujemy, że po grzybach szybko nie będzie nawet śladu na talerzach!

Trzeba przyznać, że kurki to chyba jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie można znaleźć w naszych lasach. Są przyjemnie chrupiące, a ich charakterystycznego smaku i cudownego aromatu nie można pomylić z żadnym innym. Najlepsze są świeże, dlatego warto korzystać z sezonu i zbierać kurki, póki jeszcze rosną. A gdy zbierzecie ich dużo, można zamarynować je w słoiku - na przykład na słodko! Taki pomysł na grzyby brzmi dość oryginalnie, ale zaufajcie nam - słodkie kurki są po prostu przepyszne. A dokładniej słodko-kwaśne, dzięki czemu świetnie pasują do wytrawnych potraw. Na przykład do wędlin, sałatki, ale pyszne są też jedzone prosto ze słoika jako przystawka do głównego dania. Poznajcie przepis na wyjątkowe kurki w słodko-kwaśnej zalewie. Nie ma on sobie równych! Przepis na kurki marynowane na słodko  Do przygotowania słodkich kurek w słoikach potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma kurek 750 ml wody (1,5 szklanki) 250 ml octu 1 cebula pół marchewki 2 łyżki miodu pół łyżki soli pół łyżki pieprzu 3 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego Przygotowanie: Oczyśćcie dokładnie kurki z piasku i igieł. Następnie zagotujcie wodę i zalejcie nią kurki. Wymieszajcie i zostawcie na kilka minut. Po tym czasie odlejcie wodę z kurek i jeszcze raz zalejcie je wrzątkiem. Odlejcie po paru minutach i odstawcie kurki. Obierzcie marchew i pokrójcie w cienkie plastry, a cebulę w piórka.  Do wyparzonych słoików wrzućcie marchew i cebulę. Następnie do garnka wlejcie wodę, ocet oraz miód i wsypcie sól. Wszystko wymieszajcie i zagotujcie. Do słoików dodajcie jeszcze ziele angielskie, liście laurowe i...

Japońskie naleśniki są mega puszyste. Najlepszy przepis na słodkie śniadanie
Newsy
Japońskie naleśniki są mega puszyste. Najlepszy przepis na słodkie śniadanie
Puszyste i delikatne jak chmurka japońskie naleśniki to pyszna przekąska albo pomysł na śniadanie lub obiad. Zachwycą dużych i małych.

Japońskim naleśnikom bliżej do puszystych biszkoptowych omletów albo sufletów niż tradycyjnych naleśników , jakie większość osób przygotowuje w domowym zaciszu. Są bardzo pulchne i dość grube, a ich środek wilgotny i delikatny.  Swoją puszystość zawdzięczają ubitym białkom. Są pyszną propozycją na słodkie śniadanie albo obiad. Do ciasta możecie dodać ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z cytryn albo pomarańczy – dzięki temu naleśniki zyskają nowy smak i aromat. Mocno rosną, w wielu przepisach zaleca się używanie specjalnych metalowych obręczy, dzięki czemu naleśniki japońskie trzymają swój kształt. Podawajcie je od razu po zrobieniu, gorące są najlepsze (w trakcie stygnięcia zaczną opadać). Świetnie smakują podane z bitą śmietaną, syropem klonowym albo świeżymi owocami. Bliżej im do amerykańskich pancakes niż naszych cienkich naleśników. Pamiętajcie, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Przepis na japońskie naleśniki Składniki Niecałe pół szklanki mąki pszennej 3 żółtka 3 łyżeczki cukru (najlepiej drobnego albo cukru pudru) 4 łyżki mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 białek 5 łyżek cukru (najlepiej drobnego albo cukru pudru) Przygotowanie W czystej i suchej misce ubijcie pianę z białek na sztywno. Możecie dodać szczyptę soli, to przyspieszy proces ubijania. Stopniowo dodawajcie cukier do piany. W drugiej misce dokładnie wymieszajcie mokre składniki: żółtka, olej, mleko oraz cukier. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiejcie do masy. Użyjcie sitka albo specjalnego przesiewacza do mąki. To sprawi, że będzie lepiej napowietrzona, a japońskie naleśniki staną się dzięki temu bardziej puszyste. Dodawajcie po trochu pianę z białek do masy i delikatnie...

Wybieracie się na grzyby? GIS ostrzega: pamiętajcie o punkcie 1
AdobeStock
Newsy
Wybieracie się na grzyby? GIS ostrzega: pamiętajcie o punkcie 1
W lasach już pojawiają się grzyby – jednak nie wszystkie są jadalne! Sprawdźcie, jak zadbać o swoje bezpieczeństwo na grzybobraniu.

Choć grzybobranie kojarzy się większości ludzi z jesienią, to już teraz można znaleźć w lesie grzyby! Z tego powodu GIS wydał oficjalny komunikat na temat grzybobrania, gdzie ostrzega przed błędami popełnianymi przez niedoświadczonych grzybiarzy. Niektóre z nich mogą kosztować was zdrowie albo nawet życie. Poznajcie dekalog grzybiarza i sprawdźcie, jak się przygotować do bezpiecznego zbierania grzybów. Dekalog grzybiarza od GIS Główny Inspektorat Sanitarny na stronie gov.pl opublikował długi komunikat na temat zbierania grzybów w lesie. Aura zachęca grzybiarzy do wędrówek w poszukiwaniu smacznych i jadalnych grzybów, dlatego dla własnego bezpieczeństwa warto dowiedzieć się, jak prawidłowo się przygotować do zbierania grzybów: Dekalog grzybiarza Nie zbieraj grzybów jeśli ich nie znasz. Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z ,,siateczką’’. Nie korzystaj z foliowych reklamówek. Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe. Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni. Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie! Nie podawaj grzybów małym dzieciom! Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła! Nie identyfikuj grzybów próbując ich! Szczególnie ważny jest punkt 1., ponieważ zjedzenie nieznanego grzyba może w najlepszym wypadku spowodować u was zatrucie pokarmowe, a w najgorszym – śmierć. Przypominamy, że w Polsce rosną bardzo trujące grzyby, które szybko po spożyciu wywołują objawy ciężkiego zatrucia, które w przypadku braku natychmiastowej interwencji lekarskiej prowadzi do śmierci. Jak przygotować się do...

Przepis na suszone grzyby w panierce. To ulubiona przekąska Roberta Makłowicza
ONS.pl
Newsy
Przepis na suszone grzyby w panierce. To ulubiona przekąska Roberta Makłowicza
Zostały wam suszone grzyby? Zróbcie z nich tę przepyszną przekąskę. Robert Makłowicz wprost się nią zajada.

Szukacie zdrowego i smacznego pomysłu na przekąskę? Zróbcie suszone grzyby w panierce. To pyszna i zdrowa alternatywa dla czipsów. Sprawdziliśmy – smakują naprawdę wybornie. Co zrobić z suszonymi grzybami? Zostały wam suszone grzyby i nie wiecie, co z nimi zrobić? Możecie dodawać je do sosów, makaronów lub zrobić z nich pyszne kotlety lub zupę. Możecie też przygotować z nich świetną przekąskę, którą poleca sam Robert Makłowicz. Czy słyszeliście kiedyś o suszonych grzybach w panierce? Przepis na suszone grzyby w panierce Roberta Makłowicza Mało kto zna się tak na wyrafinowanych smakach jak Robert Makłowicz. Słynny krytyk kulinarny i bohater programów o gotowaniu, zdradził, jaka jest jego ulubiona przekąska. To grzyby suszone w panierce. Jak je przygotować? Przepis jest dziennie prosty. Składniki: 100 g suszonych prawdziwków (samych kapeluszy) 1 jajko 1 szklanka mleka Mąka pszenna Masło Olej Sól Pieprz Przygotowanie:  Zalejcie grzyby mlekiem i moczcie je przez całą noc. Kolejnego dnia dodajcie do nich odrobinę wody i gotujcie, aż zmiękną. Odsączcie ugotowane prawdziwki, posólcie je i popieprzcie. Grzyby obtoczcie w mące, jajku i bułce tartej. Usmażcie grzyby na maśle z obu stron, aż będą miały złoty kolor. Potrawa najlepiej smakuje tuż po usmażeniu. Możecie ją jeść z ulubionym sosem, dipem lub podać do obiadu. Jak przechowywać suszone grzyby? Zostały wam zapasy grzybów i nie wiecie, jak prawidłowo je przechowywać? Odpowiednio przechowywane suszone grzyby mogą się nadać do spożycia nawet przez rok. Umieśćcie je w szczelnie zamkniętych pojemnikach – na przykład w słoiku. Możecie też trzymać je w metalowym lub plastikowym pudełku. Pamiętajcie jednak, aby przechowywać je...