Już wiosną można w Polsce spotkać bardzo rzadkie i cenne grzyby, czyli smardze. Nierzadko zarówno ceną, jak i walorami smakowymi nie odbiegają od trufli! Czy smardze można zbierać i do jakich dań powinno się ich używać?

Gdzie rosną smardze?

Smardze można znaleźć nie tylko w polskich lasach, polach, ogródkach, zagajnikach i działkach, ale także w Niemczech, Czechach i na Słowacji. Grzyby te rosną również w Danii, Słowenii i Norwegii, a nawet w Japonii, Nowej Zelandii i Meksyku!

Jak wyglądają smardze?

Wiosenne grzyby smardze mają bardzo charakterystyczny kształt. Ich podziurawione kapelusze swoim wyglądem przypominają plastry miodu! Wyodrębniono trzy odmiany smardzów: grubonogie, kuliste i zwykłe.

Gdzie i kiedy rosną smardze?

Sezon na smardze przypada na wiosnę, czyli kwiecień i maj, choć gdy wiosna jest dość chłodna, to można je znaleźć jeszcze w czerwcu. Grzyby te preferują wilgotny teren, dlatego zdecydowanie najlepiej jest szukać ich przy leśnych strumykach i przy innych podmokłych zaroślach.

Zobacz także:

Smak smardzów jest bardzo delikatny i nieco korzenny, dzięki czemu świetnie nadają się do wielu potraw. Będą doskonale pasowały do risotto, makaronu z sosem, naleśników i omletów. Pamiętajcie jednak, że pod żadnym pozorem nie wolno jeść smardzów na surowo, ponieważ wtedy są trujące!

Przepis na omlet ze smardzami

Jednym ze sposobów przyrządzenia smardzów jest usmażenie ich z jajkami! Do przygotowania omletu z wiosennymi grzybami smardzami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 4-5 jaj
  • 1 nieduża cebula
  • Garść smardzów
  • 1 łyżka mąki
  • Pół szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • Oregano
  • Tymianek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Do miski wbijcie jajka i roztrzepcie. Dodajcie łyżkę mąki, pół szklanki mleka, sól i pieprz oraz przyprawy i dokładnie wymieszajcie.
  2. Cebulę pokrójcie w piórka, a smardze przekrójcie na pół. Podsmażcie chwilę na patelni na maśle. Ostudźcie.
  3. Połączcie cebulę i grzyby z masą jajeczną. Wymieszajcie i wlejcie na patelnię na rozgrzane masło. Smażcie po kilka minut z każdej strony, na małym ogniu pod przykryciem. Smacznego!