pestycydy w warzywach i owocach
Adobe Stock
Newsy

Te warzywa i owoce mają najwięcej pestycydów. Polacy nie mają pojęcia o tym zagrożeniu

Amerykańska organizacja zajmująca się propagowaniem zdrowego stylu życia opublikowała doroczny raport dotyczący toksyczności popularnych warzyw i owoców. Badania wykazały, że najwięcej pestycydów zawierają uwielbiane przez wszystkich… truskawki. Na tym jednak nie koniec...

Enviromental Working Group od lat prowadzi badania dotyczące toksyczności najchętniej kupowanych warzyw i owoców. Ich wyniki są ogólnodostępne i mają uświadomić konsumentom, jak niebezpieczna może być żywność, którą powszechnie uznaje się przecież za źródło cennych wartości odżywczych. W końcu eksperci zalecają spożywanie aż 5 porcji tych produktów dziennie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym grozi nadmierne spożywanie pestycydów zawartych w owocach?

Okazuje się, że cieszące się ogromnym powodzeniem wśród konsumentów warzywa i owoce, są również źródłem niesamowicie groźnych dla zdrowia pestycydów. Stosowane przez rolników chemikalia mają sprawić, że uprawiana żywność będzie miała nie tylko ładny kształt, ale również kolor oraz rozmiar. Badania dowodzą, że w samej Unii Europejskiej co roku stosuje się aż 145 tysięcy ton pestycydów. To naprawdę ogromna ilość.

Pestycydy mają bardzo negatywny wpływ na ludzki układ nerwowy, mogą powodować padaczkę, a także prowadzić do wielu chorób neurologicznych – choroby Alzheimera, Parkinsona, Huntingtona, a nawet stwardnienia rozsianego. Okazuje się, że pestycydy stanowią również przyczynę wad wrodzonych, bezpłodności oraz rozpadu męskich hormonów.

Zobacz także
Wygląda jak agrest, smakuje jak kiwi. Zbiory nowych owoców na ciśnienie i serce – rozpoczęte

Wygląda jak agrest, smakuje jak kiwi. Zbiory nowych owoców na ciśnienie i serce już rozpoczęte

Czy można zrywać owoce w miastach

Czy można zbierać owoce w miejskich parkach? Czy bezpiecznie jest je jeść?

Które warzywa i owoce są najbardziej „chemiczne”?

Raport składa się z 51 pozycji. Warzywa i owoce zostały ułożone w kolejności - od tych zawierających najwięcej pestycydów - do tych, które zawierają ich najmniej. Na szczycie znalazły się truskawki, w których naukowcy wykryli ponad 20 różnych pestycydów. Wśród tak zwanej „parszywej 12-tki”, znalazł się również szpinak, nektarynki, jabłka, brzoskwinie, gruszki, wiśnie, winogrona, seler naciowy, pomidory, papryka słodka i ziemniaki.

Enviromental Working Group wyodrębniło również 15 produktów, które zawierają najmniej szkodliwych substancji. W tak zwanej „czystej 15”, znalazła się słodka kukurydza, awokado, ananas, kapusta, cebula, groszek, papaja, szparagi, mango, bakłażan, melon spadziowy, kiwi, kantalupa (odmiana melona), kalafior oraz grejpfrut. Śmiało możecie więc po nie sięgać.

Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka
Pixabay
Newsy
Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka
Na świecie nie ma nic cenniejszego od zdrowia waszych pociech. To właśnie spożywane jedzenie ma na nie największy wpływ. Koniecznie zwróćcie więc uwagę na to, czym karmicie swoje dzieci.

Mleko prosto od krówki, świeże jaja z kurnika, robione własnoręcznie masło czy ser, to już przeszłość. W dzisiejszych czasach wartościowe, pozbawione chemii, konserwantów i sztucznych barwników produkty, to rzadkość. Szkoda, bo to właśnie ich większość rodziców pragnie dla swoich dzieci. Niestety, sprawa dotyczy również owoców i warzyw, które milusińscy tak chętnie pałaszują. Rakotwórcze produkty spożywcze Naukowcy postanowili wymienić najbardziej rakotwórcze produkty dostępne na rynku. Nie uwierzycie, wśród nich znalazły się nie tylko produkty GMO, ale również warzywa i owoce, które od lat uchodzą za najzdrowsze pożywienie w diecie dzieci i dorosłych. Brudne warzywa i owoce zwiększają ryzyko białaczki Jeśli wasze dzieci uwielbiają jeść owoce i warzywa prosto z krzaczka, koniecznie wyeliminujcie te nawyki. Eksperci udowodnili, że niemyte warzywa i owoce są zanieczyszczone pestycydami, a te z kolei wywołują wiele nowotworów – raka prostaty, jąder, trzustki, płuc oraz skóry, chłoniaka czy przewlekłą białaczkę limfatyczną. Na te dwa ostatnie najbardziej narażone są właśnie dzieci. Produkty GMO powodują raka GMO to grupa produktów spożywczych modyfikowanych genetycznie. Co to oznacza w praktyce? Do pomidorów, ogórków, a nawet mięsa, wstrzykiwane są obce łańcuchy DNA. W ten sposób farmerzy chcą z nich wydobyć „wszystko co najlepsze” – przepiękny kolor, trwałość i odporność na szkodniki czy wirusy. Niestety, badania dowodzą, że spożywanie tego typu produktów, zwiększa ryzyko zachorowania na raka, a także negatywnie wpływa na wątrobę oraz nerki. Spożywanie białego cukru szkodzi organizmowi Cukier to tak zwana „biała śmierć”. Jego nadmierne spożywanie przez dzieci oraz...

co oznaczają naklejki na bananach
Adobe Stock
Newsy
Banan ma to na skórce? Lepiej sprawdźcie, co to oznacza. Chodzi o wasze zdrowie
W ostatnim czasie popularność zdobywają owoce i warzywa ekologiczne. Co oznaczają zielone oznaczenia i kody na skórkach?

Moda na owoce i warzywa z upraw ekologicznych, staje się wśród polskich konsumentów coraz bardziej powszechna. Można zaryzykować nawet stwierdzenie, że ekologiczne jedzenie zaczyna powoli konkurować z tym wytwarzanym w zwykły sposób. Czym tak na dobrą sprawę różnią się obydwa rodzaje warzyw i owoców? I jak je w ogóle rozpoznać? O tym opowiemy wam w naszym krótkim poradniku. Czym różnią się warzywa i owoce ekologiczne od zwykłych? Nie od dziś na sklepowych półkach widać często dwa rodzaje tego samego warzywa lub owocu. Weźmy choćby banany. Jedne są często pozbawione jakichkolwiek oznaczeń i występują zazwyczaj pod nazwą „banany” lub „banany premium”. Obok nich swoje miejsce mają także czasami „banany dla dzieci” (po prostu mniejsze), a także  „banany bio” lub też „banany z upraw ekologicznych”. Można się w tym wszystkim pogubić. Z grubsza banany, jak i wszystkie pozostałe warzywa i owoce można podzielić na dwie kategorie: Te uprawiane z ograniczonym użyciem pestycydów, nawozów Te uprawiane w zwykły sposób, bez zmniejszonej ilości chemicznych dodatków. Co oznaczają naklejki na warzywach i owocach? I to właśnie ten pierwszy rodzaj bananów często ma dodatkowe oznaczenia na swoich skórkach. Są tak zwane kody PLU. Tutaj producenci są również zobowiązani do przestrzegania odgórnych standardów w oznaczaniu swoich produktów. 5-cyfrowy kod PLU zaczynający się od cyfry 9 oznacza właśnie żywność ekologiczną, niemodyfikowaną genetycznie. 5-cyfrowy kod PLU zaczynający się od cyfry 8, to z kolei żywność pochodząca z upraw GMO. 4-cyfrowy kod PLU zaczynający się zwykle od cyfry 4 to z kolei zwykła żywność – a więc owoce i...

Łączycie ze sobą te 2 owoce? Możecie mieć poważne problemy żołądkowe
Pixabay
Newsy
Łączycie ze sobą te 2 owoce? Możecie mieć poważne problemy żołądkowe
Dobrze zbilansowana dieta powinna również być bogata w witaminy i mikroelementy, a one są dostarczane w głównej mierze przez spożywanie owoców oraz warzyw. Według najnowszych doniesień, nie wszystkie połączenia słodkich produktów są dobre dla zdrowia.

Soki owocowe, sałatki czy jedzone solo w postaci przekąski. Owoce są to jedne z najczęstszych gości w codziennej diecie, a to nie bez powodu. Są cennym źródłem wielu wartościowych składników. Spożywane w pewnych kombinacjach, jednak nie niosą dobrych wartości, zaś mogą nawet organizmowi zaszkodzić.  Właściwości owoców W codziennej diecie nie może zabraknąć witamin oraz mikroelementów, które usprawniają funkcjonowanie organizmu. Są one w głównej mierze dostarczane przez owoce. Mają one wiele cennych wartości, takich jak witaminy A, E, C czy flawonoidy. Wśród właściwości wyróżnia się:  wzmacniają układ odpornościowy, wzmacniają włosy i paznokcie, poprawiają stan skóry, normują glukozę we krwi,  czy zapełniają potrzebę na słodkie.  Owoce są świetną alternatywą dla osób będących na diecie. To świetna forma słodkości, które można podać w wielu formach jak sałatki, soki, koktajle czy po prostu solo. Podział owoców Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że owoce dzieli się na trzy grupy: kwaśne, pół-kwaśne oraz słodkie. Do pierwszej grupy należą: grejpfruty, pomarańcze, cytryny, ananas, granat, kwaśne winogrona, żurawina, kwaśne jabłka, truskawki, kiwi czy pomidory. Pół-kwaśnymi owocami określa się morele, gruszki, nektarynki, mango, śliwki, słodkie owoce leśne, jabłka czy wiśnie. Natomiast w ostatniej, słodkiej grupie znajdują się banany, daktyle, figi czy papaja. Ten podział powstał na podstawie kwasowości danych produktów spożywczych. Tych owoców się nie łączy  Przygotowując różnego rodzaju soki czy sałatki owocowe, wykorzystuje się wszelkie owoce. Wybór zależy od indywidualnych preferencji. Jednak jak się okazuje nie wszystkie połączenia danych...

Codzienne spożywanie napojów gazowanych prowadzi do zawału
Adobe Stock
Newsy
Codzienne spożywanie tego produktu prowadzi do zawału serca. To gorsze niż papierosy
Zła dieta wyniszcza wasz organizm zdecydowanie szybciej niż papierosy. Zmieńcie swoje dotychczasowe nawyki, a poczujecie się o niebo lepiej.

Nie od dziś wiadomo, że używki takie jak alkohol czy papierosy, mają ogromny wpływ na długość ludzkiego życia. Eksperci twierdzą, że nałogowcy żyją aż o 10 lat krócej niż przeciętna, zdrowa osoba.  Okazuje się jednak, że uzależnionym można być nie tylko od papierosów, ale również od niezdrowego, przetworzonego, tłustego i słodkiego jedzenia. To również odgrywa ogromną rolę w waszym organizmie. Niezdrowa dieta Niewielu zdaje sobie sprawę, że codzienne spożywanie gazowanych i słodzonych napojów, może prowadzić do zawału serca i zabija szybciej niż palenie papierosów. Równie niezdrowe jest jedzenie fast-foodów i wszelkiego rodzaju przetworzonej żywności. Niestety, w dzisiejszych czasach na takie rozwiązania decyduje się mnóstwo osób. W końcu szybciej jest kupić gotową zupę, pierogi albo pizzę w markecie niż samodzielnie zrobić obiad. Konserwanty, pestycydy, sztuczne barwniki, sól, tłuszcz oraz cukier – nie tak powinna wyglądać wasza codzienność. Regularne spożywanie tego typu produktów prowadzi nie tylko do otyłości, ale również cukrzycy, nadciśnienia czy chorób układu krążenia.  Jeśli chcecie dłużej cieszyć się zdrowiem, zmieńcie swoje nawyki żywieniowe. Wzbogaćcie waszą dietę o cenne witaminy i minerały. Znajdziecie je nie tylko w warzywach i owocach, ale również orzechach, rybach czy nabiale. Niewystarczająca ilość snu Niestety, oprócz używek i złej diety jest o wiele więcej czynników, które dzień po dniu wyniszczają wasz organizm. Wśród nich można znaleźć między innymi bezsenność, na którą każdego roku zapada ogromna ilość Polaków. Dzieje się tak, ponieważ ludzie mają coraz więcej stresu, który zwyczajnie nie pozwala im spać. Brak snu sprawia, że ludzki...