Tę szarlotkę zrobicie bez jajek i mozolnego zagniatania. Trzeba tylko dodać do niej ten 1 składnik
Adobe Stock
Newsy

Tę szarlotkę zrobicie bez jajek i mozolnego zagniatania. Trzeba tylko dodać do niej ten 1 składnik

Szarlotka to klasyczny smakołyk, który nigdy nie zawodzi na przyjęciach rodzinnych. Sposobów jej robienia jest tyle, co pań domu. Ważne są w niej dobre, kwaśne jabłka i właściwe proporcje składników. A co powiecie na szarlotkę bez zagniatania i bez jajek?

Tę szarlotkę przygotowuje się w tempie błyskawicy. Nie wymaga jajek, wyrabiania ani zagniatania. To szybki i prosty deser do zrobienia na chwilę przed przyjściem gości. Aby był udany, musicie dodać do niego ten jeden nietypowy składnik. 

To ciasto z jabłkiem rządzi się nieco innymi prawami niż reszta szarlotkowej rodziny. Wystarczy wsypać suche składniki do formy, przełożyć je masą owocową i zapiec. Należy przy tym jednak pamiętać, że nie wszystkie jabłka się do tego nadają, a jajka dobrze jest zastąpić czymś, co będzie umiało związać ciasto. 

Co dodać do szarlotki sypanej, by wyszła idealna? 

Szalenie ważną kwestią jest odpowiedni wybór jabłek do tej szarlotki. Ponieważ wszystkie składniki są suche, trzeba czegoś, co je połączy i nawilży. Rolę nawilżacza pełnią tu właśnie jabłka. Musicie poszukać takich, które wprost będą tryskać sokiem i bez problemu oddadzą go pieczonemu ciastu. 

Niezwykłym składnikiem, który powinno się dodać do sypkiej masy, jest także kasza manna. Doskonale absorbuje płyny oraz cudownie skleja ciasto. Jej dodatek zapewni stuprocentowy sukces w temacie sypkiego wypieku. 

Zobacz także
Szarlotka Magdy Gessler powala kruchością. Sekret tkwi w ilości 1 składnika. Ten przepis uzależnia

Szarlotka Magdy Gessler powala kruchością. Sekret tkwi w ilości 1 składnika. Ten przepis uzależnia

 Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik

Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik

Przepis na szarlotkę z kaszą manną 

Składniki: 

  • 2 szklanki kaszy manny  

  • 2 szklanki mąki 

  • 1 szklanka cukru (możecie również dodać więcej) 

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 

  • 2,5 kg kwaskowych, soczystych jabłek 

  • 1 kostka zimnego masła 

  • Opcjonalnie - rodzynki

Sposób przygotowania: 

  1. Obrane jabłka zetrzyjcie na dużych oczkach i połączcie z kilkoma łyżkami cukru. 

  2. Suche składniki wymieszajcie ze sobą i podzielcie na trzy równe części. 

  3. Niewielką formę do pieczenia wyłóżcie papierem. Wsypcie na dno pierwszą część składników i przełóżcie je połową startych jabłek. 

  4. Przysypcie je drugą częścią suchych komponentów i nałóżcie masę owocową oraz ponownie suchą.  

  5. Na samą górę zetrzyjcie kostkę masła. 

  6. Blachę z ciastem wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez godzinę. 

  7. Gdy ciasto przestygnie, posypcie je cukrem pudrem. 

Smacznego! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

szarlotka
Pixabay
Newsy
Tę rzecz koniecznie trzeba zrobić przed zrobieniem szarlotki. Diabeł tkwi w szczegółach
Szarlotka to obok sernika i biszkoptu, jedno z ulubionych ciast Polaków. Choć jego wykonanie wydaje się z pozoru proste, trzeba niemałej wprawy, by ciasto wyszło odpowiednio kruche i smaczne.

Nigdy w życiu nie robiłaś szarlotki? Bez obaw. Trzymaj się naszych wskazówek a twoje ciasto wyjdzie pyszne i w mig zniknie z talerza. Największy błąd przy przygotowywaniu szarlotki Najczęstszym i zarazem największym błędem przy robieniu szarlotki jest użycie nieugotowanych jabłek w nadziei, że te i tak przecież upieką się w piekarniku. To błąd! Oto kluczowe zasady, których należy się trzymać podczas robienia szarlotki Przede wszystkim wybierz odpowiednio słodkie lub cierpkie jabłka, umyj je i obierz ze skórki. Następnie usuń z nich gniazda nasiennie i pokrój jabłka w kostkę. Jednym z najczęstszych błędów, które mogą zrujnować szarlotkę, jest wrzucanie surowych, nieugotowanych jabłek do ciasta z myślą, że i tak upieką się razem z nim. Mogą spowodować opadanie ciasta Niedogotowane lub co gorsza – surowe jabłka, mogą spowodować opadanie ciasta. Jak to możliwe? Kluczowym elementem każdej szarlotki jest bowiem odpowiednie przygotowanie jabłek. Nie wystarczy ich obrać i pokroić w kostkę. Owoce muszą być jeszcze ugotowane. Nieugotowane jabłka zajmują dużo więcej miejsca ze względu na wodę, którą w sobie zatrzymują. To z kolei tworzy szczelinę pod skórką ciasta, gdy ciasto piecze się w piekarniku, więc po wyjęciu z piekarnika górna skórka może się zapaść. Gdy jabłka gotują się i tracą wilgoć, jabłka również tracą na objętości. Gotowanie jabłek w znacznym stopniu zapobiega powstawaniu szczeliny między ugotowanymi jabłkami a wierzchnią skórką ciasta. Dzięki temu otrzymujemy stabilniejszą i pyszną szarlotkę. Jak najlepiej ugotować jabłka? Jabłka możesz ugotować na parze lub w zwykłej wrzącej wodzie, w której powinny przebywać przez ok. dziesięć minut. Możesz też je upiec lub udusić na patelni. Bez względu na to, jaką metodę wybierzesz,...

Przepis na szarlotkę tatrzańską. Połączcie te 2 gatunki mąki, a wyjdzie taka jak z górskiego schroniska
Flickr
Newsy
Przepis na szarlotkę tatrzańską. Połączcie te 2 gatunki mąki, a wyjdzie taka jak z górskiego schroniska
To nie jest jakaś tam sobie zwykła szarlotka. Ten przepis pochodzi z samych Tatr i jest w szarlotkowej rodzinie doprawdy wyjątkowy. Zobaczcie, jakie różnice kryje w sobie ta góralska słodkość. 

Miłośnicy kruchych ciast z owocami z pewnością ją docenią. Sposób przygotowania jabłek, dodatek kwaśnej śmietany i różne mąki nadają jej zdecydowanego, typowego dla tamtych stron charakteru. Podana z filiżanką gorącej herbaty przypadnie do gustu nawet największym wybrednisiom.  Jak przygotować jabłka do szarlotki tatrzańskiej?  Mieszkańcy nizin do swoich szarlotek dodają zazwyczaj jabłka prażone lub pokrojone surowe. Korzystają często z przygotowanych wcześniej weków lub prażą je bezpośrednio przed dodaniem do ciasta. Niektórzy preferują odmiany słodkie, inni wolą kwaskowe.  Mieszkańcy gór mają do tego inne podejście. Jabłka w ich szarlotce muszą być kwaśne, to nadaje prawdziwego sznytu temu deserowi. Szara reneta będzie tutaj idealna. To jednak nie koniec różnic. Owoce w tej szarlotce nie są prażone, tylko cieniutko pokrojone i ułożone. Wygląda to doprawdy spektakularnie i dodaje ciekawy element chrupkości.  Jakiej mąki użyć do szarlotki tatrzańskiej?  W zwykłych szarlotkach wyrabia się ciasto z delikatnej białej mąki. Jest to zazwyczaj mąka tortowa. Jednak ciasto z gór potrzebuje czegoś ekstra. By to uzyskać, warto połączyć dwa rodzaje tego składnika. Do gładkiej mąki tortowej dodajcie zatem mąkę o innej gradacji - krupczatkę. Ma ona grubsze ziarna i nieco przypomina kaszkę. Robi się charakternie? Rzućcie okiem na przepis! Przepis na szarlotkę tatrzańską  Składniki:  Ciasto: 400 g mąki pszennej (tortowej i krupczatki)  ½ szklanki drobnego cukru   200 g dobrego masła  2 żółtka jaj   2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżka kwaśnej śmietany   Nadzienie:  1,5-2 kg kwaśnych jabłek (Szara Reneta)  1...

Szarlotka bez pieczenia
Gotujmy.pl/wanilioweimprowizacj
Newsy
Szarlotka, która nie wymaga pieczenia? Gwarantujemy, że pokochacie to proste i przepyszne ciasto
Koniecznie wypróbujcie przepis na ten przepyszny i prosty deser! Wszyscy będą zachwyceni.

Ciężko znaleźć kogoś, kto odmówiłby pysznej domowej szarlotki. Ten deser ma naprawdę wielu miłośników. Warto poznać awaryjny przepis na szarlotkę, która nie wymaga pieczenia. Zrobicie ją w mig! Szalotka to ukochane ciasto Polaków, ale też innych narodów. Tradycyjna szarlotka powstaje z wykorzystaniem jabłek z dodatkiem cynamonu, jest pieczona i bardzo często podawana na ciepło. Chętnie jadacie ją może z lodami waniliowymi. Podanie tego deseru w tradycyjnej wersji, wymaga pieczenia. Jeśli macie ochotę na lżejszą wersję szarlotki, którą zrobicie bez włączania piekarnika, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na szarlotkę bez pieczenia Szarlotkę przygotujecie na gotowych biszkoptach, które będą stanowiły podstawę ciasta. Pozostała część ciasta składa się z jabłek wymieszanych z galaretką i kremowej mlecznej masy. Ciasto udekorujecie tartą czekoladą, która nada mu jeszcze bardziej odświętnego charakteru. Składniki na szarlotkę bez pieczenia Paczka okrągłych biszkoptów Ok. 2,5 szklanki musu z prażonych jabłek lub jabłka z cynamonem, by zrobić domowy mus Galaretka cytrynowa Galaretka o smaku egzotycznych owoców Opakowanie śnieżki  Pół szklanki ziemnego mleka Pół tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej Przygotowanie szarlotki bez pieczenia Przygotujcie okrągłą tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia. Na dnie tortownicy wyłóżcie warstwę biszkoptów. Mus z jabłek przełóżcie do garnka, podgrzewajcie by był gorący. Jeśli korzystacie ze świeżych jabłek, pokrójcie je w kostki, dodajcie odrobinę wody i gotujcie z cynamonem, aż uzyskacie konsystencję musu. Jabłka możecie dosłodzić do smaku, jeśli korzystacie z kwaśniej odmiany. Gdy jabłka...

Szarlotka
Gotujmy.pl/Zbysiowa
Triki kulinarne
Zdradzamy przepis na wyborną szarlotkę. Dzięki dwóm trikom, stworzycie prawdziwy, kulinarny rarytas
Trudno nie znać szarlotki. Sam sposób jej podania to jednak kwestia indywidualna. Jedno jest pewne, szarlotka z dobrego przepisu nie znudzi się wam nigdy!

Szarlotka kojarzy się z jesienią i zapachem kuchni babci. Trzeba się porządnie natrudzić, by ją zepsuć. Ten pyszny i popularny deser można też urozmaicać. W jaki sposób? Szarlotka oryginalnie pochodzi z Francji. Powszechnie znana jako wyrób cukierniczy, którego autorstwo przypisuje się Marie-Antoine'owi Carême'owi. Deser to smakowite połączenie półkruchego lub kruchego ciasta i owoców.  Nadzienie nie tylko jabłkowe Do szarlotki używa się głównie różnych odmian jabłek. To najprostsza wersja deseru. Zamiast jabłek, równie dobrze, sprawdzą się gruszki, brzoskwinie, morele, czy śliwki. Wersją ponadprogramową szarlotki może też być połączenie ciasta z przyprawami korzennymi lub zmiana spodu na biszkopty. Składniki na pyszną szarlotkę: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek już obranych 1/2 szklanki cukru 1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy Szarlotka w kilku etapach Margarynę mieszamy z cukrem. Dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy całość stanowi jedną, zbitą masę, dzielimy ją na dwie części i jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Następnie obieramy jabłka. Po obraniu powinny ważyć około 1 kilograma. Trzemy wszystkie na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy do nich cukier i suchy kisiel. Powstały miks dłuższą chwilę mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z jabłkami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią schłodzone ciasto. Na wierzch ląduje masa z jabłek i białek. Na koniec jabłka przykrywamy startym na tarce zamrożonym wcześniej...