Każda pora na szarlotkę jest dobra. Proste ciasto z jabłkami ma wielu miłośników i sprawdza się przy każdej okazji. Jeżeli zależy wam na czasie, zróbcie ją w wersji zaparzanej. Nie musicie rozwałkowywać spodu, podpiekać go i czekać, aż ostygnie. W tym przepisie wszystkie składniki miesza się ze sobą i od razu wrzuca do piekarnika, dzięki czemu szarlotka jest gotowa w mgnieniu oka. Zobaczcie, jak ją przygotować. 

Przepis na szarlotkę zaparzaną

Kluczem jest tutaj bardzo gorące masło. Należy je podgrzewać ostrożnie, ponieważ łatwo przesadzić i mogłoby się przypalić. Wybierzcie też kwaśne jabłka, na przykład szarą renetę. Ma ona wyrazisty smak i zwarty, kruchy miąższ, dlatego tak dobrze nadaje się do szarlotki. 

Składniki:

  • 1 kg kwaśnych jabłek

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki cukru

  • 4 jajka

  • ¾ kostki masła

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • kilka łyżek soku z cytryny

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Obierzcie jabłka. Po usunięciu gniazd nasiennych, pokrójcie je w cienkie plastry albo w niewielką kostkę. 

  2. Przesypcie jabłka do miski. Polejcie kilkoma łyżkami świeżo wyciśniętego soku z cytryny i wymieszajcie.

  3. Do jednej szklanki mąki dodajcie proszek do pieczenia i zamieszajcie.

  4. Rozpuśćcie masło - można to zrobić w niewielkim garnku na małym ogniu albo w mikrofali. Powinno być bardzo, bardzo ciepłe. Uważajcie jednak, żeby się nie przypaliło.

  5. Do osobnej miski wbijcie jajka. Wsypcie cukier i ubijcie na puch. 

  6. Gdy jajka będą już ubite, wsypcie do nich jedną szklankę mąki bez proszku do pieczenia. Należy robić to powoli, cały czas mieszając jajka.

  7. Następnie wlejcie do masy masło. Pamiętajcie, że ma być gorące. Również róbcie to bez pośpiechu, cały czas mieszając lub miksując masę. 

  8. Na koniec wsypcie drugą szklankę mąki (tę z proszkiem do pieczenia) i cukier waniliowy. Wymieszajcie. Nie zrażajcie się tym, że ciasto jest dość rzadkie.

  9. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Wylejcie na nią połowę przygotowanego ciasta. 

  10. Ułóżcie jabłka i polejcie je z wierzchu resztą ciasta.

  11. Blaszkę z szarlotką wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczcie przez 50 minut.

  12. Po tym czasie od razu wyjmijcie szarlotkę z piekarnika. Odstawcie do ostudzenia.

  13. Kiedy już ostygnie, możecie polać ją lukrem albo posypać cukrem pudrem. Smacznego!