
Każda pora na szarlotkę jest dobra. Proste ciasto z jabłkami ma wielu miłośników i sprawdza się przy każdej okazji. Jeżeli zależy wam na czasie, zróbcie ją w wersji zaparzanej. Nie musicie rozwałkowywać spodu, podpiekać go i czekać, aż ostygnie. W tym przepisie wszystkie składniki miesza się ze sobą i od razu wrzuca do piekarnika, dzięki czemu szarlotka jest gotowa w mgnieniu oka. Zobaczcie, jak ją przygotować.
Przepis na szarlotkę zaparzaną
Kluczem jest tutaj bardzo gorące masło. Należy je podgrzewać ostrożnie, ponieważ łatwo przesadzić i mogłoby się przypalić. Wybierzcie też kwaśne jabłka, na przykład szarą renetę. Ma ona wyrazisty smak i zwarty, kruchy miąższ, dlatego tak dobrze nadaje się do szarlotki.
Składniki:
-
1 kg kwaśnych jabłek
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
pół szklanki cukru
-
4 jajka
-
¾ kostki masła
-
1 łyżka cukru waniliowego
-
kilka łyżek soku z cytryny
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
-
Obierzcie jabłka. Po usunięciu gniazd nasiennych, pokrójcie je w cienkie plastry albo w niewielką kostkę.
-
Przesypcie jabłka do miski. Polejcie kilkoma łyżkami świeżo wyciśniętego soku z cytryny i wymieszajcie.
-
Do jednej szklanki mąki dodajcie proszek do pieczenia i zamieszajcie.
-
Rozpuśćcie masło - można to zrobić w niewielkim garnku na małym ogniu albo w mikrofali. Powinno być bardzo, bardzo ciepłe. Uważajcie jednak, żeby się nie przypaliło.
-
Do osobnej miski wbijcie jajka. Wsypcie cukier i ubijcie na puch.
-
Gdy jajka będą już ubite, wsypcie do nich jedną szklankę mąki bez proszku do pieczenia. Należy robić to powoli, cały czas mieszając jajka.
-
Następnie wlejcie do masy masło. Pamiętajcie, że ma być gorące. Również róbcie to bez pośpiechu, cały czas mieszając lub miksując masę.
-
Na koniec wsypcie drugą szklankę mąki (tę z proszkiem do pieczenia) i cukier waniliowy. Wymieszajcie. Nie zrażajcie się tym, że ciasto jest dość rzadkie.
-
Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Wylejcie na nią połowę przygotowanego ciasta.
-
Ułóżcie jabłka i polejcie je z wierzchu resztą ciasta.
-
Blaszkę z szarlotką wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczcie przez 50 minut.
-
Po tym czasie od razu wyjmijcie szarlotkę z piekarnika. Odstawcie do ostudzenia.
-
Kiedy już ostygnie, możecie polać ją lukrem albo posypać cukrem pudrem. Smacznego!