Wigilijny śledź jest traktowany przez Polaków jako jedna z tradycyjnych, świątecznych potraw. Bez niego kolacja w blasku pierwszej gwiazdki wydaje się wręcz niemożliwa. Poza tym, śledź to samo zdrowie!

Śledzie w occie, śmietanie lub z cebulką

Ta prosta ryba dogaduje się z wieloma składnikami. Można ją połączyć z octem, na kwaśno ze śmietaną lub  w sposób tradycyjny podać ze świeżo posiekaną cebulką. Śledzie goszczą na różnego rodzaju stołach, od tych wytwornych, po codzienne. Można z nich zrobić prawdziwe kulinarne perły!

Śledzie to także, jak nie przede wszystkim, ryba serwowana na Wigilię. Jako jedna z 12 potraw ma swoją symbolikę, która tyczy się odrodzenia i nowych dróg. Ryba to w końcu znak Jezusa Chrystusa, uwarunkowany religijnie historią na przestrzeni wieków.

Z czym podać śledzie?

Fani tradycji w kwestii śledzia nie będą kombinować. Jednak nawet najsmaczniejsza zalewa octowa ma dużą konkurencję na kulinarnym rynku rybnym. Jednym z nieoczywistych składników, do których śledzie pasują jak ulał są suszone pomidory. Zawierają m.in. witaminę E, która świetnie działa na kondycję skóry oraz oczu.

Zobacz także:

Zawdzięczamy je Włochom. Do suszenia wykorzystuje się ich małą odmianę, która wygrzewa się w słońcu długie godziny. Taki zabieg wydobywa z nich głębię smaku i słodyczy. Piękny kolor pomidory zawdzięczają likopenowi, jaki ma silne działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. 

Kapary z kuchni śródziemnomorskiej weszły na stałe do polskiej kuchni

Najczęściej wybierane kapary to ich wersja konserwowa. Zamarynowane smakują najlepiej! Kapary można również spotkać jako dodatek do pizzy czy zimowej sałatki. Nadają szyku potrawom, w tym wigilijnym śledziom. Przeciwdziałają rozwojowi nowotworów i zapobiegają chorobom układu krążenia.

W idealny sposób dopełniają słoność śledzia. Przepis na śledzie z kaparami i suszonymi pomidorami znajdziecie poniżej. Tak przyrządzone śledzie mogą być jedną z wigilijnych potraw, którą zaskoczycie swoich bliskich.

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami

Składniki

  • 0,5 kilograma filetów śledziowych

  • 1 słoik suszonych pomidorów

  • 4 łyżki marynowanych kaparów

  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu

  • 1 szklanka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Filety śledziowe przełóżcie do miski, zalejcie zimną wodą i moczcie przez 2-3 godziny w zależności od tego, jak bardzo są słone.

  2. Po tym czasie śledzie należy odsączyć i pokroić na małe kawałki. 

  3. Następnie pomidory suszone oddzielcie od zalewy i przedzielcie na pół.

  4. Kolejno trzeba obrać cebulę. Poszatkować ją w pióra i sparzyć.

  5. Na koniec bierzecie słoik i układacie w nim warstwy. Na początek śledzie, potem pomidory, kapary i cebula. Warstwy należy układać cienko, jedna na drugiej, aż do denka słoika.

  6. Całość zalejcie obficie olejem, zakręćcie słoik i wstawcie do lodówki. Na Wigilię będą jak znalazł!

Źródło: Gotujmy.pl