Śledzie z pomidorami i kaparami
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy

Te śledzie podbijają podniebienia wszystkich. Sekretem ich fenomenalnego smaku jest ten jeden składnik

Nie wyobrażacie sobie Wigilii bez śledzia? My też. Poznajcie przepis, który zapadnie wam na długo w pamięć.

Wigilijny śledź jest traktowany przez Polaków jako jedna z tradycyjnych, świątecznych potraw. Bez niego kolacja w blasku pierwszej gwiazdki wydaje się wręcz niemożliwa. Poza tym, śledź to samo zdrowie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Śledzie w occie, śmietanie lub z cebulką

Ta prosta ryba dogaduje się z wieloma składnikami. Można ją połączyć z octem, na kwaśno ze śmietaną lub  w sposób tradycyjny podać ze świeżo posiekaną cebulką. Śledzie goszczą na różnego rodzaju stołach, od tych wytwornych, po codzienne. Można z nich zrobić prawdziwe kulinarne perły!

Śledzie to także, jak nie przede wszystkim, ryba serwowana na Wigilię. Jako jedna z 12 potraw ma swoją symbolikę, która tyczy się odrodzenia i nowych dróg. Ryba to w końcu znak Jezusa Chrystusa, uwarunkowany religijnie historią na przestrzeni wieków.

Z czym podać śledzie?

Fani tradycji w kwestii śledzia nie będą kombinować. Jednak nawet najsmaczniejsza zalewa octowa ma dużą konkurencję na kulinarnym rynku rybnym. Jednym z nieoczywistych składników, do których śledzie pasują jak ulał są suszone pomidory. Zawierają m.in. witaminę E, która świetnie działa na kondycję skóry oraz oczu.

Zawdzięczamy je Włochom. Do suszenia wykorzystuje się ich małą odmianę, która wygrzewa się w słońcu długie godziny. Taki zabieg wydobywa z nich głębię smaku i słodyczy. Piękny kolor pomidory zawdzięczają likopenowi, jaki ma silne działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. 

Kapary z kuchni śródziemnomorskiej weszły na stałe do polskiej kuchni

Najczęściej wybierane kapary to ich wersja konserwowa. Zamarynowane smakują najlepiej! Kapary można również spotkać jako dodatek do pizzy czy zimowej sałatki. Nadają szyku potrawom, w tym wigilijnym śledziom. Przeciwdziałają rozwojowi nowotworów i zapobiegają chorobom układu krążenia.

W idealny sposób dopełniają słoność śledzia. Przepis na śledzie z kaparami i suszonymi pomidorami znajdziecie poniżej. Tak przyrządzone śledzie mogą być jedną z wigilijnych potraw, którą zaskoczycie swoich bliskich.

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami

Składniki

  • 0,5 kilograma filetów śledziowych

  • 1 słoik suszonych pomidorów

  • 4 łyżki marynowanych kaparów

  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu

  • 1 szklanka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Filety śledziowe przełóżcie do miski, zalejcie zimną wodą i moczcie przez 2-3 godziny w zależności od tego, jak bardzo są słone.

  2. Po tym czasie śledzie należy odsączyć i pokroić na małe kawałki. 

  3. Następnie pomidory suszone oddzielcie od zalewy i przedzielcie na pół.

  4. Kolejno trzeba obrać cebulę. Poszatkować ją w pióra i sparzyć.

  5. Na koniec bierzecie słoik i układacie w nim warstwy. Na początek śledzie, potem pomidory, kapary i cebula. Warstwy należy układać cienko, jedna na drugiej, aż do denka słoika.

  6. Całość zalejcie obficie olejem, zakręćcie słoik i wstawcie do lodówki. Na Wigilię będą jak znalazł!

Źródło: Gotujmy.pl

Śledzie w śmietanie wg przepisu Magdy Gessler. Spróbucie ich z gorącymi ziemniakami
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Śledzie w śmietanie wg przepisu Magdy Gessler. Spróbujcie ich z gorącymi ziemniakami
Najprostszą wersją śledzia pod pierzynka, jest kilkuskładnikowy śledź w śmietanie. Oto jak robi go Magda Gessler.

W polskiej kuchni mamy wiele sposobów przygotowania śledzia. Od najprostszego śledzia z cebulką w oleju, poprzez różne korzenne dania ze śledziem jak śledź po żydowsku, po kaszubsku, po japońsku, do różnych odmian sałatek śledziowych. Także tych wieloskładnikowych i wielopiętrowych jak śledź pod pierzynką. Kolejne warstwy takiej sałatki składają się z lubianych składników, z których każdy osobno jest przysmakiem. Mogą to być drobno pokrojone ziemniaki, ugotowane i starte buraki, poszatkowane jajko na twardo. To wszystko połączone śmietaną lub majonezem tworzy niemal tort śledziowy, który dla dopełnienia smaku, posypany bywa żółtym, tartym serem. Prostszą wersją jest śledź w śmietanie. Śledź uwielbiany był w Polsce od średniowiecza Już w XII w. o śledziach pisał Gall Anonim. Gdy w XIII w. rozpowszechnił się w Polsce transport lądowy, śledź z wybrzeża Morza Bałtyckiego, powędrował w głąb lądu. Wielbicielem śledzi był Władysław Jagiełło. Pokazuje to odnaleziony przez historyków rachunek wystawiony królowi przez handlarza zaopatrującego nadworną kuchnię. Rachunek pochodzi z 1389 r. i zawiera pozycje „sześć beczek śledzi” Zwyczaje postne panujące w dawnej Polsce, doprowadziły do zwiększenia popularności śledzi. Ludzie powstrzymujący się od jedzenia mięsa i nabiału, uzupełniali białko jedząc ryby, w tym śledzie. Na biednej polskiej wsi, śledź był wartościowym pożywieniem, bo uniezależniał wieśniaków od słabego urodzaju. Ryba rozwożona po kraju była tania i pożywna. W czasach PRL-u pojawiło się w naszym kraju danie, które, choć w nazwie miało Japonię, to nikt w Japonii nawet nie słyszał o takiej potrawie. Chodzi o śledzia po japońsku. To jajko ugotowane na twardo owinięte płatem śledzia, podane z cebulką oraz łyżką sałatki...

śledzie
Flickr
Newsy
Dzięki temu trikowi śledzie nabiorą wyjątkowego smaku. Wystarczy dodać 1 składnik do marynaty
Nie wszyscy lubią śledzie. Jednak ryba marynowana z dodatkiem tego składnika nabierze delikatniejszego smaku. Koniecznie wypróbujcie tę recepturę. Efekt was zaskoczy

Śledź jest rybą morską, występującą zarówno w wodach stref umiarkowanych, jak i chłodnych. Można go spotkać od Oceanu Arktycznego, przez kanał La Manche, aż do Morza Bałtyckiego. Jest pyszny, o czym wiedziano już w XIX wieku: Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – miał stwierdzić słynny kanclerz Prus Otto von Bismarck. To bardzo popularna w Polsce ryba, jedzona nie tylko przy okazji świąt czy uroczystości rodzinnych. Jest dostępna jako surowy produkt lub gotowa potrawa. Gotowa, sprzedawana jest w dużych pojemnikach dla całej rodziny, lub w niedużych opakowaniach, możliwych do użycia na raz. Klasycznego śledzia z cebulką czy śledzie korzenne, można bardzo szybko samodzielnie przyrządzić w domu. Podajemy przepis na śledzia, którego z pewnością nie znacie. Zawiera 1 nietypowy składnik dodany do macerowania ryby. Dlaczego śledzie należy wymoczyć i jak to robić? Śledzie to ryby tak popularne ze względu na łatwy sposób ich przechowywania. Są konserwowane solą, której w kupnym produkcie jest bardzo dużo. Nadmiar soli nie jest korzystny dla zdrowia, a zbyt słona potrawa nie będzie też smaczna. Dlatego płaty śledziowe zawsze warto wymoczyć, usuwając nadmiar soli. Jak to zrobić? Włóżcie płaty do zimnej wody i zostawcie w niej rybę na kilka minut. Następnie wymieńcie wodę i ponownie zostawcie w niej śledzia. Na koniec spróbujcie, nadgryzając kawałek i jeśli ryba nadal jest za słona, powtórzcie całą procedurę. Przepis na śledzie w herbacie earl grey z cytrusami Charakterystycznym elementem tej receptury, poza składnikami samego dania, jest użycie do macerowania ryby torebek z herbatą aromatyzowana bergamotką. Dzięki nim śledź nabiera aromatu zioła, składnika herbaty earl grey, przez co łagodnieje...

Śledzie pod pierzyną na święta
Gotujmy.pl/PaniMISIOWA
Newsy
Śledzie pod pierzynką polecają się na rodzinne święta. Ta sałatka będzie smakowała każdemu
Sałatka śledziowa, w której składniki są ułożone warstwowo i połączone majonezem pochodzi z Rosji. Podawana jest na zimno jako przekąska.

Śledź pod pierzynką to potrawa kuchni rosyjskiej . Najczęściej można ją spotkać na świątecznych stołach i podczas obchodzeniu Nowego Roku. Sałatka ze śledziem cieszy się dużą popularnością głównie w krajach wschodnich. Od kilku lat również Polska traktuje ją jako pyszne, prawie rodzime danie. Klasyczna wersja śledzia pod pierzynką Obok klasyków z burakami ćwikłowymi, znajdziemy również przepisy na śledzie pod pierzynką bez buraków. Zamiast nich równie często występują ogórki konserwowe, korzeń pietruszki czy tarty ser żółty. W zależności od upodobań i smaków śledzie można komponować wedle indywidualnych potrzeb. Głównym składnikiem sałatki są drobno posiekane filety śledziowe . Na pierwszą dolną warstwę ze śledzi nakłada się kolejno warstwy z ugotowanych i drobno pokrojonych lub startych na tarce o dużych oczkach warzyw. Po wierzchu całość polewa się obficie majonezem. Buraki nadają sałatce intensywnie purpurowy kolor Niektórzy rezygnują z nich na dobre. Niesłusznie! Buraki to bogactwo cennych dla organizmu składników. To także odpowiednie wrażenia wizualne, którymi jest soczyście purpurowy kolor. Taki efekt zapewnia połączenie majonezu z burakami ćwikłowymi. Sposoby przygotowania śledzi pod pierzynką Przed podaniem sałatkę wstawia się na pewien czas do lodówki, aby majonez połączył użyte do dania składniki. W popularnych wariantach w skład sałatki może wchodzić także ugotowana i starta na tarce marchewka, surowe jabłko pokrojone w kosteczkę oraz koperek do posypania po wierzchu. Do przygotowania najlepiej użyjcie głębokiej i odpowiednio dużej salaterki, w której układa się poszczególne warstwy. Filety ze śledzia lądują na samym spodzie miski .  Sałatkę śledziową należy kroić i podawać na...

Tomasz Strzelczyk podał przepis na śledzika „pod kielicha”. "Będzie idealny na Andrzejki”
Instagram/TomaszStrzelczyk/AdobeStock
Newsy
Tomasz Strzelczyk podał przepis na śledzika „pod kielicha”. Będzie idealny na imprezę
Już jutro Andrzejki. Przygotujcie z tej okazji przepyszną przekąskę z przepisu Tomasza Strzelczyka. Sprawdziliśmy - smakuje wprost obłędnie.

Planujecie przygotować andrzejkowy wieczór? Nie zapomnijcie o pysznych przekąskach. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie śledzi z przepisu Tomasza Strzelczyka, znanego z bloga i kanału na YouTube - „Oddaszfartucha". Przepis na diabelski śledzik „pod kielicha" Tomasza Strzelczyka W wielu polskich domach obchodzone dziś będą Andrzejki. Andrzejki to wieczór wróżb, który przypada na noc z 29 na 30 listopada, czyli wigilię dnia świętego Andrzeja. Być może nie planujecie dziś urządzać Andrzejek, tylko zamierzacie obchodzić je jutro, wraz z imieninami Andrzeja. Warto przygotować z tej okazji coś smacznego i niebanalnego. Co powiecie na diabelskiego śledzika „pod kielicha" Tomasza Strzelczyka? Składniki: 700 g płatów śledziowych 200 g suszonych pomidorów z oliwy 3 łyżki kaparów 2 nieduże cebule 1 papryczka chili 2 łyżki ziół prowansalskich sól pieprz Przygotowanie: Płaty śledziowe wymoczcie w wodzie z octem przez kilka godzin (na litr wody należy dodać 2 łyżki octu spirytusowego), aby pozbyć się z nich nadmiaru soli. Cebule pokrójcie w piórka (jeśli chcecie podać śledzie tego samego dnia, sparzcie cebulę wrzątkiem po pokrojeniu, żeby była bardziej miękka - jeżeli potrzebujecie sałatki dopiero na kolejny dzień, cebula zdąży jeszcze zmięknąć). Ząbek czosnku, papryczkę chili (razem z pestkami!) oraz suszone pomidory prosto z zalewy, posiekajcie Oliwę zostawcie - przyda wam się na kolejnym etapie przygotowania dania. Wszystkie składniki wrzućcie do miseczki. Dodajcie kapary (możecie je zastąpić posiekanymi ogórkami konserwowymi). Doprawcie sporą ilością ziół prowansalskich, świeżo startym pieprzem i dokładnie wymieszajcie. Płaty...