Śledzie z pomidorami i kaparami
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy

Te śledzie podbijają podniebienia wszystkich. Sekretem ich fenomenalnego smaku jest ten jeden składnik

Nie wyobrażacie sobie Wigilii bez śledzia? My też. Poznajcie przepis, który zapadnie wam na długo w pamięć.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Wigilijny śledź jest traktowany przez Polaków jako jedna z tradycyjnych, świątecznych potraw. Bez niego kolacja w blasku pierwszej gwiazdki wydaje się wręcz niemożliwa. Poza tym, śledź to samo zdrowie!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Śledzie w occie, śmietanie lub z cebulką

Ta prosta ryba dogaduje się z wieloma składnikami. Można ją połączyć z octem, na kwaśno ze śmietaną lub  w sposób tradycyjny podać ze świeżo posiekaną cebulką. Śledzie goszczą na różnego rodzaju stołach, od tych wytwornych, po codzienne. Można z nich zrobić prawdziwe kulinarne perły!

Śledzie to także, jak nie przede wszystkim, ryba serwowana na Wigilię. Jako jedna z 12 potraw ma swoją symbolikę, która tyczy się odrodzenia i nowych dróg. Ryba to w końcu znak Jezusa Chrystusa, uwarunkowany religijnie historią na przestrzeni wieków.

Z czym podać śledzie?

Fani tradycji w kwestii śledzia nie będą kombinować. Jednak nawet najsmaczniejsza zalewa octowa ma dużą konkurencję na kulinarnym rynku rybnym. Jednym z nieoczywistych składników, do których śledzie pasują jak ulał są suszone pomidory. Zawierają m.in. witaminę E, która świetnie działa na kondycję skóry oraz oczu.

Zawdzięczamy je Włochom. Do suszenia wykorzystuje się ich małą odmianę, która wygrzewa się w słońcu długie godziny. Taki zabieg wydobywa z nich głębię smaku i słodyczy. Piękny kolor pomidory zawdzięczają likopenowi, jaki ma silne działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. 

Kapary z kuchni śródziemnomorskiej weszły na stałe do polskiej kuchni

Najczęściej wybierane kapary to ich wersja konserwowa. Zamarynowane smakują najlepiej! Kapary można również spotkać jako dodatek do pizzy czy zimowej sałatki. Nadają szyku potrawom, w tym wigilijnym śledziom. Przeciwdziałają rozwojowi nowotworów i zapobiegają chorobom układu krążenia.

W idealny sposób dopełniają słoność śledzia. Przepis na śledzie z kaparami i suszonymi pomidorami znajdziecie poniżej. Tak przyrządzone śledzie mogą być jedną z wigilijnych potraw, którą zaskoczycie swoich bliskich.

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami

Składniki

  • 0,5 kilograma filetów śledziowych

  • 1 słoik suszonych pomidorów

  • 4 łyżki marynowanych kaparów

  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu

  • 1 szklanka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Filety śledziowe przełóżcie do miski, zalejcie zimną wodą i moczcie przez 2-3 godziny w zależności od tego, jak bardzo są słone.

  2. Po tym czasie śledzie należy odsączyć i pokroić na małe kawałki. 

  3. Następnie pomidory suszone oddzielcie od zalewy i przedzielcie na pół.

  4. Kolejno trzeba obrać cebulę. Poszatkować ją w pióra i sparzyć.

  5. Na koniec bierzecie słoik i układacie w nim warstwy. Na początek śledzie, potem pomidory, kapary i cebula. Warstwy należy układać cienko, jedna na drugiej, aż do denka słoika.

  6. Całość zalejcie obficie olejem, zakręćcie słoik i wstawcie do lodówki. Na Wigilię będą jak znalazł!

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
Smażenie ryby, ryba smażona, jak smażyć rybę
Pexels/Jasper Koster
Newsy Jak smażyć rybę, żeby była niskokaloryczna? Jest 1 niezawodny sposób
Ryba na wigilijnym stole to podstawa. Jej smażenie przysparza jednak trudności nawet najbardziej wytrawnym znawcom kuchni. Najlepiej, żeby miała mało kalorii. Jak to zrobić?
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Świąteczne potrawy są tłuste i sycące. Ich złagodzenie w postaci obniżenia kaloryczności nie zabierze smaku, a w znaczący sposób zniweluje wyrzuty sumienia.  Ryba na Wigilię Ryba to nieodłączny element świątecznego biesiadowania z bliskimi. Obok pierogów z kapustą i barszczu czerwonego na Wigilii znajdziemy rozmaite jej rodzaje. Polacy zaraz po karpiu równie chętnie sięgają po śledzie, łososia i dorsza. Właśnie w grudniu konsumpcja ryb jest statystycznie najwyższa.  Mięso ryb stanowi wartościowe źródło potrzebnych organizmowi składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, witamina D, a także selen, jod i potas. Wybierając ryby na Wigilię, powinniście brać pod uwagę nie tylko cenę, ale także wpływ hodowli danej ryby na środowisko naturalne. Ile ryb zjadamy? Statystyczny Polak zjada nawet do 5 kilogramów ryb w ciągu roku. Kraje azjatyckie biją wszystkie inne regiony na głowę. Azjaci są rekordzistami w jedzeniu ryb. Średnia konsumpcja ryb dochodzi nawet do 50 kilogramów rocznie. Jak się okazuje, jako konsumenci bardzo chętnie sięgacie po ryby mrożone, przetworzone na konserwy, świeże ryby oraz ryby wędzone.  Każdego roku WWF wydaje poradnik „Jaka ryba na obiad?”, w jakim znajdziecie wskazówki odnośnie świadomego wyboru kupowanych ryb.  Ryby, które dostają zielone światło warto kupować najczęściej. Przy żółtym kolorze trzeba się nad ich zakupem dwa razy zastanowić, z kolor czerwony świadczy o tym, że ich połowy nie sprzyjają bioróżnorodności środowiska lub że gatunki te są na wyginięciu.  Karp to tradycyjna ryba na Wigilię Bez karpia wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. Polska produkuje go najwięcej. Szczyt połowów przypada na okres przez Bożym...

Przeczytaj