szarlotka
Pixabay
Newsy

Tę rzecz koniecznie trzeba zrobić przed zrobieniem szarlotki. Diabeł tkwi w szczegółach

Szarlotka to obok sernika i biszkoptu, jedno z ulubionych ciast Polaków. Choć jego wykonanie wydaje się z pozoru proste, trzeba niemałej wprawy, by ciasto wyszło odpowiednio kruche i smaczne.
Anna Borkowska
grudzień 09, 2020

Nigdy w życiu nie robiłaś szarlotki? Bez obaw. Trzymaj się naszych wskazówek a twoje ciasto wyjdzie pyszne i w mig zniknie z talerza.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Największy błąd przy przygotowywaniu szarlotki

Najczęstszym i zarazem największym błędem przy robieniu szarlotki jest użycie nieugotowanych jabłek w nadziei, że te i tak przecież upieką się w piekarniku. To błąd!

Oto kluczowe zasady, których należy się trzymać podczas robienia szarlotki

Przede wszystkim wybierz odpowiednio słodkie lub cierpkie jabłka, umyj je i obierz ze skórki. Następnie usuń z nich gniazda nasiennie i pokrój jabłka w kostkę. Jednym z najczęstszych błędów, które mogą zrujnować szarlotkę, jest wrzucanie surowych, nieugotowanych jabłek do ciasta z myślą, że i tak upieką się razem z nim.

Mogą spowodować opadanie ciasta

Niedogotowane lub co gorsza – surowe jabłka, mogą spowodować opadanie ciasta. Jak to możliwe? Kluczowym elementem każdej szarlotki jest bowiem odpowiednie przygotowanie jabłek. Nie wystarczy ich obrać i pokroić w kostkę. Owoce muszą być jeszcze ugotowane. Nieugotowane jabłka zajmują dużo więcej miejsca ze względu na wodę, którą w sobie zatrzymują. To z kolei tworzy szczelinę pod skórką ciasta, gdy ciasto piecze się w piekarniku, więc po wyjęciu z piekarnika górna skórka może się zapaść. Gdy jabłka gotują się i tracą wilgoć, jabłka również tracą na objętości. Gotowanie jabłek w znacznym stopniu zapobiega powstawaniu szczeliny między ugotowanymi jabłkami a wierzchnią skórką ciasta. Dzięki temu otrzymujemy stabilniejszą i pyszną szarlotkę.

Jak najlepiej ugotować jabłka?

Jabłka możesz ugotować na parze lub w zwykłej wrzącej wodzie, w której powinny przebywać przez ok. dziesięć minut. Możesz też je upiec lub udusić na patelni. Bez względu na to, jaką metodę wybierzesz, przygotowanie w ten sposób jabłek to gwarancja wyśmienitej szarlotki, którą twoi domownicy będą zajadać się ze smakiem.

Przepis na przepyszną szarlotkę 

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka cukru do białek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do białek

Sposób przygotowania:

1. Na początku posiekaj masło z mąką. 

2. Żółtka miksujemy z cukrem i śmietaną. Całość wlewamy do mąki z masłem.

3. Dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie wyrabiamy ciasto ręką.

4. Ciasto dzielimy na pół, a jedną z połówek na trzy i wszystko wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

5. Obieramy i myjemy jabłka. Owoce ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy nadmiar soku.

6. Większą część ciasta wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Można podpiec spód w piekarniku (180 stopni) ok. 15 minut, żeby sok z jabłek nie przesiąkał do ciasta.

7. Blaszkę smarujemy olejem, po czym spód i boki wykładamy rozwałkowanym ciastem.

8. Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy cynamonem.

9. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Następnie dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Wykładamy na jabłka.

10. Resztę ciasta z lodówki ścieramy na tarce o grubych oczkach i obsypujemy nim wierzch szarlotki.

11. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor (40-50 minut).

12. Na koniec ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
Ciasto wiewiórka
Gotujymy.pl/Katarzyna J.
Newsy Obłędnie dobre ciasto dla miłośników bakalii - słynna Wiewiórka z tego przepisu jest najlepsza
Idealny deser do kawy lub herbaty? Ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Odpowiedź może być tylko jedna - Wiewiórka.
Aleksandra Jaworska
grudzień 09, 2020

Zdaje się, że jesień poszła w niepamięć. Jednak z sentymentu do niej, warto zrobić coś prostego, słodkiego i z łatwo dostępnych składników. Ciasto Wiewiórka to kwintesencja złotej pory roku, które zrobi furorę na waszych stołach.  Jabłka, cynamon, orzechy i rodzynki Połączenie smaków momentami może zaskakiwać. Często bowiem gotujemy na zasadzie sprzątania lodówki. W tym przypadku jabłka, cynamon, orzechy i rodzynki spotykają się w jednym cieście. Niektórzy pamiętają je z dzieciństwa, inni robią je z zachwytem do dziś.  Przepis na to ciasto bywał obowiązkową pozycją w każdym zeszycie z przepisami kucharskimi. Niekiedy właśnie na tym cieście amatorzy gotowania uczą się piec. Wiewiórka to prawdziwie sentymentalna podróż, szalenie prosta w wykonaniu! Suszone owoce Suszone owoce służą jako idealna baza pod wszelkiego rodzaju ciasta. To te owoce, z których większość pierwotnej zawartości wody została usunięta naturalnie, poprzez suszenie na słońcu lub za pomocą specjalistycznych suszarek lub odwadniaczy. Tego typu owoce mają długą tradycję stosowania. Są cenione ze względu na słodki smak, wartość odżywczą oraz długi okres przydatności do spożycia. Obecnie spożycie suszonych owoców jest powszechne. Popularne owoce, pochodzące z suszenia, to m.in.: rodzynki, śliwki, figi, morele, brzoskwinie, jabłka czy gruszki. Niektóre produkty sprzedawane jako suszone owoce, takie jak papaja, kiwi i ananasy są jednak najczęściej kandyzowanymi owocami, konserwowanymi poprzez smażenie w słodkim syropie. Ciasto z bakaliami Nie wszystkie owoce w sezonie jesienno-zimowym smakują nam równie dobrze. Nie wszystkie są również dostępne. Z suszonymi owocami nie ma takiego problemu. Dostaniemy je o każdej porze roku. Składniki na ciasto...

Przeczytaj