szarlotka
Pixabay
Newsy

Tę rzecz koniecznie trzeba zrobić przed zrobieniem szarlotki. Diabeł tkwi w szczegółach

Szarlotka to obok sernika i biszkoptu, jedno z ulubionych ciast Polaków. Choć jego wykonanie wydaje się z pozoru proste, trzeba niemałej wprawy, by ciasto wyszło odpowiednio kruche i smaczne.

Nigdy w życiu nie robiłaś szarlotki? Bez obaw. Trzymaj się naszych wskazówek a twoje ciasto wyjdzie pyszne i w mig zniknie z talerza.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Największy błąd przy przygotowywaniu szarlotki

Najczęstszym i zarazem największym błędem przy robieniu szarlotki jest użycie nieugotowanych jabłek w nadziei, że te i tak przecież upieką się w piekarniku. To błąd!

Oto kluczowe zasady, których należy się trzymać podczas robienia szarlotki

Przede wszystkim wybierz odpowiednio słodkie lub cierpkie jabłka, umyj je i obierz ze skórki. Następnie usuń z nich gniazda nasiennie i pokrój jabłka w kostkę. Jednym z najczęstszych błędów, które mogą zrujnować szarlotkę, jest wrzucanie surowych, nieugotowanych jabłek do ciasta z myślą, że i tak upieką się razem z nim.

Mogą spowodować opadanie ciasta

Niedogotowane lub co gorsza – surowe jabłka, mogą spowodować opadanie ciasta. Jak to możliwe? Kluczowym elementem każdej szarlotki jest bowiem odpowiednie przygotowanie jabłek. Nie wystarczy ich obrać i pokroić w kostkę. Owoce muszą być jeszcze ugotowane. Nieugotowane jabłka zajmują dużo więcej miejsca ze względu na wodę, którą w sobie zatrzymują. To z kolei tworzy szczelinę pod skórką ciasta, gdy ciasto piecze się w piekarniku, więc po wyjęciu z piekarnika górna skórka może się zapaść. Gdy jabłka gotują się i tracą wilgoć, jabłka również tracą na objętości. Gotowanie jabłek w znacznym stopniu zapobiega powstawaniu szczeliny między ugotowanymi jabłkami a wierzchnią skórką ciasta. Dzięki temu otrzymujemy stabilniejszą i pyszną szarlotkę.

Jak najlepiej ugotować jabłka?

Jabłka możesz ugotować na parze lub w zwykłej wrzącej wodzie, w której powinny przebywać przez ok. dziesięć minut. Możesz też je upiec lub udusić na patelni. Bez względu na to, jaką metodę wybierzesz, przygotowanie w ten sposób jabłek to gwarancja wyśmienitej szarlotki, którą twoi domownicy będą zajadać się ze smakiem.

Przepis na przepyszną szarlotkę 

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka cukru do białek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do białek

Sposób przygotowania:

1. Na początku posiekaj masło z mąką. 

2. Żółtka miksujemy z cukrem i śmietaną. Całość wlewamy do mąki z masłem.

3. Dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie wyrabiamy ciasto ręką.

4. Ciasto dzielimy na pół, a jedną z połówek na trzy i wszystko wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

5. Obieramy i myjemy jabłka. Owoce ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy nadmiar soku.

6. Większą część ciasta wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Można podpiec spód w piekarniku (180 stopni) ok. 15 minut, żeby sok z jabłek nie przesiąkał do ciasta.

7. Blaszkę smarujemy olejem, po czym spód i boki wykładamy rozwałkowanym ciastem.

8. Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy cynamonem.

9. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Następnie dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Wykładamy na jabłka.

10. Resztę ciasta z lodówki ścieramy na tarce o grubych oczkach i obsypujemy nim wierzch szarlotki.

11. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor (40-50 minut).

12. Na koniec ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Źródło: Gotujmy.pl

Szarlotka
Gotujmy.pl/Zbysiowa
Triki kulinarne
Zdradzamy przepis na wyborną szarlotkę. Dzięki dwóm trikom, stworzycie prawdziwy, kulinarny rarytas
Trudno nie znać szarlotki. Sam sposób jej podania to jednak kwestia indywidualna. Jedno jest pewne, szarlotka z dobrego przepisu nie znudzi się wam nigdy!

Szarlotka kojarzy się z jesienią i zapachem kuchni babci. Trzeba się porządnie natrudzić, by ją zepsuć. Ten pyszny i popularny deser można też urozmaicać. W jaki sposób? Szarlotka oryginalnie pochodzi z Francji. Powszechnie znana jako wyrób cukierniczy, którego autorstwo przypisuje się Marie-Antoine'owi Carême'owi. Deser to smakowite połączenie półkruchego lub kruchego ciasta i owoców.  Nadzienie nie tylko jabłkowe Do szarlotki używa się głównie różnych odmian jabłek. To najprostsza wersja deseru. Zamiast jabłek, równie dobrze, sprawdzą się gruszki, brzoskwinie, morele, czy śliwki. Wersją ponadprogramową szarlotki może też być połączenie ciasta z przyprawami korzennymi lub zmiana spodu na biszkopty. Składniki na pyszną szarlotkę: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek już obranych 1/2 szklanki cukru 1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy Szarlotka w kilku etapach Margarynę mieszamy z cukrem. Dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy całość stanowi jedną, zbitą masę, dzielimy ją na dwie części i jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Następnie obieramy jabłka. Po obraniu powinny ważyć około 1 kilograma. Trzemy wszystkie na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy do nich cukier i suchy kisiel. Powstały miks dłuższą chwilę mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z jabłkami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią schłodzone ciasto. Na wierzch ląduje masa z jabłek i białek. Na koniec jabłka przykrywamy startym na tarce zamrożonym wcześniej...

Przepis na szarlotkę tatrzańską. Połączcie te 2 gatunki mąki, a wyjdzie taka jak z górskiego schroniska
Flickr
Newsy
Przepis na szarlotkę tatrzańską. Połączcie te 2 gatunki mąki, a wyjdzie taka jak z górskiego schroniska
To nie jest jakaś tam sobie zwykła szarlotka. Ten przepis pochodzi z samych Tatr i jest w szarlotkowej rodzinie doprawdy wyjątkowy. Zobaczcie, jakie różnice kryje w sobie ta góralska słodkość. 

Miłośnicy kruchych ciast z owocami z pewnością ją docenią. Sposób przygotowania jabłek, dodatek kwaśnej śmietany i różne mąki nadają jej zdecydowanego, typowego dla tamtych stron charakteru. Podana z filiżanką gorącej herbaty przypadnie do gustu nawet największym wybrednisiom.  Jak przygotować jabłka do szarlotki tatrzańskiej?  Mieszkańcy nizin do swoich szarlotek dodają zazwyczaj jabłka prażone lub pokrojone surowe. Korzystają często z przygotowanych wcześniej weków lub prażą je bezpośrednio przed dodaniem do ciasta. Niektórzy preferują odmiany słodkie, inni wolą kwaskowe.  Mieszkańcy gór mają do tego inne podejście. Jabłka w ich szarlotce muszą być kwaśne, to nadaje prawdziwego sznytu temu deserowi. Szara reneta będzie tutaj idealna. To jednak nie koniec różnic. Owoce w tej szarlotce nie są prażone, tylko cieniutko pokrojone i ułożone. Wygląda to doprawdy spektakularnie i dodaje ciekawy element chrupkości.  Jakiej mąki użyć do szarlotki tatrzańskiej?  W zwykłych szarlotkach wyrabia się ciasto z delikatnej białej mąki. Jest to zazwyczaj mąka tortowa. Jednak ciasto z gór potrzebuje czegoś ekstra. By to uzyskać, warto połączyć dwa rodzaje tego składnika. Do gładkiej mąki tortowej dodajcie zatem mąkę o innej gradacji - krupczatkę. Ma ona grubsze ziarna i nieco przypomina kaszkę. Robi się charakternie? Rzućcie okiem na przepis! Przepis na szarlotkę tatrzańską  Składniki:  Ciasto: 400 g mąki pszennej (tortowej i krupczatki)  ½ szklanki drobnego cukru   200 g dobrego masła  2 żółtka jaj   2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżka kwaśnej śmietany   Nadzienie:  1,5-2 kg kwaśnych jabłek (Szara Reneta)  1...

Przepis na wielkanocną szarlotkę
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą i budyniem. Smakuje rewelacyjnie. Będzie idealna do kawy i herbaty
Ta wielkanocna szarlotka podbije serca waszych bliskich. Znajdą w niej bowiem nie tylko jabłka, ale również białą czekoladę oraz waniliowy budyń. Pychotka.

Szarlotki w takiej wersji z pewnością jeszcze nigdy nie próbowaliście. Wasze kubki smakowe oszaleją z zachwytu, kiedy tylko jej spróbują. Przepis na wielkanocną szarlotkę Będziecie potrzebować: 700 gramów mąki pszennej 20 gramów mąki ziemniaczanej 100 gramów białej czekolady 50 gramów kakao 250 gramów cukru 250 gramów masła 400 ml mleka 1 kilograma jabłek 2 budyni waniliowych 3 białek 2 łyżeczek proszku do pieczenia 2 łyżek śmietany 18 proc. 1 łyżeczki cynamonu Szczypty soli Przygotowanie: Wprost na drewnianą stolnicę przesiejcie mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Dodajcie również 200 gramów cukru, 1 kostkę masła oraz śmietanę. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto podzielcie na dwie części i obie zawińcie w folie spożywczą – pierwszą schowajcie do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto umieszczone w lodówce i wyklejcie nim dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Jabłka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne oraz pestki, a na koniec pokrójcie w drobną kosteczkę. W garnku rozpuśćcie 2 łyżki masła i umieśćcie w nim pokrojone jabłka, posypcie je cynamonem i dwoma łyżkami cukru, zamieszajcie i duście przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z jabłkami z gazu i dodajcie do nich pokruszoną białą czekoladę oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do rozpuszczenia czekolady. Tak przygotowaną masę wylejcie na ciasto. Budynie przygotujcie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu producenta, wykorzystując do tego 400 ml mleka i 3 łyżki cukru....

Tę szarlotkę zrobicie bez jajek i mozolnego zagniatania. Trzeba tylko dodać do niej ten 1 składnik
Adobe Stock
Newsy
Tę szarlotkę zrobicie bez jajek i mozolnego zagniatania. Trzeba tylko dodać do niej ten 1 składnik
Szarlotka to klasyczny smakołyk, który nigdy nie zawodzi na przyjęciach rodzinnych. Sposobów jej robienia jest tyle, co pań domu. Ważne są w niej dobre, kwaśne jabłka i właściwe proporcje składników. A co powiecie na szarlotkę bez zagniatania i bez jajek?

Tę szarlotkę przygotowuje się w tempie błyskawicy. Nie wymaga jajek, wyrabiania ani zagniatania. To szybki i prosty deser do zrobienia na chwilę przed przyjściem gości. Aby był udany, musicie dodać do niego ten jeden nietypowy składnik.  To ciasto z jabłkiem rządzi się nieco innymi prawami niż reszta szarlotkowej rodziny. Wystarczy wsypać suche składniki do formy, przełożyć je masą owocową i zapiec. Należy przy tym jednak pamiętać, że nie wszystkie jabłka się do tego nadają, a jajka dobrze jest zastąpić czymś, co będzie umiało związać ciasto.  Co dodać do szarlotki sypanej, by wyszła idealna?  Szalenie ważną kwestią jest odpowiedni wybór jabłek do tej szarlotki. Ponieważ wszystkie składniki są suche, trzeba czegoś, co je połączy i nawilży. Rolę nawilżacza pełnią tu właśnie jabłka. Musicie poszukać takich, które wprost będą tryskać sokiem i bez problemu oddadzą go pieczonemu ciastu.  Niezwykłym składnikiem, który powinno się dodać do sypkiej masy, jest także kasza manna. Doskonale absorbuje płyny oraz cudownie skleja ciasto. Jej dodatek zapewni stuprocentowy sukces w temacie sypkiego wypieku.  Przepis na szarlotkę z kaszą manną  Składniki:  2 szklanki kaszy manny   2 szklanki mąki  1 szklanka cukru (możecie również dodać więcej)  3 łyżeczki proszku do pieczenia  2,5 kg kwaskowych, soczystych jabłek  1 kostka zimnego masła  Opcjonalnie - rodzynki Sposób przygotowania:  Obrane jabłka zetrzyjcie na dużych oczkach i połączcie z kilkoma łyżkami cukru.  Suche składniki wymieszajcie ze sobą i podzielcie na trzy równe części.  Niewielką formę do pieczenia wyłóżcie papierem. Wsypcie na dno pierwszą...