szarlotka
Pixabay
Newsy

Tę rzecz koniecznie trzeba zrobić przed zrobieniem szarlotki. Diabeł tkwi w szczegółach

Szarlotka to obok sernika i biszkoptu, jedno z ulubionych ciast Polaków. Choć jego wykonanie wydaje się z pozoru proste, trzeba niemałej wprawy, by ciasto wyszło odpowiednio kruche i smaczne.

Nigdy w życiu nie robiłaś szarlotki? Bez obaw. Trzymaj się naszych wskazówek a twoje ciasto wyjdzie pyszne i w mig zniknie z talerza.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Największy błąd przy przygotowywaniu szarlotki

Najczęstszym i zarazem największym błędem przy robieniu szarlotki jest użycie nieugotowanych jabłek w nadziei, że te i tak przecież upieką się w piekarniku. To błąd!

Oto kluczowe zasady, których należy się trzymać podczas robienia szarlotki

Przede wszystkim wybierz odpowiednio słodkie lub cierpkie jabłka, umyj je i obierz ze skórki. Następnie usuń z nich gniazda nasiennie i pokrój jabłka w kostkę. Jednym z najczęstszych błędów, które mogą zrujnować szarlotkę, jest wrzucanie surowych, nieugotowanych jabłek do ciasta z myślą, że i tak upieką się razem z nim.

Mogą spowodować opadanie ciasta

Niedogotowane lub co gorsza – surowe jabłka, mogą spowodować opadanie ciasta. Jak to możliwe? Kluczowym elementem każdej szarlotki jest bowiem odpowiednie przygotowanie jabłek. Nie wystarczy ich obrać i pokroić w kostkę. Owoce muszą być jeszcze ugotowane. Nieugotowane jabłka zajmują dużo więcej miejsca ze względu na wodę, którą w sobie zatrzymują. To z kolei tworzy szczelinę pod skórką ciasta, gdy ciasto piecze się w piekarniku, więc po wyjęciu z piekarnika górna skórka może się zapaść. Gdy jabłka gotują się i tracą wilgoć, jabłka również tracą na objętości. Gotowanie jabłek w znacznym stopniu zapobiega powstawaniu szczeliny między ugotowanymi jabłkami a wierzchnią skórką ciasta. Dzięki temu otrzymujemy stabilniejszą i pyszną szarlotkę.

Jak najlepiej ugotować jabłka?

Jabłka możesz ugotować na parze lub w zwykłej wrzącej wodzie, w której powinny przebywać przez ok. dziesięć minut. Możesz też je upiec lub udusić na patelni. Bez względu na to, jaką metodę wybierzesz, przygotowanie w ten sposób jabłek to gwarancja wyśmienitej szarlotki, którą twoi domownicy będą zajadać się ze smakiem.

Przepis na przepyszną szarlotkę 

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka cukru do białek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do białek

Sposób przygotowania:

1. Na początku posiekaj masło z mąką. 

2. Żółtka miksujemy z cukrem i śmietaną. Całość wlewamy do mąki z masłem.

3. Dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie wyrabiamy ciasto ręką.

4. Ciasto dzielimy na pół, a jedną z połówek na trzy i wszystko wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

5. Obieramy i myjemy jabłka. Owoce ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy nadmiar soku.

6. Większą część ciasta wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Można podpiec spód w piekarniku (180 stopni) ok. 15 minut, żeby sok z jabłek nie przesiąkał do ciasta.

7. Blaszkę smarujemy olejem, po czym spód i boki wykładamy rozwałkowanym ciastem.

8. Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy cynamonem.

9. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Następnie dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Wykładamy na jabłka.

10. Resztę ciasta z lodówki ścieramy na tarce o grubych oczkach i obsypujemy nim wierzch szarlotki.

11. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor (40-50 minut).

12. Na koniec ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Źródło: Gotujmy.pl

Szarlotka
Gotujmy.pl/Zbysiowa
Triki kulinarne
Zdradzamy przepis na wyborną szarlotkę. Dzięki dwóm trikom, stworzycie prawdziwy, kulinarny rarytas
Trudno nie znać szarlotki. Sam sposób jej podania to jednak kwestia indywidualna. Jedno jest pewne, szarlotka z dobrego przepisu nie znudzi się wam nigdy!

Szarlotka kojarzy się z jesienią i zapachem kuchni babci. Trzeba się porządnie natrudzić, by ją zepsuć. Ten pyszny i popularny deser można też urozmaicać. W jaki sposób? Szarlotka oryginalnie pochodzi z Francji. Powszechnie znana jako wyrób cukierniczy, którego autorstwo przypisuje się Marie-Antoine'owi Carême'owi. Deser to smakowite połączenie półkruchego lub kruchego ciasta i owoców.  Nadzienie nie tylko jabłkowe Do szarlotki używa się głównie różnych odmian jabłek. To najprostsza wersja deseru. Zamiast jabłek, równie dobrze, sprawdzą się gruszki, brzoskwinie, morele, czy śliwki. Wersją ponadprogramową szarlotki może też być połączenie ciasta z przyprawami korzennymi lub zmiana spodu na biszkopty. Składniki na pyszną szarlotkę: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek już obranych 1/2 szklanki cukru 1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy Szarlotka w kilku etapach Margarynę mieszamy z cukrem. Dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy całość stanowi jedną, zbitą masę, dzielimy ją na dwie części i jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Następnie obieramy jabłka. Po obraniu powinny ważyć około 1 kilograma. Trzemy wszystkie na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy do nich cukier i suchy kisiel. Powstały miks dłuższą chwilę mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z jabłkami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią schłodzone ciasto. Na wierzch ląduje masa z jabłek i białek. Na koniec jabłka przykrywamy startym na tarce zamrożonym wcześniej...

Przepis na wielkanocną szarlotkę
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą i budyniem. Smakuje rewelacyjnie. Będzie idealna do kawy i herbaty
Ta wielkanocna szarlotka podbije serca waszych bliskich. Znajdą w niej bowiem nie tylko jabłka, ale również białą czekoladę oraz waniliowy budyń. Pychotka.

Szarlotki w takiej wersji z pewnością jeszcze nigdy nie próbowaliście. Wasze kubki smakowe oszaleją z zachwytu, kiedy tylko jej spróbują. Przepis na wielkanocną szarlotkę Będziecie potrzebować: 700 gramów mąki pszennej 20 gramów mąki ziemniaczanej 100 gramów białej czekolady 50 gramów kakao 250 gramów cukru 250 gramów masła 400 ml mleka 1 kilograma jabłek 2 budyni waniliowych 3 białek 2 łyżeczek proszku do pieczenia 2 łyżek śmietany 18 proc. 1 łyżeczki cynamonu Szczypty soli Przygotowanie: Wprost na drewnianą stolnicę przesiejcie mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Dodajcie również 200 gramów cukru, 1 kostkę masła oraz śmietanę. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto podzielcie na dwie części i obie zawińcie w folie spożywczą – pierwszą schowajcie do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto umieszczone w lodówce i wyklejcie nim dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Jabłka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne oraz pestki, a na koniec pokrójcie w drobną kosteczkę. W garnku rozpuśćcie 2 łyżki masła i umieśćcie w nim pokrojone jabłka, posypcie je cynamonem i dwoma łyżkami cukru, zamieszajcie i duście przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z jabłkami z gazu i dodajcie do nich pokruszoną białą czekoladę oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do rozpuszczenia czekolady. Tak przygotowaną masę wylejcie na ciasto. Budynie przygotujcie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu producenta, wykorzystując do tego 400 ml mleka i 3 łyżki cukru....

Ania Bardowska podzieliła się przepisem na szarlotkę. Niestety, zapomniała o 1 ważnym składniku
Instagram/AniaBardowska/AdobeStock
Newsy
Ania Bardowska podzieliła się przepisem na szarlotkę z bezą. Zapomniała o 1 ważnym składniku
Piekliście już w tym roku szarlotkę? Sprawdźcie przepis na przepyszną szarlotkę od Ani Bardowskiej.

Ania Bardowska zyskała ogromną popularność dzięki programowi „Rolnik szuka żony”. Podczas udziału w show nie tylko pokonała dokuczającą jej od lat nieśmiałość, ale również poznała miłość swojego życia – rolnika Grzegorza Bardowskiego, z którym doczekała się dwójki dzieci – syna Janka i córki Liwii. Od ich udziału w programie minęło już 5 lat, ale para wciąż nie daje o sobie zapomnieć i jest w stałym kontakcie ze swoimi fanami. W ostatnim czasie Ania zyskała dużą popularność jako świetna kucharka i pani domu. Bardowska regularnie publikuje na swoim profilu na Instagramie oraz na kanale na YouTube, szczegóły ze swojego życia oraz przepisy na różne smaczne potrawy. Ostatnio podzieliła się przepisem na smakowitą szarlotkę z  bezą . Jak ją przygotowuje. Przepis na szarlotkę Ani Bardowskiej Sezon na pieczenie szarlotek uważamy za rozpoczęty. Przepisem na to pyszne ciasto podzieliła się ostatnio Ania Bardowska.  Składniki: kilka jabłek, 450 gramów mąki pszennej, 1 jajko, 125 gramów masła, 1 łyżka śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 gramów cukru pudru. Składniki na bezę: 6 jajek, szczypta soli, 250 gr drobnego cukru, pół łyżeczki octu. Przygotowanie: Jabłka ścieramy na grubych oczkach. Jeśli są kwaśne to dodajemy cukru do smaku i odrobinę cynamonu. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy bezę. Białka z 6 jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli, po łyżce, dodajemy drobny cukier (razem 250 gramów). Na koniec dodajemy pół łyżeczki octu....

Szarlotka bez pieczenia
Gotujmy.pl/wanilioweimprowizacj
Newsy
Szarlotka, która nie wymaga pieczenia? Gwarantujemy, że pokochacie to proste i przepyszne ciasto
Koniecznie wypróbujcie przepis na ten przepyszny i prosty deser! Wszyscy będą zachwyceni.

Ciężko znaleźć kogoś, kto odmówiłby pysznej domowej szarlotki. Ten deser ma naprawdę wielu miłośników. Warto poznać awaryjny przepis na szarlotkę, która nie wymaga pieczenia. Zrobicie ją w mig! Szalotka to ukochane ciasto Polaków, ale też innych narodów. Tradycyjna szarlotka powstaje z wykorzystaniem jabłek z dodatkiem cynamonu, jest pieczona i bardzo często podawana na ciepło. Chętnie jadacie ją może z lodami waniliowymi. Podanie tego deseru w tradycyjnej wersji, wymaga pieczenia. Jeśli macie ochotę na lżejszą wersję szarlotki, którą zrobicie bez włączania piekarnika, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na szarlotkę bez pieczenia Szarlotkę przygotujecie na gotowych biszkoptach, które będą stanowiły podstawę ciasta. Pozostała część ciasta składa się z jabłek wymieszanych z galaretką i kremowej mlecznej masy. Ciasto udekorujecie tartą czekoladą, która nada mu jeszcze bardziej odświętnego charakteru. Składniki na szarlotkę bez pieczenia Paczka okrągłych biszkoptów Ok. 2,5 szklanki musu z prażonych jabłek lub jabłka z cynamonem, by zrobić domowy mus Galaretka cytrynowa Galaretka o smaku egzotycznych owoców Opakowanie śnieżki  Pół szklanki ziemnego mleka Pół tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej Przygotowanie szarlotki bez pieczenia Przygotujcie okrągłą tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia. Na dnie tortownicy wyłóżcie warstwę biszkoptów. Mus z jabłek przełóżcie do garnka, podgrzewajcie by był gorący. Jeśli korzystacie ze świeżych jabłek, pokrójcie je w kostki, dodajcie odrobinę wody i gotujcie z cynamonem, aż uzyskacie konsystencję musu. Jabłka możecie dosłodzić do smaku, jeśli korzystacie z kwaśniej odmiany. Gdy jabłka...