Nigdy w życiu nie robiłaś szarlotki? Bez obaw. Trzymaj się naszych wskazówek a twoje ciasto wyjdzie pyszne i w mig zniknie z talerza.

Największy błąd przy przygotowywaniu szarlotki

Najczęstszym i zarazem największym błędem przy robieniu szarlotki jest użycie nieugotowanych jabłek w nadziei, że te i tak przecież upieką się w piekarniku. To błąd!

Oto kluczowe zasady, których należy się trzymać podczas robienia szarlotki

Przede wszystkim wybierz odpowiednio słodkie lub cierpkie jabłka, umyj je i obierz ze skórki. Następnie usuń z nich gniazda nasiennie i pokrój jabłka w kostkę. Jednym z najczęstszych błędów, które mogą zrujnować szarlotkę, jest wrzucanie surowych, nieugotowanych jabłek do ciasta z myślą, że i tak upieką się razem z nim.

Mogą spowodować opadanie ciasta

Niedogotowane lub co gorsza – surowe jabłka, mogą spowodować opadanie ciasta. Jak to możliwe? Kluczowym elementem każdej szarlotki jest bowiem odpowiednie przygotowanie jabłek. Nie wystarczy ich obrać i pokroić w kostkę. Owoce muszą być jeszcze ugotowane. Nieugotowane jabłka zajmują dużo więcej miejsca ze względu na wodę, którą w sobie zatrzymują. To z kolei tworzy szczelinę pod skórką ciasta, gdy ciasto piecze się w piekarniku, więc po wyjęciu z piekarnika górna skórka może się zapaść. Gdy jabłka gotują się i tracą wilgoć, jabłka również tracą na objętości. Gotowanie jabłek w znacznym stopniu zapobiega powstawaniu szczeliny między ugotowanymi jabłkami a wierzchnią skórką ciasta. Dzięki temu otrzymujemy stabilniejszą i pyszną szarlotkę.

Zobacz także:

Jak najlepiej ugotować jabłka?

Jabłka możesz ugotować na parze lub w zwykłej wrzącej wodzie, w której powinny przebywać przez ok. dziesięć minut. Możesz też je upiec lub udusić na patelni. Bez względu na to, jaką metodę wybierzesz, przygotowanie w ten sposób jabłek to gwarancja wyśmienitej szarlotki, którą twoi domownicy będą zajadać się ze smakiem.

Przepis na przepyszną szarlotkę 

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka cukru do białek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do białek

Sposób przygotowania:

1. Na początku posiekaj masło z mąką. 

2. Żółtka miksujemy z cukrem i śmietaną. Całość wlewamy do mąki z masłem.

3. Dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie wyrabiamy ciasto ręką.

4. Ciasto dzielimy na pół, a jedną z połówek na trzy i wszystko wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

5. Obieramy i myjemy jabłka. Owoce ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy nadmiar soku.

6. Większą część ciasta wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Można podpiec spód w piekarniku (180 stopni) ok. 15 minut, żeby sok z jabłek nie przesiąkał do ciasta.

7. Blaszkę smarujemy olejem, po czym spód i boki wykładamy rozwałkowanym ciastem.

8. Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy cynamonem.

9. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Następnie dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Wykładamy na jabłka.

10. Resztę ciasta z lodówki ścieramy na tarce o grubych oczkach i obsypujemy nim wierzch szarlotki.

11. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor (40-50 minut).

12. Na koniec ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Źródło: Gotujmy.pl