Piekarnik się zepsuł, a wy macie ochotę na świeże, domowe pieczywo? Nic straconego. Ciasto (także drożdżowe) na chleb czy bułki da się upiec bez piekarnika i bez grama tłuszczu do smażenia. Wystarczy wam do tego patelnia, pokrywka i sprawdzony przepis, który prezentujemy poniżej. Tak dobrym bułeczkom nikt się nie oprze. Będą doskonałe na śniadanie.
Przepis na domowe bułeczki z patelni
Do przygotowania bułeczek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
-
⅓ szklanki ciepłej wody
-
⅓ szklanki mleka
-
350 g mąki pszennej
-
1 jajko
-
1 opakowanie suchych drożdży
-
2 łyżki oleju
-
1 łyżeczka cukru
-
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
-
Do dużej miski wlejcie wodę, mleko, olej, dodajcie jedno jajko oraz cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
-
W osobnej misce wymieszajcie mąkę z suchymi drożdżami.
-
Następnie, cały czas mieszając, wsypujcie mąkę do dużej miski z resztą składników.
-
Gdy ciasto będzie już odpowiednio gęste, zagniećcie je. Zostawcie w misce, przykryjcie i odstawcie na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
-
Po tym czasie podsypcie stolnicę mąką, wyjmijcie ciasto z miski i zagniećcie je jeszcze raz - powinno się je wyrabiać kilka minut.
-
Następnie uformujcie ciasto rękoma w kształt długiego wałka i podzielcie na 6 równych części.
-
Każdą część uformujcie w kulkę, a następnie w placek, by na końcu zawinąć go w rulonik.
-
Tak przygotowane bułki zostawcie na stolnicy, przykryjcie ściereczką i poczekajcie kwadrans.
-
Po tym czasie ułóżcie bułki na rozgrzanej, suchej patelni i przykryjcie patelnią. Skręćcie ogień do minimum i pieczcie bułki tak długo, aż się zarumienią od spodu. Wówczas obróćcie je na drugą stronę i dalej pieczcie do zrumienienia.
Czas pieczenia bułeczek na patelni wynosi około 15 minut. Gdy będą gotowe, odstawcie je na chwilę do ostudzenia. Smacznego!
Zobacz także:
Bułeczki z patelni - wskazówki
By bułki wyszły idealne, nie zapomnijcie o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim, ciasto musi się podgrzewać powoli, na małym ogniu. Jeżeli patelnia będzie zbyt gorąca, to bułki spalą się z wierzchu, a w środku będą surowe.
Nie wylewajcie też oleju na patelnię. Wystarczy ten, który znajduje się już w cieście. Bułki mają się bowiem upiec na patelni, a nie usmażyć.
Źródło: Wkusnyj ugołok/YouTube