Piekarnik się zepsuł, a wy macie ochotę na świeże, domowe pieczywo? Nic straconego. Ciasto (także drożdżowe) na chleb czy bułki da się upiec bez piekarnika i bez grama tłuszczu do smażenia. Wystarczy wam do tego patelnia, pokrywka i sprawdzony przepis, który prezentujemy poniżej. Tak dobrym bułeczkom nikt się nie oprze. Będą doskonałe na śniadanie. 

Przepis na domowe bułeczki z patelni

Do przygotowania bułeczek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • ⅓ szklanki ciepłej wody

  • ⅓ szklanki mleka

  • 350 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 opakowanie suchych drożdży

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka cukru

  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wlejcie wodę, mleko, olej, dodajcie jedno jajko oraz cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszajcie.

  2. W osobnej misce wymieszajcie mąkę z suchymi drożdżami.

  3. Następnie, cały czas mieszając, wsypujcie mąkę do dużej miski z resztą składników.

  4. Gdy ciasto będzie już odpowiednio gęste, zagniećcie je. Zostawcie w misce, przykryjcie i odstawcie na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 

  5. Po tym czasie podsypcie stolnicę mąką, wyjmijcie ciasto z miski i zagniećcie je jeszcze raz - powinno się je wyrabiać kilka minut. 

  6. Następnie uformujcie ciasto rękoma w kształt długiego wałka i podzielcie na 6 równych części. 

  7. Każdą część uformujcie w kulkę, a następnie w placek, by na końcu zawinąć go w rulonik. 

  8. Tak przygotowane bułki zostawcie na stolnicy, przykryjcie ściereczką i poczekajcie kwadrans. 

  9. Po tym czasie ułóżcie bułki na rozgrzanej, suchej patelni i przykryjcie patelnią. Skręćcie ogień do minimum i pieczcie bułki tak długo, aż się zarumienią od spodu. Wówczas obróćcie je na drugą stronę i dalej pieczcie do zrumienienia. 

Czas pieczenia bułeczek na patelni wynosi około 15 minut. Gdy będą gotowe, odstawcie je na chwilę do ostudzenia. Smacznego!

Zobacz także:

Bułeczki z patelni - wskazówki 

By bułki wyszły idealne, nie zapomnijcie o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim, ciasto musi się podgrzewać powoli, na małym ogniu. Jeżeli patelnia będzie zbyt gorąca, to bułki spalą się z wierzchu, a w środku będą surowe.

Nie wylewajcie też oleju na patelnię. Wystarczy ten, który znajduje się już w cieście. Bułki mają się bowiem upiec na patelni, a nie usmażyć. 

Źródło: Wkusnyj ugołok/YouTube