Te rumiane bułeczki zrobicie bez piekarnika. Przepis tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi
Вкусный уголок./YouTube
Newsy

Te rumiane bułeczki zrobicie bez piekarnika. Przepis tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi

Lubicie świeże, pachnące i jeszcze ciepłe bułeczki? A któż ich nie lubi! Z tego przepisu łatwo je przyrządzicie sami - i to bez użycia piekarnika.

Piekarnik się zepsuł, a wy macie ochotę na świeże, domowe pieczywo? Nic straconego. Ciasto (także drożdżowe) na chleb czy bułki da się upiec bez piekarnika i bez grama tłuszczu do smażenia. Wystarczy wam do tego patelnia, pokrywka i sprawdzony przepis, który prezentujemy poniżej. Tak dobrym bułeczkom nikt się nie oprze. Będą doskonałe na śniadanie. 

Przepis na domowe bułeczki z patelni

Do przygotowania bułeczek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • ⅓ szklanki ciepłej wody

  • ⅓ szklanki mleka

  • 350 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 opakowanie suchych drożdży

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka cukru

  • pół łyżeczki soli

Zobacz także
Błyskawiczne domowe bułki. Wyjdą doskonałe jeśli podczas pieczenia zrobicie tę 1 rzecz

Błyskawiczne domowe bułki. Wyjdą doskonałe, jeśli podczas pieczenia zrobicie tę 1 rzecz

Najprostszy sposób na zrobienie białego chleba. Już nie w maszynie ani w piekarniku

Najprostszy sposób na zrobienie białego chleba. Już nie w maszynie ani w piekarniku

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wlejcie wodę, mleko, olej, dodajcie jedno jajko oraz cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszajcie.

  2. W osobnej misce wymieszajcie mąkę z suchymi drożdżami.

  3. Następnie, cały czas mieszając, wsypujcie mąkę do dużej miski z resztą składników.

  4. Gdy ciasto będzie już odpowiednio gęste, zagniećcie je. Zostawcie w misce, przykryjcie i odstawcie na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 

  5. Po tym czasie podsypcie stolnicę mąką, wyjmijcie ciasto z miski i zagniećcie je jeszcze raz - powinno się je wyrabiać kilka minut. 

  6. Następnie uformujcie ciasto rękoma w kształt długiego wałka i podzielcie na 6 równych części. 

  7. Każdą część uformujcie w kulkę, a następnie w placek, by na końcu zawinąć go w rulonik. 

  8. Tak przygotowane bułki zostawcie na stolnicy, przykryjcie ściereczką i poczekajcie kwadrans. 

  9. Po tym czasie ułóżcie bułki na rozgrzanej, suchej patelni i przykryjcie patelnią. Skręćcie ogień do minimum i pieczcie bułki tak długo, aż się zarumienią od spodu. Wówczas obróćcie je na drugą stronę i dalej pieczcie do zrumienienia. 

Czas pieczenia bułeczek na patelni wynosi około 15 minut. Gdy będą gotowe, odstawcie je na chwilę do ostudzenia. Smacznego!

Bułeczki z patelni - wskazówki 

By bułki wyszły idealne, nie zapomnijcie o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim, ciasto musi się podgrzewać powoli, na małym ogniu. Jeżeli patelnia będzie zbyt gorąca, to bułki spalą się z wierzchu, a w środku będą surowe.

Nie wylewajcie też oleju na patelnię. Wystarczy ten, który znajduje się już w cieście. Bułki mają się bowiem upiec na patelni, a nie usmażyć. 

Źródło: Wkusnyj ugołok/YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki
Lukier bez grama cukru? Sprawdźcie ten banalnie prosty przepis!

Idealnym dodatkiem do świątecznych wypieków jest smaczna polewa z lukru. Dowiedzcie się, jak można ją zrobić nie korzystając w ogóle z białego cukru! Przepis na bułeczki drożdżowe z lukrem Do przygotowania smacznych, drożdżowych bułeczek potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej Pół szklanki mleka 50 g roztopionego i chłodnego masła 25 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru Szczypta soli Nadzienie: Pół kilograma półtłustego twarogu mielonego 6 łyżek cukru 1 jajko Lukier: 50 g oleju kokosowego 20 g miodu Oraz jedno jajko i nieco mleka do posmarowania. Przygotowanie: Włóżcie do miski rozkruszone drożdże, wsypcie łyżkę cukru i wymieszajcie, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajcie łyżkę mąki, ciepłe mleko i wymieszajcie. Odstawcie do wyrośnięcia. Następnie do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, wsypcie resztę cukru, trochę soli, 2 jajka, 50 g masła i rozczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie na minimum godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotujcie nadzienie. Do miski włóżcie cały twaróg, wsypcie 6 łyżek cukru i wbijcie jedno jajko. Wymieszajcie wszystko na gładką i jednolitą masę. Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóżcie je na podsypaną maką stolnicę i zagniećcie. Podsypujcie tylko tyle mąki, by ciasto się nie kleiło. Rozwałkujcie na prostokąt i posmarujcie nadzieniem. Następnie zawińcie ciasto do środka, do 1/3 jego powierzchni z jednej strony i później z drugiej. Nożem pokrójcie ciasto w równe kawałki o szerokości około 5 cm. Każdy kawałek zwińcie w jedną stronę formując w ten sposób bułeczkę. Gotowe bułeczki połóżcie na blasze wyłożonej...

bułki wielkanocne przepis
lalunia/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pyszną i chrupiącą bułeczkę wielkanocną. Sklepowa się jej nie równa. Będzie idealna do święconki
W wielkanocnym koszyku nie może zabraknąć pieczywa! Włóżcie do niego samodzielnie wykonane wielkanocne bułeczki – przepis jest banalny!

Szukając wielkanocnych przepisów, natykacie się z pewnością głównie na kolejne pomysły na zrobienie faszerowanych jajek lub smakowitego schabu. A przecież na wielkanocnym stole podczas świątecznego śniadania, musi się też znaleźć pieczywo! Zachęcamy was do zrobienia smacznych i chrupiących bułeczek wielkanocnych z dodatkiem orzechów. Są przepyszne i fantastycznie wyglądają – będą doskonałą ozdobą koszyczka ze święconką! Zrobicie je z poniższego przepisu. Przepis na bułeczkę wielkanocną Do przygotowania pysznych, wielkanocnych bułeczek, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma mąki pszennej typ 500 1 szklanka ciepłego mleka 100 g margaryny 2 jajka 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki cukru Szczypta soli 2 garści nasion słonecznika 1 jajko do posmarowania bułek Orzeszki ziemne niesolone Przygotowanie: Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę z suchymi drożdżami. Wlejcie do miski szklankę ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Dodajcie szczyptę soli, 2 łyżki cukru, 2 całe jajka i rozpuszczoną margarynę w temperaturze pokojowej. Wymieszajcie wszystko za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego lub wyróbcie ciasto ręcznie przez co najmniej 10 minut. Po tym czasie przykryjcie miskę z ciastem i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto już wyrośnie, podzielcie je na 10 równych części i uformujcie je w kształt podłużnych bułeczek. Natnijcie każdą bułeczkę od czubka wzdłuż mniej więcej do ¾ wysokości bułki – powinna się rozłożyć na boki w kształt zajęczych uszu. Następnie w miseczce rozkłóćcie jedno jajko i posmarujcie nim bułeczki. Udekorujcie „uszy” ziarnami słonecznika, a z orzeszków ziemnych ułóżcie oczy i pyszczek....

Cynamonki przepis
Gotujmy.pl/Marta1986
Newsy
Najlepszy przepis na cynamonki. Niebywale pyszne bułeczki drożdżowe
Palce lizać! Rozpieśćcie się i przygotujcie je z tego przepisu.

Cynamonki , zwane czasami cinnamon rolls , to pyszne i bardzo apetycznie wyglądające bułeczki z ciasta drożdżowego. Są miękki i puszyste, a dodatkowo mają przyjemny cynamonowy smak. Zachwycą każdego wielbiciela tej przyprawy. Kiedy będziecie je piec, w domu rozniesie się bardzo apetyczny cynamonowy zapach. Zróbcie od razu dwie porcje, bo te pyszne bułeczki znikają w mgnieniu oka! Przepis na bułeczki cynamonowe Składniki na bułeczki cynamonowe 2 szklanki mąki tortowej Pół szklanki mleka 1 jajko 8 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru Szczypta soli Nadzienie cynamonowe Duża łyżka rozpuszczonego masła 3 łyżki cukru (może być brązowy lub trzcinowy) 3 łyżeczki cynamonu Jajko Przygotowanie bułeczek cynamonowych W małej misce umieśćcie drożdże i cukier. Rozetrzyjcie je razem do rozpuszczenia. Odstawcie drożdże na bok, w tym czasie przesiejcie mąkę do dużej miski lub na stolnicę. Do mąki dodajcie jajko, szczyptę soli i lekko ciepłe mleko. Zmieszajcie delikatnie. Do mąki wlejcie rozpuszczone drożdże i wyrabiajcie ciasto, aż nie będzie miało grudek. Gdy ciasto będzie już gładkie, dodajcie do niego rozpuszczone masło i wyrabiajcie ponownie. Ciasto powinno wchłonąć tłuszcz, ale pozostać błyszczące. Odstawcie ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Jeśli macie czas, możecie odstawić je na noc do lodówki i przygotować rano. Po wyrośnięciu zagniećcie ciasto krótko, by pozbyć się nadmiaru gazów. Rozwałkujcie je na prostokąt.  Posmarujcie ciasto roztopionym masłem, posypcie cukrem i cynamonem na całej powierzchni Możecie dodać więcej cynamonu. Zwińcie ciasto w roladę. Pokrójcie roladę z ciasta ostrym nożem na plastry o grubości ok. 2 cm. Cynamonki...

Przepis na słodkie bułeczki z czereśniami. Błyskawicznie znikają ze stołu
Alex_M/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na słodkie bułeczki z czereśniami. Błyskawicznie znikają ze stołu
Macie ochotę na coś słodkiego? Upieczcie przepyszne drożdżowe bułeczki z czereśniami!

Lato to czas na pyszne domowe wypieki ze świeżymi owocami prosto z ogródka. Skusicie się na bułeczki drożdżowe z czereśniami ? Polecamy wam wspaniały przepis autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na bułeczki ze smażonymi czereśniami Do przygotowania bułeczek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 500 g mąki pszennej typ 450 250 ml mleka 100 g masła 20 g świeżych drożdży 30 g cukru 1 jajko 1 szczypta soli Owoce: 700 g czereśni 2 łyżki cukru Kruszonka: 30 g masła 30 g cukru 50 g mąki Jajko do posmarowania Przygotowanie: Zacznijcie od pozbycia się z czereśni ewentualnych larw, które mogą się w nich znajdować. Wykorzystajcie w tym celu prosty sposób, który niedawno opisaliśmy. Następnie umyjcie czereśnie i wydrylujcie. Włóżcie je do rondla i wsypcie 2 łyżki cukru. Smażcie owoce na małym ogniu, aż odparuje z nich sok – uważajcie, żeby się nie rozpadły w trakcie smażenia. Do miski wlejcie szklankę (ok. 250 ml) ciepłego mleka, dodajcie cukier i drożdże i rozpuśćcie. Dodajcie roztopione masło, jajko, mąkę oraz sól. Wymieszajcie mikserem ze specjalną końcówką do ciasta drożdżowego lub zagniećcie ciasto ręcznie. Po wyrobieniu odstawcie na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie „odgazujcie” ciasto i wyłóżcie na stolnicę. Pokrójcie je w 12 części, a każdą uformujcie w kształt bułeczki. Ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie na około pół godziny do wyrośnięcia. Następnie oprószcie szklankę mąką i z jej pomocą w każdej bułeczce zróbcie wgłębienie. Do środka włóżcie kilka usmażonych czereśni, a brzegi posmarujcie jajkiem. Wymieszajcie masło, cukier...