Jedne w najbardziej wymagających polskich teleturniejów to “Wielka Gra”, czy “Jeden z dziesięciu. Teleturniejem, po którym Wikipedia i wyszukiwarka Google odnotowują największe wzrosty wyszukiwań są jednak popularni “Milionerzy”.

W programie często padają pytania kulinarne, między innymi takie właśnie padło 10 kwietnia 2019 roku w odcinku “Milionerów”, podczas którego uczestniczka programu usłyszała pytanie: “Żulienka to warzywa” oraz cztery możliwe odpowiedzi:

1. warzywa zmielone na miałko,

2. warzywa ogolone na zapałkę,

Zobacz także:

3. warzywa pokrojone na zapałkę,

4. warzywa pokrojone w gruba kostkę.

Co oznacza Żulienka?

Warzywa “julienne”, nazywane inaczej “żulienka”, to pokrojone to pokrojone na długie, cienkie i równe słupki paski, przypominające wyglądem zapałki. W taki sposób można pokroić ziemniaki, marchew, czy selera. To także pojęcie, które znajdziemy w książkach kucharskich i przepisach kulinarnych. 

W marcu 2020 roku padło pytanie bardziej potoczne, które również nie doczekało się prawidłowej odpowiedzi. Chodziło o sposób na skórkę papryki, dzięki któremu usuwa się ją najłatwiej. Oczywiście skórę papryki najłatwiej usunąć, gdy upieczesz ją w piekarniku albo nad ogniem kuchenki gazowej. Gdy papryka sczernieje, należy włożyć ją do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i potrząsać przez chwilę, dzięki czemu skórka bez problemu odejdzie.

O krok od miliona

W 2009 roku Panią Marzenę od miliona dzieliło tylko jedno pytanie. Brzmiało “Odmianą jakiego owocu jest maraska, z której robi się likier maraskino". Do wyboru jak zwykle były cztery odpowiedzi:

  1. Wiśni
  2. Jabłoni
  3. Figi
  4. Gruszy

Pytanie za milion dotyczy likieru, dla którego charakterystyczny jest aromat gorzkich migdałów. Likier Maraskino jest produkowany we Włoszech i wytwarza się go z sfermentowanego soku maraski (amarasca).  Maraska to odmiana dzikiej wiśni, jaką można znaleźć w malowniczym, dalmatyńskim regionie Bałkanów.

Źródło: Ofeminin.pl

Zdjęcie: Pixabay