Najtrudniejsze pytania kulinarne z Milionerów
Pixabay
Newsy

Te pytania rozwaliły na łopatki uczestników "Milionerów"! Znasz odpowiedź?

Niektóre pytania teleturniejów są uczestników nie lada wyzwaniem. Mówi wam coś tajemnicze pojęcie żulienka albo co wchodzi w skład likieru Maraskino?
Aleksandra Jaworska
listopad 03, 2020

Jedne w najbardziej wymagających polskich teleturniejów to “Wielka Gra”, czy “Jeden z dziesięciu. Teleturniejem, po którym Wikipedia i wyszukiwarka Google odnotowują największe wzrosty wyszukiwań są jednak popularni “Milionerzy”.

W programie często padają pytania kulinarne, między innymi takie właśnie padło 10 kwietnia 2019 roku w odcinku “Milionerów”, podczas którego uczestniczka programu usłyszała pytanie: “Żulienka to warzywa” oraz cztery możliwe odpowiedzi:

1. warzywa zmielone na miałko,

2. warzywa ogolone na zapałkę,

3. warzywa pokrojone na zapałkę,

4. warzywa pokrojone w gruba kostkę.

Co oznacza Żulienka?

Warzywa “julienne”, nazywane inaczej “żulienka”, to pokrojone to pokrojone na długie, cienkie i równe słupki paski, przypominające wyglądem zapałki. W taki sposób można pokroić ziemniaki, marchew, czy selera. To także pojęcie, które znajdziemy w książkach kucharskich i przepisach kulinarnych. 

W marcu 2020 roku padło pytanie bardziej potoczne, które również nie doczekało się prawidłowej odpowiedzi. Chodziło o sposób na skórkę papryki, dzięki któremu usuwa się ją najłatwiej. Oczywiście skórę papryki najłatwiej usunąć, gdy upieczesz ją w piekarniku albo nad ogniem kuchenki gazowej. Gdy papryka sczernieje, należy włożyć ją do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i potrząsać przez chwilę, dzięki czemu skórka bez problemu odejdzie.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

O krok od miliona

W 2009 roku Panią Marzenę od miliona dzieliło tylko jedno pytanie. Brzmiało “Odmianą jakiego owocu jest maraska, z której robi się likier maraskino". Do wyboru jak zwykle były cztery odpowiedzi:

  1. Wiśni
  2. Jabłoni
  3. Figi
  4. Gruszy

Pytanie za milion dotyczy likieru, dla którego charakterystyczny jest aromat gorzkich migdałów. Likier Maraskino jest produkowany we Włoszech i wytwarza się go z sfermentowanego soku maraski (amarasca).  Maraska to odmiana dzikiej wiśni, jaką można znaleźć w malowniczym, dalmatyńskim regionie Bałkanów.

Źródło: Ofeminin.pl

Zdjęcie: Pixabay

 

 

 

Komentarze
Pesto
Unsplash
Triki kulinarne Nie tylko makaron czy kanapka. Co można zrobić z pesto? Zdziwisz się!
Dobrze znane we Włoszech, uwielbiane w Polsce - to właśnie pesto! Większość jada je z makaronem lub kanapką. Sos ten oferuje jednak więcej niż mogłoby się wydawać.
Weronika Kępa
listopad 03, 2020

Pesto, tradycyjnie przygotowywane z bazylii, czosnku, oliwy, parmezanu i orzeszków pini, to nie lada rarytas. Zmieszane z twarogiem, guacamole lub dipem powala smakiem. Na tym jednak nie koniec. Nie tylko z makaronem Dodawanie pesto do makaronu to powszechnie znany zabieg. Okazuje się jednak, że sos równie dobrze smakuje z risotto. Dla tych, którzy lubią mocno przyprawione dania idealnie sprawdzi się również jako dodatek do ciasta naleśnikowego. To sprawi, że będzie bardziej pikantne i wyraziste. Pesto to także dobry zamiennik tradycyjnego sosu pomidorowego do pizzy. Idealnie łączy się również z wszelkiego rodzaju mięsem i rybami. Nie gorzej wypada jako dodatek do zup, między innymi tradycyjnej włoskiej minestrone. W tej wyliczance nie można również zapomnieć o chlebie i bułeczkach. Tutaj pesto można wykorzystać na dwa sposoby - jako jeden ze składników na ciasto lub idealny dodatek do wszelkich smarowideł. Wystarczy wymieszać sos z masłem, majonezem lub serkiem śmietankowym, żeby przekonać się jak dobrze smakuje! Dodaj to, co lubisz Kiedy jednak tradycyjne pesto zacznie wychodzić ci już uszami warto sięgnąć po jego alternatywy. Na przykład zamiast orzeszków pini dodaj orzechy włoskie. Nie bój się też eksperymentować z innymi składnikami. Dodaj jarmuż, marchewkę, miętę, rukolę lub suszone pomidory. Testuj i zobacz, co najbardziej ci smakuje. Kulinarnym kombinacjom nie ma końca! Źródło: mashed.com Zdjęcie: Unsplash

Przeczytaj