Najtrudniejsze pytania kulinarne z Milionerów
Pixabay
Newsy

Te pytania rozwaliły na łopatki uczestników "Milionerów"! Znasz odpowiedź?

Niektóre pytania teleturniejów są uczestników nie lada wyzwaniem. Mówi wam coś tajemnicze pojęcie żulienka albo co wchodzi w skład likieru Maraskino?
Aleksandra Jaworska
listopad 03, 2020

Jedne w najbardziej wymagających polskich teleturniejów to “Wielka Gra”, czy “Jeden z dziesięciu. Teleturniejem, po którym Wikipedia i wyszukiwarka Google odnotowują największe wzrosty wyszukiwań są jednak popularni “Milionerzy”.

W programie często padają pytania kulinarne, między innymi takie właśnie padło 10 kwietnia 2019 roku w odcinku “Milionerów”, podczas którego uczestniczka programu usłyszała pytanie: “Żulienka to warzywa” oraz cztery możliwe odpowiedzi:

1. warzywa zmielone na miałko,

2. warzywa ogolone na zapałkę,

3. warzywa pokrojone na zapałkę,

4. warzywa pokrojone w gruba kostkę.

Co oznacza Żulienka?

Warzywa “julienne”, nazywane inaczej “żulienka”, to pokrojone to pokrojone na długie, cienkie i równe słupki paski, przypominające wyglądem zapałki. W taki sposób można pokroić ziemniaki, marchew, czy selera. To także pojęcie, które znajdziemy w książkach kucharskich i przepisach kulinarnych. 

W marcu 2020 roku padło pytanie bardziej potoczne, które również nie doczekało się prawidłowej odpowiedzi. Chodziło o sposób na skórkę papryki, dzięki któremu usuwa się ją najłatwiej. Oczywiście skórę papryki najłatwiej usunąć, gdy upieczesz ją w piekarniku albo nad ogniem kuchenki gazowej. Gdy papryka sczernieje, należy włożyć ją do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i potrząsać przez chwilę, dzięki czemu skórka bez problemu odejdzie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

O krok od miliona

W 2009 roku Panią Marzenę od miliona dzieliło tylko jedno pytanie. Brzmiało “Odmianą jakiego owocu jest maraska, z której robi się likier maraskino". Do wyboru jak zwykle były cztery odpowiedzi:

  1. Wiśni
  2. Jabłoni
  3. Figi
  4. Gruszy

Pytanie za milion dotyczy likieru, dla którego charakterystyczny jest aromat gorzkich migdałów. Likier Maraskino jest produkowany we Włoszech i wytwarza się go z sfermentowanego soku maraski (amarasca).  Maraska to odmiana dzikiej wiśni, jaką można znaleźć w malowniczym, dalmatyńskim regionie Bałkanów.

Źródło: Ofeminin.pl

Zdjęcie: Pixabay

 

 

 

Likier owocowy
Gotujmy.pl
Przepisy Prosty przepis na pyszny likier „Cztery Na Cztery”. Umili chłodne wieczory. Uwielbiamy go
Likier na alkoholu posiada cenne w okresie jesienno-zimowym właściwości rozgrzewające. Możemy pić go w kieliszkach lub dolewać wprost do ulubionej herbaty.
Aleksandra Jaworska
listopad 17, 2020

Trudno wyobrazić sobie człowieka, który nie docenia smaku domowych likierów. Pokrewnym trunkiem tego wysokoprocentowego napoju alkoholowego o słodkim smaku owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym jest równie popularna nalewka.  Moc likieru zależy od rodzaju alkoholu, z jakim połączymy resztę składników. Może być to aż ponad 40%. Najbardziej znane likiery kryją się pod nazwami: Advocaat, Amaretto, Baileys, Becherovka, Blue Curaçao, Campari, Jägermeister, Kahlúa, czy Malibu. Wszystkie wymienione stanowią bazę powszechnie znanych drinków. Barman, który pyta was, na co macie ochotę, najprawdopodobniej chce pomóc w wyborze likieru jako podstawy do waszego drinka. Likiery można sporządzać również w domu. Jesteśmy pewni, że dacie radę! Banalnie prosty przepis Sekret likieru „Cztery Na Cztery” tkwi w proporcjach. Potrzebujemy jedynie czterech składników. Każdego z nich dokładnie po szklance. Możemy do niego użyć różnych owoców, w tym sezonowych. Do alkoholu doskonale pasują czerwone porzeczki, maliny i wiśnie.  Składniki, które przydadzą się do domowego likieru: 4 szklanki cukru 4 szklanki owoców 4 szklanki wody 4 szklanki wódki Genialny w swojej prostocie Cukier zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy umyte i wysuszone owoce. Otrzymany płyn wlewamy do szklanego słoika. Trzy litry to optymalna pojemność. Całość przykrywamy przykrywką i umieszczamy w ciemnym miejscu.  Cierpliwość popłaca. Do pierwszego skosztowania likieru najlepiej poczekać 10 dni. Jeśli macie więcej czasu i samozaparcia, mogą być to także 2 tygodnie.  Gotowy likier odcedzamy przez gazę lub sitko. Rozlewamy do szklanych butelek, szczelnie zamykamy. Likier na...

Przeczytaj
Karol Fijołek nie zyje
Facebook/Karol Fijołek
Newsy Smutna wiadomość. Nie żyje uwielbiany uczestnik "Hell's Kitchen". Zmagał się z nieuleczalną chorobą 
Uczestnik 4. edycji programu, Karol Fijołek, zmagał się z cukrzycą typu II. O jego śmierci poinformowała strona Fundacji “Młodzi Propagują Sztukę”.
Aleksandra Jaworska
listopad 05, 2020

Program “Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia” był emitowany na antenie Polsatu od 2015 roku. Zrealizowane do tej pory edycje zebrały kilkudziesięciu pasjonatów gotowania, którzy w finale programu walczyli o nagrodę główną - 100 tysięcy złotych oraz zatrudnienie w restauracji Wojciecha Modesta Amaro.  Jednym z najbardziej charyzmatycznych uczestników programu był Karol Fijołek , dla którego gotowania było równocześnie spełnieniem marzeń, jak i największą pasją. Łącząc przyjemne z pożytecznym, pracował w zawodzie w jednej ze znanych, wałbrzyskich restauracji. Odszedł dobry człowiek „Nie żyje Karol Fijołek, inicjator organizacji pikniku charytatywnego w Wiśle, którego podjęliśmy się przy współpracy z wieloma osobami w ubiegłym roku. Wcześniej brał udział we współorganizowanym przez nas pikniku charytatywnym w Międzybrodziu Bialskim” – podaje Fundacja "Młodzi Propagują Sztukę" Od wczoraj na profilach społecznościowych bliscy i fani żegnają się z Karolem w pełnych ciepła i życzliwości słowach. "Mały człowiek, o wielkiej duszy kulinarnej, szczere kondolencje dla rodziny" "Żegnaj. Są takie momenty, że słów brakuje... Ogromne współczucia dla rodziny" "Witajcie. W tych złych czasach odszedł od nas nasz kolega Karol Fijołek uczestnik IV edycji Hells Kitchen. Spoczywaj w spokoju"    Źródło: Wprost.pl Zdjęcie: Polsat

Przeczytaj
sernik przepis
AdobeStock
Newsy Śnieżnobiały sernik z brzoskwiniami. Jest tak kremowy, że pokochacie go od pierwszego kęsa
Święta się zbliżają, a ty już przygotowujesz się do pieczenia tradycyjnych ciast. Spróbuj w tym roku upiec sernik z tego przepisu - wychodzi przepyszny!
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Znudził ci się tradycyjny, świąteczny sernik? Wypróbuj przepis, z którego zrobisz to pyszne ciasto, ale będzie jeszcze bardziej kremowe i soczyste niż zwykle! Wszystko dzięki brzoskwiniom. Zimą przypomną smak lata i wszystkim będą smakować. To puszyste, miękkie ciasto zawsze wychodzi i jest hitem na rodzinnych spotkaniach. Może w tym roku przygotujesz taki sernik na święta? Przełam tradycje Na święta zwykle przygotowujemy makowca, sernik i pierniki. Większość osób czeka na Wigilię, by móc bez wyrzutów sumienia najeść się tymi ciastami. W końcu są święta! Zwykle zachęcamy do wypróbowania mniej konwencjonalnych przepisów, żeby zadziwić i oczarować nimi gości, jednak święta to szczególny czas, gdy nowe rozwiązania nie zawsze mogą być ciepło przyjęte. Część osób przykłada dużą wagę do tradycji i oczekują, że na wigilijnym stole będzie barszcz, karp, pierogi i śledzie, a na deser sernik i makowiec. Ale nie musisz sztywno się trzymać starych zwyczajów! Warto nieco poeksperymentować i zrobić tradycyjne ciasto, ale nieco inaczej. Przepis na sernik z brzoskwiniami Do przygotowania tego sernika potrzebujesz: Kilogram twarogu 7-10 herbatników (tyle, by można było pokryć nimi dno blachy) 100g jogurtu greckiego Szklankę cukru 5 białek Likier brzoskwiniowy 50 g masła 4 łyżki mąki 4 brzoskwinie Przygotowanie W misce za pomocą miksera wymieszaj białka, cukier i roztopione masło. Następnie dodaj jogurt grecki, 3 łyżki likieru brzoskwiniowego oraz mąkę i wymieszaj. Dodaj do miski twaróg i na niskich obrotach mieszaj bardzo dokładnie. Uważaj, żeby nie napowietrzyć masy! Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na nim herbatniki. Następnie wlej masę twarogową i wyrównaj szpatułką. Brzoskwinie umyj,...

Przeczytaj
Tadeusz Rydzyk
Jerzy Dąbrowski/ons.pl
Newsy Ojciec Rydzyk otworzył sklep internetowy. Cena nalewki na odporność zwala z nóg
Figurka Matki Bożej Niepokalanej, mazidło klasztorne a nawet maseczka ochronna to tylko niektóre z hitów, jakie znajdziecie w sklepach ojca Rydzyka!
Aleksandra Jaworska
listopad 04, 2020

Sklep internetowy nazywany potocznie “sklepem Ojca Rydzyka”, od dawna pozostaje w ścisłej współpracy z Radiem Maryja oraz Fundacją Nasza Przyszłość. W bogatej ofercie sklepu znajdziemy szeroką gamę produktów, od nalewki na odporność po chociażby posrebrzane różańce. Te i inne gadżety ze sklepu ojca Rydzyka łączy głównie jedno - wysoka cena! Literatura spod lady Strona oferuje nie tylko bibeloty związane z religią. Obok dewocjonaliów znajdziemy również obszerną dawkę literatury. Za niektóre z nich, takie jak “Lawendowa Mafia” , czy “Oblicza kłamstwa Sebastiana Karczewskiego” zapłacimy nie więcej niż 30 złotych. To jednak wyjątki. Sklep oferuje znacznie droższe produkty. Jedną z nich jest figurka Matki Bożej Niepokalanej za blisko 300 złotych. Skrajne emocje budzi nie tylko cena produktów pochodzących ze sklepu ojca Rydzyka. Ich różnorodność, czasem wręcz nieadekwatność potrafią wprawić w osłupienie nawet potencjalnego klienta. Obok książki “Apteka natury ma leki na wirusy” znajdziemy maseczkę ochronną wielorazowego użytku, mazidło klasztorne, ale i nalewkę piołunową Maitrunk z zawartością 9,3 % alkoholu. Kontrowersje wokół Tadeusza Rydzyka Postać Tadeusza Rydzyka pokazuje jak w szybki sposób można wzbudzić skrajne emocje. Najczęściej spotykana społecznie opinia głosi, że niektóre z działań ojca są zwyczajnie szkodliwe, nie na miejscu. Tadeusz Rydzyk zadaje się nie przejmować powyższą opinią. Od lat bowiem aktywnie uczestniczy w życiu własnych mediów, jak i najróżniejszych biznesach.   Źródło: NaszeMiasto.pl/Kraków Zdjęcie: Adobe Stock  

Przeczytaj