To przepis nie tylko dla osób na diecie wegetariańskiej. Podajcie te kotlety mięsożercom, a poproszą o dokładkę. Niewyobrażalnie soczyste, z delikatną nutą słodyczy złamaną przyprawami. Są jak pomarańczowe słońca na talerzu, które rozweselą największych ponuraków.
Jak przyprawiać i podawać kotlety z marchewki?
Kotlety z warzyw potrzebują solidnego lepiszcza, by nie rozpadły się na patelni. Do zlepienia tych kotletów użyjcie więc dwóch jajek i kaszy jaglanej.
Aby smakowały wybornie, postarajcie się z kolei o jak najlepszą jakość składników. Chodzi tu głównie o marchew. Kupujcie ją od sprawdzonych sprzedawców, którzy oferują owoce i warzywa z pewnych źródeł.
Zobacz także:
Smak kotletów możecie podkręcić różnymi przyprawami. Świetnie pasuje do nich czosnek, wędzona papryka, kminek, a także zioła prowansalskie i oregano. Za każdym razem mogą smakować odrobinę inaczej. Wszystko zależy od waszego nastroju i fantazji.
Warto przygotować do nich dowolny sos jogurtowy, idealnie pasują tu np. tzatziki. Przygotujcie do nich również surówkę. W końcu do każdego obiadu potrzebna jest porcja surowych warzyw.
Przepis na soczyste kotlety z marchewki za 6 zł
Składniki:
-
6 dużych marchewek
-
200 g kaszy jaglanej
-
2 ząbki czosnku
-
1 cebula
-
2 jajka
-
zioła prowansalskie
-
sól, pieprz ziołowy
-
mąka
-
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
-
Kaszę jaglaną ugotujcie na miękko według przepisu na opakowaniu.
-
Umyjcie i obierzcie marchew. Zetrzyjcie na tarce na drobnych lub średnich oczkach lub w mechanicznej maszynce.
-
Cebulę obierzcie i pokrójcie w bardzo drobną kostkę, a czosnek przeciśnijcie przez praskę.
-
Marchewkę delikatnie odsączcie i dodajcie do niej przestudzoną, ugotowaną kaszę, a także jajka, cebulę, czosnek, sól, pieprz ziołowy i zioła prowansalskie.
-
Dokładnie połączcie składniki i uformujcie niewielkie kotlety. Obtoczcie w mące. Smażcie, do momentu aż staną się rumiane. Kotleciki możecie również upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Pieczcie je do zarumienienia około 30 minut.
-
Podawajcie z ulubionym dipem jogurtowym.
Smacznego!
Źródło: stylzycia.radiozet.pl