Przepis na pyszne bezmięsne kotlety na bazie 1 warzywa. Obiad dla całej rodziny tylko za 6 zł 
Flickr
Newsy

Przepis na pyszne bezmięsne kotlety na bazie 1 warzywa. Obiad dla całej rodziny tylko za 6 zł 

Te kotlety to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Są smaczne i bardzo zdrowe, a do tego kosztują naprawdę niewiele. Zrobione z taniego warzywa powszechnie wykorzystywanego w kuchni, zachwycą swym smakiem całą rodzinę. 

To przepis nie tylko dla osób na diecie wegetariańskiej. Podajcie te kotlety mięsożercom, a poproszą o dokładkę. Niewyobrażalnie soczyste, z delikatną nutą słodyczy złamaną przyprawami. Są jak pomarańczowe słońca na talerzu, które rozweselą największych ponuraków.

Jak przyprawiać i podawać kotlety z marchewki? 

Kotlety z warzyw potrzebują solidnego lepiszcza, by nie rozpadły się na patelni. Do zlepienia tych kotletów użyjcie więc dwóch jajek i kaszy jaglanej. 

Aby smakowały wybornie, postarajcie się z kolei o jak najlepszą jakość składników. Chodzi tu głównie o marchew. Kupujcie ją od sprawdzonych sprzedawców, którzy oferują owoce i warzywa z pewnych źródeł. 

Smak kotletów możecie podkręcić różnymi przyprawami. Świetnie pasuje do nich czosnek, wędzona papryka, kminek, a także zioła prowansalskie i oregano. Za każdym razem mogą smakować odrobinę inaczej. Wszystko zależy od waszego nastroju i fantazji. 

Warto przygotować do nich dowolny sos jogurtowy, idealnie pasują tu np. tzatziki. Przygotujcie do nich również surówkę. W końcu do każdego obiadu potrzebna jest porcja surowych warzyw. 

Zobacz także
Genialny sposób na błyskawiczne obranie marchewki. Już zawsze będziecie tak robić

Genialny sposób na błyskawiczne obranie marchewki. Już zawsze będziecie tak robić

Idealna do kotleta i ziemniaków. Pyszna marchewka z groszkiem. Największy klasyk kuchni

Oto sekret perfekcyjnej marchewki z groszkiem na gorąco. Kluczowe są 2 proste dodatki

Przepis na soczyste kotlety z marchewki za 6 zł 

Składniki: 

  • 6 dużych marchewek 

  • 200 g kaszy jaglanej 

  • 2 ząbki czosnku 

  • 1 cebula 

  • 2 jajka 

  • zioła prowansalskie 

  • sól, pieprz ziołowy 

  • mąka 

  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

  1. Kaszę jaglaną ugotujcie na miękko według przepisu na opakowaniu. 

  1. Umyjcie i obierzcie marchew. Zetrzyjcie na tarce na drobnych lub średnich oczkach lub w mechanicznej maszynce.

  1. Cebulę obierzcie i pokrójcie w bardzo drobną kostkę, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. 

  1. Marchewkę delikatnie odsączcie i dodajcie do niej przestudzoną, ugotowaną kaszę, a także jajka, cebulę, czosnek, sól, pieprz ziołowy i zioła prowansalskie. 

  1. Dokładnie połączcie składniki i uformujcie niewielkie kotlety. Obtoczcie w mące. Smażcie, do momentu aż staną się rumiane. Kotleciki możecie również upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Pieczcie je do zarumienienia około 30 minut.

  1. Podawajcie z ulubionym dipem jogurtowym. 

Smacznego! 

Źródło: stylzycia.radiozet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotlety mielone
Gotujmy.pl/Donia1219
Newsy
Robiąc mielone zastąpcie bułkę tartą 1 składnikiem, a po usmażeniu będą niebywale soczyste i smakowite
Są równie popularne co schabowe, jednak należy poświęcić im więcej czasu na przygotowywanie. Aby były jeszcze smaczniejsze i wilgotniejsze, musicie wymienić tylko jeden składnik!

Kotlety mielone tuż obok tradycyjnych schabowych, to jeden z popularniejszych pomysłów na obiad. Są przygotowywane wymiennie, gdyż oba tak samo idealnie wpasowują się w zestaw ziemniaki plus surówka. Zazwyczaj klasyczne kotlety mielone podaje się z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami.  Czym zamienić bułkę tartą w kotletach mielonych? Według tradycyjnego przepisu, do mięsa dodaje się bułkę tartą. Jej zadaniem jest scalenie całości, aby kotlety były bardziej zwięzłe. Jeśli chcecie, by wasze mielone były bardziej soczyste i smaczniejsze wystarczy, że bułkę tartą zmienicie na kaszę jęczmienną. Ona zdecydowanie lepiej poradzi sobie z wchłanianiem soków z mięsa podczas smażenia. Przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną Składniki: 500 g mielonego mięsa 1 jajko 100 g suchej kaszy jęczmiennej 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku mąka sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kaszę jęczmienną ugotujcie, a następnie odstawcie do ostudzenia. Marchew umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce, cebulę pokrójcie drobno. Na patelni rozgrzejcie olej. Podsmażcie na nim wcześniej przygotowane warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażcie do momentu, aż będą miękkie. Do miski przełóżcie mięso mielone. Wbijcie do niego jajko oraz dodajcie ostudzoną kaszę, podsmażone warzywa, sól i pieprz. Wszystko wymieszajcie na jednolitą masę. Z tak przygotowanego mięsa formujcie nieduże kotlety i obtoczcie je w mące. Aby masa nie lepiła się do dłoni, warto je wcześniej zwilżyć wodą. Uformowane kotlety smażcie na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Idealnie będą komponować się z puree ziemniaczanym oraz buraczkami. Smacznego!

Przepis na kotlety jaglane z kapustą. Tak pyszne, że palce lizać
Gotujmy.pl/gosia56
Newsy
Przepis na kotlety jaglane z kapustą. Tak pyszne, że palce lizać
Te kotlety to prawdziwy hit!

Kończą wam się pomysły na obiad? Nie chcecie po raz kolejny robi nudnych schabowych? Mamy dla was prawdziwą gratkę! Te kotlety z kaszy jaglanej to pyszny pomysł na bezmięsne danie na obiad. Zróbcie je raz, a rodzina na pewno poprosi o powtórkę innym razem! To połączenie smaków naprawdę świetnie współgra! Kotlety są pyszne jako danie obiadowe, jako kotlety do burgerów, albo po prostu dodatek do pieczywa. Smakują dobrze na gorąco i na zimno Przepis na kotlety jaglane z kapustą Te kotlety z kaszą jaglaną zadowolą każdego członka rodziny. Przepis jest dobrze dopasowany, aby miały idealną konsystencję. Sprawdźcie koniecznie. Składniki na kotlety jaglane z kapustą 100 g kaszy jaglanej Pół młodej białej kapusty 2 cebule białe Ok. 5 pieczarek Jajko Przyprawa: wędzona papryka Sól Pieprz Przyprawa uniwersalna 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny Łyżka masła klarowanego Przygotowanie kotletów jaglanych z młoda białą kapustą Kaszę jaglaną przygotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu: ugotujcie ja w wodzie przez wyznaczony czas i ostudźcie.  Pieczarki umyjcie i obierzcie w razie potrzeby. Pokrójcie lub zetrzyjcie na tarce pieczarki. Drobno posikajcie cebulę. Kapustę umyjcie i zetrzyjcie dokładnie na drobnych oczkach. Możecie uzyc do tego specjalnego malaksera. Na patelni rozgrzejcie mało. Przesmażcie na niej pieczarki do zarumienienia i poczekajcie, aż puszczą soki.  Dodajcie do pieczarek cebule i zeszklijcie ją chwilę. Na patelnię dodajcie też kapustę i podsmażajcie chwilkę. Wystudźcie zawartość patelni. Kaszę przełóżcie do miski i mieszajcie. Dodajcie do kaszy pieczarki z kapustą, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszajcie.  Wbijcie jajko, dodajcie bułkę tartą i kasze manną. Wyróbcie...

paprykarz przepis
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Obłędnie pyszny paprykarz z wędzonej makreli. Jeden dodatek sprawia, że ma jeszcze lepszy smak
Ryba z kaszą, pomidorami i papryką to połączenie, którego po prostu nie można nie lubić. Szczególnym sentymentem darzą go wasze babcie i mamy, w końcu to przysmak z czasów PRL-u. Jednak mimo upływu lat, domowy paprykarz wciąż robi furorę na stołach Polaków.

Receptura na paprykarz jest banalnie prosta. Z jego przyrządzeniem poradziłoby sobie nawet dziecko. Nie zapomnijcie jednak dodać sekretnego składnika odpowiedzialnego za smak smarowidła. Jest nim… marchewka z rosołu! Spróbujcie, a poczujecie różnicę! Przepis na paprykarz z wędzonej makreli Będziecie potrzebować 100 gramów kaszy jaglanej 1 czerwona papryka 1 wędzona makrela 1 cebula 2 marchewki z rosołu 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju Przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra i słodka Przygotowanie Kaszę jaglaną ugotujcie zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu producenta, a następnie umieśćcie ją w dużej misce. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Paprykę umyjcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do cebuli wraz z przyprawami – solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu umieśćcie na patelni przecier pomidorowy, wszystko dokładnie wymieszajcie i smażcie jeszcze przez ok. 5 minut. Tak przygotowaną miksturę umieśćcie w misce z kaszą jaglaną i odstawcie do wystudzenia. Makrelę obierzcie z ości i rozdrobnijcie przy pomocy widelca lub meleksera wraz z gotowaną marchewką. Powstałą rybną masę dodajcie do pozostałych składników znajdujących się w misce. Całość dokładnie wymieszajcie i doprawcie na koniec do smaku. Gotowe! Źródło: gotujmy

kotleciki rybne z kaszą jaglaną
Gotujmy.pl
Newsy
Delikatne kotleciki rybne polecają się na piątkowy obiad. Podawajcie z kiszoną kapustą
Będą bardziej zwarte, treściwsze i na pewno ciekawsze w smaku niż tradycyjna ryba w panierce – takie kotlety rybne zrobicie raz-dwa!

Tilapia, panga, mintaj – niektóre gatunki białej ryby mogą szybko się znudzić. W takich wypadkach na piątkowy obiad należy poszukać zastępczych opcji. Eksperymentowaliście już z kotletami mielonymi z ryby? To naprawdę może się udać, jeżeli tylko dodacie do mięsa kaszę jaglaną. Połączenie kaszy i ryby zapewni oczywiście sklejające wszystko jajko. Oprócz tego kotleciki warto dobrze przyprawić. Czym można doprawić mielone kotlety rybne? Świetnie będzie pasowała do nich czubrica, czyli popularna bułgarska przyprawa na bazie cząbru górskiego. Bułgarzy dodają czubricę niemal do wszystkiego. Sery, kanapki, różnego rodzaju mięsa - listę można by ciągnąć w nieskończoność. Bez obaw dodajcie ją także do mielonej ryby. W Bułgarii sprzedaje się czubricę wzbogaconą o paprykę w proszku, dlatego też możecie dodać do swojej masy na kotlety także i tę przyprawę. Tak wysmażone kotleciki z ryby i kaszy doskonale współgrać będą na talerzu z kwaśną, konkretną w smaku kapustą kiszoną. Do tego proponujemy frytki, tradycyjne puree ziemniaczane lub np. wypieczony lub ugotowany z dodatkiem curry ryż. Mniam! Przepis na mielone kotleciki rybne z kaszą jaglaną Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 30 dag filetów rybnych 1 jajko 1 łyżeczka zielonej czubricy (przyprawa na bazie cząbru) Odrobina papryki słodkiej w proszku – opcjonalnie Sól Pieprz czarny Bułka tarta do panierowania Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotujcie w proporcji 1:2 (stosunek kaszy do wody) z odrobiną soli. Kasza będzie gotowa, gdy wchłonie całą wodę. Ostudzoną kaszę i surową rybę zmielcie w maszynce do mięsa. Wbijcie do zmielonej masy jajko i wymieszajcie. Dodajcie przyprawy do smaku – sól, pieprz, czubricę....