Przepis na pyszne bezmięsne kotlety na bazie 1 warzywa. Obiad dla całej rodziny tylko za 6 zł 
Flickr
Newsy

Przepis na pyszne bezmięsne kotlety na bazie 1 warzywa. Obiad dla całej rodziny tylko za 6 zł 

Te kotlety to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Są smaczne i bardzo zdrowe, a do tego kosztują naprawdę niewiele. Zrobione z taniego warzywa powszechnie wykorzystywanego w kuchni, zachwycą swym smakiem całą rodzinę. 

To przepis nie tylko dla osób na diecie wegetariańskiej. Podajcie te kotlety mięsożercom, a poproszą o dokładkę. Niewyobrażalnie soczyste, z delikatną nutą słodyczy złamaną przyprawami. Są jak pomarańczowe słońca na talerzu, które rozweselą największych ponuraków.

Jak przyprawiać i podawać kotlety z marchewki? 

Kotlety z warzyw potrzebują solidnego lepiszcza, by nie rozpadły się na patelni. Do zlepienia tych kotletów użyjcie więc dwóch jajek i kaszy jaglanej. 

Aby smakowały wybornie, postarajcie się z kolei o jak najlepszą jakość składników. Chodzi tu głównie o marchew. Kupujcie ją od sprawdzonych sprzedawców, którzy oferują owoce i warzywa z pewnych źródeł. 

Smak kotletów możecie podkręcić różnymi przyprawami. Świetnie pasuje do nich czosnek, wędzona papryka, kminek, a także zioła prowansalskie i oregano. Za każdym razem mogą smakować odrobinę inaczej. Wszystko zależy od waszego nastroju i fantazji. 

Warto przygotować do nich dowolny sos jogurtowy, idealnie pasują tu np. tzatziki. Przygotujcie do nich również surówkę. W końcu do każdego obiadu potrzebna jest porcja surowych warzyw. 

Zobacz także
Genialny sposób na błyskawiczne obranie marchewki. Już zawsze będziecie tak robić

Genialny sposób na błyskawiczne obranie marchewki. Już zawsze będziecie tak robić

Idealna do kotleta i ziemniaków. Pyszna marchewka z groszkiem. Największy klasyk kuchni

Oto sekret perfekcyjnej marchewki z groszkiem na gorąco. Kluczowe są 2 proste dodatki

Przepis na soczyste kotlety z marchewki za 6 zł 

Składniki: 

  • 6 dużych marchewek 

  • 200 g kaszy jaglanej 

  • 2 ząbki czosnku 

  • 1 cebula 

  • 2 jajka 

  • zioła prowansalskie 

  • sól, pieprz ziołowy 

  • mąka 

  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

  1. Kaszę jaglaną ugotujcie na miękko według przepisu na opakowaniu. 

  1. Umyjcie i obierzcie marchew. Zetrzyjcie na tarce na drobnych lub średnich oczkach lub w mechanicznej maszynce.

  1. Cebulę obierzcie i pokrójcie w bardzo drobną kostkę, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. 

  1. Marchewkę delikatnie odsączcie i dodajcie do niej przestudzoną, ugotowaną kaszę, a także jajka, cebulę, czosnek, sól, pieprz ziołowy i zioła prowansalskie. 

  1. Dokładnie połączcie składniki i uformujcie niewielkie kotlety. Obtoczcie w mące. Smażcie, do momentu aż staną się rumiane. Kotleciki możecie również upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Pieczcie je do zarumienienia około 30 minut.

  1. Podawajcie z ulubionym dipem jogurtowym. 

Smacznego! 

Źródło: stylzycia.radiozet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób Karola Okrasy na pyszne kotlety mielone. Robi 1 nietypową rzecz z cebulą
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Karol Okrasa smaży kotlety mielone tylko na tym 1 tłuszczu: „Na tym, co daje smak i aromat”
Co jeszcze można wymyślić w temacie kotletów mielonych, żeby były smaczniejsze? Karol Okrasa pokazuje swój trik na pyszne mielone. Chodzi o wybór tłuszczu do smażenia i 1 trik z cebulą.

Polaków nie trzeba uczyć tego, jak się robi kotlety mielone. To tradycyjne danie opanowaliśmy do perfekcji, jednak zawsze można je nieco urozmaicić, by było jeszcze smaczniejsze. Karol Okrasa pokazał, jaki trik wymyślił na to, by ulepszyć smak kotletów mielonych. Jest tradycyjnie, choć nieco inaczej - sprawdźcie sami.  Jaką cebulę dodawać do kotletów mielonych? W większości przepisów do mięsa na kotlety mielone należy dodać pokrojoną, surową cebulę. Jak mówi Karol, część osób zamiast surowej dodaje sparzoną czy przysmażoną delikatnie na oleju cebulę, jednak on idzie o krok dalej. Okrasa do mielonych używa cebuli prażonej - należy ją prażyć w oleju bardzo długo, na wolnym ogniu. Dzięki temu jest ona praktycznie wysuszona i bardzo chrupiąca. Nadaje kotletom wspaniały smak i aromat oraz nadaje przyjemnej chrupkości. Na jakim tłuszczu należy smażyć kotlety mielone? Okrasa poleca też smażyć kotlety na tłuszczu, który jest jego zdaniem do tego dania najlepszy: – A na czym się smaży mielone? Na tym, co daje smak. Na tym, co daje aromat. Na tym, czym wszyscy poniewieramy, depczemy, a co niestety wszyscy kochamy: smalec. Tradycyjny smalec to nie koniec kombinacji Okrasy z kotletami mielonymi. Gwiazda TVP w ciekawy sposób nadaje im także lekkości i pulchność. Chodzi o dodatek w postaci kaszy jęczmiennej! Zaciekawieni? Wypróbujcie poniższy przepis na wyjątkowe mielone od Karola Okrasy, a gwarantujemy - nie pożałujecie.  Przepis Karola Okrasy na kotlety mielone Składniki: pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego 50 g kaszy jęczmiennej (pół torebki) 1 jajko 1 cebula bułka tarta smalec sól pieprz Przygotowanie: Zagotujcie wodę, dodajcie sól i wrzućcie kaszę jęczmienną. Gotujcie od 15 do...

Kotlet schabowy w ziemniaczanej panierce. To danie wyrwie was z kapci
Adobe Stock
Newsy
Przepis na kotlety schabowe w ziemniaczanej panierce. To danie wyrwie was z kapci
Takich schabowych jeszcze nie jedliście. I trzeba przyznać, że całą robotę robi w nich nieziemska panierka. Bułka tarta i jajko zostają daleko w tyle. Ziemniaczane cudo deklasuje wszystkich panierkowych rywali.

Kotlety schabowe w wersji tradycyjnej spowite są bułką tartą. Jednak panie domu już dawno zaczęły odchodzić od tego schematu obtaczania mięsa. Ten przepis jednak sprowadza panierowanie do zupełnie nowego poziomu i robi z kotletów schabowych dwa dania w jednym. Z wierzchu chrupiący placek ziemniaczany, a w środku soczysty schaboszczak. Wypróbujcie, a nie pożałujecie.  Z czego można przygotować panierkę do mięsa?  Wydawałoby się, że w tym temacie powiedziano już wszystko. Powiedziano jednak wiele, bo to rozwiązanie wciąż zaskakuje. Do tej pory najchętniej panierowano mięsa w:  mące,   płatkach owsianych,  płatkach kukurydzianych,  siemieniu lnianym,  pokruszonych orzechach,  pestkach słonecznika,  pokruszonych krakersach czy paluszkach, pokruszonych chipsach.  Teraz mamy dla was wyjątkową propozycję. Zapanierujcie swoje schaboszczaki w masie jak na placki ziemniaczane! Przepis na panierkę z ziemniaków i parmezanu  Składniki:  ½ kg schabu bez kości  1-2 jajka (w zależności od wielkości)  Ok. 2-3 ziemniaki  2-3 łyżki mąki   sól i pieprz  tarty parmezan  Sposób przygotowania:  Kawałek schabu pokrójcie na cienkie plastry. Rozbijcie mięso i przyprawcie je solą i pieprzem. Jeżeli lubicie, możecie również dodać czosnek.  Ziemniaki, obierzcie, umyjcie i zetrzyjcie na grubych oczkach. Odciśnijcie z nadmiaru płynu.  Połączcie z jajkiem, mąką i parmezanem. Tarty parmezan nie jest tutaj obowiązkowy, lecz interesująco podbija smak panierki.  Kotlety obłóżcie starannie tą...

Tomasz Strzelczyk smaży solidne i chrupiące kotlety z ćwiartek kurczaka. Tylko tak luzuje mięso
Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha Facebook/YouTube
Newsy
Kotlety z ćwiartek kurczaka Tomasza Strzelczyka. Zobaczcie, jak sprytnie trybuje mięso
Kotlety z kurczaka w wykonaniu Tomasza Strzelczyka są wyjątkowo soczyste wewnątrz i chrupiące na wierzchu. A to za sprawą mięsa, które pochodzi z ćwiartek kurczaka, a nie jak zazwyczaj z piersi. Zobaczcie jak kucharz, radzi sobie z luzowaniem kości. 

Tomasz Strzelczyk twierdzi, że takie kotlety lubi najbardziej. Trudno mu się dziwić. Duża porcja pełnowartościowego białka na obiad doda sił nawet ciężko pracującym. Podwójna panierka z jajek, maślanki, mąki i bułki tartej wymieszanej z ziołami sprawi, że wszyscy domownicy poproszą o dokładkę. Kotlety są pulchne i wyjątkowo wilgotne w środku, a chrupiąca panierka fantastycznie kontrastuje z miękkim wnętrzem. Przygotowanie ich to prosta sprawa, jeżeli wie się jak szybko trybować mięso.  Jak usunąć kości z udek kurczaka? Gwiazda YouTuba bardzo sprawnie trybuje mięso, czyli usuwa z niego kości. Najpierw Strzelczyk nacina skórę na końcu nogi kurczaka, a następnie kilkoma ruchami rozdziela kości i wyciąga jedną z nich (z udka). Drugą z części piersiowej wydobywa, rozcinając mięso wzdłuż jej położenia.  Aby dokończyć dzieła tworzenia kotletów, rozcina również udko. Robi to tam, gdzie przebiegała wcześniej kość. W ten sposób powstałe kotlety są niemal idealnie równe.  Przepis na chrupiące kotlety z ćwiartek kurczaka Składniki:   4 ćwiartki z kurczaka   150 ml maślanki   4 jajka   1 łyżeczka czerwonej papryki   1 łyżeczka gorczycy  płatki chili  zioła prowansalskie    świeży tymianek  sól i pieprz   mąka i bułka tarta do panierowania  panierka panko lub bułka tarta  koperek  Sposób przygotowania:  Usuńcie kości z ćwiartek kurczaka. Po rozcięciu mięsa wytnijcie również ścięgna i chrząstki.  Przyprawcie kotlety solą, pieprzem, czerwoną papryką, gorczycą i odrobiną płatków chili.  Do panierki panko (lub zwykłej bułki tartej) dodajcie zioła prowansalskie, sól i świeży tymianek  W miseczce rozmąćcie 4 jajka, wlejcie do...

Kotlety mielone
Gotujmy.pl/Donia1219
Newsy
Robiąc mielone zastąpcie bułkę tartą 1 składnikiem, a po usmażeniu będą niebywale soczyste i smakowite
Są równie popularne co schabowe, jednak należy poświęcić im więcej czasu na przygotowywanie. Aby były jeszcze smaczniejsze i wilgotniejsze, musicie wymienić tylko jeden składnik!

Kotlety mielone tuż obok tradycyjnych schabowych, to jeden z popularniejszych pomysłów na obiad. Są przygotowywane wymiennie, gdyż oba tak samo idealnie wpasowują się w zestaw ziemniaki plus surówka. Zazwyczaj klasyczne kotlety mielone podaje się z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami.  Czym zamienić bułkę tartą w kotletach mielonych? Według tradycyjnego przepisu, do mięsa dodaje się bułkę tartą. Jej zadaniem jest scalenie całości, aby kotlety były bardziej zwięzłe. Jeśli chcecie, by wasze mielone były bardziej soczyste i smaczniejsze wystarczy, że bułkę tartą zmienicie na kaszę jęczmienną. Ona zdecydowanie lepiej poradzi sobie z wchłanianiem soków z mięsa podczas smażenia. Przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną Składniki: 500 g mielonego mięsa 1 jajko 100 g suchej kaszy jęczmiennej 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku mąka sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kaszę jęczmienną ugotujcie, a następnie odstawcie do ostudzenia. Marchew umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce, cebulę pokrójcie drobno. Na patelni rozgrzejcie olej. Podsmażcie na nim wcześniej przygotowane warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażcie do momentu, aż będą miękkie. Do miski przełóżcie mięso mielone. Wbijcie do niego jajko oraz dodajcie ostudzoną kaszę, podsmażone warzywa, sól i pieprz. Wszystko wymieszajcie na jednolitą masę. Z tak przygotowanego mięsa formujcie nieduże kotlety i obtoczcie je w mące. Aby masa nie lepiła się do dłoni, warto je wcześniej zwilżyć wodą. Uformowane kotlety smażcie na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Idealnie będą komponować się z puree ziemniaczanym oraz buraczkami. Smacznego!