To przepis nie tylko dla osób na diecie wegetariańskiej. Podajcie te kotlety mięsożercom, a poproszą o dokładkę. Niewyobrażalnie soczyste, z delikatną nutą słodyczy złamaną przyprawami. Są jak pomarańczowe słońca na talerzu, które rozweselą największych ponuraków.

Jak przyprawiać i podawać kotlety z marchewki? 

Kotlety z warzyw potrzebują solidnego lepiszcza, by nie rozpadły się na patelni. Do zlepienia tych kotletów użyjcie więc dwóch jajek i kaszy jaglanej. 

Aby smakowały wybornie, postarajcie się z kolei o jak najlepszą jakość składników. Chodzi tu głównie o marchew. Kupujcie ją od sprawdzonych sprzedawców, którzy oferują owoce i warzywa z pewnych źródeł. 

Zobacz także:

Smak kotletów możecie podkręcić różnymi przyprawami. Świetnie pasuje do nich czosnek, wędzona papryka, kminek, a także zioła prowansalskie i oregano. Za każdym razem mogą smakować odrobinę inaczej. Wszystko zależy od waszego nastroju i fantazji. 

Warto przygotować do nich dowolny sos jogurtowy, idealnie pasują tu np. tzatziki. Przygotujcie do nich również surówkę. W końcu do każdego obiadu potrzebna jest porcja surowych warzyw. 

Przepis na soczyste kotlety z marchewki za 6 zł 

Składniki: 

  • 6 dużych marchewek 

  • 200 g kaszy jaglanej 

  • 2 ząbki czosnku 

  • 1 cebula 

  • 2 jajka 

  • zioła prowansalskie 

  • sól, pieprz ziołowy 

  • mąka 

  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

  1. Kaszę jaglaną ugotujcie na miękko według przepisu na opakowaniu. 

  1. Umyjcie i obierzcie marchew. Zetrzyjcie na tarce na drobnych lub średnich oczkach lub w mechanicznej maszynce.

  1. Cebulę obierzcie i pokrójcie w bardzo drobną kostkę, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. 

  1. Marchewkę delikatnie odsączcie i dodajcie do niej przestudzoną, ugotowaną kaszę, a także jajka, cebulę, czosnek, sól, pieprz ziołowy i zioła prowansalskie. 

  1. Dokładnie połączcie składniki i uformujcie niewielkie kotlety. Obtoczcie w mące. Smażcie, do momentu aż staną się rumiane. Kotleciki możecie również upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Pieczcie je do zarumienienia około 30 minut.

  1. Podawajcie z ulubionym dipem jogurtowym. 

Smacznego! 

Źródło: stylzycia.radiozet.pl