Te produkty warto jeść w czasie pandemii. Genialnie wspomagają odporność
AdobeStock
Newsy

Te produkty warto jeść w czasie pandemii. Genialnie wspomagają odporność

Podczas pandemii bardzo ważne jest dbanie o odporność. Sprawdźcie, które produkty są bogate w niezbędne dla waszego organizmu witaminy.

Nikt się nie spodziewał, że pandemia koronawirusa potrwa tak długo. Poza noszeniem maski, rękawiczek i zachowywaniem dystansu od innych ludzi ogromnie ważne jest także dbanie o odporność własnego organizmu! Musi mieć siły na walkę z wirusem i innymi infekcjami, które przecież wciąż wiszą w powietrzu, niezależnie od tego czy trwa pandemia. Sprawdźcie, co powinno się znaleźć teraz w waszej diecie, by wzmocnić odporność.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Odpowiednie posiłki

Oczywiście najważniejsza jest dieta! Posiłki powinny być regularne i zbilansowane oraz pełne witamin, które są niezbędne do tego, by dać organizmowi siłę na walkę z wirusem. W waszych posiłkach powinny się znaleźć między innymi:

  • Warzywa
  • Owoce
  • Orzechy
  • Oleje roślinne
  • Pełnoziarniste pieczywo
  • Ryby
  • Wołowina
  • Drób
  • Produkty mleczne

Poniżej zebraliśmy dla was informacje o witaminach niezbędnych do zachowania wysokiej odporności oraz produktach, w których możecie te witaminy znaleźć.

Zobacz także
Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a otrzymacie genialny kosmetyk (peeling)

Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a otrzymacie genialny kosmetyk (peeling)

Domowy hit na niestrawność. Ta mieszanka zwalczy błyskawicznie wszystkie przykre dolegliwości

Domowy hit na niestrawność. Ta mieszanka zwalczy błyskawicznie wszystkie przykre dolegliwości

Witamina C

Od dziecka każdy jest nauczony, że na wszelkie sezonowe infekcje trzeba się suplementować dużą ilością witaminy C. Bardzo dużo znajdziecie jej choćby w swojskich kiszonkach, czyli kapuście kiszonej i ogórkach. To właśnie te produkty powinno się zjadać zwłaszcza zanim przyjdzie sezon na owoce i warzywa, które również są bogate w witaminę C.

Witaminy z grupy B

Witaminy B1, B2, B3 oraz B9 stanowią grupę witamin, które odpowiedzialne są za wspomaganie odporności organizmu. Znajdują się one przede wszystkim w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach oraz produktach mlecznych. Dużą rolę w produkcji przeciwciał grają witaminy B6 i B12. Znajdziecie je w tych produktach:

  • Ziemniaki
  • Banany
  • Awokado
  • Ryby
  • Drób
  • Wołowina
  • Jajka
  • Cielęcina
  • Wątróbka i podroby

Witamina A

Ta witamina jest niezbędna do produkcji białych krwinek, których zadaniem jest walka z infekcjami atakującymi organizm. Produkty bogate w witaminę A to:

  • Produkty i przetwory mleczne
  • Masło
  • Jajka
  • Tłuste ryby morskie
  • Wątróbka

Czytaj także:

 

Co jeść by podnieść odporność podczas pandemii koronawirusa? Magda Gessler zaleca taką dietę
ONS.pl
Newsy
Co jeść by podnieść odporność podczas pandemii koronawirusa? Magda Gessler zaleca taką dietę
Gdy organizm jest podatny na wirusy i bakterie, ważne jest wzmacnianie odporności. Magda Gessler opowiedziała co jej zdaniem koniecznie powinno znaleźć się w diecie.

Magda Gessler jest ekspertem od gotowania, ale nie tylko! Słynna restauratorka doskonale zna się także na prowadzeniu biznesu. Jest właścicielką kilkunastu restauracji, a ponadto prowadzi własny sklep z żywnością. Niedawno reklamowała swoje produkty argumentując, że są bardzo zdrowe i pełne witamin. Opowiedziała też o tym, co jej zdaniem należy jeść, by podnieść odporność. A ta bardzo przyda się w tych trudnych czasach! Co należy jeść na odporność? W rozmowie ze znanym portalem internetowym Magda Gessler opowiedziała o tym, co jej zdaniem należy jeść, by wzmocnić swoją odporność: W tych trudnych czasach należy zachować dietę bardzo bogatą w witaminę C. Zawierają ją wszystkie kiszonki, kwaśnica, żurek, sok z malin, konfitura z malin i pigwy – wszystkie produkty, które mają kwas, uodparniają. Należy też suplementować witaminę C. A w jakich dokładnie produktach znajduje się dużo witaminy C? Sprawdźcie! Warzywa Bardzo dużo witaminy C znajdziecie w poniższych warzywach: Natka pietruszki Brukselka Papryka Kalarepa Kapusta Szpinak Brokuły Rzodkiewka Owoce Bogate w witaminę C są oczywiście owoce. Pierwsze, co przychodzi na myśl to naturalnie cytryna, ale nie tylko ona zawiera tę witaminę! Sprawdźcie poniższą listę: Czarna porzeczka Owoce dzikiej róży Pomarańcze Truskawki Agres Maliny Kiwi Grejpfruty Jak się odżywiać w trakcie pandemii? Zadbanie o prawidłowy poziom witaminy C to nie jedyny sposób na wzmocnienie swojej odporności. By maksymalnie uchronić się przed infekcjami, Magda Gessler radzi lekkie zmodyfikowanie swojej diety. Jej zdaniem ważne jest, by się nie przejadać, ponieważ w trakcie pandemii i tak bardzo mało się ruszamy i łatwiej tyjemy: To jest bardzo ważne. Trzeba jeść mało, ale te potrawy,...

Ta dieta wymiata toksyny z organizmu. Najlepiej stosować ją latem
AdobeStock
Newsy
Ta dieta wymiata toksyny z organizmu. Najlepiej stosować ją latem
Smaczna i bardzo zdrowa – ta dieta jest polecana szczególnie na lato.

W poradnikach można znaleźć różne ciekawe diety – wiele z nich z resztą opisywaliśmy. Dieta ogórkowa , śródziemnomorska , ketogeniczna … A co powiecie na dietę tęczową, która opiera się na kolorach? Brzmi ciekawe? Na czym polega dieta tęczowa? Czym w zasadzie jest dieta tęczowa?  Jej autorka dr inż. Agnieszka Leciejewska tłumaczy, że dieta tęczowa polega na spożywaniu przez cały tydzień głównie warzyw i owoców we wszystkich kolorach tęczy. Jest bardzo smaczna, zdrowa i bardzo bogata w błonnik , dzięki czemu zapewnia na długo poczucie sytości. Poza warzywami i owocami należy jeść także chude ryby, mięso, pełnoziarniste pieczywo oraz produkty mleczne w niewielkich ilościach. Zalety diety tęczowej Dietetyk kliniczny Katarzyna Bojas podkreśla zalety, jakie niesie ze sobą stosowanie diety tęczowej: Dieta tęczowa jest zdrowa, bo urozmaicona. Latem łatwo z niej korzystać, bo mamy pełen wybór kolorowych roślin, a upały sprawiają, że zwiększa się ochota na lekkie posiłki. Warzywa i owoce oprócz witamin zawierają też dużo błonnika, który jak szczoteczka »wymiata«, zalegające resztki pokarmowe. Pamiętajmy jednak, by podczas tej diety pić dużo wody. Błonnik bez odpowiedniego nawodnienia spowoduje odwrotny efekt, czyli zaparcia Zielone warzywa i owoce na trawienie i odporność Pierwsze na liście znajdują się owoce i warzywa w kolorze zielonym. Zawierają mnóstwo żelaza oraz chlorofil, któremu zawdzięczają charakterystyczną barwę. Pomogą wzmocnić odporność i usprawnią trawienie: Brokuły Sałata Szpinak Awokado Jarmuż Natka pietruszki Groszek Odmłodzenie w fioletowych warzywach i owocach W fioletowych owocach i warzywach znajduje się sporo witaminy C, która uszczelni naczynia krwionośne...

Wątróbka z jabłkami
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy
Chrupiąca wątróbka z jabłkami, jak u ukochanej babci. Wybierz się w kulinarną podróż do nieba
Wątróbka z cebulką i jabłkami to smaki rodzinnego domu. Uwielbiamy to połączenie. Poniżej przepis na ten pyszny rarytas!

Wątroba zwierząt hodowlanych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Ma jeszcze jedną, pomocną w kuchni zaletę - to bardzo tani produkt. Co więcej, można ją przyrządzić wedle uznania. Wątroba pełna witamin Wątróbka zawiera bardzo wiele witamin z grupy B – witaminy B12, B3, B2 oraz witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok. Zawiera również witaminy A, D i K. Dlatego jedzenie wątróbki przekłada się na wiele aspektów działania ludzkiego organizmu.  Bogate źródło żelaza Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa. Jedzenie wątróbki zapobiega niedoborom żelaza i chroni przed anemią. Zamiast suplementacji żelaza, sięgnijcie po wątróbkę. Znacznie tańsza alternatywa Faktem jest również, że jest ona dobrym źródłem białka. Przy stosunkowo niskiej cenie – zawartość tego składnika jest mniej więcej porównywalna do ilości białka, jaką ma w sobie drób. Podroby to alternatywa znacznie bardziej ekonomiczna. W wątróbce drobiowej występuje niezwykle ważny aminokwas egzogenny o nazwie tauryna. Tauryna pełni ważną rolę we właściwym rozwoju niemowląt i małych dzieci. Wspiera mózg w okresie gwałtownego rozwoju, jakim jest wczesne dzieciństwo. To ważna informacja dla kobiet w ciąży. Przepis na wątróbkę z jabłkami jak u babci, składniki: 400g wątróbki wieprzowej, 1 szklanka mleka, 3-4 cebule, 2 twarde jabłka, 2 łyżeczki majeranku, sok z cytryny, olej do smażenia, pieprz, sól...

Ta witamina opóźnia efekty starzenia i obniża cholesterol. Jedzcie te produkty, są pełne "witaminy młodości"
Adobe Stock
Newsy
Ta witamina opóźnia efekty starzenia. Jedzcie te produkty, by zapewnić organizmowi „witaminę młodości”
Starzenie się organizmu to naturalny proces, który polega na stopniowym spadku zdolności komórek do regeneracji. Na zewnątrz objawia się m.in. wiotczeniem skóry. Jaki związek z opóźnieniem starzenia ma witamina E?

Witamin nie trzeba suplementować. Przede wszystkim substancje odżywcze, w tym witaminy należy pobierać z pokarmów. Jakie produkty włączyć do diety, żeby dostarczać organizmowi duże ilości naturalnej witaminy E? I dlaczego ta witamina jest tak ważna dla zdrowia i młodego wyglądu? Dlaczego witamina E jest nazywana witaminą młodości? Witamina E bierze udział w wielu ważnych procesach w organizmie. Jest witaminą sprzyjającą utrzymaniu młodego wyglądu, ponieważ zwalcza wolne rodniki, które są odpowiedzialne m.in za wiotczenie skóry. Jako jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia się organizmu. Poza estetycznym efektem działania witaminy E ma ona bardzo istotne właściwości zdrowotne: Obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej i zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów. Z tego powodu jest wykorzystywana w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego Ogranicza prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów dzięki temu, że niszczy wolne rodniki, które uszkadzają DNA komórek organizmu Zapobiega rozwojowi cukrzycy, ponieważ zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Opóźnia wystąpienie takich chorób jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera, ponieważ spowalnia procesy starzenia się mózgu Wpływa na płodność u mężczyzn, gdyż bierze udział w produkcji nasienia. Może niwelować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takie jak bóle głowy, obrzęk piersi i nerwowość Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, wspomaga jego działanie, a dzięki temu chroni organizm przed infekcjami Produkty spożywcze pełne witaminy E Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E nie jest duże i wynosi około 10-12 mg. Na przykład w 100 g oleju rzepakowego znajduje się 29 mg witaminy E. Już 1 łyżka tego...