Te produkty warto jeść w czasie pandemii. Genialnie wspomagają odporność
AdobeStock
Newsy

Te produkty warto jeść w czasie pandemii. Genialnie wspomagają odporność

Podczas pandemii bardzo ważne jest dbanie o odporność. Sprawdźcie, które produkty są bogate w niezbędne dla waszego organizmu witaminy.

Nikt się nie spodziewał, że pandemia koronawirusa potrwa tak długo. Poza noszeniem maski, rękawiczek i zachowywaniem dystansu od innych ludzi ogromnie ważne jest także dbanie o odporność własnego organizmu! Musi mieć siły na walkę z wirusem i innymi infekcjami, które przecież wciąż wiszą w powietrzu, niezależnie od tego czy trwa pandemia. Sprawdźcie, co powinno się znaleźć teraz w waszej diecie, by wzmocnić odporność.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Odpowiednie posiłki

Oczywiście najważniejsza jest dieta! Posiłki powinny być regularne i zbilansowane oraz pełne witamin, które są niezbędne do tego, by dać organizmowi siłę na walkę z wirusem. W waszych posiłkach powinny się znaleźć między innymi:

  • Warzywa
  • Owoce
  • Orzechy
  • Oleje roślinne
  • Pełnoziarniste pieczywo
  • Ryby
  • Wołowina
  • Drób
  • Produkty mleczne

Poniżej zebraliśmy dla was informacje o witaminach niezbędnych do zachowania wysokiej odporności oraz produktach, w których możecie te witaminy znaleźć.

Zobacz także
Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a otrzymacie genialny kosmetyk (peeling)

Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a otrzymacie genialny kosmetyk (peeling)

Domowy hit na niestrawność. Ta mieszanka zwalczy błyskawicznie wszystkie przykre dolegliwości

Domowy hit na niestrawność. Ta mieszanka zwalczy błyskawicznie wszystkie przykre dolegliwości

Witamina C

Od dziecka każdy jest nauczony, że na wszelkie sezonowe infekcje trzeba się suplementować dużą ilością witaminy C. Bardzo dużo znajdziecie jej choćby w swojskich kiszonkach, czyli kapuście kiszonej i ogórkach. To właśnie te produkty powinno się zjadać zwłaszcza zanim przyjdzie sezon na owoce i warzywa, które również są bogate w witaminę C.

Witaminy z grupy B

Witaminy B1, B2, B3 oraz B9 stanowią grupę witamin, które odpowiedzialne są za wspomaganie odporności organizmu. Znajdują się one przede wszystkim w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach oraz produktach mlecznych. Dużą rolę w produkcji przeciwciał grają witaminy B6 i B12. Znajdziecie je w tych produktach:

  • Ziemniaki
  • Banany
  • Awokado
  • Ryby
  • Drób
  • Wołowina
  • Jajka
  • Cielęcina
  • Wątróbka i podroby

Witamina A

Ta witamina jest niezbędna do produkcji białych krwinek, których zadaniem jest walka z infekcjami atakującymi organizm. Produkty bogate w witaminę A to:

  • Produkty i przetwory mleczne
  • Masło
  • Jajka
  • Tłuste ryby morskie
  • Wątróbka

Czytaj także:

 

Co jeść by podnieść odporność podczas pandemii koronawirusa? Magda Gessler zaleca taką dietę
ONS.pl
Newsy
Co jeść by podnieść odporność podczas pandemii koronawirusa? Magda Gessler zaleca taką dietę
Gdy organizm jest podatny na wirusy i bakterie, ważne jest wzmacnianie odporności. Magda Gessler opowiedziała co jej zdaniem koniecznie powinno znaleźć się w diecie.

Magda Gessler jest ekspertem od gotowania, ale nie tylko! Słynna restauratorka doskonale zna się także na prowadzeniu biznesu. Jest właścicielką kilkunastu restauracji, a ponadto prowadzi własny sklep z żywnością. Niedawno reklamowała swoje produkty argumentując, że są bardzo zdrowe i pełne witamin. Opowiedziała też o tym, co jej zdaniem należy jeść, by podnieść odporność. A ta bardzo przyda się w tych trudnych czasach! Co należy jeść na odporność? W rozmowie ze znanym portalem internetowym Magda Gessler opowiedziała o tym, co jej zdaniem należy jeść, by wzmocnić swoją odporność: W tych trudnych czasach należy zachować dietę bardzo bogatą w witaminę C. Zawierają ją wszystkie kiszonki, kwaśnica, żurek, sok z malin, konfitura z malin i pigwy – wszystkie produkty, które mają kwas, uodparniają. Należy też suplementować witaminę C. A w jakich dokładnie produktach znajduje się dużo witaminy C? Sprawdźcie! Warzywa Bardzo dużo witaminy C znajdziecie w poniższych warzywach: Natka pietruszki Brukselka Papryka Kalarepa Kapusta Szpinak Brokuły Rzodkiewka Owoce Bogate w witaminę C są oczywiście owoce. Pierwsze, co przychodzi na myśl to naturalnie cytryna, ale nie tylko ona zawiera tę witaminę! Sprawdźcie poniższą listę: Czarna porzeczka Owoce dzikiej róży Pomarańcze Truskawki Agres Maliny Kiwi Grejpfruty Jak się odżywiać w trakcie pandemii? Zadbanie o prawidłowy poziom witaminy C to nie jedyny sposób na wzmocnienie swojej odporności. By maksymalnie uchronić się przed infekcjami, Magda Gessler radzi lekkie zmodyfikowanie swojej diety. Jej zdaniem ważne jest, by się nie przejadać, ponieważ w trakcie pandemii i tak bardzo mało się ruszamy i łatwiej tyjemy: To jest bardzo ważne. Trzeba jeść mało, ale te potrawy,...

Ta dieta wymiata toksyny z organizmu. Najlepiej stosować ją latem
AdobeStock
Newsy
Ta dieta wymiata toksyny z organizmu. Najlepiej stosować ją latem
Smaczna i bardzo zdrowa – ta dieta jest polecana szczególnie na lato.

W poradnikach można znaleźć różne ciekawe diety – wiele z nich z resztą opisywaliśmy. Dieta ogórkowa , śródziemnomorska , ketogeniczna … A co powiecie na dietę tęczową, która opiera się na kolorach? Brzmi ciekawe? Na czym polega dieta tęczowa? Czym w zasadzie jest dieta tęczowa?  Jej autorka dr inż. Agnieszka Leciejewska tłumaczy, że dieta tęczowa polega na spożywaniu przez cały tydzień głównie warzyw i owoców we wszystkich kolorach tęczy. Jest bardzo smaczna, zdrowa i bardzo bogata w błonnik , dzięki czemu zapewnia na długo poczucie sytości. Poza warzywami i owocami należy jeść także chude ryby, mięso, pełnoziarniste pieczywo oraz produkty mleczne w niewielkich ilościach. Zalety diety tęczowej Dietetyk kliniczny Katarzyna Bojas podkreśla zalety, jakie niesie ze sobą stosowanie diety tęczowej: Dieta tęczowa jest zdrowa, bo urozmaicona. Latem łatwo z niej korzystać, bo mamy pełen wybór kolorowych roślin, a upały sprawiają, że zwiększa się ochota na lekkie posiłki. Warzywa i owoce oprócz witamin zawierają też dużo błonnika, który jak szczoteczka »wymiata«, zalegające resztki pokarmowe. Pamiętajmy jednak, by podczas tej diety pić dużo wody. Błonnik bez odpowiedniego nawodnienia spowoduje odwrotny efekt, czyli zaparcia Zielone warzywa i owoce na trawienie i odporność Pierwsze na liście znajdują się owoce i warzywa w kolorze zielonym. Zawierają mnóstwo żelaza oraz chlorofil, któremu zawdzięczają charakterystyczną barwę. Pomogą wzmocnić odporność i usprawnią trawienie: Brokuły Sałata Szpinak Awokado Jarmuż Natka pietruszki Groszek Odmłodzenie w fioletowych warzywach i owocach W fioletowych owocach i warzywach znajduje się sporo witaminy C, która uszczelni naczynia krwionośne...

Jesień coraz bliżej. Uzbrójcie się w rozgrzewający sok na odporność za kilka zł
AdobeStock
Newsy
Uzbrójcie się w rozgrzewający sok na odporność za kilka zł. W sam raz na zimniejsze dni
Czujecie się niewyraźnie? Spadek odporności na przełomie lata i jesieni to powszechny problem, dlatego dobrze jest się wzmocnić, zanim przeziębienie dopadnie was na dobre.

Przy jesiennej pogodzie trudno się zdecydować na odpowiedni strój - w końcu co na siebie założyć, gdy rano jest tak zimno, że przydałaby się czapka, a po południu jest gorąco jak w środku lata? Przełom lata i jesieni bywa bardzo zdradliwy, jeżeli chodzi o pogodę i jest dużym wyzwaniem dla naszej odporności. Dlatego warto już teraz wzmocnić organizm, by ustrzec się przed przeziębieniem.  Dobrym pomysłem jest picie domowych soków z owoców i warzyw, które pełne są niezbędnych nam witamin i składników odżywczych. Polecamy wam dziś sok, którego podstawą są buraki oraz kilka innych smacznych dodatków.  Przepis na sok na wzmocnienie odporności Do przygotowania tego soku będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 4 buraki 1 pietruszka (korzeń) 1 kalarepa 1 jabłko mały kawałek korzenia imbiru Przygotowanie: Obierzcie imbir, kalarepę i buraki ze skórki. Powyższe składniki oraz jabłko pokrójcie na mniejsze kawałki. Wszystko wrzućcie do wyciskarki i wyciśnijcie na sok. I gotowe! Tak przygotowany sok pijcie codziennie, by dostarczyć organizmowi niezbędne witaminy. Buraki są pełne witamin z grupy B oraz żelaza, a z kolei w jabłku i kalarepie znajdziecie dużo witaminy C. Podobnie jak w imbirze, który dodatkowo wspomoże wasze trawienie.  Jak zwiększyć odporność organizmu? Na przełomie lata i jesieni dobrze jest zadbać o swoją odporność, by nie skończyć szybko z przeziębieniem. We wzmocnieniu organizmu dużą rolę gra dieta, ale nie tylko - sprawdźcie, co jeszcze należy robić, by zwiększyć odporność na choroby: bądźcie aktywni - nawet pół godziny spaceru dziennie na świeżym powietrzu dobrze wam zrobi wysypiajcie się unikajcie kontaktu z osobami, które mogą być...

Wątróbka z jabłkami
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy
Chrupiąca wątróbka z jabłkami, jak u ukochanej babci. Wybierz się w kulinarną podróż do nieba
Wątróbka z cebulką i jabłkami to smaki rodzinnego domu. Uwielbiamy to połączenie. Poniżej przepis na ten pyszny rarytas!

Wątroba zwierząt hodowlanych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Ma jeszcze jedną, pomocną w kuchni zaletę - to bardzo tani produkt. Co więcej, można ją przyrządzić wedle uznania. Wątroba pełna witamin Wątróbka zawiera bardzo wiele witamin z grupy B – witaminy B12, B3, B2 oraz witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok. Zawiera również witaminy A, D i K. Dlatego jedzenie wątróbki przekłada się na wiele aspektów działania ludzkiego organizmu.  Bogate źródło żelaza Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa. Jedzenie wątróbki zapobiega niedoborom żelaza i chroni przed anemią. Zamiast suplementacji żelaza, sięgnijcie po wątróbkę. Znacznie tańsza alternatywa Faktem jest również, że jest ona dobrym źródłem białka. Przy stosunkowo niskiej cenie – zawartość tego składnika jest mniej więcej porównywalna do ilości białka, jaką ma w sobie drób. Podroby to alternatywa znacznie bardziej ekonomiczna. W wątróbce drobiowej występuje niezwykle ważny aminokwas egzogenny o nazwie tauryna. Tauryna pełni ważną rolę we właściwym rozwoju niemowląt i małych dzieci. Wspiera mózg w okresie gwałtownego rozwoju, jakim jest wczesne dzieciństwo. To ważna informacja dla kobiet w ciąży. Przepis na wątróbkę z jabłkami jak u babci, składniki: 400g wątróbki wieprzowej, 1 szklanka mleka, 3-4 cebule, 2 twarde jabłka, 2 łyżeczki majeranku, sok z cytryny, olej do smażenia, pieprz, sól...