Kwasy trans w żywności
Adobe Stock
Newsy

Te produkty spożywcze już wkrótce mogą zniknąć ze sklepów. Nie uwierzycie dlaczego

Sprawdźcie, czy musicie zrobić zapasy! Być może niedługo nie znajdziecie już w sklepach swoich ulubionych produktów!
Anna Urbańska
marzec 22, 2021

Statystyki dotyczące zgonów są nieubłagane.

Co roku ma miejsce bardzo wiele zgonów, których można byłoby uniknąć, gdyby wprowadzić odpowiednie odżywianie. Komisje i Urzędy starają się poprawić sytuację zdrowotną związaną z niezdrowym jedzeniem na różne sposoby.

Organizują akcje edukacyjne, dofinansowują projekty rozdawania warzyw i owoców w szkołach, a w ostateczności wprowadzają regulacje ograniczające dostęp do niezdrowej żywności. Tym razem wprowadzono regulację dotyczące kwasów trans w żywności.

Co to znaczy dla was – konsumentów? Okazuje się, że niektóre produkty mogą na stałe zniknąć z asortymentu…

Komisja Europejska w kwietniu 2019 rok wydała rozporządzenie odnośnie żywności z izomerami kwasów tłuszczowych typu trans w żywności.

Przepisy mają obowiązywać od 2 kwietnia 2021 roku. Maksymalna dopuszczalna zawartość tłuszczów trans w produktach spożywczych będzie wynosiła 2 g na 100 g tłuszczu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym są kwasy trans?

Izomery trans kwasów tłuszczowych, inaczej zwane tłuszczami trans, są bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Od dawana wiadomo, że powinno się ich unikać. Tłuszcze trans nie spełniają w organizmie żadnej pozytywnej roli. Ich konsumpcja powinna być ograniczona do minimum! Chodzi głównie o przemysłowe tłuszcze trans, które znajdują się w żywności przetworzonej. Spożywanie tłuszczy trans przyczynia się do:

  • Zwiększania ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego i gwałtownych powikłań: zawałów, udarów
  • Sprzyja rozwojowi cukrzycy typu drugiego
  • Może być bardzo szkodliwe dla kobiet w ciąży i rozwijających się płodów
  • Obniża płodność i utrudnia zachodzenie w ciążę: dotyczy to zarówno płodności kobiet, jak i mężczyzn
  • Zwiększa otyłość brzuszną i insulino-odporność 

Kwasy tłuszczowe trans występują też naturalnie w żywności (mięsie i nabiale). Nie jest jasne, czy też mają negatywne działanie. Na pewno wiadomo jednak, że każdy powinien ograniczać spożywanie kwasów tłuszczowych trans z żywności przetworzonej do minimum.

Jakie produkty są źródłami kwasów trans i mogą zniknąć z półek?

Nowe rozporządzenie Komisji Europejskiej albo zmusi producentów do zmiany składu produktów i obniżenia w nich zawartości kwasów tłuszczowych trans, albo spowoduje wycofanie ich z rynku. To produkty, których producenci muszą zdecydować się na jedno z rozwiązań:

Margaryna – najbardziej popularne źródło kwasów trans w żywności. Margaryny wytwarzane nowymi technologiami mają jednak znacznie niższą zawartość kwasów trans, niektóre z nich pozostaną więc na rynku.

Wyroby cukiernicze – gotowe ciastka, ciasta, ciasteczka, pączki, biszkopty i drożdżówki. Przygotowane na bazie margaryny, więc obowiązuje je ta sama zasada. Też są obecnie znaczącym źródłem kwasów trans z żywności.

Chipsy, chrupki, krakersy, paluszki – kwasy trans powodują, że są bardziej chrupkie. Producenci będą musieli znaleźć nowy sposób osiągania tej cechy.

Nadziewana czekolada i praliny - żywność bardzo bogata w kwasy tłuszczowe typu trans.

Zupy i sosy w proszku – utwardzony tłuszcz w nich zawarty ma wiele kwasów trans.

Fast foody i produkty smażone – utwardzony tłuszcz bogaty w kwasy trans, na których były smażone będzie musiał być zastąpiony zdrowszym rodzajem.

 

Komentarze
Mrożonki
Pixabay/ElasticComputeFarm
Newsy Macie w domu ten produkt? Natychmiast wyrzućcie go do kosza
To zazwyczaj pomysł na szybki i tani obiad. Dostaniemy go w każdym sklepie. Co gorsze, niektórzy podają to dzieciom!
Aleksandra Jaworska
grudzień 21, 2020

To co popularne i tanie, nie zawsze służy nam i naszym bliskim. Niektóre produkty warto wyeliminować z diety raz na zawsze. Ostrzeżenia dotyczące żywności Kontrolą jakości produktów i ich produkcji zajmuje się w Polsce Główny Inspektorat Sanitarny. Jeśli macie na uwadze swoje zdrowie, na pewno śledzicie oficjalne komunikaty podawane na stronach GIS-u. Nie wszystko jednak szkodzi wam pod względem procedur stosowanych przed jednostki kontrolujące żywność. Czasami wystarczy przyjrzeć się składowi kupowanych produktów, a odpowiedź nasunie się sama.  Produkty, które zwiększają ryzyko chorób Produkty, które świetnie smakują i można z nich przygotować szybki posiłek, cieszą się ogromnym powodzeniem. Takim produktem są paluszki rybne, uwielbiane nie tylko przez dzieci.  Czy ich spożywanie to dobry pomysł? Przyjrzyjmy się im trochę dokładniej.  Najlepsza dieta dla waszego zdrowia to ta, która jest oparta na naturalnych, nieprzetworzonych i pełnowartościowych produktach spożywczych.  Nic z tego nie znajdziecie  niestety w zazwyczaj smacznych paluszkach rybnych. Składają się głównie z marnej jakości fileta. Gdyby tego było mało, faktycznej ryby z fileta jest w paluszkach rybnych minimum. Paluszki to produkt przetworzony i mrożony. Oznacza to jedynie, że najczęściej powstają z odpadów filetów rybnych, lub mielonego mięsa ryb. Mięso jest nie tylko mielone, ale i siekane, rozdrabniane i ponownie sklejane. Rybny paluszek w formie serduszka lub kotlecika Mielone mięso ryb jest typowym wyrobem garmażeryjnym. Niestety, jego skład bywa czasami wielką niewiadomą. Zmieleniu bywają poddawane również rybne odpady, takie jak skóra i ości. Możecie zasugerować się swoim samopoczuciem po ich jednorazowym zjedzeniu. Wasz żołądek da wam...

Przeczytaj
Pomiar cukru
Pixabay/Tesa Robbins
Newsy Covid to nic. O epidemii tej choroby mało kto wie. Skutki dla organizmu są ogromne
W dobie pandemii ludzie wyczulili się na objawy ściśle dotyczące koronawirusa. Niektórzy zapominają, że inne choroby też zbierają ogromne żniwa. Ze skutkami wybranych możecie się zmagać latami.
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

Koronawirus opanował świat. Nie ma co do tego wątpliwości. Widmo COVID-19 przysłania wszystkim oczy wobec chorób, które z nim lub bez niego współistnieją. Podobne żniwa zbiera m.in. cukrzyca. Objawy cukrzyc różnego typu W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie. Objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie; senność i infekcje intymne. Cukrzyca typu 2. może mieć podłoże o pochodzeniu środowiskowym. Na rozwój choroby wpływają nadwaga, otyłość oraz wskaźnik BMI powyżej 30. Leczenie choroby polega na wprowadzeniu zmian do trybu życia, systematycznym podawaniu insuliny i utrzymywaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Cukrzyca – jak rozpoznać chorobę?  Jest chorobą autoimmunologiczną. Organizm niszczy komórki beta wysp Langerhansa trzustki, których funkcją jest produkcja insuliny. Brak insuliny sprawia, że rośnie poziom glukozy we krwi. Rozwija się hiperglikemia, czyli zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Cukrzyca typu 2. jest chorobą metaboliczną. Organizm zachowuje zdolność wytwarzania insuliny, ale staje się oporny na działanie tego hormonu. W pierwszej fazie choroby występuje insulinooporność. Osoby z insulinoopornością nie są w stanie utrzymać poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie. Przyjmujemy coraz więcej pustych kalorii Stan przedcukrzycowy to sygnał alarmowy organizmu. Dobra wiadomość jest taka, że można go odwrócić stosując odpowiednią dietę. Współczesna dieta jest zazwyczaj bardzo kaloryczna i zawierająca mało wartości odżywczych. Może przyznacie się niechętnie, ale z badań wynika, że jemy szybko i byle jak.  Przeciętny Amerykanin blisko 100 lat temu  zjadał rocznie...

Przeczytaj
Jak schudnąć z brzucha
Adobe Stock
Zdrowie Chcesz stracić tłuszcz z brzucha? Unikaj TYCH 6 pokarmów!
Nagromadzony w organizmie tłuszcz to największy wróg każdego człowieka. Walka z nim jest niesamowicie trudna. Jeśli więc nie chcesz za kilka lat mierzyć się z nadwagą, sprawdź jakich produktów powinnaś unikać!
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Idąc do sklepu za każdym razem walczymy sami ze sobą, żeby nie wrócić do domu z masą niepotrzebnych, niezdrowych i słodkich rzeczy. Nie zawsze to się jednak udaje. I dopóki małe przyjemności są tylko dodatkiem do zdrowej diety nie stanowią ogromnego zagrożenia. Jednak spożywane w nadmiernych ilościach mogą prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Z uwagi na różną genetykę i skłonności każdy z nas tyje w innym miejscu. Najczęściej jednak problematyczną strefą okazuje się brzuch. Oto lista produktów, które sprawiają, że tłuszcz może gromadzić się właśnie w tym miejscu. Kawa Przyrządzona w domu kawa nie stanowi ogromnego zagrożenia, szczególnie jeśli pijesz ją bez cukru i mleka. Szkodliwa okazuje się jednak ta zamawiana w rozmaitych kawiarniach . Serwowane w takich miejscach kawy najczęściej są smakowe i z dodatkiem ogromnej ilości cukru. Choć smakują wyśmienicie, są tak samo niezdrowe jak kolorowe napoje gazowane. Chleb pszenny Chleb zrobiony z mąki pszennej nie należy do najzdrowszych. Zawiera on ziarna rafinowane , które wpływają negatywnie między innymi na twoją wagę. Spróbuj go zamienić, na przykład na ciemne pieczywo pełnoziarniste. Popcorn Często siadamy z nim przed telewizorem, ale czy kiedykolwiek sprawdziliśmy jego skład? Problem żywności przetworzonej, do której zaliczamy między innymi popcorn, polega na zawartości tak zwanych tłuszczów typu trans. Ich spożywanie prowadzi nie tylko do otyłości, ale też do chorób serca i udaru. Przetworzone mięso Mowa tu o tak uwielbianym przez nas sklepowym pepperoni i bekonie, ale również kiełbasie, a nawet wędlinach. Jeśli nie chcesz, żeby twój brzuch był jak balon lepiej unikaj tych produktów. Ciasto Nie chodzi oczywiście o domowe wypieki, a sklepowe ciasta...

Przeczytaj
Masło, margaryna
Pixabay/congerdesign
Newsy Do ciasta masło czy margaryna? Co najlepiej wybrać do pieczenia? Będziecie zaskoczeni
Pewnie zadajecie sobie pytanie, co będzie lepsze do ciasta - masło czy margaryna? Warto to wiedzieć, szczególnie przed startem wigilijnego pichcenia słodkości.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Jeśli macie podstawowe pojęcie kulinarne zapewne wiecie, że do wypieku jakiegokolwiek ciasta potrzebne są jajka, mąka i tłuszcz. Zdaje się, że ten z pozoru łatwy skład ma znaczenie. Pozostaje jeszcze pytanie, wybieracie margarynę czy masło? Czy masło można zastąpić w cieście margaryną? Jeżeli zapytacie o pieczenie ciast znane wam gospodynie, spotkacie się z jedną, często padającą wówczas odpowiedzią. Najpewniej polecą, żeby masło zastąpić zdecydowanie tańszą margaryną. Obydwa produkty mają bowiem podobną zawartość tłuszczu, a to w przypadku pieczenia najbardziej istotne. Biorąc pod uwagę walory smakowe, wręcz z zamkniętymi oczami powinniśmy wybrać masło. Jak powstaje masło? Ten jadalny tłuszcz otrzymujemy ze śmietany z mleka krowiego, a także owczego i koziego. Pozostałą część masła stanowi woda. Znajdziemy w nim również duże ilości witaminy A, retinolu i beta-karotenu. Mając na uwadze prawidłowy poziom cholesterolu, powinniśmy sięgać po masło z głową. Tradycyjnie jest wyrabiane w urządzeniach zwanych maselnicami. Masło można wyrobić też ręcznie. Będzie smakowało równie dobrze. Lubi towarzystwo ziół, soli i czosnku. Masło jest ponadto bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, których potrzebuje nasz organizm. Z czego składa się margaryna? Margaryna składa się głównie z olejów roślinnych i tłuszczu. To gwarancja dużej ilości nienasyconych, prostych kwasów tłuszczowych, które są dobre dla naszego zdrowia. Osoby, które dbają o linię z pewnością wiedzą, o czym mowa. Jaki tłuszcz jest lepszy do pieczenia ciast? Po jaki rodzaj tłuszczu sięgamy najchętniej? W zdecydowanej większości wygra masło, choć nie zaszkodzi, jeśli zastąpicie je margaryną. Ważne, by zachować odpowiednie proporcje. Masło można zmienić na...

Przeczytaj