Kwasy trans w żywności
Adobe Stock
Newsy

Te produkty spożywcze już wkrótce mogą zniknąć ze sklepów. Nie uwierzycie dlaczego

Sprawdźcie, czy musicie zrobić zapasy! Być może niedługo nie znajdziecie już w sklepach swoich ulubionych produktów!

Statystyki dotyczące zgonów są nieubłagane.

Co roku ma miejsce bardzo wiele zgonów, których można byłoby uniknąć, gdyby wprowadzić odpowiednie odżywianie. Komisje i Urzędy starają się poprawić sytuację zdrowotną związaną z niezdrowym jedzeniem na różne sposoby.

Organizują akcje edukacyjne, dofinansowują projekty rozdawania warzyw i owoców w szkołach, a w ostateczności wprowadzają regulacje ograniczające dostęp do niezdrowej żywności. Tym razem wprowadzono regulację dotyczące kwasów trans w żywności.

Co to znaczy dla was – konsumentów? Okazuje się, że niektóre produkty mogą na stałe zniknąć z asortymentu…

Komisja Europejska w kwietniu 2019 rok wydała rozporządzenie odnośnie żywności z izomerami kwasów tłuszczowych typu trans w żywności.

Przepisy mają obowiązywać od 2 kwietnia 2021 roku. Maksymalna dopuszczalna zawartość tłuszczów trans w produktach spożywczych będzie wynosiła 2 g na 100 g tłuszczu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym są kwasy trans?

Izomery trans kwasów tłuszczowych, inaczej zwane tłuszczami trans, są bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Od dawana wiadomo, że powinno się ich unikać. Tłuszcze trans nie spełniają w organizmie żadnej pozytywnej roli. Ich konsumpcja powinna być ograniczona do minimum! Chodzi głównie o przemysłowe tłuszcze trans, które znajdują się w żywności przetworzonej. Spożywanie tłuszczy trans przyczynia się do:

  • Zwiększania ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego i gwałtownych powikłań: zawałów, udarów
  • Sprzyja rozwojowi cukrzycy typu drugiego
  • Może być bardzo szkodliwe dla kobiet w ciąży i rozwijających się płodów
  • Obniża płodność i utrudnia zachodzenie w ciążę: dotyczy to zarówno płodności kobiet, jak i mężczyzn
  • Zwiększa otyłość brzuszną i insulino-odporność 

Kwasy tłuszczowe trans występują też naturalnie w żywności (mięsie i nabiale). Nie jest jasne, czy też mają negatywne działanie. Na pewno wiadomo jednak, że każdy powinien ograniczać spożywanie kwasów tłuszczowych trans z żywności przetworzonej do minimum.

Jakie produkty są źródłami kwasów trans i mogą zniknąć z półek?

Nowe rozporządzenie Komisji Europejskiej albo zmusi producentów do zmiany składu produktów i obniżenia w nich zawartości kwasów tłuszczowych trans, albo spowoduje wycofanie ich z rynku. To produkty, których producenci muszą zdecydować się na jedno z rozwiązań:

Margaryna – najbardziej popularne źródło kwasów trans w żywności. Margaryny wytwarzane nowymi technologiami mają jednak znacznie niższą zawartość kwasów trans, niektóre z nich pozostaną więc na rynku.

Wyroby cukiernicze – gotowe ciastka, ciasta, ciasteczka, pączki, biszkopty i drożdżówki. Przygotowane na bazie margaryny, więc obowiązuje je ta sama zasada. Też są obecnie znaczącym źródłem kwasów trans z żywności.

Chipsy, chrupki, krakersy, paluszki – kwasy trans powodują, że są bardziej chrupkie. Producenci będą musieli znaleźć nowy sposób osiągania tej cechy.

Nadziewana czekolada i praliny - żywność bardzo bogata w kwasy tłuszczowe typu trans.

Zupy i sosy w proszku – utwardzony tłuszcz w nich zawarty ma wiele kwasów trans.

Fast foody i produkty smażone – utwardzony tłuszcz bogaty w kwasy trans, na których były smażone będzie musiał być zastąpiony zdrowszym rodzajem.

 

Jajecznica
Gotujmy.pl/kasnaj
Newsy
Na maśle czy na oleju? To sposób smażenia ma wpływ na smak jajecznicy
Smażenie jajecznicy może wydawać się prostym, codziennym zadaniem. Jednak nie zawsze takie jest. Szczególnie jeśli popełniacie jeden, podstawowy błąd.

Głównym składnikiem tej śniadaniowej potrawy jest jajko . Do przyrządzenia jajecznicy używa się zwykle jaj kurzych, choć czasem także kaczych, przepiórczych lub strusich. Czego najlepiej użyć do smażenia? Jak zrobić idealną jajecznicę? Można wybierać w zasadzie bez końca. Macie dostępne przecież w każdym sklepie masło , smalec, margarynę, olej, oliwę albo tłuszcz z wytopionej słoniny. W zależności od tego, na co wypadnie, smak waszej jajecznicy będzie różny. Czasem zyska, a innym razem straci na wartości.  Smażenie  jajecznicy nie wymaga szczególnych, kulinarnych umiejętności. To jedno z najbardziej popularnych śniadań, które możecie zaserwować swoim bliskim.  Jakie przyprawy do jajecznicy? Jajecznicę można zrobić klasycznie, be zbędnych udziwnień. Do jej przyprawienia wystarczy wam sól. Jeśli dbacie o serce, wystarczy dosłownie odrobina. Także serca dotyczy wybór tłuszczu, na jakim usmażycie waszą jajecznicę. Być może Nowy Rok zachęci was do zmiany nawyków w tym względzie, które przyczynią się do transformacji utartych przyzwyczajeń i zachowania zdrowia na długo.  Takim noworocznym postanowieniem może być np. zadbanie o kondycję serca dzięki lepszemu odżywianiu. Choroby układu krążenia to nadal główna przyczyna zgonów w Polsce. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego blisko co drugi Polak umiera w związku ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi. Jak się okazuje, Polacy jedzą za tłusto.  Działanie profilaktyczne dotyczące diety Picie dużej ilości wody, regularne posiłki i decyzja o częstszym jedzeniu warzyw i owoców to tylko niektóre z nowych wytycznych, które warto wcielić w życie. Właśnie warzywa i owoce powinny stanowić podstawę codziennego jadłospisu. Im więcej...

Ich niedobór skraca życie, jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Adobe Stock
Newsy
Niedobór tej substancji skraca życie tak samo jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Jak jeść, żeby długo żyć? Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie wystarczy rzucić palenia. Sprawdźcie, dlaczego niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może poskutkować skróceniem długości życia.

Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia. Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów? Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów. Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej. Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej. Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie. Produkty bogate...

Margaryna czy masło? Właściwa odpowiedź na ten odwieczny spór zaskoczy wszystkich
Adobe Stock
Newsy
Margaryna czy masło? Właściwa odpowiedź na ten odwieczny spór zaskoczy wszystkich
Odkąd tylko margaryna pojawiła się na rynku, natychmiast rozpoczęła się ogólnonarodowa debata – czy nie jest ona aby zdrowsza od tradycyjnego masła? Odpowiedź na to pytanie może zdziwić.

Spór między zwolennikami margaryny i masła może nie jest tak stary jak ten na temat wyższości świąt wielkanocnych nad bożonarodzeniowymi, ale zakorzenił się w polskim społeczeństwie na dobre. Żeby było jeszcze ciekawiej – nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, który z tych tłuszczów kanapkowych jest tak naprawdę bardziej korzystny dla zdrowia. W czym leży zagadka masła i margaryny? Tłuszcze utwardzone i tłuszcze trans w maśle i w margarynie Wydawało się przez dłuższy czas, że sedno problemu zdrowotności lub większej szkodliwości jednego tłuszczu od drugiego leży w kwestii tak zwanych tłuszczów trans . W uproszczeniu można powiedzieć, że tego typu tłuszcze są głównie otrzymywane w wyniku utwardzenia olejów roślinnych. Nic więc w tym dziwnego, że przez długie lata margaryna była uznawana za wybitnie niezdrowy dodatek do kanapek, skoro otrzymywało się ją przez lata właśnie w wyniku utwardzenia, czyli uwodornienia np. oleju rzepakowego. Tradycyjne masło otrzymywane ze śmietany z mleka krowiego ma w swoim składzie niewielkie ilości tłuszczów trans (ok. 2-3%). Te jednak występują w jego składzie w sposób naturalny. Masło zawiera jednak całą masę niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 50% składu). Ostatnie badania Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie oraz Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wykazały jednak, że zdecydowana większość marek margaryn dostępnych na rynku ograniczyła zawartość tłuszczów trans w swoich składach dzięki unowocześnieniu produkcji. Czy margaryna rzeczywiście jest zdrowsza od masła? Czy to oznacza więc, że konsumenci powinni przerzucić się na smarowanie kanapek margaryną? Niekoniecznie. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie przekonują,...

Margaryna może być zdrowa! To producenci nie chcą takiej produkować. Co do niej dodają?
AdobeStock
Newsy
Margaryna może być zdrowa! To producenci nie chcą takiej produkować. Co do niej dodają?
Zdrowa margaryna – czy to możliwe? Dietetyczka twierdzi, że owszem i tłumaczy, co powinno się w takiej margarynie znaleźć.

Margaryna to gorący temat, który regularnie powraca. Gdy zaczęto ją produkować, była reklamowana jako tańsza i zdrowsza alternatywa dla masła . Później jednak, gdy zbadano skład margaryny, ogłoszono, że jest bardzo niezdrowa i nie powinno się jej spożywać. Po latach kolejne badania wykazały, że margaryna może być zdrowa pod kilkoma warunkami. Dziś to masło jest najbardziej popularne, ale przez coraz częściej rozpoznawane alergie i nietolerancje pokarmowe wiele osób nie może jeść masła i zastanawiają się, czy margaryna jest dobrym wyborem. I czy da się w ogóle wyprodukować zdrową margarynę? Co znajduje się w margarynie? Skład większości margaryn sprzedawanych w sklepach niestety nie powala. Znajdują się w nich takie składniki, jak: Sorbinian potasu E202 (konserwant) Polirycynooleinianian poliglicerolu E476 (stabilizator i emulgator) Kwas sorbowy E200 (konserwant) Sól wapniowo disodowa EDTA E385 (przeciwutleniacz) Sztuczne aromaty Wymienione powyżej substancje nie są dobre dla zdrowia i odradza się spożywanie margaryn, w których się one znajdują. W dodatku w margarynie można znaleźć tłuszcze trans , czyli tzw. złe tłuszcze. Dla kogo margaryna? Nie wszyscy mogą ją jeść Niezbyt zdrowy skład margaryny to nie jedyny powód, który zniechęca część osób do jej spożywania. Kolejny problem polega na tym, że do margaryny dodaje się często mleko w proszku i inne dodatki zawierające laktozę – to sprawia, że osoby z nietolerancją laktozy nie mogą znaleźć nic dla siebie, ponieważ nie wolno im jeść ani masła, ani margaryny z takimi dodatkami. Z kolei olej palmowy dodawany do wielu margaryn, zniechęca wegan i osoby, którym na sercu leży dobro środowiska naturalnego. Produkcja oleju palmowego jest bowiem tragiczna dla środowiska. Czy da się wyprodukować zdrową...