Te produkty najdłużej zalegają w jelitach. "To tak jakbyśmy połknęli plastik"
Newsy

Te produkty najdłużej zalegają w jelitach. „To tak jakbyśmy połknęli plastik"

Jak zdrowo jeść i nie zmagać się z żywnością zalegającą w żołądku. Odpowiedź jest prosta: jedzcie produkty lekkostrawne, unikajcie tłustych, fast foodów i żywności wysoko przetworzonej.

Ekspertka żywieniowa, Aleksandra Tatarata, zdradziła portalowi ABC Zdrowie jak to się dzieje, że jedne produkty trawimy szybciej, a inne wolniej. Wyjaśniła, że te najwolniej trawione to tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego. Należą do nich smalec, słonina, boczek, kiełbasy, kotlety, kaszanka czy wątróbka. Ekspertka nie poleca częstego jedzenia tych pokarmów. Zamiast tego powinniśmy jeść więcej owoców i warzyw, z wyjątkiem strączkowych i kapustnych, orzechów, a z produktów odzwierzęcych drób i nabiał o niskiej zawartości tłuszczu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie produkty najdłużej zalegają w żołądku?

Pożywienie, które zjadamy, trawione jest w różnym czasie, w różnych częściach przewodu pokarmowego. Gryząc pokarm w ustach, rozdrabniamy go. Tu też zachodzi chemiczne trawienie cukrów złożonych.

W żołądku, w którym panuje kwaśne środowisko, rozpoczyna się trawienie białek. W jelicie cienkim natomiast zachodzi właściwe trawienie cukrów, białek oraz tłuszczów. Jak zauważa Aleksandra Tatarata ciężkostrawne potrawy, w tym tłuszcze, ulegają rozkładowi dopiero w jelitach, gdy dwunastnica zaczyna produkować żółć. Są takie, które zalegają na tym etapie szczególnie długo, dając wrażenie ciężkości.

To właśnie jedzenie tłuszczów i tłustych mięs, takich jak smalec, boczek, kiełbasa powoduje, że zmagamy się długotrwałym obciążeniem żołądka.

Ekspertka ostrzega, że pokarm zalegający w jelitach nie tylko sprawia, że czujemy się zmęczeni ociężali, ale także przyczynia się do pojawienia się różnego rodzaju dolegliwości. Są to m.in.:

  • Wzdęcia
  • Zaparcia
  • Gazy
  • Zapalenie śluzówki jelit
  • Wrzody, do których dochodzi w wyniku wydzielania zbyt dużej ilości kwasu i enzymów produkowanych przez dwunastnicę
Zobacz także
mus ziołowo-gruszkowy na oczyszczenie jelit

Chcecie oczyścić jelita ze złogów? Wystarczy 1 łyżka dziennie, by poczuć się lepiej

Mikstura na zaparcie

Wspaniała mikstura na zaparcia. Pijcie ją wieczorem a wasze jelita wam podziękują. Przy okazji wysmuklicie talię

Inne, ciężkostrawne produkty zalegające w jelitach

Poza tłuszczami i tłustymi mięsami należy unikać ciężkich kremów śmietanowych oraz maślanych, a także smażonych ryb, wzdymających roślin strączkowych oraz grzybów.

Ekspertka zwraca uwagę na inne niebezpieczne dla zdrowia produkty żywnościowe dostępne w sklepach. Ma na myśli wysoko przetworzoną żywność, w tym dania gotowe i fast foody:

To wszelkie fast foody (frytki, hamburgery), dania wysoko przetworzone (gotowe dania instant). Potrafią trawić się nawet dobę. Makaron z tzw. zupki chińskiej ze względu na ogromną ilość konserwantów, polepszaczy, wosków i innych substancji dodanych w czasie produkcji po dwóch godzinach w żołądku nawet nie zmienia swojej formy i konsystencji. To tak, jak byśmy połknęli plastik – mówi dla WP abcZdrowie dietetyk Aleksandra Tatarata.

Źródło: O2, zpe.gov.pl

Te produkty trawimy tak długo, że mogą przyczynić się do  raka, zawału  i udaru
Adobe Stock
Newsy
Te produkty trawimy tak długo, że mogą przyczynić się do raka, zawału i udaru. Sprawdźcie, o które chodzi
Odżywianie to jedna z ważniejszych funkcji organizmu. Żywność powinna dać nam energię życiową, ale nie powinna szkodzić. Oto czego nie jeść żeby przyspieszyć trawienie i nie nabawić się groźnych chorób.

Na to jak trawimy spożywane pokarmy ma wpływ bardzo wiele czynników. Jeśli jemy mięso, ważne jest to czy spożywamy chude, czy tłuste kawałki. Istotne jest czy zostało ugotowane, uduszone, upieczone czy usmażone. Nawet takie elementy jak to czy jemy szybko, czy powoli, czy łykamy duże kęsy, czy dokładnie gryziemy, będzie miało ostateczny wpływ na to jak długo żywność będzie przechodziła przez przewód pokarmowy oraz jak długo będzie przed strawieniem zalegała na żołądku. Jak długo trawimy tłuste mięso? Żeby strawić tłuste produkty pochodzenie zwierzęcego, organizm potrzebuje przynajmniej kilku godzin. Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach to: Smalec Kiełbasa Golonka Boczek Kaszanka Wątróbka Cały proces trawienia trwa od 4 do nawet 8 godzin, w zależności od czynników osobniczych, ale też od tego, jakie mięso jest trawione i w jaki sposób zostało przyrządzone. Najtrudniejsze do strawienia są mięsa smażone. Zarówno samo mięso jedzone w nadmiarze, jak i jego sposób przygotowania mogą powodować dolegliwości trawienne, a także podniesienia stężenia złego cholesterolu we krwi i przyczynić się do rozwoju nowotworów, miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Inne produkty, które długo zalegają w jelitach Nie tylko tłuste mięso jest trawione przez kilka godzin, a do tego czasu zalega w żołądku. Także inne popularne produkty, po które jak pokazują badania, Polacy sięgają zbyt często: Fast foody. Unikajcie takich produktów jak hamburgery, frytki, kebab czy zupki chińskie. Są nie tylko kaloryczne, ale też zawierają duże ilości tłuszczu, cukru, soli, konserwantów. Cały proces rozkładania fast foodów może trwać nawet do 24 godzin, a makaron z zupek chińskich potrafi zalegać tylko w żołądku przez ponad...

Ciężkostrawne jedzenie na wieczór
Adobe Stock
Newsy
Jecie te produkty na kolację? Nic dziwnego, że wasz brzuch obrasta tłuszczem
Szukacie przyczyn rosnącej zimą „oponki” na brzuchu? Być może kluczem jest wasze podejście do tematu kolacji.

Zima nie sprzyja aktywnemu wypoczynkowi na świeżym powietrzu. Więcej czasu spędzanego na kanapie pod kocem i przed telewizorem. To nic dobrego dla waszego zdrowia. Oprócz tego, chłodne wieczory i białe pejzaże za oknem sprzyjają większemu apetytowi. Zima sprawia też, że ludzki organizm szybciej się męczy. Słabsza wydolność, wyczerpanie, krótszy dzień – wszystko to zachęca do jedzenia tłustych, konkretnych posiłków nie tylko na obiad i śniadanie, ale także i na kolację. „Lista produktów zakazanych” Takie odżywianie to prosta droga do szybkiego przybrania na wadze. Dlatego zwłaszcza zimą powinniście być szczególnie mocno skoncentrowani na swojej diecie. W pierwszej kolejności przyjrzyjcie się swojemu jadłospisowi. Jeżeli w rubryce „kolacja” znajdują się u was tego typu produkty, lepiej rozważcie zmianę menu. Potrawy smażone – placki na sodzie, naleśniki, racuchy, placki ziemniaczane, omlety, jajecznice, grzanki Potrawy z dodatkiem majonezu – sosy, sałatki itd. Białe pieczywo, bułki, rogaliki, chałki, drożdżówki, makarony Dżemy i słodycze Owoce świeże i suszone   Celowo na tej liście nie wymieniliśmy tak oczywistych „produktów zakazanych” wieczorem jak fast-foody i innego rodzaju niezdrowa żywność. Pułapka tkwi bowiem w zupełnie innych produktach, które wcale nie mają tak złej prasy jak frytki, hamburgery i kebaby. Błędne koło Wielkim błędem popełnianym przez większość Polaków podczas kolacji, jest mieszanie węglowodanów, czyli cukrów z tłuszczami, a także z innymi cukrami. Takie połączenia są bardzo ciężkostrawne także i w ciągu dnia, jednak na sam wieczór będą stanowiły przeogromne obciążenie dla organizmu. Uwagę zwróćcie zwłaszcza na...

Czy gotowe jedzenie ze sklepów jest zdrowe
Adobe Stock
Newsy
Lekarze odradzają jedzenie tego produktu. Polacy kupują go na potęgę, nie wiedząc, że rujnuje mózg i skraca życie
Temat przetworzonej żywności i tłuszczów utwardzonych, jest już raczej powszechnie znany. Jednak świadomość Polaków na temat zagrożenia z ich strony powinna być znacznie wyższa.

Zacznijmy od tego, kto będzie czarnym charakterem w naszej dzisiejszej opowieści. Na celownik postanowiliśmy wziąć tłuszcze trans. Zawarte są one w większości fast-foodów, w całej masie produktów przetworzonych, a zwłaszcza w daniach gotowych dostępnych w wielu marketach. Co zawierają w sobie fast-foody i dania gotowe? Zachęcające ceną i łatwością odgrzania kotleciki, nuggetsy, tortille, hamburgery, a także frytki w ładnych opakowaniach, Polacy kupują na potęgę. I zaczynają pochłaniać je w coraz większych ilościach. Ta droga prowadzi na manowce. Właśnie tłuszcze trans w połączeniu z cukrami i siedzącym trybem życia, doprowadziły do nadwagi niemal całe USA. Wystarczy kilka telewizyjnych ujęć zza Oceanu w telewizji, by dojść do wniosku, że Polacy za żadne skarby nie mogą pójść amerykańską drogą, jeśli chodzi o narodowe odżywianie i przyzwyczajenia żywieniowe. Niestety, coraz większa popularność fast-foodów, ich dostępność, a także wzrost wzięcia na gotowe półprodukty ze sklepów nie nastrajają dobrze na przyszłość. Te wszystkie groźne produkty to nie tylko puste kalorie, masa cukrów prostych z niewielką ilością błonnika. Czym są tłuszcze trans, czyli tłuszcze utwardzone? To także całe mnóstwo niezwykle groźnych dla zdrowia człowieka tłuszczów trans. Czym są tłuszcze trans? Często nazywa się je bez ogródek, najgorszym możliwym typem tłuszczów. To rodzaj tłuszczów powstały w wyniku utwardzenia olejów roślinnych. Dlatego też w polskiej przestrzeni językowej często nazywa się je także po prostu tłuszczami utwardzonymi. Wydawałoby się, że oleje roślinne są z natury zdrowe. To prawda. Jednak proces ich uwodornienia, czyli przemysłowego utwardzenia powoduje nieodwracalne zmiany w ich strukturach. Takie zmiany w...

Grzyby zalegają w żołądku mogąc powodować ból i podrażnienia. Jak je jeść, żeby lepiej trawić?
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Grzyby zalegają w żołądku mogąc powodować ból i podrażnienia. Jak je jeść, żeby lepiej trawić?
O grzybach lekarze mówią, że są „wielokrotnego użytku”. Nie trawimy ich. Wydalamy w takiej formie, w jakiej zjedliśmy. Podpowiadamy, jak lepiej trawić grzyby.

Lubimy nie tylko zbierać grzyby , ale też je jeść. I jemy je, choćby lekarze i dietetycy nam to odradzali. Chętnie gotujemy zupę grzybową , która jest nie tylko pachnąca lasem, ale też smaczna i sycąca, lepimy pierogi z grzybowym farszem, bo smak tego mączno-grzybowego dania wynagradza czas spędzony na lepieniu czy podajemy aromatyczny grzybowy barszcz, bo nie wyobrażamy sobie świątecznej kolacji bez barszczu. Dziś podpowiadamy, jak nie rezygnując z grzybowych przysmaków, uniknąć problemów gastrycznych. Dlaczego grzyby są ciężkostrawne? Tajemnicą ciężkiego trawienia grzybów jest chityna, którą pokryte są ściany komórkowe grzyba. To organiczny związek chemiczny, przypominający celulozę. Ten sam, który znajduje się szkieletach insektów, pancerzy skorupiaków i twardych strukturach ryb . To substancja, której organizm człowieka po prostu nie trawi. Nasze kwasy żołądkowe nie potrafią naruszyć jej struktury. Ponieważ sam grzyb jest ciężkostrawny, należy tak go podawać i łączyć z takimi pozostałymi składnikami dania, aby cała potrawa nie zalegała nam godzinami na żołądku. Grzyby powinno się jeść ugotowane , a gotować należy je przez około 30 minut. Można podawać w formie smażonej, pilnując, aby do gotowego dania nie dostały się kawałki surowe. Nie należy jednak piec nad ogniskiem ani grillować. Ten sposób obróbki cieplnej powoduje, że grzyb szybko się przypala z wierzchu i pozostaje surowy w środku. Z czym łączyć grzyby, żeby lepiej trawić? Skoro już sam grzyb jest ciężkostrawny, najlepiej podawać go w towarzystwie lekkich, pozostałych składników dania. Nie podawajcie grzybów w ciężkich, mącznych sosach, zamiast tego przyrządzajcie je w sosie własnym, z dużą ilością ziół, ułatwiających trawienie. Oto zioła, po które...