Te produkty najdłużej zalegają w jelitach. "To tak jakbyśmy połknęli plastik"
Newsy

Te produkty najdłużej zalegają w jelitach. „To tak jakbyśmy połknęli plastik"

Jak zdrowo jeść i nie zmagać się z żywnością zalegającą w żołądku. Odpowiedź jest prosta: jedzcie produkty lekkostrawne, unikajcie tłustych, fast foodów i żywności wysoko przetworzonej.

Ekspertka żywieniowa, Aleksandra Tatarata, zdradziła portalowi ABC Zdrowie jak to się dzieje, że jedne produkty trawimy szybciej, a inne wolniej. Wyjaśniła, że te najwolniej trawione to tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego. Należą do nich smalec, słonina, boczek, kiełbasy, kotlety, kaszanka czy wątróbka. Ekspertka nie poleca częstego jedzenia tych pokarmów. Zamiast tego powinniśmy jeść więcej owoców i warzyw, z wyjątkiem strączkowych i kapustnych, orzechów, a z produktów odzwierzęcych drób i nabiał o niskiej zawartości tłuszczu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie produkty najdłużej zalegają w żołądku?

Pożywienie, które zjadamy, trawione jest w różnym czasie, w różnych częściach przewodu pokarmowego. Gryząc pokarm w ustach, rozdrabniamy go. Tu też zachodzi chemiczne trawienie cukrów złożonych.

W żołądku, w którym panuje kwaśne środowisko, rozpoczyna się trawienie białek. W jelicie cienkim natomiast zachodzi właściwe trawienie cukrów, białek oraz tłuszczów. Jak zauważa Aleksandra Tatarata ciężkostrawne potrawy, w tym tłuszcze, ulegają rozkładowi dopiero w jelitach, gdy dwunastnica zaczyna produkować żółć. Są takie, które zalegają na tym etapie szczególnie długo, dając wrażenie ciężkości.

To właśnie jedzenie tłuszczów i tłustych mięs, takich jak smalec, boczek, kiełbasa powoduje, że zmagamy się długotrwałym obciążeniem żołądka.

Ekspertka ostrzega, że pokarm zalegający w jelitach nie tylko sprawia, że czujemy się zmęczeni ociężali, ale także przyczynia się do pojawienia się różnego rodzaju dolegliwości. Są to m.in.:

  • Wzdęcia
  • Zaparcia
  • Gazy
  • Zapalenie śluzówki jelit
  • Wrzody, do których dochodzi w wyniku wydzielania zbyt dużej ilości kwasu i enzymów produkowanych przez dwunastnicę
Zobacz także
mus ziołowo-gruszkowy na oczyszczenie jelit

Chcecie oczyścić jelita ze złogów? Wystarczy 1 łyżka dziennie, by poczuć się lepiej

Mikstura na zaparcie

Wspaniała mikstura na zaparcia. Pijcie ją wieczorem a wasze jelita wam podziękują. Przy okazji wysmuklicie talię

Inne, ciężkostrawne produkty zalegające w jelitach

Poza tłuszczami i tłustymi mięsami należy unikać ciężkich kremów śmietanowych oraz maślanych, a także smażonych ryb, wzdymających roślin strączkowych oraz grzybów.

Ekspertka zwraca uwagę na inne niebezpieczne dla zdrowia produkty żywnościowe dostępne w sklepach. Ma na myśli wysoko przetworzoną żywność, w tym dania gotowe i fast foody:

To wszelkie fast foody (frytki, hamburgery), dania wysoko przetworzone (gotowe dania instant). Potrafią trawić się nawet dobę. Makaron z tzw. zupki chińskiej ze względu na ogromną ilość konserwantów, polepszaczy, wosków i innych substancji dodanych w czasie produkcji po dwóch godzinach w żołądku nawet nie zmienia swojej formy i konsystencji. To tak, jak byśmy połknęli plastik – mówi dla WP abcZdrowie dietetyk Aleksandra Tatarata.

Źródło: O2, zpe.gov.pl

bigos
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy
Co zrobić, żeby świąteczny bigos nie powodował wzdęć? Wystarczy dodać do niego jeden składnik
Uwielbiacie pierogi z kapustą i grzybami oraz bigos, ale jecie je oszczędnie przez wstydliwy problem, który powodują? Jest na to sposób!

Choć bardzo smaczna i aromatyczna (zwłaszcza kiszona!), kapusta ma jedną zasadniczą wadę – powoduje okropne wzdęcia! A niestety, podstawą świąt Bożego Narodzenia są dania zawierające kapustę. Pierogi, kapusta z grzybami czy bigos to pyszne potrawy, które później u większości z nas powodują spory dyskomfort i ból brzucha. Jak sobie z tym poradzić? Pierwsze co przychodzi do głowy to oczywiście nie jeść kapusty w ogóle, ale co to za święta bez dań z kapustą! Na szczęście są sposoby na to, by zmniejszyć wstydliwy problem. Skąd się biorą wzdęcia? Przyczyną wzdęć są gazy nagromadzone w jelitach. Powstają one w trakcie trawienia pokarmów, połykania powietrza podczas jedzenia, a także w wyniku uwalniania się toksyn. Zwłaszcza kiszona kapusta może wywoływać bardzo uciążliwe dolegliwości, które skutecznie zepsują wigilijny wieczór. Uczucie rozpierania, „przelewania” i kłucia w lewym lub prawym boku jest niezwykle nieprzyjemne. Istnieją na szczęście metody, dzięki którym problem wzdęć po zjedzeniu kapusty będzie nieco mniejszy. Sekret tkwi w ich odpowiednim przygotowaniu! Sposoby na wzdęcia po kapuście Jeżeli chcecie cieszyć się smakiem wigilijnych potraw nie martwiąc się o to, że za chwilę ból brzucha da się wam we znaki, musicie koniecznie poznać poniższe sposoby przygotowywania kapusty! Dzięki nim danie będzie mniej ciężkostrawne i nie będzie powodować uciążliwego uczucia pełności i rozpierania w jamie brzusznej. Kminek – ta znana od wieków przyprawa ma właściwości rozkurczowe oraz zmniejszające wzdęcia. Dodając ją do kapusty złagodzimy przykre dolegliwości. Mniej tłuszczu – tłuszcz jest jednym z winowajców odpowiadającym za problem wzdęć po zjedzeniu kapusty. Używajcie go oszczędnie i unikajcie robienia zasmażki. Goździki –...

Kiszonki, ogórki kiszone
Flickr/lacegna
Newsy
Co się stanie z waszym ciałem, gdy zaczniecie regularnie jeść kiszonki? 
Sezon jesienno-zimowy obfituje w podatność na infekcje i przeziębienia. Jeżeli nie odżywiacie się w odpowiedni sposób, trudno wam będzie uchronić się przed chorobą. Podpowiadamy, co w naturalny sposób pomoże odporności.

Kiszonki to nie tylko witaminy, ale i naturalny probiotyk, zawierający cenne bakterie kwasu mlekowego. Warzywa poddane kiszeniu są znacznie zdrowsze niż surowe W chłodniejsze dni roku brakuje nam witamin, które znajdziemy w kiszonej kapuście czy ogórkach. Kiszone warzywa to źródło kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Zalet kwasu mlekowego nie sposób zliczyć. Reguluje on florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Ponadto, bakterie kwasu mlekowego odgrywają znaczącą rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B. Kiszonki są małokaloryczne Jeśli przechodzicie na dietę, sięgnijcie po kiszonki. W trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru. Co więcej, kiszonki regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc nas przed anemią. Kiszonki warto jeść szczególnie o tej porze, w której odczuwamy naturalne braki witaminy C, A, E K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Sok z kiszonek jest równie wartościowy, jak same kiszonki. W miarę fermentacji cenne składniki przenikają do soku, stąd jego skład jest pełny i bogaty. Kiszone warzywa zawierają dużo błonnika Błonnik w codziennej diecie to także poczucie sytości. Błonnik sprzyja dodatkowo utrzymaniu prawidłowej wagi i pobudzeniu jelit do pracy. Dzięki kiszonkom nie będziemy mieli problemu z zaparciami. Właśnie one lekko zakwaszają organizm, więc wasz apetyt ostudzi się niemalże błyskawicznie! Czy wiecie, że średniej...