Mimo iż w Wigilię w całej Polsce jada się z grubsza podobnie, w poszczególnych regionach naszego kraju na stole pojawiają się dania, których nie znajdziemy nigdzie indziej. I tak, przykładowo na Śląsku przygotowuje się zupę nazywaną siemieniotką.

Tuż po przełamaniu opłatkiem i złożeniu sobie życzeń, mieszkańcy tego regionu zasiadają do stołu. Na pierwszy ogień idzie właśnie siemieniotka – najstarsza z zup na śląskich stołach. Jak zrobić siemieniotkę? Podajemy wam przepis.

Czym jest siemieniotka?

Siemieniotka, zwana również konopiotką, to zupa z nasion (siemienia) konopi. Na Śląsku, ale też w Małopolsce i Wielkopolsce, jest to zupa tradycyjnie spożywana w Wigilię Bożego Narodzenia.

W wielu domach gospodynie najczęściej miały własny, każda nieco inny przepis na siemieniotkę. Gotową zupę podawano z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną (na Śląsku - tatarczaną lub pogańską) lub z grzankami. Zgodnie z wierzeniami ludowymi, siemieniotka miała moc leczniczą – uważano, że chroni przed świerzbem i wrzodami:

Zobacz także:

- Konopiotka to najsłynniejsza śląska zupa wigilijna. Ta świąteczna polewka, wg wierzeń miała dawać siłę i powodzenie. Niegdyś gotowanie tej zupy trwało cały dzień - czytamy na portalu slaskiesmaki.pl

Przepis na siemieniotkę

Składniki:

  • 500 g ziaren konopi
  • 200 ml śmietany 18%
  • 50 g masła
  • 50 g cebuli
  • 10 g mąki pszennej
  • 180 g kaszy krakowskiej (jaglanej)
  • 80 g kaszy jęczmiennej
  • sól
  • cukier

Opis przygotowania:

  1. Konopie zalejcie wodą na dwie godziny.
  2. Potem odcedźcie i znowu zalejcie wodą, a następnie gotujcie ok. 1,5 godziny.
  3. Po ugotowaniu odcedźcie zachowując wywar, ziarno zmielcie, odsączcie powstałe mleczko i połączcie z wywarem.
  4. Do całości dodajcie podsmażoną cebulę.
  5. Całość zagęśćcie zmieloną kaszą jaglaną.
  6. Polewkę zagotujcie, przyprawcie i zabielcie śmietanką.
  7. Zupę podawajcie z ugotowaną kaszą jęczmienną.

Źródło: wikipedia, msn.com.pl, slaskiesmaki.pl