AdobeStock
Newsy

Tę potrawę wigilijną jada się tylko na Śląsku. To zupa z… nasionami konopi

Słyszeliście kiedyś o siemieniotce? To najsłynniejsza śląska zupa wigilijna. Podpowiemy wam, jak ją przygotować.

Mimo iż w Wigilię w całej Polsce jada się z grubsza podobnie, w poszczególnych regionach naszego kraju na stole pojawiają się dania, których nie znajdziemy nigdzie indziej. I tak, przykładowo na Śląsku przygotowuje się zupę nazywaną siemieniotką.

Tuż po przełamaniu opłatkiem i złożeniu sobie życzeń, mieszkańcy tego regionu zasiadają do stołu. Na pierwszy ogień idzie właśnie siemieniotka – najstarsza z zup na śląskich stołach. Jak zrobić siemieniotkę? Podajemy wam przepis.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest siemieniotka?

Siemieniotka, zwana również konopiotką, to zupa z nasion (siemienia) konopi. Na Śląsku, ale też w Małopolsce i Wielkopolsce, jest to zupa tradycyjnie spożywana w Wigilię Bożego Narodzenia.

W wielu domach gospodynie najczęściej miały własny, każda nieco inny przepis na siemieniotkę. Gotową zupę podawano z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną (na Śląsku - tatarczaną lub pogańską) lub z grzankami. Zgodnie z wierzeniami ludowymi, siemieniotka miała moc leczniczą – uważano, że chroni przed świerzbem i wrzodami:

- Konopiotka to najsłynniejsza śląska zupa wigilijna. Ta świąteczna polewka, wg wierzeń miała dawać siłę i powodzenie. Niegdyś gotowanie tej zupy trwało cały dzień - czytamy na portalu slaskiesmaki.pl

Zobacz także
Zupa która chroni przed przeziębieniami. Zrobicie ją z najpopularniejszego polskiego owocu

Zupa, która chroni przed przeziębieniami. Zrobicie ją z najpopularniejszego polskiego owocu

Zupa ziemniaczana z bryndzą. Prosta i sycąca

Zupa ziemniaczana z bryndzą. Ugotujecie ją w mniej niż 30 minut i smacznie wykarmicie całą rodzinę

Przepis na siemieniotkę

Składniki:

  • 500 g ziaren konopi
  • 200 ml śmietany 18%
  • 50 g masła
  • 50 g cebuli
  • 10 g mąki pszennej
  • 180 g kaszy krakowskiej (jaglanej)
  • 80 g kaszy jęczmiennej
  • sól
  • cukier

Opis przygotowania:

  1. Konopie zalejcie wodą na dwie godziny.
  2. Potem odcedźcie i znowu zalejcie wodą, a następnie gotujcie ok. 1,5 godziny.
  3. Po ugotowaniu odcedźcie zachowując wywar, ziarno zmielcie, odsączcie powstałe mleczko i połączcie z wywarem.
  4. Do całości dodajcie podsmażoną cebulę.
  5. Całość zagęśćcie zmieloną kaszą jaglaną.
  6. Polewkę zagotujcie, przyprawcie i zabielcie śmietanką.
  7. Zupę podawajcie z ugotowaną kaszą jęczmienną.

Źródło: wikipedia, msn.com.pl, slaskiesmaki.pl

Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały
Gotujmy.pl/Martyna12
Newsy
Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały
Jeśli nie macie pomysłu na lekki obiad, przygotujcie tę zupę kalafiorową. Lekka, warzywna zupa na lato z dodatkiem kaszy, by była bardziej sycąca.

Brak pomysłu na obiad? Zupa kalafiorowa to strzał w dziesiątkę. Pokochają ją najmłodsi, ale i starsi domownicy. Dodatek kaszy do zupy powoduje, że staje się ona sycąca i można jeść ją na jednodaniowy obiad. Jest lekka, ale sycąca, więc bardzo dobrze sprawdza się w upalne dni. Przepis na zupę kalafiorową z kaszą Zróbcie tą zupę kalafiorową z dodatkiem kaszy, domownicy będą zachwyceni. Składniki na zupę kalafiorową 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera Kilka liści laurowych Kilka kulek ziela angielskiego Duży kalafior 4 pomidory 100 g kaszy jęczmiennej Sól Pieprz 250 g jogurtu naturalnego Przygotowanie zupy kalafiorowej z kaszą Włoszczyznę obierzcie i umyjcie. Włóżcie włoszczyznę do garnka z wodą, dodajcie liście laurowe i ziele angielskie. Gotujcie wywar warzywny do miękkości warzyw. Możecie pokroić je, by zupa była gotowa szybciej. Wywar przecedźcie do osobnego garnka, a włoszczyznę zetrzyjcie na tarce. Wybierzcie tarkę o dużych oczkach. Kalafiora podzielcie na różyczki. Pomidory obierzcie ze skórki (możecie je wcześniej sparzyć). Pokrójcie pomidory w kostkę. Do garnka z wywarem dodajcie kaszę, tarte warzywa, różyczki kalafiora i kostki pomidorów. Gotujcie do miękkości wszystkie składniki. Doprawcie zupę solą i pieprzem. Gotujcie do czasu zmięknięcia kaszy. Dodajcie do zupy jogurt naturalny, który możecie uprzednio zahartować mieszając z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wymieszajcie zupę z jogurtem. Żeby zupa była bardziej treściwa, możecie dodać do niej też kilka młodych ziemniaków . Zamiast kaszy jęczmiennej, dodajcie do zupy możecie dodać też: Kuskus Kaszę jaglaną Kasze pęczak Kaszę gryczaną Kaszę bulgur Kaszę orkiszową Gotową zupę...

zupa ogonowa z grzybami przepis
Gotujmy.pl/anulka7
Newsy
Swojska zupa ogonowa na zimowe dni. 1 trik pozwoli uzyskać niebywale pyszny smak
Choć dania zakładające wykorzystanie ogonów wieprzowych nie są zbyt popularne w polskiej kuchni, ich smak i właściwości są naprawdę imponujące. Przyrządzona na ich bazie zupa nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również niesamowicie syci. Przed zjedzeniem koniecznie umieśćcie ją na całą noc w lodówce.

Ogony wieprzowe są powszechnie wykorzystywane w wielu kuchniach świata. Często jedzą je między innymi mieszkańcy Ameryki Południowej. W Portoryko popularne jest spożywanie ich na surowo na przykład w kanapkach, na Gwadelupie ogony wieprzowe stanowią podstawę gulaszu i zup, z kolei na Karaibach używa się ich przede wszystkim w postaci solonej. Ogony wieprzowe wykorzystuje się również w kuchni polskiej. Jednym z bardziej apetycznych dań powstających na ich bazie jest zupa ogonowa z suszonymi grzybami i kaszą manną. Przepis jest banalnie prosty. Pamiętajcie jednak, by przed podaniem schłodzić wywar w lodówce, dzięki temu nabierze niesamowitego smaku. Przepis na zupę ogonową z grzybami Będziecie potrzebować 2 litrów wody 2 ogonów wieprzowych 150 gramów ulubionych suszonych grzybów Warzyw: 6 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, 1 cebuli, 1 pora, kawałka selera 3 łyżki kaszy manny 500 ml soku pomidorowego 200 gramów śmietany do zup (najlepiej 18 proc.) Przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, mielonej papryki Przygotowanie Suszone grzyby umieśćcie w małej miseczce, z kolei ogony wieprzowe w dużej. Oba składniki zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia. Po ok. 1 godzinie odcedźcie mięso z wody, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie świeżą wodą i zagotujcie. Marchewkę i pietruszkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Selera i cebulę obierzcie i pokrójcie na mniejsze części. Pora posiekajcie na plasterki. Wszystkie warzywa umieśćcie w gotującym się wywarze. Do powstającej zupy dodajcie namoczone grzyby wraz z wodą oraz przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, mieloną paprykę. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości mięsa. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w...

zupa grzybowa przepis
AdobeStock
Newsy
Mamy najlepszy przepis na klasyczną wigilijną zupę grzybową. Goście będą błagać o dokładkę
Czy w waszym domu jada się zupę grzybową na święta? Wypróbujcie ten przepis - wychodzi niesamowita!

Choć z wigilijną wieczerzą jednoznacznie kojarzy się jarski barszcz z uszkami, to nie wszędzie jest on tradycyjną świąteczną potrawą! W wielu polskich domach zupą, którą przygotowuje się na Wigilię Bożego Narodzenia jest wywar z suszonych grzybów. Można do niego dodać fasolę albo makaron. Najważniejsze są jednak grzyby, którym zupa zawdzięcza wyjątkowo wyrazisty smak i aromat! Zupa grzybowa na święta Zwyczaj gotowania zupy z suszonych grzybów na Wigilię jest bardzo popularny w południowej części naszego kraju – szczególnie w okolicy województwa małopolskiego. W górskich miejscowościach tradycyjnie na wigilię podaje się zupę grzybową, a barszcz jest tam rzadkością. Dziś, gdy jesteśmy znacznie bardziej mobilni, zwyczaje i tradycje mieszają się ze sobą w różnych regionach Polski. Dlatego warto wypróbować na święta coś nowego i przygotować potrawy typowe dla różnych części naszego kraju! Przepis na wigilijną zupę grzybową z łazankami W gotowaniu wigilijnego wywaru z grzybów trzeba się kierować jedną prostą, ale bardzo ważną zasadą – na tej zupie nie wolno oszczędzać! Powinna być zawiesista i gęsta. Do jej przygotowania potrzebujecie poniższych składników: 1,5 l jarskiego rosołu 70 g suszonych prawdziwków i podgrzybków 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej Sól Łazanki Przygotowanie Grzyby włóżcie do letniej wody i odstawcie do namoczenia na kilka godzin. Po tym czasie delikatnie odciśnijcie je z wody, włóżcie do garnka i zalejcie rosołem. Wywar powinien się gotować na małym ogniu do momentu, aż grzyby zmiękną. Następnie za pomocą sitka odcedźcie zupę i przelejcie do drugiego garnka. Do wywaru dodajcie śmietanę i zagęśćcie go mąką, a następnie wrzućcie...

Najlepsi kucharze dodają do krupniku 1 nieoczywisty składnik. Genialnie podkręca smak i zapach zupy
Adobe Stock
Newsy
Najlepsi kucharze dodają do krupniku 1 nieoczywisty składnik. Genialnie podkręca smak i zapach zupy
Co zrobić, by krupnik smakował jeszcze lepiej? Dodajcie do niego to warzywo!

Krupnik to zupa kiedyś znienawidzona, a dziś wracająca do łask. Dawniej kojarzyła się z pewnego rodzaju niedostatkiem - prosta zupa na bazie warzyw i krup jęczmiennych raczej nigdy nie gościła na polskich stołach w trakcie biesiad czy wystawnych obiadów. I dzisiaj to o proste i bardzo sycące danie nie jest raczej czymś w rodzaju specjalności jakiegokolwiek do domu, ale cieszy się znacznie większym poważaniem - choćby ze względu na tradycję. By krupnik był jeszcze lepszy, warto dodać do niego jedno warzywo, które świetnie podkreśli smak wywaru. By krupnik był idealny, trzeba zadbać o odpowiednie składniki. Niewiele osób dodaje do niego na przykład cebulę – a to spory błąd! Opalona cebula (tak, jak do rosołu)  nadaje krupnikowi niesamowity smak i aromat . Przekonajcie się sami! Oprócz tego zadbajcie o to, by zupa nie była nazbyt mętna .  Przepis na krupnik Aby przygotować klasyczny krupnik, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula Ćwierć selera Kawałek pora 250 g ziemniaków 1 szyja z indyka 2 skrzydełka z kurczaka 1 kość cielęca 1 woreczek kaszy jęczmiennej (150 g) 2 suszone grzyby 2 łyżki masła Liście laurowe Ziele angielskie Śmietana Natka pietruszki Pieprz Sól Przygotowanie: Wysypcie kaszę z woreczka na sitko. Przepłuczcie ją, włóżcie do garnka i zalejcie ponad dwiema szklankami zimnej wody. Dodajcie do kaszy łyżkę masła i zagotujcie. Kasza powinna się gotować około 15-20 minut do miękkości. Od czasu do czasu mieszajcie, żeby nie przywarła do dna. Suszone grzyby przepłuczcie i zalejcie gorącą wodą. Odstawcie na 15 minut. Cebulę obierzcie, przekrójcie na pół i opalcie na suchej patelni. Następnie do...