Mimo iż w Wigilię w całej Polsce jada się z grubsza podobnie, w poszczególnych regionach naszego kraju na stole pojawiają się dania, których nie znajdziemy nigdzie indziej. I tak, przykładowo na Śląsku przygotowuje się zupę nazywaną siemieniotką.
Tuż po przełamaniu opłatkiem i złożeniu sobie życzeń, mieszkańcy tego regionu zasiadają do stołu. Na pierwszy ogień idzie właśnie siemieniotka – najstarsza z zup na śląskich stołach. Jak zrobić siemieniotkę? Podajemy wam przepis.
Czym jest siemieniotka?
Siemieniotka, zwana również konopiotką, to zupa z nasion (siemienia) konopi. Na Śląsku, ale też w Małopolsce i Wielkopolsce, jest to zupa tradycyjnie spożywana w Wigilię Bożego Narodzenia.
W wielu domach gospodynie najczęściej miały własny, każda nieco inny przepis na siemieniotkę. Gotową zupę podawano z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną (na Śląsku - tatarczaną lub pogańską) lub z grzankami. Zgodnie z wierzeniami ludowymi, siemieniotka miała moc leczniczą – uważano, że chroni przed świerzbem i wrzodami:
Zobacz także:
- Konopiotka to najsłynniejsza śląska zupa wigilijna. Ta świąteczna polewka, wg wierzeń miała dawać siłę i powodzenie. Niegdyś gotowanie tej zupy trwało cały dzień - czytamy na portalu slaskiesmaki.pl
Przepis na siemieniotkę
Składniki:
- 500 g ziaren konopi
- 200 ml śmietany 18%
- 50 g masła
- 50 g cebuli
- 10 g mąki pszennej
- 180 g kaszy krakowskiej (jaglanej)
- 80 g kaszy jęczmiennej
- sól
- cukier
Opis przygotowania:
- Konopie zalejcie wodą na dwie godziny.
- Potem odcedźcie i znowu zalejcie wodą, a następnie gotujcie ok. 1,5 godziny.
- Po ugotowaniu odcedźcie zachowując wywar, ziarno zmielcie, odsączcie powstałe mleczko i połączcie z wywarem.
- Do całości dodajcie podsmażoną cebulę.
- Całość zagęśćcie zmieloną kaszą jaglaną.
- Polewkę zagotujcie, przyprawcie i zabielcie śmietanką.
- Zupę podawajcie z ugotowaną kaszą jęczmienną.
Źródło: wikipedia, msn.com.pl, slaskiesmaki.pl