Te popularne w Polsce warzywa mogą być szkodliwe dla jelit. Należą do nich ziemniaki i pomidory, kto nie powinien ich jeść?
Adobe Stock
Newsy

Wiecie, że ziemniaki i pomidory mogą być szkodliwe dla jelit? Sprawdźcie, kto nie powinien ich jeść

Dlaczego nasze zdrowe polskie ziemniaki mogą szkodzić? Czy już nic nie można jeść bezkarnie? Wyjaśniamy, kto nie powinien zajadać się ziemniakami i na jakie inne warzywa zwracać uwagę.

Jeśli myślicie, że ziemniaki czy pomidory, które są obecne codziennie na polskich stołach, to warzywa jedynie pełne właściwości zdrowotnych, to możecie się mylić. Dzieje się tak dlatego, że istnieją dolegliwości, na które nawet produkty spożywcze uznawane za zdrowe, mogą działać szkodliwie.

Na przykład popularne ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny co powoduje, że po ich spożyciu gwałtownie wzrasta poziom cukru we krwi. Powinni więc je stanowczo ograniczyć diabetycy. A jak ziemniaki działają na jelita?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego ziemniaki i pomidory mogą wam zaszkodzić?

Ziemniaki, pomidory i jeszcze kilka innych popularnych produktów żywnościowych, należą do rodziny roślin psiankowatych. To grupa roślin, które co prawda zawierają sporo właściwości prozdrowotnych, ale wytwarzają też substancje – alkaloidy, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Chodzi o związki organiczne, które w roślinach są wytwarzane w celu ochrony przed zjedzeniem ich przez zwierzęta. Mogą zaburzać prace jelit i żołądka – jak solanina zawarta w młodych ziemniakach. Tomatyna występująca w niedojrzałych pomidorach, może z kolei zaburzać odporności czy powodować schorzenia jelit. Kapsaicyna występująca w papryce chilli, w dużych ilościach może uszkadzać wątrobę.

Osoby zdrowe nie muszą ich się obawiać. Jednak chorzy cierpiący na pewne schorzenia, powinni spożywać je w ograniczonych ilościach, zwracając uwagę, aby zjadane ziemniaki czy pomidory były w pełni dojrzałe. Oto, kto powinien uważnie włączać do diety rośliny psiankowate:

  • Osoby ze stanami bólowymi stawów
  • Cierpiący na artretyzm
  • Chorzy na reumatoidalne zapalenie stawów
  • Osoby ze stwardnieniem rozsianym
  • Osoby z chorobą Hashimoto
  • Chorzy na chorobę Leśniowskiego-Crohna
  • Cierpiący na toczeń rumieniowaty
Zobacz także
Te pokarmy pokarmy chronią przed rakiem jelita grubego. Jedzcie je codziennie

Te pokarmy chronią przed rakiem jelita grubego. Jedzcie je codziennie

Te produkty najdłużej zalegają w jelitach. "To tak jakbyśmy połknęli plastik"

Te produkty najdłużej zalegają w jelitach. „To tak jakbyśmy połknęli plastik"

Rośliny psiankowate – jakie inne popularne warzywa należą do tej grupy?

Do roślin psiankowatych zalicza się około 2500 gatunków. Najbardziej popularne w polskiej kuchni są:

  • Ziemniaki
  • Pomidory
  • Papryka
  • Bakłażany

A z mniej popularnych:

  • Jagody goji
  • Ashwagandha
  • Miechunka

Przeglądając przeciwskazania do spożywania produktów żywnościowych eliminujcie z diety oczywiście te, przed którymi przestrzega was lekarz prowadzący.

W przypadku pozostałych bezpieczne jest włączenie ich do zbilansowanego jadłospisu, obok innych produktów, takich jak kasze, rośliny strączkowe, orzechy i tłuszcze, zachowując zalecenia piramidy żywieniowej.

Źródło: msn.com, calkiemzdrowo.pl, wyleczto.pl

Cierpicie na reumatyzm? Odstawcie te produkty, by nie pogłębić tego schorzenia
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na reumatyzm? Odstawcie te produkty, by nie pogłębić tego schorzenia
Dokucza wam reumatyzm? Bolą was stawy? Nie lekceważcie tych dolegliwości. Warto zacząć od zmiany przyzwyczajeń żywieniowych.

Prawidłowe działanie stawów zwłaszcza u osób narażonych na schorzenia reumatoidalne nie może być zapewnione wyłącznie przez ćwiczenia, masaże i zabiegi. Potrzebne jest wsparcie od wewnątrz – nie tylko w postaci suplementów diety i leków. Chodzi jeszcze o odpowiednio dobraną dietę. Dlaczego dieta jest ważna w walce z reumatyzmem? Podstawową sprawą w walce o zdrowe chrząstki i stawy u wszystkich osób jest woda. Nawadnianie powinno być obfite zwłaszcza w okresie letnim. Osoby cierpiące na reumatyzm powinny szczególnie dobrze o tym pamiętać. Ważna jest także jednak świadomość, że człowiek nie jest w stanie nawodnić się poprzez samo jedzenie. Właściwe funkcjonowanie stawów i walka ze skutkami chorób zwyrodnieniowych na tle reumatycznym jest możliwa tylko i wyłącznie wtedy, gdy organizm otrzymuje za pośrednictwem jedzenia odpowiednie witaminy, minerały, składniki odżywcze i  inne mikroelementy. Wśród nich do najważniejszych należą m.in. Kolagen Witamina C Witamina B3 Krzem Bor Miedź Siarka Wapń Czego nie jeść przy reumatyzmie? Niestety większość badań dowodzi, że niedobory tych pierwiastków chemicznych i witamin ma zdecydowana większość populacji. Dlatego niezależnie od stanu waszych stawów i tego czy cierpicie na reumatyzm , czy też nie – warto postawić na zdrową dietę, która pomoże wam w zwalczeniu uciążliwego problemu, zminimalizowaniu jego skutków lub w zapobieżeniu wystąpieniu takich problemów zdrowotnych. Czego więc unikać wobec zaistnienia bólu stawów? Produkty mleczne zawierające dużo tłuszczów nasyconych (m.in. masło) Cukry proste zawarte w słodyczach, słodkich napojach i sokach Bóle stawów mogą...

 Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły
Newsy
Kto nie powinien jeść szparagów? Osoby z bolącymi stawami muszą uważać!
Szparagi to niezwykle zdrowe warzywo, które polecane jest niemalże wszystkim. Okazuje się jednak, że osoby z niektórymi schorzeniami powinny go unikać…

Sezon na szparagi rozpoczął się na dobre. Chociaż to, ile kosztują polskie szparagi , może nieco odstraszać pierwszych kupców, z pewnością wielu skusi się na te sezonowe warzywa, z których można przyrządzić dziesiątki potraw takich jak m.in.  lasagne ze szparagami , risotto ze szparagami lub zupę szparagową . Jeśli lubicie szparagi, warto się pospieszyć, ponieważ przeważnie dostępne są jedynie do końca czerwca/początku lipca! Szparagi są bogate w wiele witamin, minerałów i innych korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Zawierają duże ilości:  Wapnia Potasu Selenu Magnezu Kwasu foliowego Witamin K, B, A, C i E Jakie są właściwości szparagów dla zdrowia? Szparagi mają dużo błonnika i bardzo niewiele kalorii (zaledwie 20 kcal w 100 g), dlatego często polecane są osobom na diecie. Pobudzają układ trawienny, a także wspierają układ moczowy, kostny oraz zęby. Polecane są osobom chorym na nadciśnienie oraz zmagającym się z podwyższonym cholesterolem. Szparagi mogą także znacząco zniwelować dolegliwości reumatyczne i poprawić pamięć oraz koncentrację. Są rekomendowane w dietach niemalże wszystkich, niezależnie od płci, wieku i aktywności fizycznej. Okazuje się, że są jednak niektóre schorzenia, przy których szparagów nie powinno się jeść… Kto nie może jeść szparagów? Po szparagi nie powinni pod żadnym pozorem sięgać wszyscy chorzy na dnę moczanową, czyli podagrę zwaną także inaczej artretyzmem. Pod tymi nazwami kryje się ostre zapalenie stawów, które najczęściej atakuje stopy i palce u stóp. Szparagi bogate są w puryny, które przyczyniają się do odkładania się kwasu moczowego w organizmie, a substancja ta może nasilać nieprzyjemne i mocno bolesne objawy. Również z tego powodu, spożycie...

Co się stanie z waszym organizmem gdy codziennie będziecie jeść fasolę?
Flickr
Newsy
Co się stanie z waszym organizmem gdy codziennie będziecie jeść fasolę?
Unikacie roślin strączkowych czy wręcz przeciwnie, jecie, kiedy tylko nadarzy się okazja? Oto dlaczego zawsze warto mieć w kuchni puszkę fasoli czy słoik ciecierzycy.

Niektórzy unikają jedzenia grochu czy fasoli,  bojąc się problemów żołądkowych. A wiecie, skąd biorą się wzdymające właściwości fasoli i innych roślin strączkowych? Ze skórki okalającej strączek. Jej funkcja w roślinie jest taka, że ma chronić ją przed światem zewnętrznym i warunkami atmosferycznymi.  To dlatego skórki strączków nie są strawne dla człowieka i mogą powodować problemy gastryczne, w tym wzdęcia. Łatwo można jednak zmniejszyć ich negatywne działanie poprzez właściwe gotowanie, a także moczenie, kiełkowanie czy fermentowanie roślin strączkowych. Opowiemy jak to zrobić, aby fasola i inne  strączki w pełni działały na naszą korzyść. Porcja nasion strączkowych dziennie i możecie żyć długo Tak robią ludzie żyjący w tzw. niebieskich strefach, czyli regionach świata, w których żyje największa ilość stulatków. Badania pokazały, że w ich diecie, niezależnie od tego, czy żyją w Azji, Ameryce czy Europie, jest przynajmniej 20 g dziennie roślin strączkowych. Do roślin strączkowych, których pozytywny wpływ na długość życia, należą: Fasola Groch Bób Ciecierzyca Soczewica Soja W każdym przypadku o zdrowotnym działaniu mówimy, mając na myśli wszystkie gatunki danej rośliny. W przypadku fasoli, do diety należy włączyć czarną czerwoną fasolę, białą, fasolę Jaś i wszystkie pozostałe.  Rośliny strączkowe poza tym, że sycą, zawierają też stosunkowo niską ilość kalorii. Jedna porcja warzyw strączkowych (pół szklanki) to tylko ok. 115 kcal. Rośliny strączkowe mają też niski indeks glikemiczny. Wykorzystywanie ich w daniach jest więc mądrym zrównoważeniem diety za pomocą produktu wartościowego, sycącego i niskokalorycznego. Jakie wartości ma fasola? Fasola to tylko jedna z wielu...

Odchudzacie się? Lepiej nie stosujcie tych diet - zrujnują wasze zdrowie
AdobeStock
Newsy
Odchudzacie się? Lepiej nie stosujcie tych diet - zrujnują wasze zdrowie
W odchudzaniu warto zachować rozwagę, ponieważ nie wszystkie popularne diety są dobre dla zdrowia!

W pogoni za idealną sylwetką niektórzy ludzie decydują się na naprawdę drastyczne metody. Chętnie przechodzą na diety, których autorzy obiecują szybki spadek wagi i cudowne efekty. Na ile można im wierzyć? Niektóre z tych diet reklamuje się jako samo zdrowie dla organizmu, ale okazuje się, że niekoniecznie tak jest. Mogą wam nawet zaszkodzić! Poznajcie kilka bardzo popularnych obecnie diet, które wcale nie są takie zdrowe, jak się powszechnie sądzi. Dieta Paleo Dieta paleo największą popularnością cieszyła się kilka lat temu. Reklamowano ją jako sposób żywienia naszych przodków i remedium na wszelkie choroby i dolegliwości powodowane przez żywność współczesnych ludzi. W diecie paleo jada się głównie mięso , określone owoce i warzywa, orzechy, jajka i grzyby. Całkowicie zakazane są natomiast zboża, cukier, a czasami nawet rośliny strączkowe i nabiał. Autorzy diety paleo zakładają bowiem, że ludzie pierwotni nie jadali zbóż czy nabiału i żywili się tylko tym, co udało im się zebrać w lesie lub upolować. Niestety, usunięcie z diety pieczywa i zbóż oraz roślin strączkowych może mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie – zwłaszcza na pracę układu trawiennego.   Dieta sokowa Dietę sokową często poleca się jako „fenomenalny” sposób na szybkie schudnięcie. Na takiej diecie należy całkowicie zrezygnować na jakiś czas z normalnych posiłków i pić jedynie soki owocowe lub warzywne. Niestety, szybko można odczuć skutki ubocze diety sokowej, takie jak zmęczenie, ból głowy, rozdrażnienie i problemy z koncentracją. Wszystko to są objawy jedzenia zbyt małej ilości kalorii. Często tego typu diety kończą się przez to efektem jo-jo , czyli szybkim nabraniem kilogramów po zakończeniu diety. Dieta ketogeniczna Początkowo dieta...