Te popularne w Polsce warzywa mogą być szkodliwe dla jelit. Należą do nich ziemniaki i pomidory, kto nie powinien ich jeść?
Adobe Stock
Newsy

Wiecie, że ziemniaki i pomidory mogą być szkodliwe dla jelit? Sprawdźcie, kto nie powinien ich jeść

Dlaczego nasze zdrowe polskie ziemniaki mogą szkodzić? Czy już nic nie można jeść bezkarnie? Wyjaśniamy, kto nie powinien zajadać się ziemniakami i na jakie inne warzywa zwracać uwagę.

Jeśli myślicie, że ziemniaki czy pomidory, które są obecne codziennie na polskich stołach, to warzywa jedynie pełne właściwości zdrowotnych, to możecie się mylić. Dzieje się tak dlatego, że istnieją dolegliwości, na które nawet produkty spożywcze uznawane za zdrowe, mogą działać szkodliwie.

Na przykład popularne ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny co powoduje, że po ich spożyciu gwałtownie wzrasta poziom cukru we krwi. Powinni więc je stanowczo ograniczyć diabetycy. A jak ziemniaki działają na jelita?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego ziemniaki i pomidory mogą wam zaszkodzić?

Ziemniaki, pomidory i jeszcze kilka innych popularnych produktów żywnościowych, należą do rodziny roślin psiankowatych. To grupa roślin, które co prawda zawierają sporo właściwości prozdrowotnych, ale wytwarzają też substancje – alkaloidy, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Chodzi o związki organiczne, które w roślinach są wytwarzane w celu ochrony przed zjedzeniem ich przez zwierzęta. Mogą zaburzać prace jelit i żołądka – jak solanina zawarta w młodych ziemniakach. Tomatyna występująca w niedojrzałych pomidorach, może z kolei zaburzać odporności czy powodować schorzenia jelit. Kapsaicyna występująca w papryce chilli, w dużych ilościach może uszkadzać wątrobę.

Osoby zdrowe nie muszą ich się obawiać. Jednak chorzy cierpiący na pewne schorzenia, powinni spożywać je w ograniczonych ilościach, zwracając uwagę, aby zjadane ziemniaki czy pomidory były w pełni dojrzałe. Oto, kto powinien uważnie włączać do diety rośliny psiankowate:

  • Osoby ze stanami bólowymi stawów
  • Cierpiący na artretyzm
  • Chorzy na reumatoidalne zapalenie stawów
  • Osoby ze stwardnieniem rozsianym
  • Osoby z chorobą Hashimoto
  • Chorzy na chorobę Leśniowskiego-Crohna
  • Cierpiący na toczeń rumieniowaty
Zobacz także
Te pokarmy pokarmy chronią przed rakiem jelita grubego. Jedzcie je codziennie

Te pokarmy chronią przed rakiem jelita grubego. Jedzcie je codziennie

Te produkty najdłużej zalegają w jelitach. "To tak jakbyśmy połknęli plastik"

Te produkty najdłużej zalegają w jelitach. „To tak jakbyśmy połknęli plastik"

Rośliny psiankowate – jakie inne popularne warzywa należą do tej grupy?

Do roślin psiankowatych zalicza się około 2500 gatunków. Najbardziej popularne w polskiej kuchni są:

  • Ziemniaki
  • Pomidory
  • Papryka
  • Bakłażany

A z mniej popularnych:

  • Jagody goji
  • Ashwagandha
  • Miechunka

Przeglądając przeciwskazania do spożywania produktów żywnościowych eliminujcie z diety oczywiście te, przed którymi przestrzega was lekarz prowadzący.

W przypadku pozostałych bezpieczne jest włączenie ich do zbilansowanego jadłospisu, obok innych produktów, takich jak kasze, rośliny strączkowe, orzechy i tłuszcze, zachowując zalecenia piramidy żywieniowej.

Źródło: msn.com, calkiemzdrowo.pl, wyleczto.pl

Cierpicie na reumatyzm? Odstawcie te produkty, by nie pogłębić tego schorzenia
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na reumatyzm? Odstawcie te produkty, by nie pogłębić tego schorzenia
Dokucza wam reumatyzm? Bolą was stawy? Nie lekceważcie tych dolegliwości. Warto zacząć od zmiany przyzwyczajeń żywieniowych.

Prawidłowe działanie stawów zwłaszcza u osób narażonych na schorzenia reumatoidalne nie może być zapewnione wyłącznie przez ćwiczenia, masaże i zabiegi. Potrzebne jest wsparcie od wewnątrz – nie tylko w postaci suplementów diety i leków. Chodzi jeszcze o odpowiednio dobraną dietę. Dlaczego dieta jest ważna w walce z reumatyzmem? Podstawową sprawą w walce o zdrowe chrząstki i stawy u wszystkich osób jest woda. Nawadnianie powinno być obfite zwłaszcza w okresie letnim. Osoby cierpiące na reumatyzm powinny szczególnie dobrze o tym pamiętać. Ważna jest także jednak świadomość, że człowiek nie jest w stanie nawodnić się poprzez samo jedzenie. Właściwe funkcjonowanie stawów i walka ze skutkami chorób zwyrodnieniowych na tle reumatycznym jest możliwa tylko i wyłącznie wtedy, gdy organizm otrzymuje za pośrednictwem jedzenia odpowiednie witaminy, minerały, składniki odżywcze i  inne mikroelementy. Wśród nich do najważniejszych należą m.in. Kolagen Witamina C Witamina B3 Krzem Bor Miedź Siarka Wapń Czego nie jeść przy reumatyzmie? Niestety większość badań dowodzi, że niedobory tych pierwiastków chemicznych i witamin ma zdecydowana większość populacji. Dlatego niezależnie od stanu waszych stawów i tego czy cierpicie na reumatyzm , czy też nie – warto postawić na zdrową dietę, która pomoże wam w zwalczeniu uciążliwego problemu, zminimalizowaniu jego skutków lub w zapobieżeniu wystąpieniu takich problemów zdrowotnych. Czego więc unikać wobec zaistnienia bólu stawów? Produkty mleczne zawierające dużo tłuszczów nasyconych (m.in. masło) Cukry proste zawarte w słodyczach, słodkich napojach i sokach Bóle stawów mogą...

 Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły
Newsy
Kto nie powinien jeść szparagów? Osoby z bolącymi stawami muszą uważać!
Szparagi to niezwykle zdrowe warzywo, które polecane jest niemalże wszystkim. Okazuje się jednak, że osoby z niektórymi schorzeniami powinny go unikać…

Sezon na szparagi rozpoczął się na dobre. Chociaż to, ile kosztują polskie szparagi , może nieco odstraszać pierwszych kupców, z pewnością wielu skusi się na te sezonowe warzywa, z których można przyrządzić dziesiątki potraw takich jak m.in.  lasagne ze szparagami , risotto ze szparagami lub zupę szparagową . Jeśli lubicie szparagi, warto się pospieszyć, ponieważ przeważnie dostępne są jedynie do końca czerwca/początku lipca! Szparagi są bogate w wiele witamin, minerałów i innych korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Zawierają duże ilości:  Wapnia Potasu Selenu Magnezu Kwasu foliowego Witamin K, B, A, C i E Jakie są właściwości szparagów dla zdrowia? Szparagi mają dużo błonnika i bardzo niewiele kalorii (zaledwie 20 kcal w 100 g), dlatego często polecane są osobom na diecie. Pobudzają układ trawienny, a także wspierają układ moczowy, kostny oraz zęby. Polecane są osobom chorym na nadciśnienie oraz zmagającym się z podwyższonym cholesterolem. Szparagi mogą także znacząco zniwelować dolegliwości reumatyczne i poprawić pamięć oraz koncentrację. Są rekomendowane w dietach niemalże wszystkich, niezależnie od płci, wieku i aktywności fizycznej. Okazuje się, że są jednak niektóre schorzenia, przy których szparagów nie powinno się jeść… Kto nie może jeść szparagów? Po szparagi nie powinni pod żadnym pozorem sięgać wszyscy chorzy na dnę moczanową, czyli podagrę zwaną także inaczej artretyzmem. Pod tymi nazwami kryje się ostre zapalenie stawów, które najczęściej atakuje stopy i palce u stóp. Szparagi bogate są w puryny, które przyczyniają się do odkładania się kwasu moczowego w organizmie, a substancja ta może nasilać nieprzyjemne i mocno bolesne objawy. Również z tego powodu, spożycie...

Co lepsze: surowe czy gotowane jedzenie? Jedna metoda dostarcza więcej witamin, druga ułatwia trawienie.
Adobe Stock
Newsy
Co lepsze: surowe czy gotowane jedzenie? Jedno dostarcza więcej witamin, drugie ułatwia trawienie
Czasem łatwiej schrupać surową marchew niż ją ugotować. Wołowina ceniona jest zarówno jako pieczeń jak i tatar. Z kolei drobiu raczej nie zjecie bez gotowania. Co gotować, a czego nie warto?

Powszechnie wiadomo, że gotowanie i poddawanie obróbce cieplnej pokarmów pozbawia je witamin i części wartości odżywczych. Czy zatem surowa żywność jest zdrowsza? I czy naprawdę zdrowe jest jedzenie wyłącznie surowizny? Wyjaśniamy też co lepiej jeść na surowo, a co po ugotowaniu. Zalety i wady surowej żywności To prawda, że obróbka termiczna niszczy bezpowrotnie wiele witamin, np. witaminę C, czy witaminy z grupy B. Poza tym w surowych produktach znajduje się więcej aktywnych enzymów trawiennych, które wspierają i przyspieszają trawienie pokarmów. Jedząc surowe owoce i warzywa możecie zjeść ich mniej i dostarczyć sobie odpowiednich ilości witamin. Także surowe mięso i ryby mają kilkakrotnie więcej substancji odżywczych, w tym kwasów omega-3 niż te, które zostały ugotowanie, usmażone czy upieczone. W związku z wartościami, jakie dla organizmu niesie spożywanie surowego jedzenia, powstał nawet skrajny odłam wegetarianizmu – witarianizm, którego zwolennicy jedzą wyłącznie surową, roślinną żywność. Spożywanie jedynie surowej żywności ma jednak także wiele wad. Należą do nich: Ryzyko zatrucia. Zakażenie mikrobiologiczne, a nawet pasożytnicze wzrasta, jeśli produkty nie są poddane obróbce cieplnej. Nawet jajka pochodzące z bezpiecznej hodowli mogą być zarażone bakteriami salmonelli. Reżim sanitarny. Z powyższych powodów każdy produkt powinien być starannie umyty. Bakterie nie zostaną przecież usunięte pod wpływem wysokiej temperatury Wysoki koszt. Produkty, np. mięso i ryby przeznaczone do spożycia na surowo muszą być znacznie wyższej jakości, a więc dużo droższe od tych zwykłych Trudniejsze żucie i trawienie. Produkty surowe są znacznie trudniejsze do przetworzenia i strawienia przez nasz układ pokarmowy Jakie są wartości ugotowania...

Nie jedzcie makreli i innych tłustych ryb przy tej chorobie. To się może źle skończyć
AdobeStock
Newsy
Nie jedzcie makreli i innych tłustych ryb przy tej chorobie. To się może źle skończyć
Choć zdrowe dla większości, przy niektórych chorobach ryby te są stanowczo niewskazane. Sprawdźcie, kto nie powinien ich jeść.

Osoby cierpiące na dnę moczanową muszą szczególnie uważać na produkty, które znajdują się w ich codziennej diecie. Niektóre z nich mogą bowiem zaostrzać objawy choroby. Jeden produkt często polecany przez dietetyków jest odradzany przy dnie moczanowej - sprawdźcie, dlaczego.  Dieta przy dnie moczanowej Odpowiednia dieta przy dnie moczanowej (inaczej: artretyzm lub podagra) odgrywa ogromną rolę w profilaktyce tej choroby. Dzięki przestrzeganiu ścisłych zasad dotyczących jadłospisu, można spowolnić postępowanie podagry oraz zmniejszyć częstotliwość ataków, które są bardzo bolesne. Co więcej, stosowanie prawidłowej diety to praktycznie podstawa leczenia dny moczanowej, dlatego tak ważne jest jej przestrzeganie. Oto, co powinno się znaleźć w jadłospisie osób chorych na dnę moczanową: zupy warzywne herbaty ziołowe słaba herbata duże ilości świeżych warzyw i owoców twarogi, sery grzyby ryż, makaron, kasze orzechy Unikać należy za to potraw tłustych i zawierających dużo białka. Mowa tutaj przede wszystkim o mięsie, takim jak wieprzowina, wołowina, podroby, gęsina, mięso z indyka, a nawet buliony i mięsne wywary (w tym rosół). Nie powinno się także spożywać wędlin czy kiełbasy. Należy też uważać na rośliny strączkowe, które choć zdrowe, przy podagrze mogą mocno zaszkodzić ze względu na wysoką zawartość puryn. Ryby a dna moczanowa Choć dietetycy zalecają, by w diecie dorosłego człowieka znalazły się tłuste ryby, jedzone co najmniej dwa razy w tygodniu, to odradza się je przy dnie moczanowej. W tłustych rybach, takich jak makrela, łosoś czy sardynki, podobnie jak w tłustym mięsie, znajdują się puryny. Kwas moczowy, który powoduje zniekształcenie stawów oraz ból przy podagrze pochodzi m.in. z puryn, które są...