Jeśli myślicie, że ziemniaki czy pomidory, które są obecne codziennie na polskich stołach, to warzywa jedynie pełne właściwości zdrowotnych, to możecie się mylić. Dzieje się tak dlatego, że istnieją dolegliwości, na które nawet produkty spożywcze uznawane za zdrowe, mogą działać szkodliwie.

Na przykład popularne ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny co powoduje, że po ich spożyciu gwałtownie wzrasta poziom cukru we krwi. Powinni więc je stanowczo ograniczyć diabetycy. A jak ziemniaki działają na jelita?

Dlaczego ziemniaki i pomidory mogą wam zaszkodzić?

Ziemniaki, pomidory i jeszcze kilka innych popularnych produktów żywnościowych, należą do rodziny roślin psiankowatych. To grupa roślin, które co prawda zawierają sporo właściwości prozdrowotnych, ale wytwarzają też substancje – alkaloidy, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Chodzi o związki organiczne, które w roślinach są wytwarzane w celu ochrony przed zjedzeniem ich przez zwierzęta. Mogą zaburzać prace jelit i żołądka – jak solanina zawarta w młodych ziemniakach. Tomatyna występująca w niedojrzałych pomidorach, może z kolei zaburzać odporności czy powodować schorzenia jelit. Kapsaicyna występująca w papryce chilli, w dużych ilościach może uszkadzać wątrobę.

Zobacz także:

Osoby zdrowe nie muszą ich się obawiać. Jednak chorzy cierpiący na pewne schorzenia, powinni spożywać je w ograniczonych ilościach, zwracając uwagę, aby zjadane ziemniaki czy pomidory były w pełni dojrzałe. Oto, kto powinien uważnie włączać do diety rośliny psiankowate:

  • Osoby ze stanami bólowymi stawów
  • Cierpiący na artretyzm
  • Chorzy na reumatoidalne zapalenie stawów
  • Osoby ze stwardnieniem rozsianym
  • Osoby z chorobą Hashimoto
  • Chorzy na chorobę Leśniowskiego-Crohna
  • Cierpiący na toczeń rumieniowaty

Rośliny psiankowate – jakie inne popularne warzywa należą do tej grupy?

Do roślin psiankowatych zalicza się około 2500 gatunków. Najbardziej popularne w polskiej kuchni są:

  • Ziemniaki
  • Pomidory
  • Papryka
  • Bakłażany

A z mniej popularnych:

  • Jagody goji
  • Ashwagandha
  • Miechunka

Przeglądając przeciwskazania do spożywania produktów żywnościowych eliminujcie z diety oczywiście te, przed którymi przestrzega was lekarz prowadzący.

W przypadku pozostałych bezpieczne jest włączenie ich do zbilansowanego jadłospisu, obok innych produktów, takich jak kasze, rośliny strączkowe, orzechy i tłuszcze, zachowując zalecenia piramidy żywieniowej.

Źródło: msn.com, calkiemzdrowo.pl, wyleczto.pl