Od dłuższego czasu bardzo popularne w Polsce są czarne, wykonane z plastiku akcesoria kuchenne. Dlaczego tyle osób tak chętnie ich używa? Powód jest bardzo prosty. Przede wszystkim narzędzia te są niezwykle tanie – o wiele tańsze od stalowych, których dawniej się używało. Są nawet tańsze od drewnianych łyżek i łopatek. Do tego wielu ludzi używa dziś patelni i garnków pokrytych teflonem. Jak wiadomo, ta powłoka jest dość delikatna i łatwo można ją porysować. Dlatego producenci naczyń teflonowych zalecają, by używać do nich tylko plastikowych narzędzi, które nie porysują delikatnej powierzchni. Jednak czy plastikowe chochle i inne akcesoria są bezpieczne dla zdrowia?

Niebezpieczny plastik

Trzeba przyznać, że plastikowe akcesoria są o wiele wygodniejsze w użyciu niż stalowe. Nie nagrzewają się tak mocno, dlatego można bez obaw na przykład spróbować zupy za pomocą plastikowej łyżki. Z drugiej strony trzeba uważać, ponieważ plastikowa łopatka pozostawiona zbyt długo na patelni, zacznie się po prostu topić! Ryzyko zniszczenia kuchennych narzędzi i bardzo nieprzyjemnego swądu palonego plastiku, to nie jedyne zagrożenie, jakie niosą ze sobą te przedmioty. Przeprowadzone badania wykazały, że mogą być one bardzo niebezpieczne dla zdrowia!

W sklepach wielobranżowych, można dziś kupić nawet cały zestaw akcesoriów kuchennych za kilka złotych. Nic dziwnego, że tak wiele osób chętnie je kupuje! Są to chochle, łyżki i łopatki z tworzywa sztucznego, pokryte czarnym nylonem. Właśnie to tworzywo zagraża waszemu zdrowiu.

MDA w chochlach

W akcesoriach z czarnego nylonu znajduje się niebezpieczna substancja o nazwie 4,4-Metylenodianilina, w skrócie 4,4-MDA. Wywołuje ona u ludzi takie objawy jak nudności, bóle brzucha, zawroty głowy, zatrucie pokarmowe albo gorączka. Ponadto, częste przyjmowanie tej substancji do organizmu prowadzi do uszkodzenia wątroby! Niewykluczone jest też, że 4,4-MDA może być przyczyną nowotworów. Przeprowadzono badanie na zwierzętach, którym podawano ten związek. Wykryto u nich zmiany w narządach wzroku, nerek i wątroby. Natomiast Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem, włączyła metylenodianilinę do grupy substancji powodujących nowotwory.

Zobacz także:

Jak MDA przedostaje się do organizmu?

Zawarta w czarnym nylonie metylenodianilina, dostaje się do przygotowywanego jedzenia poprzez podgrzewanie. Wystarczy więc, że zostawicie chochlę w zupie podczas gotowania, a zacznie ona wydzielać niebezpieczne związki wprost do jedzenia! Należy więc pilnować, by plastikowe akcesoria miały jak najmniej styczności z gorącym jedzeniem, a najlepiej w ogóle wymienić je na stalowe.