produkty które źle wpływają na jelita
Adobe Stock
Newsy

Te pokarmy niszczą wasze jelita. Na pewno większość macie w swojej kuchni

Właściwie funkcjonujące jelita to podstawa zdrowego organizmu i dobrego samopoczucia, eksperci nie mają co do tego wątpliwości. Niestety, w codziennej diecie większości Polaków nie brakuje produktów, które szczególnie szkodzą temu fragmentowi przewodu pokarmowego. Lepiej ich unikajcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jelito cienkie

Jelito cienkie to najdłuższy odcinek przewodu pokarmowego. W organizmie dorosłego człowieka może osiągać nawet 6 metrów! To bardzo ważny element waszego organizmu. To właśnie dzięki niemu cenne składniki odżywcze ze spożywanych pokarmów są wchłaniane do krwioobiegu, rozprowadzane po organizmie, a następnie wykorzystywane do różnych procesów życiowych.

Jelito grube

Z kolei jelito grube to ostatni odcinek ludzkiego układu pokarmowego. To właśnie w nim resztki niestrawionego jedzenia przybierają formę kału, a następnie są wydalane z organizmu. Na tym jednak nie koniec. Jelito grube jest w stanie odzyskać nawet do 90 proc. wody z pożywienia, które do niego dociera, ale również nieco elektrolitów i soli mineralnych.

Nie ulega więc wątpliwości, że o jelita trzeba dbać. To one odpowiadają za prawidłowego funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Niestety, w polskiej kuchni istnieją pokarmy, które spożywane w dużych ilościach mogą wpływać na nie bardzo negatywnie.

Szkodliwa wieprzowina

Najpopularniejszym czerwonym mięsem w Polsce jest oczywiście wieprzowina. Niestety, jej regularne spożywanie, szczególnie w postaci smażonej lub grillowanej, zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Eksperci apelują, by jeść ją stosunkowo rzadko. Zamiast wieprzowiny do diety warto włączyć ryby oraz białe mięso, najlepiej z indyka lub kury.

Niebezpieczny cukier dla jelit

Cukier, bez względu na jego rodzaj, stanowi pożywkę dla złych bakterii, drożdży oraz grzybów. Regularnie spożywane powodują wzdęcia oraz zaburzenia trawienia, które mogą prowadzić nawet do ostrego zapalenia jelit. Dodawanie go codziennie do herbaty czy kawy nie jest dobrym pomysłem.

Ciężkostrawny czosnek i cebula

Choć czosnek i cebulę dodaje się niemal do każdego dania w polskiej kuchni, w rzeczywistości wiele osób ma problem z ich przetrawieniem. Wszystko przez zawarte w nich fruktany. Produkty spożywane w dużej ilości mogą podrażniać wasze jelita i powodować nieprzyjemne wzdęcia oraz bolesne skurcze.

Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia
Pixabay
Newsy
Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia
Chociaż czosnek jest bardzo smaczny i stosuje się go do przyrządzania wielu dań, niestety nie każdy powinien go jeść. Sprawdźcie szczegóły.

Nie ma lepszej przyprawy do niektórych dań niż świeży czosnek! Nadaje im niepowtarzalnego aromatu i charakteru, a niektóre z nich bez dodatku tego warzywa smakują bardzo przeciętnie. Wyobrażacie sobie pizzę albo szpinak bez dodatku czosnku? Niestety, okazuje się, że nie każdy powinien go jeść. Poniżej piszemy o skutkach ubocznych czosnku oraz o tym, kiedy jego spożycie jest niewskazane. Sprawdźcie! Właściwości czosnku Czosnek stosowany jest przez ludzkość od wieków, ze względu na jego wspaniałe prozdrowotne właściwości oraz wyjątkowy smak. Czosnek między innymi: Poprawi odporność waszego organizmu Usprawni pracę układu trawiennego Wspomoże ochronę przed wylewem i zawałem Zadziała antybakteryjnie, dzięki czemu świetnie się sprawdza w przypadku infekcji Reguluje ciśnienie krwi Wykazuje działanie przeciwnowotworowe Zbija gorączkę Działa antywirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie Pomaga wykrztuszać wydzielinę podczas infekcji Zmniejsza ból gardła Zapobiega podwyższeniu poziomu cholesterolu Skutki uboczne jedzenia czosnku Choć czosnek ma wiele zalet, niestety jak większość produktów nadających się do jedzenia, wykazuje on skutki uboczne. Nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu czosnku, to tylko jeden z nich! Jeśli zjecie go za dużo, to szybko odczujecie nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ból brzucha, wzdęcia, zgaga, to typowe objawy zjedzenia zbyt dużych ilości czosnku. Jeżeli towarzyszą wam bardzo często, powinniście ograniczyć to warzywo w swojej diecie. Pomocne może być stosowanie ekstraktów z czosnku zamiast świeżych ząbków, ponieważ mniej drażni żołądek. Pamiętajcie, że dziennie spożycie czosnku nie powinno przekraczać dwóch średnich ząbków. Kto nie powinien jeść czosnku? Ze względu na to, że...

Dokuczają wam wzdęcia i ból brzucha? Usuńcie te nieoczywiste produkty z diety
AdobeStock
Newsy
Dokuczają wam wzdęcia i ból brzucha? Usuńcie te nieoczywiste produkty z diety
Jeżeli nieustannie boli was brzuch i macie problem ze wzdęciami, przyczyna najpewniej tkwi w waszej diecie. Sprawdźcie, czego powinno się unikać.

Często ciągłe bóle brzucha i wzdęcia są objawem nietolerancji pokarmowej lub IBS – zespołu jelita drażliwego. To choroba, która dotyka coraz więcej osób, a jej objawy są naprawdę uciążliwe. By je złagodzić, należy wykluczyć niektóre produkty ze swojej diety. Zespół jelita drażliwego – co to jest? Zespół jelita drażliwego (IBS) to jedna z chorób układu pokarmowego. Zamiennie stosuje się nazwę nerwicy jelit ze względu na to, że często choroba jest wywoływana przez nadmierny stres, ale także wielokrotne infekcje układu pokarmowego. Objawy przy zespole jelita drażliwego Najczęstsze objawy zespołu jelita drażliwego to: Biegunka Zaparcia Ból brzucha Wzdęcia Bóle głowy Osłabienie Problemy z koncentracją Niepokój Depresja Rozdrażnienie Przetworzone jedzenie a wzdęcia Przy leczeniu zespołu jelita drażliwego bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Część produktów może wzmacniać nieprzyjemne objawy, dlatego należy dowiedzieć się, czego powinno się unikać. Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego koniecznie powinny zrezygnować z jedzenia przetworzonej żywności, czyli np. chipsów, paluszków, płatków śniadaniowych, ciastek, wafelków, batoników, a także konserw mięsnych, pasztetów czy parówek. Przetworzone jedzenie to takie, które zostało poddane obróbce technologicznej, podczas której dodano do żywności barwniki, aromaty czy konserwanty. Wszystkie te składniki mogą podrażniać układ pokarmowy i powodować wzdęcia, dlatego jeśli cierpicie na te objawy, postawcie tylko na świeże jedzenie. Nabiał i ból brzucha Kolejnym produktem, który często odpowiada za uciążliwe wzdęcia oraz ból brzucha jest nabiał. Wiele osób...

Jadacie takie przystawki na imprezach i weselach? Lepiej uważajcie, bo mogą być niebezpieczne dla zdrowia i życia.
Adobe Stock
Newsy
Jadacie takie przystawki na imprezach i weselach? Lepiej uważajcie, bo mogą być niebezpieczne dla zdrowia i życia
Najwięcej tragicznych wypadków zdarza nam się w domach i miejscach pozornie bezpiecznych. Spadamy z krzeseł, wieszając zasłony, czy krztusimy się kanapką. Oto co przydarzyło się na weselu w Poznaniu.

Weselna uroczystość dla pewnego poznaniaka mogła zakończyć się tragicznie. Połknięta wraz z przekąską wykałaczka, uszkodziła mu jelito cienkie, grube i moczowód. Niezbędne było operacyjne usunięcie ciała obcego. Chirurg uczestniczący w zabiegu ostrzegł przed niebezpieczeństwem i zaapelował o rozwagę. Te przekąski są szczególnie niebezpieczne, gdy jecie je nieuważnie Mieszkaniec Poznania przekonał się, że nie warto połykać przekąsek rozłożonych na biesiadnych półmiskach w całości, nie zwracając uwagi, że szynka czy śledź, żeby lepiej utrzymać farsz, są przekłute małym patyczkiem. Jedząc, nie zauważył, że wkłada do ust koreczki razem z wykałaczką. Cienki patyczek został połknięty i dopiero jakiś czas później dał o sobie znać. Wykałaczka przesuwała się wewnątrz przewodu pokarmowego, aż utkwiła w jelitach. Trudność zdiagnozowania takich dolegliwości polega na tym, ze drewniany patyczek nie jest widoczny ani podczas rezonansu magnetycznego, ani podczas tomografii komputerowej. Jedynie na podstawie objawów np. krwawień i wywiadu z pacjentem, lekarz może się domyślić, że w przewodzie pokarmowym utkwiło ciało obce. Co to jest za przedmiot, jak duży i jakie spustoszenie poczynił, może stwierdzić dopiero w czasie interwencji chirurgicznej. Co się dzieje z wykałaczką w jelitach? W przypadku pacjenta z Poznania szkody zdrowotne, jakie zrobił cienki, zaostrzony patyczek były ogromne. Jeden z lekarzy Oddziału Chirurgii Ogólnej i Transplantacyjnej, na który trafił weselnik w Szpitalu Klinicznym im. Heliodora Święcickiego w Poznaniu, opisał całą sytuację na swoim Facebooku. Doktor Marek Karczewski ostrzegł tym wpisem wszystkich innych przed podobnymi wypadkami. Obustronnie zaostrzony kawałek drewienka przesuwał się wraz z ruchami perystaltycznymi, aż utknął w końcowym odcinku jelita...

 Niestrawność, wzdęcia i ból brzucha? Szklanka naparu z tego zioła w mig sobie z tym poradzi
Newsy
Niestrawność, wzdęcia i ból brzucha? Szklanka naparu z tego zioła w mig sobie z tym poradzi
Wasz organizm nie daje już sobie rady z trawieniem świątecznych pyszności? Ulgę przyniosą naturalne, ziołowe herbatki.

Święta to prawdziwe wyzwanie dla ludzkiego organizmu. W naturze nigdy nie musiał mierzyć się z aż taką ilością jedzenia – i to przez kilka dni pod rząd! Nic dziwnego, że w święta większość osób cierpi na objawy przejedzenia. Ich żołądki zwyczajnie protestują, ponieważ nie są już w stanie przyjąć kolejnych porcji świątecznych potraw! Bóle brzucha, niestrawność, wzdęcia i zgaga to tylko jedne z nieprzyjemnych dolegliwości towarzyszących przejedzeniu. By nieco je złagodzić, warto sięgnąć po najstarsze remedium, czyli… ziołowe herbatki! Napar z ziół to najlepszy sposób na przejedzenie i szybko przyniesie ulgę. Najlepsze herbaty ziołowe na trawienie Jeżeli odczuwacie objawy niestrawności w trakcie świąt, warto sięgnąć po jedno z poniższych ziół: Rumianek Najczęściej stosuje się go przy zatruciach pokarmowych, ponieważ działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Poznajcie właściwości lecznicze rumianku: Rozkurczanie mięśni gładkich – przypomnijmy, że właśnie w żołądku się takie mięśnie znajdują. Gdy dokuczają wam mdłości i wymioty, rumianek wspaniale je złagodzi. Zwalczanie bakterii Łagodzenie stanów zapalnych Łagodzenie skurczów żołądka i jelit Szybsza przemiana materii Ponadto, w rumianku znajdują się: Fenolokwasy Garbniki katechinowe Cholina Fitosterole Mięta Odświeża oddech i pomaga, gdy dokuczają wam bóle żołądka: Rozkurcza mięśnie gładkie żołądka i całego przewodu pokarmowego (podobnie jak rumianek) Przynosi ulgę przy wzdęciach i zaparciach Wspomaga produkcję soku żołądkowego, a tym samym usprawnia proces trawienia i pomaga schudnąć Łagodzi ból jelit przy zespole jelita drażliwego Inne drogocenne właściwości mięty to: Działanie uspokajające...