Te owoce to sprzymierzeńcy w walce zmiana z rakiem. Spieszcie się, sezon na nie trwa krótko
Pixabay
Newsy

Te owoce to sprzymierzeńcy w profilaktyce raka. Spieszcie się, sezon na nie potrwa długo

Choroby nowotworowe to zmory naszych czasów. Jeżeli więc można naturalnie wspomóc organizm, by ich uniknąć - to trzeba to zrobić. Właściwa dieta, a także spożywanie niektórych owoców i warzyw znacznie poprawia szansę na długie i zdrowe życie. Na liście najskuteczniejszych sojuszników w rakowej sprawie są te owoce. 

Są podobne do malin, jednak wygrywają z nimi kolorem. To właśnie ten kolor sprawia, że są źródłem cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Związków, które zapobiegają procesom nowotworowym, rozwojowi cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy i przedwczesnego starzenia komórek. 

Do kiedy trwa sezon na jeżyny? 

Sezon na te drogocenne owoce jest dość krótki, bo trwa nieco ponad półtora miesiąca. Zaczyna się pod koniec lipca i kończy się we wrześniu. Warto więc się pospieszyć i zrobić wartościowe przetwory z jeżyn. 

Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami działki, pomyślcie o tym, by zasadzić na niej krzak tych owoców. Po kilku latach obdarzy was taką ilością jeżyn, że będziecie mogli obdarować nim całą rodzinę. 

Zobacz także
Wspomaga wzrok i może zmniejszyć ryzyko raka. To jedno z najzdrowszych warzyw

Wspomaga wzrok i może zmniejszyć ryzyko raka. To jedno z najzdrowszych warzyw

Codzienna szklanka tego napoju może podnieść ryzyko raka piersi o 50%. Też go pijecie?

Codzienna szklanka tego napoju może podnieść ryzyko raka piersi o 50%. Też go pijecie?

W jaki sposób jeżyny mogą zapobiegać rakowi? 

W profilaktyce antynowotworowej spożywanie takich owoców jak jagody, borówki czy jeżyny jest ogromną wartością i dobrodziejstwem dla organizmu. Najciemniejsze z tej grupy jeżyny zawierają kilka wyjątkowo silnych antyoksydantów, takich jak: 

  • antocyjany,  

  • kwasy fenolowe,  

  • kwas elagowy. 

Nie od dziś wiadomo, że przeciwutleniacze niszczą wolne rodniki, przyczyniające się do powstawania komórek rakowych. Znajdujące się na czele listy antocyjany to z kolei związki, które są skutecznym narzędziem w profilaktyce nowotworów. Mogą hamować zmiany rakowe a także spowalniać i przeciwdziałać nowotworom: wątroby, żołądka, jelita grubego, płuc, prostaty czy szyjki macicy. 

Przepis na surową konfiturę z jeżyn

Składniki: 

  • 1 kg jeżyn 

  • pół szklanki cukru 

Sposób przygotowania: 

  1. Owoce oczyśćcie, odrzućcie uszkodzone okazy i dokładnie umyjcie. 

  1. Włóżcie do garnka i rozgniećcie na miazgę, np. tłuczkiem do ziemniaków. 

  1. Przetrzyjcie przez sito, jeżeli chcecie pozbyć się pestek. Do miąższu dodajcie cukier. 

  1. Słoiki wyparzcie, a wieczka przetrzyjcie spirytusem. 

  1. Włóżcie do nich przetarty miąższ z owoców lub rozgniecione jeżyny. Wierzch konfitury skropcie spirytusem. 

  1. Dokładnie zamknijcie słoiczki. Przechowujcie w lodówce. 

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ten sok oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i poprawia trawienie. Przepis jest banalny
AdobeStock
Newsy
Ten sok oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i poprawia trawienie. Przepis jest banalny
Pijcie ten sok regularnie a zauważycie ogromną różnicę w swoim zdrowiu. Jak go przygotować? Wystarczą wam trzy składniki.

Jeżyny to przepyszne owoce, których kolor waha się od ciemnofioletowego do niebiesko-czarnego. Zwykle spożywamy je na surowo, ale stanowią też świetny dodatek do kisieli, galaretek, ciast oraz koktajli. Owoc ten, poza wspaniałym smakiem, skrywa w sobie ogrom właściwości prozdrowotnych. Korzyści zdrowotne soku z jeżyn Jeżyny od lat są używane w celach leczniczych. Dietetycy zalecają regularnie spożywanie tych owoców, aby zapobiec chorobom jamy ustnej i bólom stawów. Jeżyny można spożywać zarówno na surowo, jak i w postaci soku a nawet naparu. Przykładowo, z liści jeżyn można ugotować herbatę i używać jej do leczenia rozstroju żołądka i przerzedzenia włosów. Jeżyny są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom przynosząc znaczące korzyści zdrowotne. Oto tylko niektóre z nich. Zapobiegają wrzodom żołądka. Owoc ten chroni przed wrzodami żołądka dzięki obecności przeciwutleniacza zwanego elagitaniną, który zmniejsza stan zapalny błony śluzowej żołądka. Chronią przed rakiem. Jeżyny są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, a zawarte w nich silnie skoncentrowane antocyjany, pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom lub toksynom, które prowadzą do raka i innych groźnych chorób. Zawarty w jeżynach kwas elagowy, odgrywa istotną rolę w zapobieganiu rakowi szyjki macicy, płuc i piersi. Pomagają w walce z wirusami i bakteriami. Jeżyny zawierają wysoki poziom fitochemikaliów, takich jak rutyna, kwas elagowy i kwas galusowy, które skutecznie odstraszają bakterie i wirusy, które mogą powodować różne choroby. Owoce te mają korzystny wpływ na zmęczone mięśnie, a także przyspieszają proces naprawy uszkodzonych tkanek. Zapobiegają problemom z sercem. Jeżyny zawierają antocyjany,...

Ten owoc jest stworzony dla kobiet po 50. Zadba o kości oraz wahania nastroju
Pixabay
Newsy
Ten owoc jest stworzony dla kobiet po 50. Zadba o kości oraz wahania nastroju
Menopauza i idąca często wraz z nią osteoporoza utrudniają życie wielu kobietom po pięćdziesiątce. Warto w tym okresie wspomóc się wszelkimi naturalnymi środkami, które przyniosą ulgę lub poprawią ogólny stan zdrowia i samopoczucie. Są wśród nich również owoce. 

O tych owocach mówi się, że są prawdziwą bombą witaminową. Oddziałują na wiele różnych aspektów zdrowia i mogą pomóc w różnych schorzeniach pojawiających się w wieku średnim i dojrzałym. Ich właściwości lecznicze wykorzystywano już w tradycyjnej medycynie ludowej.  Właściwości zdrowotne jeżyn  Jeżeli macie krzak jeżyny na swojej działce - to jesteście prawdziwymi szczęściarzami. Warto w pełni wykorzystać sezon letni i włączyć jeżyny do swojej diety. Owoce te są cennym źródłem różnych witamin:  witaminy C,   witaminy A,  witaminy K,  witaminy B6.   Znajdziecie w nich również dostatek minerałów, w szczególności:  magnezu,   wapnia,   fosforu,   potasu.  Oprócz zwalczania przeziębień i stanów zapalnych w organizmie, świetnie sprawdzają się również w przypadku chorób oczu, podwyższonego cukru, dolegliwości kobiecych, a także problemów związanych z układem krążenia i kośćmi. Jak jeżyny pomagają w przypadku menopauzy i PMS?  Świeże owoce jeżyny są bogate w tak zwane fitoestrogeny, czyli estrogeny pochodzenia roślinnego. Działają one w organizmie ludzkim podobnie jak żeńskie hormony.   Mając to na uwadze, warto sięgnąć po nie zwłaszcza w przypadku bolesnych miesiączek, czy dotkliwego zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Pomagają również przy powodujących dyskomfort skutkach menopauzy, takich jak dokuczliwe uderzenia gorąca.  Jeżyny wykazują dobroczynne działanie na kości  Zawarta w jeżynach witamina K pełni ważną rolę w powstawaniu osteokalcyny - białka występującego w tkance kostnej. Jej niedobór może prowadzić do nieprawidłowej produkcji tego białka,...

Pleśń w przetworach pomimo pasteryzacji? Po włożeniu zawartości do słoiczków róbcie tę 1 rzecz
AdobeStock
Newsy
Pleśń w przetworach pomimo pasteryzacji? Po włożeniu zawartości do słoiczków róbcie tę 1 rzecz
Obawiacie się pleśni w przetworach, które robicie na zimę? Zobaczcie, co trzeba zrobić, by zapobiec psuciu się zawartości słoików.

Nie ma chyba gorszej rzeczy niż odkrycie, że w starannie zawekowanych słoikach z przetworami szybko pojawiła się pleśń. Co jest powodem? Zły sposób przygotowywania, niedostatecznie zakręcone słoiki czy może jeszcze coś innego? Przyczyna często jest błaha i łatwo można uniknąć pleśnienia przetworów jeszcze na etapie ich przygotowywania. Sprawdźcie, jak je zrobić, by się nie zepsuły.  Co zrobić, by przetwory nie pleśniały? Za psucie się żywności odpowiadają grzyby i bakterie, których nie brakuje w naszym otoczeniu. Proces pasteryzacji ma na celu zahamowanie psucia się na dłuższy czas, jednak czasami jest on zawodny i zawartość słoików pleśnieje. Dlaczego tak się dzieje? Powodem często są niedostatecznie wyczyszczone słoiki oraz inne elementy, o których niestety zwykle zapominamy. Mowa tutaj o zakrętkach, sprężynach i gumach. Przed przystąpieniem do robienia przetworów należy dokładnie wyparzyć słoiki oraz wszystkie wymienione wcześniej elementy. Gdy już wyschną, przetrzyjcie je dokładnie wacikiem nasączonym spirytusem - koniecznie o mocy min. 70%.  A kiedy wypełnicie słoiki przetworami i zakręcicie, nie zapomnijcie przetrzeć spirytusem również wierzchu nakrętek. Ta metoda pozwala pozbyć się większości bakterii i innych drobnoustrojów, które mogłyby się przedostać do środka słoików i spowodować psucie się.  Jak wyparzyć słoiki na przetwory?  Przetarcie spirytusem to dopiero ostatni krok, jaki należy wykonać po uprzednim wyparzeniu słoików. Jak to zrobić? Istnieje kilka metod: Gotowanie w garnku - najstarszy i chyba najczęściej stosowany sposób. Włóżcie słoiki do dużego garnka i zalejcie wodą tak, by je przykryła. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 15 minut. Nie zapomnijcie wcześniej umyć słoików gąbką i płynem do naczyń.  Wyparzanie w piekarniku - ta...

mycie owoców
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć pestycydy z owoców i warzyw? Użyjcie tych składników i zróbcie tę 1 prostą rzecz
Owoce i warzywa są pełne pestycydów, których trzeba koniecznie się pozbyć przed spożyciem. Sama woda nie wystarczy, dlatego wykorzystajcie jeden z tych trzech sposobów.

Dziś każdy supermarket oferuje ogromny wybór owoców i warzyw, nawet z dalekich zakątków świata. Niestety, luksus jedzenia świeżej zieleniny przez cały rok ma swoją cenę. Uprawy są psikane pestycydami i innymi środkami, które mają działanie owadobójcze i grzybobójcze, a także konserwujące – wszystko po to, by transportowane nawet z innych kontynentów owoce czy warzywa nie zepsuły się podczas transportu. Jak usunąć z nich pestycydy? Samo mycie po bieżącą wodą nie wystarczy! Jak pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców? Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego, by myć owoce i warzywa. Ich powierzchnia roi się od bakterii, które mogą wywoływać bardzo nieprzyjemne i niebezpieczne dla życia zatrucia pokarmowe. Do tych bakterii należą niesławne pałeczki E.coli, listeria i salmonella. Dlatego koniecznie należy zawsze myć owoce i warzywa przed spożyciem. Dowiedzcie się, jak to zrobić skutecznie – wówczas będziecie mieć pewność, że są pozbawione bakterii i resztek pestycydów. Mycie warzyw i owoców To najlepszy sposób na umycie owoców z twardą skórką, takich jak jabłka czy gruszki. Wystarczy pod bieżącą wodą dokładnie wyszorować je za pomocą miękkiej szczotki. W ten sposób pozbędziecie się pestycydów, które czasami naprawdę mocno „trzymają” się skórki i samo opłukanie wodą nie wystarczy. Słona woda Twardsze owoce można wyczyścić za pomocą kąpieli solankowej. Do jednego litra wody należy wsypać 3 łyżki soli, wymieszać i włożyć do wody owoce na maksimum pół godziny. Po tym czasie należy dokładnie wypłukać je w wodzie z kranu i gotowe. Niestety, ten sposób nie sprawdzi się w przypadku delikatnych owoców jak truskawki czy maliny. Płukanka kwasowo-zasadowa Ten sposób jest szybki i sprawdzony. Najpierw do miski należy wlać wodę i ocet (w proporcjach pół szklanki octu na litr wody)....