Te owoce to sprzymierzeńcy w walce zmiana z rakiem. Spieszcie się, sezon na nie trwa krótko
Pixabay
Newsy

Te owoce to sprzymierzeńcy w profilaktyce raka. Spieszcie się, sezon na nie potrwa długo

Choroby nowotworowe to zmory naszych czasów. Jeżeli więc można naturalnie wspomóc organizm, by ich uniknąć - to trzeba to zrobić. Właściwa dieta, a także spożywanie niektórych owoców i warzyw znacznie poprawia szansę na długie i zdrowe życie. Na liście najskuteczniejszych sojuszników w rakowej sprawie są te owoce. 

Są podobne do malin, jednak wygrywają z nimi kolorem. To właśnie ten kolor sprawia, że są źródłem cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Związków, które zapobiegają procesom nowotworowym, rozwojowi cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy i przedwczesnego starzenia komórek. 

Do kiedy trwa sezon na jeżyny? 

Sezon na te drogocenne owoce jest dość krótki, bo trwa nieco ponad półtora miesiąca. Zaczyna się pod koniec lipca i kończy się we wrześniu. Warto więc się pospieszyć i zrobić wartościowe przetwory z jeżyn. 

Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami działki, pomyślcie o tym, by zasadzić na niej krzak tych owoców. Po kilku latach obdarzy was taką ilością jeżyn, że będziecie mogli obdarować nim całą rodzinę. 

Zobacz także
Wspomaga wzrok i może zmniejszyć ryzyko raka. To jedno z najzdrowszych warzyw

Wspomaga wzrok i może zmniejszyć ryzyko raka. To jedno z najzdrowszych warzyw

Codzienna szklanka tego napoju może podnieść ryzyko raka piersi o 50%. Też go pijecie?

Codzienna szklanka tego napoju może podnieść ryzyko raka piersi o 50%. Też go pijecie?

W jaki sposób jeżyny mogą zapobiegać rakowi? 

W profilaktyce antynowotworowej spożywanie takich owoców jak jagody, borówki czy jeżyny jest ogromną wartością i dobrodziejstwem dla organizmu. Najciemniejsze z tej grupy jeżyny zawierają kilka wyjątkowo silnych antyoksydantów, takich jak: 

  • antocyjany,  

  • kwasy fenolowe,  

  • kwas elagowy. 

Nie od dziś wiadomo, że przeciwutleniacze niszczą wolne rodniki, przyczyniające się do powstawania komórek rakowych. Znajdujące się na czele listy antocyjany to z kolei związki, które są skutecznym narzędziem w profilaktyce nowotworów. Mogą hamować zmiany rakowe a także spowalniać i przeciwdziałać nowotworom: wątroby, żołądka, jelita grubego, płuc, prostaty czy szyjki macicy. 

Przepis na surową konfiturę z jeżyn

Składniki: 

  • 1 kg jeżyn 

  • pół szklanki cukru 

Sposób przygotowania: 

  1. Owoce oczyśćcie, odrzućcie uszkodzone okazy i dokładnie umyjcie. 

  1. Włóżcie do garnka i rozgniećcie na miazgę, np. tłuczkiem do ziemniaków. 

  1. Przetrzyjcie przez sito, jeżeli chcecie pozbyć się pestek. Do miąższu dodajcie cukier. 

  1. Słoiki wyparzcie, a wieczka przetrzyjcie spirytusem. 

  1. Włóżcie do nich przetarty miąższ z owoców lub rozgniecione jeżyny. Wierzch konfitury skropcie spirytusem. 

  1. Dokładnie zamknijcie słoiczki. Przechowujcie w lodówce. 

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ten sok oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i poprawia trawienie. Przepis jest banalny
AdobeStock
Newsy
Ten sok oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i poprawia trawienie. Przepis jest banalny
Pijcie ten sok regularnie a zauważycie ogromną różnicę w swoim zdrowiu. Jak go przygotować? Wystarczą wam trzy składniki.

Jeżyny to przepyszne owoce, których kolor waha się od ciemnofioletowego do niebiesko-czarnego. Zwykle spożywamy je na surowo, ale stanowią też świetny dodatek do kisieli, galaretek, ciast oraz koktajli. Owoc ten, poza wspaniałym smakiem, skrywa w sobie ogrom właściwości prozdrowotnych. Korzyści zdrowotne soku z jeżyn Jeżyny od lat są używane w celach leczniczych. Dietetycy zalecają regularnie spożywanie tych owoców, aby zapobiec chorobom jamy ustnej i bólom stawów. Jeżyny można spożywać zarówno na surowo, jak i w postaci soku a nawet naparu. Przykładowo, z liści jeżyn można ugotować herbatę i używać jej do leczenia rozstroju żołądka i przerzedzenia włosów. Jeżyny są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom przynosząc znaczące korzyści zdrowotne. Oto tylko niektóre z nich. Zapobiegają wrzodom żołądka. Owoc ten chroni przed wrzodami żołądka dzięki obecności przeciwutleniacza zwanego elagitaniną, który zmniejsza stan zapalny błony śluzowej żołądka. Chronią przed rakiem. Jeżyny są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, a zawarte w nich silnie skoncentrowane antocyjany, pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom lub toksynom, które prowadzą do raka i innych groźnych chorób. Zawarty w jeżynach kwas elagowy, odgrywa istotną rolę w zapobieganiu rakowi szyjki macicy, płuc i piersi. Pomagają w walce z wirusami i bakteriami. Jeżyny zawierają wysoki poziom fitochemikaliów, takich jak rutyna, kwas elagowy i kwas galusowy, które skutecznie odstraszają bakterie i wirusy, które mogą powodować różne choroby. Owoce te mają korzystny wpływ na zmęczone mięśnie, a także przyspieszają proces naprawy uszkodzonych tkanek. Zapobiegają problemom z sercem. Jeżyny zawierają antocyjany,...

5 owoców, których nigdy nie powinno się jeść prosto z krzaka
AdobeStock
Newsy
5 owoców, których nigdy nie powinno się jeść prosto z krzaka
Wybieracie się do lasu na poziomki, jeżyny lub jagody? Uważajcie! Zjedzone prosto z krzaka mogą być zabójczo niebezpieczne.

W lasach pojawiły się już pierwsze poziomki , jagody i jeżyny . Jeżeli wybieracie się na spacer do lasu z zamiarem zjedzenia tych przepysznych i bardzo zdrowych owoców, pamiętajcie o jednej prostej zasadzie. Nigdy nie spożywajcie ich prosto z krzaka , ponieważ może to mieć bardzo poważne konsekwencje dla waszego zdrowia. 5 owoców, których nie należy jeść prosto z krzaka W lasach aż zaroiło się od przepysznych, letnich owoców. Rosną już borówki, jeżyny, maliny, poziomki i jagody. Wszystkie z nich są oczywiście bardzo zdrowe, ponieważ zawierają prawdziwe bogactwo witamin i przeciwutleniaczy, ale pod żadnym pozorem nie należy ich jeść prosto z krzaka. Czego konkretnie lepiej nie jeść i dlaczego?   Czym jest bąblowica? Leśne owoce mają wspaniały smak, ale mogą zawierać jaja pasożyta, który wywołuje bąblowicę. Chorobę tę wywołuje tasiemiec, którego przenoszą dzikie zwierzęta takie, jak lisy i dziki, ale również psy i koty. Jaja tego tasiemca, przeniesione wraz z kałem lub moczem tych zwierząt, mogą być przyczepione do: jeżyn jagód poziomek malin borówki brusznicy Czy można to zauważyć na pierwszy rzut oka? Niestety nie. Nawet zakażona jajami tasiemca jagoda czy malina, wygląda zupełnie normalnie i nic nie widać "gołym okiem". Co się stanie, gdy zjemy takie owoce? Po zjedzeniu owoców zakażonych jajami tasiemca, jajeczka przedostają się do krwi i zaczynają atakować różne części naszego ciała. Najważniejszym symptomem bąblowicy jest torbiel, która zwykle jest umiejscowiona w wątrobie, ale występuje też w płucach, śledzionie, kościach lub mózgu. Torbiel osiąga nawet 20 cm. W jej środku znajduje się płyn i jest ona otoczona dwiema błonami. Z czasem torbiel prowadzi do objawów uciskowych....

Jak przedłużyć świeżość truskawek? Mamy triki na przechowywanie i mycie truskawek
Adobe Stock
Newsy
Jak przedłużyć świeżość truskawek? Mamy triki na przechowywanie i mycie truskawek
Kupiliście za dużo truskawek? Dzięki paru sztuczkom i trikom przedłużycie ich świeżość nawet na kilka dni.

Jak właściwe postępować ze świeżymi truskawkami? Wydawałoby się, że to nie powinno nikomu przysparzać szczególnych problemów. Tymczasem zdarza się niekiedy, że zakupionych lub zerwanych truskawek po prostu nie sposób od razu „przejeść”. Co wtedy? Pierwszym, najprostszym rozwiązaniem tej sytuacji wydaje się mrożenie. To jednak odpada, kiedy w zamrażarce nie ma zbyt dużo miejsca. Wtedy alternatywą jest odstawienie do lodówki. Jak przechowywać truskawki w lodówce? By zachować świeżość truskawek na dłużej, warto zacząć od przejrzenia owoców i oddzielenia od zdrowych truskawek tych zgniecionych, obitych i podgniłych. W takich truskawkach szybko pojawi się pleśń, która przejdzie szybko na pozostałe owoce. Do dłuższego przechowania nadadzą się tylko ładne okazy. Po dokonaniu przeglądu truskawek przełóżcie je z foliowego woreczka do przewiewnego pojemnika – najlepiej koszyczka lub drewnianej łubianki. Tak przebrane i przełożone do koszyczka lub na tackę wyścieloną papierem kuchennym truskawki można włożyć do lodówki – na najniższą półkę. Pamiętajcie o tym, by nie myć truskawek przed schowaniem do lodówki. To mogłoby przyspieszyć ich zepsucie. Jak przedłużyć świeżość truskawek za pomocą octu? Innym sposobem płukania truskawek przed wstawieniem ich do lodówki jest kąpiel octowa. To nie żarty – mieszanka octu i wody w proporcji 1:5 pozwoli na usunięcie z truskawek zarodników bakterii i pleśni. Potem wystarczy je opłukać w wodzie – smak octu nie przejdzie na owoce. Teraz przedstawimy wam w szczegółach, jak przeprowadzić od początku do końca proces „zakonserwowania” truskawek w occie: Do miski lub garnka wlejcie ok. 3 szklanki zimnej wody i pół szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego. Zanurzcie w mieszance truskawki z szypułkami. Zostawcie truskawki w octowej...

Ta nalewka odtruje wątrobę i pomoże na trawienie. Zrobicie ją z tego zapomnianego owocu
Pixabay
Newsy
Ta nalewka odtruje wątrobę i pomoże na trawienie. Zrobicie ją z tego zapomnianego owocu
Nalewka z tych owoców zwiększa odporność, poprawia trawienie i działa rozgrzewająco. Sprawdźcie, jak ją przygotować.

Owoce jarzębiny to małe, kwaśne owoce, które rosną na krzewach lub drzewach jarzębiny (prawidłową nazwą jest jarząb pospolity). Jarzębina jest uważana za prawdziwy symbol polskiej jesieni i właśnie trwa na nią sezon. Gdzie najczęściej możemy natrafić na jarzębinę? Drzewo to zwykle rośnie w parkach, przy drogach oraz w lasach, już z daleka przyciągając wzrok żywymi, czerwono-pomarańczowymi owocami.  Dlaczego warto zbierać jarzębinę? Zbierając jarzębinę warto pamiętać, że tak naprawdę korzyści niesie cała jarzębina, w tym jej kora, liście i owoce. Owoce, w zależności od odmiany, mogą w niektórych przypadkach być toksyczne (wszystko przez zawarty w nich trujący kwas parasorbowy), ale cała ta toksyczność zanika po podgrzaniu lub zamrożeniu. Zwykle owoce jarzębiny są wykorzystywane do produkcji w napojach alkoholowych lub likierach, ale można je również stosować jako gorzki dodatek do niektórych potraw z dziczyzny. Z owoców jarzębiny przygotowuje się też dżemy i galaretki. Korzyści zdrowotne jagód jarzębiny Korzyści zdrowotne tego zapomnianego owocu są wręcz nieocenione.  jarzębina zawiera wysoki poziom witaminy C, kwasu sorbinowego i błonnika pokarmowego jagody jarzębiny zawierają antocyjany, garbniki, związki polifenolowe i flawonole, w tym różne rodzaje kwercetyny i rutyny jarzębina może mieć potencjał przeciwnowotworowy z uwagi na wysoki poziom przeciwutleniaczy znalezionych w jej owocach zwiększa odporność dzięki dużej ilości kwasu askorbinowego, który stymuluje produkcję białych krwinek i działa jako przeciwutleniacz ma także właściwości wspomagające regenerację i odtruwanie wątroby ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe  błonnik, który znajduje się w umiarkowanych ilościach w jagodach...