Są podobne do malin, jednak wygrywają z nimi kolorem. To właśnie ten kolor sprawia, że są źródłem cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Związków, które zapobiegają procesom nowotworowym, rozwojowi cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy i przedwczesnego starzenia komórek.
Do kiedy trwa sezon na jeżyny?
Sezon na te drogocenne owoce jest dość krótki, bo trwa nieco ponad półtora miesiąca. Zaczyna się pod koniec lipca i kończy się we wrześniu. Warto więc się pospieszyć i zrobić wartościowe przetwory z jeżyn.
Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami działki, pomyślcie o tym, by zasadzić na niej krzak tych owoców. Po kilku latach obdarzy was taką ilością jeżyn, że będziecie mogli obdarować nim całą rodzinę.
Zobacz także:
W jaki sposób jeżyny mogą zapobiegać rakowi?
W profilaktyce antynowotworowej spożywanie takich owoców jak jagody, borówki czy jeżyny jest ogromną wartością i dobrodziejstwem dla organizmu. Najciemniejsze z tej grupy jeżyny zawierają kilka wyjątkowo silnych antyoksydantów, takich jak:
-
antocyjany,
-
kwasy fenolowe,
-
kwas elagowy.
Nie od dziś wiadomo, że przeciwutleniacze niszczą wolne rodniki, przyczyniające się do powstawania komórek rakowych. Znajdujące się na czele listy antocyjany to z kolei związki, które są skutecznym narzędziem w profilaktyce nowotworów. Mogą hamować zmiany rakowe a także spowalniać i przeciwdziałać nowotworom: wątroby, żołądka, jelita grubego, płuc, prostaty czy szyjki macicy.
Przepis na surową konfiturę z jeżyn
Składniki:
-
1 kg jeżyn
-
pół szklanki cukru
Sposób przygotowania:
-
Owoce oczyśćcie, odrzućcie uszkodzone okazy i dokładnie umyjcie.
-
Włóżcie do garnka i rozgniećcie na miazgę, np. tłuczkiem do ziemniaków.
-
Przetrzyjcie przez sito, jeżeli chcecie pozbyć się pestek. Do miąższu dodajcie cukier.
-
Słoiki wyparzcie, a wieczka przetrzyjcie spirytusem.
-
Włóżcie do nich przetarty miąższ z owoców lub rozgniecione jeżyny. Wierzch konfitury skropcie spirytusem.
-
Dokładnie zamknijcie słoiczki. Przechowujcie w lodówce.
Źródło: zywienie.abczdrowie.pl