Te owoce najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi. Powinni je ograniczać szczególnie diabetycy
Adobe Stock
Newsy

Te owoce najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi. Powinni je ograniczać szczególnie diabetycy

Które owoce są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Jedzcie świeże, sezonowe, a te z wysokim IG odstawcie.

Lekarze od dziesięcioleci powtarzają, że żeby utrzymać dobry stan zdrowia, należy włączyć do diety owoce i warzywa. Najnowsze piramidy żywieniowe nieco precyzują tę obecność owoców i warzyw w daniach: na 2 porcje warzyw powinna przypadać 1 porcja owoców. Na zmniejszenie ilości świeżych owoców w stosunku do warzyw wpłynęło to, że owoce, także te nieprzetworzone, zawierają duże ilości cukru. A cukier nie jest obojętny dla zdrowia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego cukier w organizmie jest niebezpieczny? 

Cukier występuje nie tylko w owocach. Mniejsze ilości znajdują się w niemal wszystkich produktach spożywczych, także warzywach, zbożach, nabiale. To niezbędny węglowodan, który w organizmie rozkłada się na glukozę. Choć glukoza jest ważna do prawidłowego funkcjonowania, np. do prawidłowej pracy mózgu potrzebujemy 130 g glukozy dziennie, to szkodliwy jest zarówno jej nadmiar, jak i zbyt szybkie pojawienie się we krwi.

To jak szybko wzrasta poziom cukru we krwi po zjedzeniu poszczególnych produktów, w tym owoców, pokazuje indeks glikemiczny produktów. Wysoki indeks glikemiczny sprawia, że wchłonięte podczas trawienia węglowodany powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Takie zjawisko jest szczególnie niebezpieczne dla cukrzyków.

Zobacz także
Jecie te owoce z pestkami? Uważajcie – to śmiertelnie groźne

Jecie te owoce z pestkami? Uważajcie – może to być śmiertelnie groźne

Mówią o nim "biała śmierć", a do tego bardzo tuczy. Sprawdźcie, jak rzucić cukier: łatwo i na dobre

Mówią o nim "biała śmierć", a do tego bardzo tuczy. Sprawdźcie, jak rzucić cukier: łatwo i na dobre

Które owoce najszybciej podnoszą poziom cukru?

Owoce o tej samej zawartości cukru, mogą w różny sposób powodować wzrost poziomu cukru we krwi. Niebezpieczne dla zdrowia jest, to gdy dzieje się to gwałtownym rzutem. Owoce, które mają wysoki indeks glikemiczny, a więc których powinniście unikać, a gdy macie cukrzycę – wyeliminować z diety, to:

  • Dżemy, konfitury i przetwory owocowe. Owoce w czasie przetwarzania, smażenia, gotowania tracą dużą część swoich właściwości zdrowotnych. Poza tym z reguły przetwory owocowe są dosładzane dodatkową ilością cukru. Np. indeks glikemiczny (IG) świeżej brzoskwini jest dość niski i wynosi 30, natomiast IG brzoskwini w puszcze, to już 50.
  • Soki owocowe. Pijąc soki owocowe, należy pamiętać, że nawet jeśli wybieramy te niedosładzane, to spożywamy większe ilości cukru przez to, że jedną szklankę soku przygotowuje się z kilku owoców. Dodatkowo w trakcie przetwarzania owoców na sok, tracą one błonnik, który nie tylko ułatwia trawienie, ale też wpływa na obniżenie indeksu glikemicznego danego produktu.
  • Suszone owoce. Mają one zwiększony indeks glikemiczny, w stosunku do świeżych owoców. Na przykład IG rodzynek to 65, podczas gdy winogron to tylko 45.

Najlepszym dietetycznym wyborem będzie więc zjadanie świeżych, nieprzetworzonych owoców, najlepiej sezonowych. Owoce o najwyższych indeksach glikemicznych, których powinni unikać diabetycy, to w kolejności:

  • Arbuz - 80
  • Melon - 70
  • Rodzynki – 65
  • Daktyle – 62
  • Figi – 60

Z drugiej strony, te o niskim IG, które najkorzystniej działają na zdrowie, to:

  • Agrest – 15
  • Czereśnie - 22
  • Maliny, jeżyny, grejpfruty – 25
  • Truskawki, brzoskwinie – 30
  • Jabłka, pomarańcze - 35

Źródło: Zdrowie.radiozet.pl, Medonet.pl, Poradnik Zdrowie

Nie łączcie ziemniaków z masłem. (tytuł - druga część w trakcie pisania)
Adobe Stock
Newsy
Jecie ziemniaki z masłem? O tym koniecznie powinni wiedzieć cukrzycy
Jeśli skarżycie się na insulinoodporność to wiecie, że musicie ograniczyć jedzenie ziemniaków. Wyjaśniamy jak zmniejszyć ich niekorzystny wpływ na poziom cukru we krwi.

Ziemniaki to warzywo numer 1 na polskich stołach. Jeśli możecie jeść ziemniaki bez ograniczeń, to pewnie nawet nie wyobrażacie sobie obiadu bez nich. I choć kartofle są nie tylko smaczne, ale zawierają też wiele wartościowych składników odżywczych, to jednak nie każdy może ich jeść ile chce. Powinni ograniczyć je na przykład diabetycy. Dlaczego? Właściwości i wartości odżywcze ziemniaków Ziemniaki wbrew powszechnym opiniom nie są bardzo tuczące. 100 g zawiera tylko 70 kalorii. Ponadto, w takiej porcji jest 20 g węglowodanów, 2 g białka i 2 g błonnika. Szczególnie cenione przez lekarzy i dietetyków są ze względu na zawartość witamin i minerałów. Znajdują się w nich witaminy B3, B6, C, E i K, a także ważne minerały, jak utrzymujący równowagę elektrolitową organizmu potas, czy wchodzący w skład kości i zębów fosfor. Jednak są grupy osób, którym lekarze odradzają częste jedzenie ziemniaków. To chorzy na cukrzycę. Dzieje się tak dlatego, że to najpopularniejsze polskie warzywo posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny, IG=95. Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem pokazującym jak kształtuje się poziom glukozy we krwi, w ciągu 120 minut po spożyciu danego produktu. Punktem odniesienia do obliczanie indeksu jest glukoza, czyli czysty cukier. Glukoza ma IG na poziomie 100. Oznacza to, że po jej spożyciu odbywa się bardzo gwałtowny wyrzut cukru do krwi. Jest to zjawisko niebezpieczne dla cukrzyków. To właśnie z powodu wysokiego poziomu we krwi, diabetycy powinni wykluczyć cukier z diety. Wysoki indeks glikemiczny ziemniaków powoduje, że podobnie jak cukier, powinny one być wyeliminowane z diety cukrzyków. Gdy nie możecie jeść ziemniaków, jedzcie... ziemniaki z masłem Istnieją jednak pewne sztuczki, które powodują, że niedozwolone produkty...

Ile kalorii ma arbuz? Czy jedzenie arbuza tuczy?
Pixabay
Newsy
Ile kalorii ma arbuz? Czy jedzenie arbuza tuczy?
Słyszeliście kiedyś o tym, że arbuzy tuczą i nie powinno się ich jeść ze względu na wysoki indeks glikemiczny? Przekonajcie się, czy faktycznie tak jest i czy można jeść arbuzy i nie tyć.

Arbuz to przepyszny i kojarzący się z latem owoc. W sezonie jest też bardzo tani. Kilogram arbuza można kupić nawet za mniej niż złotówkę. Wiele osób propaguje jednak twierdzenia, że arbuzy są tuczące i nie powinno się ich jeść, bo mają dużo cukru. Przekonajcie się, czy to prawa! Czy arbuzy tuczą? Ten czerwony i soczysty owoc składa się w 91% z wody! Świetnie zaspokaja więc uczucie pragnienia i może być pomocny dla osób, które mają problem z wypiciem dostatecznie dużej ilości wody każdego dnia. Jedzenie arbuza jako dodatkowe źródło wody w diecie polecane jest szczególnie osobom starszym, które nie odczuwają tak intensywnie pragnienia . Słodkie arbuzy zawierają trochę cukru owocowego, czyli fruktozy. Nie można jeść więc ich bez ograniczeń , ale to samo dotyczy też wszystkich innych słodkich owoców. Mimo wszystko arbuzy nie są to tuczące owoce! 100 g arbuza to tylko 36 kcal. Jedząc nawet duży kawałek, nie pochłoniecie więc wielu kalorii, których nadmiar jest główną przyczyną tycia. Czy arbuz ma wysoki indeks glikemiczny? Arbuz jest niektórym znany z tego, że góruje w tabelach indeksu glikemicznego i jest tam oznaczony na czerwono, jako niepolecany produkt. Faktycznie arbuzy mają wysoki IG, ale nie oznacza to, że są niezdrowe lub mają dużo cukru! W praktyce bardziej wartościowym wskaźnikiem jest  tzw. ładunek glikemiczny. Nawet cukrzycy czy osoby będące na diecie o niskim IG mogą więc włączać do swojej diety arbuzy. Jeśli obawiacie się o ich wysoki IG, łączcie arbuzy z innymi produktami spożywczymi. Np. zróbcie sałatkę z arbuzem i fetą, sałatkę owocową z dodatkiem arbuza lub zjedzcie arbuza z jogurtem i pestkami słonecznika. Te dodatki obniżają właściwości podnoszące poziom cukru we krwi po zjedzeniu posiłku. Wartości odżywcze arbuza...

mandaryna choroba
ONS
Newsy
Nieuleczalna choroba Mandaryny. Żeby przeżyć musi być na specjalnej diecie
Choroby dotykają także znanych i lubianych. Piosenkarka Mandaryna zdradziła, że od wielu lat zmaga się z nieuleczalną chorobą.

Mandaryna była prawdziwym fenomenem polskiej sceny muzycznej początku XXI wieku. Młoda, piękna i zgrabna śpiewała wpadające w ucho piosenki, a do tego świetnie tańczyła w teledyskach. Jej karierze z pewnością pomogło małżeństwo z bardzo popularnym wówczas Michałem Wiśniewskim. Para miała status prawdziwych gwiazd i nie schodziła z okładek kolorowych magazynów. Niewiele osób wie jednak, że już wtedy Mandaryna chorowała na nieuleczalną chorobę, z którą będzie się zmagać do końca życia. Odkryła, że ma cukrzycę W 2003 roku na świat przyszło drugie dziecko piosenkarki – córka Fabienne. To właśnie wtedy, pod koniec ciąży piosenkarka dowiedziała się, że cierpi na cukrzycę typu pierwszego. Natychmiast rozpoczęła leczenie dietą, by ratować własne zdrowie i swojego dziecka. Po porodzie objawy ustąpiły, ale niestety po kilku miesiącach cukrzyca powróciła. Objawy były na tyle niepokojące, że bliscy poradzili jej konsultację z lekarzem. Piosenkarka po ciąży bardzo szybko schudła, ale nie zwracała na to szczególnej uwagi – była zadowolona, że prędko udało się jej wrócić do formy. Jednak to, co wzbudzało niepokój to fakt, że stale odczuwała silne pragnienie, a do tego zaczęła mieć problemy ze wzrokiem. Mama poradziła jej wizytę u lekarza, który zdiagnozował cukrzycę i zalecił całkowitą zmianę diety.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Marta Wisniewska (@marta.mandaryna) Dieta w cukrzycy typu 1 Przy cukrzycy typu 1 bardzo ważne jest rozważne planowanie posiłków i jedzenie o stałych...

Kto nie może jeść czarnego bzu? Jeśli chorujecie na to, zrezygnujcie z soku i dżemu
Adobe Stock
Newsy
Kto nie może jeść czarnego bzu? Jeśli cierpicie na tę chorobę, zrezygnujcie z soku i innych przetworów
Co warto wiedzieć o czarnym bzie, żeby czerpać z jego zdrowotnych właściwości i uniknąć skutków niekorzystnych dla zdrowia?

Z czarnego bzu używamy zarówno kwiatów jak i owoców. Z kwiatów najczęściej robione są napary, z owoców – przetwory. Niedojrzałe owoce tej rośliny są trujące, z kolei przetwory z dojrzałych, nie tylko są smakołykiem, ale też cenionym, domowym lekiem na przeziębienie. Nie wszyscy jednak mogą leczyć grypę i zbijać gorączkę pijąc soki z czarnego bzu. Są osoby, które powinny zrezygnować z przygotowywania zapasów na zimę z dodatkiem tej rośliny. Czarny bez jako składnik wykorzystywany w medycynie naturalnej To roślina, która nie wymaga szczególnych warunków do wzrostu. Rośnie na zwykłych, niespecjalnie żyznych glebach, znosi trudne warunki atmosferyczne, jak w Polsce, z dużymi różnicami temperatury pomiędzy dniem i nocą, a także latem i zimą. Dlatego znana jest na niemal całym świecie, a jej kwiaty i jagody cenione są w wielu krajach i to już od starożytności. Czarny bez wykorzystywany jest w medycynie ludowej we Francji, gdzie został uznany za tradycyjny lek ziołowy. W Niemczech powszechnie używa się w zielarstwie kwiatów tej rośliny. Na Bliskim Wschodzie, choćby w Izraelu ekstrakt z owoców uważany jest za suplement diety. Także w naszym kraju stosowany jest od wieków, a przepisy na napary z kwiatów i przetwory z owoców, przekazywane są z pokolenia na pokolenie, w wielu polskich rodzinach. Dlaczego niektórzy nie mogą jeść przetworów z czarnego bzu? Warto jednak wiedzieć, że są pewne choroby i sytuacje będące przeciwskazaniami do jedzenie potraw z dodatkiem tej rośliny. Naparów i przetworów z jej kwiatów nie mogą spożywać osoby, które biorą leki przeciwcukrzycowe. Czarny bez w interakcji z tymi rodzajami leków, powoduje obniżenie poziomu cukru. Cukrzycy zdecydowanie powinni unikać czarnego...