Lekarze od dziesięcioleci powtarzają, że żeby utrzymać dobry stan zdrowia, należy włączyć do diety owoce i warzywa. Najnowsze piramidy żywieniowe nieco precyzują tę obecność owoców i warzyw w daniach: na 2 porcje warzyw powinna przypadać 1 porcja owoców. Na zmniejszenie ilości świeżych owoców w stosunku do warzyw wpłynęło to, że owoce, także te nieprzetworzone, zawierają duże ilości cukru. A cukier nie jest obojętny dla zdrowia.

Dlaczego cukier w organizmie jest niebezpieczny? 

Cukier występuje nie tylko w owocach. Mniejsze ilości znajdują się w niemal wszystkich produktach spożywczych, także warzywach, zbożach, nabiale. To niezbędny węglowodan, który w organizmie rozkłada się na glukozę. Choć glukoza jest ważna do prawidłowego funkcjonowania, np. do prawidłowej pracy mózgu potrzebujemy 130 g glukozy dziennie, to szkodliwy jest zarówno jej nadmiar, jak i zbyt szybkie pojawienie się we krwi.

To jak szybko wzrasta poziom cukru we krwi po zjedzeniu poszczególnych produktów, w tym owoców, pokazuje indeks glikemiczny produktów. Wysoki indeks glikemiczny sprawia, że wchłonięte podczas trawienia węglowodany powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Takie zjawisko jest szczególnie niebezpieczne dla cukrzyków.

Które owoce najszybciej podnoszą poziom cukru?

Owoce o tej samej zawartości cukru, mogą w różny sposób powodować wzrost poziomu cukru we krwi. Niebezpieczne dla zdrowia jest, to gdy dzieje się to gwałtownym rzutem. Owoce, które mają wysoki indeks glikemiczny, a więc których powinniście unikać, a gdy macie cukrzycę – wyeliminować z diety, to:

Zobacz także:

  • Dżemy, konfitury i przetwory owocowe. Owoce w czasie przetwarzania, smażenia, gotowania tracą dużą część swoich właściwości zdrowotnych. Poza tym z reguły przetwory owocowe są dosładzane dodatkową ilością cukru. Np. indeks glikemiczny (IG) świeżej brzoskwini jest dość niski i wynosi 30, natomiast IG brzoskwini w puszcze, to już 50.
  • Soki owocowe. Pijąc soki owocowe, należy pamiętać, że nawet jeśli wybieramy te niedosładzane, to spożywamy większe ilości cukru przez to, że jedną szklankę soku przygotowuje się z kilku owoców. Dodatkowo w trakcie przetwarzania owoców na sok, tracą one błonnik, który nie tylko ułatwia trawienie, ale też wpływa na obniżenie indeksu glikemicznego danego produktu.
  • Suszone owoce. Mają one zwiększony indeks glikemiczny, w stosunku do świeżych owoców. Na przykład IG rodzynek to 65, podczas gdy winogron to tylko 45.

Najlepszym dietetycznym wyborem będzie więc zjadanie świeżych, nieprzetworzonych owoców, najlepiej sezonowych. Owoce o najwyższych indeksach glikemicznych, których powinni unikać diabetycy, to w kolejności:

  • Arbuz - 80
  • Melon - 70
  • Rodzynki – 65
  • Daktyle – 62
  • Figi – 60

Z drugiej strony, te o niskim IG, które najkorzystniej działają na zdrowie, to:

  • Agrest – 15
  • Czereśnie - 22
  • Maliny, jeżyny, grejpfruty – 25
  • Truskawki, brzoskwinie – 30
  • Jabłka, pomarańcze - 35

Źródło: Zdrowie.radiozet.pl, Medonet.pl, Poradnik Zdrowie