Te orzechy to najlepszy sposób na młody wygląd i odchudzanie. Jedzcie je codziennie
AdobeStock
Newsy

Te orzechy to najlepszy sposób na młody wygląd i odchudzanie. Jedzcie je codziennie

Są pyszne i pomagają schudnąć. Warto jeść je jak najczęściej!
Katarzyna Wyborska
czerwiec 11, 2021

Nie od dziś wiadomo, że orzechy są bardzo ważnym składnikiem diety. Zawierają mnóstwo witamin, zdrowych tłuszczów, a nawet pomogą w odchudzaniu! Szczególnie zdrowe są migdały, które koniecznie powinny się znaleźć w waszym codziennym jadłospisie. Sprawdźcie, dlaczego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zawierają migdały?

Pochodzące z Azji migdały to prawdziwa bomba witaminowa! Jedząc je regularnie, dostarczycie organizmowi takie witaminy i minerały, jak:

  • Witamina E
  • Witamina B6
  • Kwas foliowy
  • Tiamina
  • Niacyna
  • Ryboflawina
  • Witamina A
  • Cynk
  • Fosfor
  • Wapń
  • Żelazo
  • Magnez
  • Sód

Zobacz także

Ponadto, w migdałach znajduje się bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu są doskonałym sprzymierzeńcem w zapobieganiu cukrzycy oraz chorobom układu krążenia. Z kolei zawarta w migdałach witamina E pomoże wam zachować młody wygląd na dłużej.

Po migdały powinny sięgać zwłaszcza osoby, które uprawiają sport oraz wykonują codziennie intensywną pracę umysłową. Orzechy te bogate są bowiem w magnez, który wspomaga koncentrację, zmniejsza stres oraz dodaje energii.

Migdały na odchudzanie

Migdały znane są także ze świetnych właściwości odchudzających! Osoby chcące zrzucić nieco nadmiarowych kilogramów koniecznie powinny włączyć migdały do swojej codziennej diety.

Orzechy te świetnie podkręcają metabolizm, a przede wszystkim ograniczają wchłanianie tłuszczów. Dzięki temu ich regularne spożywanie może wpłynąć pozytywnie masę ciała.

Jedzenie migdałów jest także pomocne w opanowaniu zbyt silnego apetytu, ponieważ doskonale hamują uczucie głodu. Jeżeli więc nie możecie doczekać się kolejnego posiłku, zjedzcie kilka migdałów!

Jak jeść migdały?

Dobrym pomysłem jest dodanie kilku migdałów do porannej owsianki lub po prostu chrupanie ich prosto z paczki. Pamiętajcie tylko o tym, by nie przesadzić z ilością! 100 g migdałów zawiera 580 kalorii. Lepiej więc zjadać dziennie jedną garść tych orzechów, by nie martwić się kaloriami.

Poza owsianką, migdały pasują świetnie również do wielu ciast w formie posypki lub do środka, wraz z innymi bakaliami – np. z żurawiną i rodzynkami.

Czytaj także:

Komentarze
Orzechy
Adobe Stock
Newsy Łagodzą stres i obniżają poziom cholesterolu. Kobiety przed 60-tką powinny jeść je garściami
Jeśli migdały kojarzą nam się tylko z marcepanem i olejkiem do ciast o migdałowym zapachu, to czas przekonać się do jedzenia ich w ramach cennej przekąski.
Hubert Rój
grudzień 02, 2020

Znane powiedzenie mówi o tym, żeby nie myśleć o niebieskich migdałach. Ok, nie ma problemu! Ale o tych zwykłych lepiej nie zapominajmy. Są świetnym uzupełnieniem diety – bogate w wiele wartościowych mikroelementów. O tym za chwilę. Czy to na pewno orzechy? Na początku wyjaśnijmy jedną podstawową kwestię. Mimo tego, że migdały leżą na półkach sklepowych tuż obok orzechów włoskich, arachidowych czy laskowych, to uwaga: nie są wcale orzechami! Bywają czasem nazywane w ten sposób dla celów handlowych, ale botanicznie są po prostu… pestkami! Zdecydowanym światowym liderem pod względem produkcji migdałów są Stany Zjednoczone. Drzewa migdałowca uprawia się także w Europie – to właśnie z Włoch pochodzi receptura smacznych ciasteczek z mielonych migdałów, czyli tak zwanych makaroników. Jeżeli nie próbowaliście, warto skusić się na takie małe cudeńko! Popularnym smakołykiem z migdałów jest oczywiście wspomniany już przez nas marcepan. Zostawmy już słodycze i przejdźmy do suszonych pestek migdałowca. To właśnie one, jedzone na surowo, dadzą naszemu organizmowi najwięcej. Z korzyścią dla zdrowia Co ciekawe migdały, podobnie jak inne orzechy, przez długi czas nie były doceniane ze względu na wartości prozdrowotne. Wszystko to ze względu na stosunkowo dużą zawartość tłuszczu. Zmieniły to dopiero badania w ostatnich latach. Ponadto warto dodać, że migdał spośród swoich „orzechowych konkurentów”, ma w sobie mało cukru. Teraz czas na konkretne informacje o działaniu tych pestek na nasze zdrowie. Na co będą miały wpływ regularnie jedzone przez nas migdały? Sprawdźcie sami! Korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy Chronią przed miażdżycą i chorobami serca Dobrze działają na układ nerwowy i odpornościowy...

Przeczytaj
zdrowe jedzenie
AdobeStock
Zdrowie Superfoods, które powinna jeść każda kobieta! Pierwsze efekty widoczne są już po kilku dniach!
Marzysz o szczupłej sylwetce i dbasz o swoje zdrowie? Przeczytaj ten artykuł, w którym opisujemy superfoods, czyli produkty pełne witamin!
Katarzyna Wyborska
listopad 10, 2020

Dobre zdrowie, promienna cera i smukła sylwetka – przynajmniej jednej z tych rzeczy chce każda kobieta. Czy wiecie, że znajdziecie to wszystko w… jedzeniu? Mamy dla was listę produktów, które pełne są witamin i składników odżywczych, dzięki którym na dłużej zachowacie młodość i wzmocnicie odporność! Orzechy włoskie Nie tylko świetnie smakują i nadają się rewelacyjnie jako składnik do ciast, ale też są bardzo zdrowe! Orzechy włoskie bogate są w kwasy omega 3, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Są pełne antyoksydantów, które oczyszczają organizm z toksyn i hamują procesy starzeniowe. Jagody Jagody są doskonałe dla twojego zdrowia! I nie mówimy tu tylko o granatowych jagódkach, które rosną w lesie, a o wszystkich drobnych owocach rosnących na krzewach. Maliny, jeżyny i borówki amerykańskie są prawdziwą bombą witaminową. Poleca się je osobom cierpiącym na choroby autoimmunologiczne, ponieważ wzmacniają organizm i łagodzą objawy choroby. Do tego udowodniono, że spożywanie dużych ilości borówek poprawia wzrok! Brokuły Dużo ludzi nie przepada za brokułami, a już szczególnie nie cierpią ich dzieci. Brokuły mają charakterystyczny smak i zapach, ale warto się do niego przekonać. Te warzywa są bogatym źródłem żelaza – warto je jeść, gdy cierpimy na anemię. Ponadto regulują poziom cukru we krwi i tak jak orzechy włoskie obniżają cholesterol. Ryby Ryby trzeba jeść koniecznie, i to nie byle jakie! Najlepsze dla naszego zdrowia są ryby tłuste, takie jak makrela i łosoś. Zawierają ogromne ilości zdrowych tłuszczów i kwasów omega 3, a także witaminę D. Uzupełnianie poziomu witaminy D jest bardzo ważne szczególnie w naszym kraju – większość Polaków jesienią i zimą cierpi na jej niedobór....

Przeczytaj
depresja sezonowa sposoby
Adobe Stock
Zdrowie Masz wahania nastroju? Zwalcz je w naturalny sposób. Oto najlepsza dieta na zimowe przygnębienie
Kiedy do Polski przychodzi jesień, a wraz z nią długie i ciemne wieczory, wielu osobom zaczyna doskwierać obniżony nastrój i złe samopoczucie. Temu problemowi można jednak łatwo zaradzić. Wystarczy, że włączysz do swojej diety kilka kluczowych produktów.
Weronika Kępa
grudzień 01, 2020

Niewielu wie, że obniżony nastrój w okresie jesienno-zimowym, potocznie nazywany przez wielu depresją, bądź chandrą, w rzeczywistości ma swój fachowy termin. Sezonowe zaburzenie afektywne , dotykające większość społeczeństwa, to istotnie rodzaj depresji związanej ze zmianami pór roku i przestawionym zegarkiem.  Wiele osób, nie zdając sobie sprawy z powagi sytuacji, za wszelką cenę chce poprawić swoje samopoczucie łykając tabletki, oglądając seriale, bądź zajadając słodycze. Jednak każda z tych dróg prowadzi donikąd. W tym stanie twój nastrój może poprawić tylko właściwie zbilansowana dieta.  Kwasy tłuszczowe omega-3 Badania przeprowadzone na jednym z amerykańskich uniwersytetów dowiodły, że spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3, zawartych między innymi w łososiu, pozytywnie wpływa na nastrój. Bowiem osoby z ich wysoką zawartością w organizmie doświadczały o wiele łagodniejszych objawów depresji sezonowej niż pozostali. Witamina D Organizm każdego człowieka czerpię tę witaminę przede wszystkim ze słońca, którego tak brakuje jesienią i zimą. Jej niedobór bardzo negatywnie wpływa na samopoczucie. Na szczęście witaminę można również suplementować lub wchłaniać wraz z pożywieniem. Nie brakuje jej przecież w mleku, rybach, grzybach oraz jajkach. Słodycze Wbrew powszechnemu przekonaniu, słodycze wcale nie sprawiają, że czujesz się lepiej. Zawarty w nich cukier pobudza twój organizm tylko na chwilę. Po kilku minutach twoje samopoczucie jest jeszcze gorsze niż przed ich zjedzeniem. Zamiast żelków, ciastek i lodów, spróbuj włączyć do swojej diety jedną kostkę gorzkiej czekolady dziennie. Na pewno poczujesz różnicę. Banany Zawarty w bananach tryptofan, potas oraz magnez przede wszystkim...

Przeczytaj
Sałatka z ogórków
Pixabay/RitaE
Zdrowie Prosta i dobra. Dietetyczna sałatka z ogórków w 5 minut. Jedz i chudnij
Ogórek to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze warto docenić. Szybko pozwoli ugasić pragnienie, jednocześnie ma mało kalorii i nadaje się do niskokalorycznej diety.
Aleksandra Jaworska
listopad 18, 2020

Ogórek składa się w  ok. 98 proc. z wody. Dlatego też spożywanie ogórków to świetny sposób nawadniania dla osób mających problemy z regularnym piciem płynów.  Zielony ma garniturek Ogórki zawierają substancje o nazwie kukurbitacyny , które są odpowiedzialne za gorzki smak warzywa. Oprócz tego dodają ogórkowi jednej ważnej zalety. Kukurbitacyna znajduje się także pod powierzchnią pestki dyni, w cienkiej warstwie widocznej błonki. Jest substancją całkowicie bezpieczną dla człowieka i ma sporo właściwości leczniczych, udowodnionych naukowo.  Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego, wpływa żółciopędnie. Pobudza trawienie, ma właściwości chroniące wątrobę. Działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie. Ma wpływ przeciwzapalny, podobnie jak naproksen i ibuprofen. W walce z rakiem Badania opublikowane w “Cancer Research” wspominają o jeszcze innym, znaczącym działaniu ogórka. Naukowcy są zdania, że kukurbitacyny zawarte w tym warzywie mogą ochronić przed rozwojem raka trzustki. Ogórek poprawia stan zdrowia dzięki wielu antynowotworowym substancjom, takim jak flawonoidy, luteina, czy kwas foliowy.  Szybko, smacznie i zdrowo Do zrobienia dietetycznej sałatki z ogórka potrzebnych jest zaledwie kilka składników. 30 dag ogórka zielonego wężowego, sól i pieprz do smaku, zielony koperek i sok z cytryny. Do przybrania sałatki możemy użyć kilku pomidorków koktajlowych i łyżkę jogurtu naturalnego. Ogórki myjemy i suszymy. Obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Przyprawiamy starte ogórki do smaku solą i pieprzem. Całość należy skropić delikatnie sokiem z cytryny. Koperek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i drobno...

Przeczytaj