Nie od dziś wiadomo, że orzechy są bardzo ważnym składnikiem diety. Zawierają mnóstwo witamin, zdrowych tłuszczów, a nawet pomogą w odchudzaniu! Szczególnie zdrowe są migdały, które koniecznie powinny się znaleźć w waszym codziennym jadłospisie. Sprawdźcie, dlaczego!

Co zawierają migdały?

Pochodzące z Azji migdały to prawdziwa bomba witaminowa! Jedząc je regularnie, dostarczycie organizmowi takie witaminy i minerały, jak:

  • Witamina E
  • Witamina B6
  • Kwas foliowy
  • Tiamina
  • Niacyna
  • Ryboflawina
  • Witamina A
  • Cynk
  • Fosfor
  • Wapń
  • Żelazo
  • Magnez
  • Sód

Ponadto, w migdałach znajduje się bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu są doskonałym sprzymierzeńcem w zapobieganiu cukrzycy oraz chorobom układu krążenia. Z kolei zawarta w migdałach witamina E pomoże wam zachować młody wygląd na dłużej.

Po migdały powinny sięgać zwłaszcza osoby, które uprawiają sport oraz wykonują codziennie intensywną pracę umysłową. Orzechy te bogate są bowiem w magnez, który wspomaga koncentrację, zmniejsza stres oraz dodaje energii.

Zobacz także:

Migdały na odchudzanie

Migdały znane są także ze świetnych właściwości odchudzających! Osoby chcące zrzucić nieco nadmiarowych kilogramów koniecznie powinny włączyć migdały do swojej codziennej diety.

Orzechy te świetnie podkręcają metabolizm, a przede wszystkim ograniczają wchłanianie tłuszczów. Dzięki temu ich regularne spożywanie może wpłynąć pozytywnie masę ciała.

Jedzenie migdałów jest także pomocne w opanowaniu zbyt silnego apetytu, ponieważ doskonale hamują uczucie głodu. Jeżeli więc nie możecie doczekać się kolejnego posiłku, zjedzcie kilka migdałów!

Jak jeść migdały?

Dobrym pomysłem jest dodanie kilku migdałów do porannej owsianki lub po prostu chrupanie ich prosto z paczki. Pamiętajcie tylko o tym, by nie przesadzić z ilością! 100 g migdałów zawiera 580 kalorii. Lepiej więc zjadać dziennie jedną garść tych orzechów, by nie martwić się kaloriami.

Poza owsianką, migdały pasują świetnie również do wielu ciast w formie posypki lub do środka, wraz z innymi bakaliami – np. z żurawiną i rodzynkami.

Czytaj także: