Gotujmy.pl/Beatris, ONS
Newsy

Te obłędne zrazy poleca sam Krzysztof Krawczyk. Podajemy przepis. Są genialne

Krzysztof Krawczyk wie, co dobre. Oto przepis na przepyszne zrazy wołowe z ciekawym wnętrzem. Spróbujcie sami!

Zrazy wołowe, a tak właściwie rolady, to kulinarna wizytówka Górnego Śląska. W Katowicach, Chorzowie, Zabrzu i okolicach, podaje je się z obowiązkową modrą kapustą i kluskami śląskimi.

Dzisiaj przybliżmy wam przepis na zrazy, który poleca gwiazdor muzyki rozrywkowej - Krzysztof Krawczyk.

Autor „Byle było tak” czy „Bo jesteś ty”, urodził się na Górnym Śląsku, ale jego rodzina wyjechała z Katowic, jak mały Krzysio miał zaledwie roczek.

Gdzieś w panu Krzysztofie musiała zostać część „śląskości” – być może stąd właśnie jego sympatia do tamtejszej kuchni.

Obłędne zrazy polecane przez Krzysztofa Krawczyka koniecznie podawajcie więc zgodnie z tradycją, a więc z kluskami i z kapustą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pora na przepis

Kluczem do przygotowania smacznych, kruchych zrazów będzie odpowiedni wybór mięsa wołowego. Bez tego ani rusz.

Postarajcie się wybrać okazały kawałek wołowiny i rozbić z niego dość cienkie kotlety, w które zawiniecie m.in. ogórka i paprykę.

Mięso powinno być odpowiednio kruche. Wybierzcie więc antrykot lub łatę. Z takiego dorodnego kawałka na pewno wyjdą wam wspaniałe zrazy.

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

Zgłodnieliście już? Zanim przystąpicie do przygotowania zrazów, powinniście przygotować sobie przepisy na modrą kapustę.

Możecie wykorzystać przepis znajdujący się pod tym linkiem: Tak na Śląsku robi się modrą kapustę. Doskonała nie tylko do rolady i klusek

Z kolei o kluskach śląskich więcej przeczytacie w tym miejscu: Robiąc ciasto na kluski śląskie dodajecie jajko? Doświadczone kucharki mówią, że…

Przepis na zrazy wołowe:

Składniki:

  • 50-60 dag dobrego mięsa wołowego
  • 10 dag boczku
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 2 kiszone ogórki
  • Łyżka mąki
  • Olej
  • Szklanka bulionu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie, pokrójcie na plastry i rozbijcie na cienkie placki.
  2. Doprawcie rozbite kotlety wołowe pieprzem i solą.
  3. Boczek, ogórki, paprykę i cebulę pokrójcie na paski.
  4. Nadziewajcie kotlety wołowe dodatkami i zawijajcie w ruloniki, czyli po prostu zrazy.
  5. W razie potrzeby użyjcie wykałaczek lub nici kuchennych dla związania zrazów.
  6. Podsmażcie zrazy najpierw na samym oleju, dla uzyskania atrakcyjnie wyglądającej skórki.
  7. Po chwili dodajcie na patelnię bulion i duście zrazy pod przykryciem do momentu aż zmiękną.
  8. Podawajcie z kluskami śląskimi i kapustą zakwaszaną.

 

Przepis na „oszukane zrazy”. Przyrządza się je szybciej niż te klasyczne
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na „oszukane zrazy”. Przyrządza się je szybciej niż te klasyczne 
Zrazy nie jedno mają imię. Można je przyrządzić także z wieprzowego mięsa mielonego. Nie wierzycie? Wypróbujcie ten przepis.

Na Śląsku nikt nie wyobraża sobie innych zrazów, niż tradycyjne wołowe rolady, czyli element klasycznego obiadu z kluskami i modrą kapustą. W innych częściach naszego kraju częściej jada się zrazy wieprzowe. W tym przypadku najczęściej wykorzystuje się karkówkę. Będzie ona potrzebna także do poniższego przepisu. Tym razem jednak trzeba będzie zmielić ją, a potem z masy mięsnej z dodatkiem jajka i pietruszki formować „zawijasy” z użyciem folii lub woreczka. Przepis na „oszukane zrazy” z karkówki wieprzowej Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2 jajka Sól Pieprz Pęczek zielonej pietruszki 15 dag boczku wędzonego 2 ogórki małosolne 3 marchewki 5 łyżek mąki pszennej Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z karkówki wieprzowej zmielcie w maszynce do mięsa. Posiekajcie drobno natkę pietruszki. Do mielonego mięsa dodajcie jajko, posiekaną pietruszkę, 3 łyżki zimnej wody. Doprawcie mięso solą i pieprzem. Wyrabiajcie mięso, najlepiej ręką, tak by składniki dobrze się połączyły. Obierzcie marchewkę i cebulę. Pokrójcie marchewkę w słupki, a cebulę w piórka. Ogórki małosolne i boczek pokrójcie w niewielkie słupki. Nakładajcie porcję mięsa na zraz na foliowy woreczek, dodawajcie do niego kawałek marchewki, ogórka i cebuli, a także boczku, po czym zawijajcie w formę zrazu za pomocą folii. Obtoczcie zrazy w mące i podsmażcie na oleju z każdej strony. Pod koniec smażenia zrazów wrzućcie na patelnię pozostałą marchewkę i cebulę, dolejcie do środka ok. szklankę bulionu lub wody. Doprawcie do smaku, a następnie zagęśćcie sos za pomocą mąki pszennej. Zrazy podawajcie z ziemniakami lub z kaszą gryczaną. Smacznego!  Źródło: gotujmy.pl...

Zrazy wieprzowe z ogórkiem zachwycą każdego. Tak pyszne, że można je jeść przez cały rok
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy
Zrazy wieprzowe z ogórkiem zachwycą każdego. Tak pyszne, że można je jeść przez cały rok
Te przepyszne zrazy idealnie nadają się na obiad. Cała rodzina będzie się zajadać!

Zrazy wieprzowe to tradycyjne danie obiadowe, szczególnie popularne w kuchni śląskiej. Jest naprawdę wiele przepisów na zrazy i prawie każdy ma jakiś inny sekret na idealne zrazy. Śląskie domy co weekend pachną właśnie zrazami, modrą kapustą i kluskami śląskimi. Nauczcie się robić prawdziwe śląskie zrazy i zaserwujcie je rodzinie. Zrazy wieprzowe z ogórkiem – przepis Składniki na zrazy wieprzowe z ogórkiem 5 grubych plastrów szynki wieprzowej Sól Pieprz 5 łyżek musztardy Ok. 3 ogórki kiszone 2 duże białe cebule 100 g wędzonego boczku 2 kiełbasy śląskie Oliwa z oliwek do smażenia zrazów Przygotowanie zrazów wieprzowych z ogórkiem Mięso umyjcie i osuszcie. Pokrójcie w cienkie plastry. Rozbijcie je delikatnie. Uważajcie, żeby nie zrobiły się w nim dziury. Rozbite plastry mięsa delikatnie oprószcie solą i pieprzem. Wysmarujcie je musztardą z obydwu stron. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę. Boczek, kiełbasę i ogórki pokrójcie w słupki Na każdym plastrze mięsa ułóżcie cebulę, boczek, ogórki. Zawińcie plaster mięsa w rulon. Owińcie je nitką kuchenną i zabezpieczcie wykałaczkami, żeby nadzienie trzymało się w środku. Na głębszej patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. Wyłóżcie zrazy i podsmażajcie je z każdej strony. Zmniejszcie ogień. Smażcie zrazy do miękkości, co jakiś czas je obracając. Podlejcie je ciepłą wodą co jakiś czas, by nie przywarły. Gdy zrazy będą już miękki, wyjmijcie je na półmisek. Wystudźcie je i zdejmijcie z nich nitkę kuchenną. Postały sos zagęśćcie mąką i doprawcie do smaku pieprzem i solą. Z czym podawać zrazy wieprzowe? Zrazy wieprzowe podaje się w kuchni śląskiej najczęściej z kluskami śląskimi i z...

Zrazy wołowe
Gotujmy.pl/sylwiach
Newsy
Obłędnie pyszne zrazy wołowe zawijane z tajemniczym dodatkiem. Banalny sposób na szybki obiad
Nie oszukujmy się. Polacy nie są narodem, który słynie z jedzenia wołowiny i przygotowywania jej na dziesiątki różnych sposobów.

Tradycyjnie przyzwyczajeni jesteśmy do wieprzowiny, a także drobiu. Przez wieki nasi przodkowie gustowali w kurach, gęsiach i kaczkach. Czasy się jednak zmieniają. Polscy producenci coraz lepiej radzą sobie na rynku wołowiny. Mięso pochodzące z krajowych ferm bydła jest coraz lepszej jakości. Jako że takich miejsc przybywa na mapie Polski, zwiększa się także ilość dobrego produktu na półkach sklepowych. Wykorzystajcie to. Kawałek wartościowego mięsa, np. antrykotu (rostbefu) może posłużyć do przyrządzenia zrazów. Z jednym, dość nietypowym dodatkiem. Przepis na zrazy wołowe Składniki: Rostbef wołowy pokrojony na dość cienkie kotlety (ok. 1 kg) 2-3 kiszone ogórki Sól i pieprz Szczypta gałki muszkatołowej Ok. 50 g masła Olej Bułka tarta 1 duża cebula Liść laurowy i ziele angielskie Przyprawa „Kucharek” Przygotowanie: Mięso rozbijcie tłuczkiem na cienkie placki. Doprawcie solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Na każdym kawałku mięsa połóżcie pokrojony cienko ogórek kiszony i odrobinę masła. Zawińcie w ruloniki, obtoczcie w bułce tartej i smażcie do uzyskania ładnego, rumianego koloru na oleju. Następnie na patelnię wlejcie 1 szklankę gorącej wody w celu przygotowania sosu. Cebulę pokrójcie, a następnie dodajcie do naczynia z mięsem i sosem. Dodajcie liść laurowy i ziele angielskie, doprawcie do smaku i gotujcie na wolnym ogniu pod przykryciem. Po czasie mięso „dojdzie” w środku, a nadmiar wody wyparuje. W razie potrzeby, możecie zagęścić sos łyżką mąki pszennej. Podawajcie z ziemniakami lub kluskami i surówką. Źródło: gotujmy.pl

zraz wołowy
Gotujmy.pl
Newsy
Obłędne w smaku zrazy w sosie cebulowym. Domownicy będą błagać o dokładkę
Zrazy wołowe to tradycyjne polskie danie, które świetnie się sprawdzi podczas rodzinnego obiadu. Jak je przygotować? Podpowiadamy!

Zrazy wołowe to danie, które wielu z nas pamięta z czasów dzieciństwa. Zazwyczaj podawano je podczas uroczystego niedzielnego obiadu lub gdy w domu zawitali goście. Zawijane zrazy wołowe wymagają trochę wprawy a ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Wysiłek ten z pewnością jednak się opłaci, ponieważ danie smakuje obłędnie i zawsze robi piorunujące wrażenie na gościach. Zrazy skąpane w aromatycznym sosie cebulowym dosłownie rozpływają się w ustach. Doskonale smakują zarówno z ziemniakami, jak i tradycyjnymi śląskimi kluskami. Jak je przygotować? Podpowiadamy! Składniki: Kilka płatów mięsa wołowego 1 ogórek konserwowy 1 czerwona cebula 2 średnie białe cebule łyżeczka musztardy filiżanka ciemnego sosu sojowego bulion wołowy Sposób przygotowania: Na początku rozbij lekko mięso i posmaruj je musztardą. Ogórka i czerwoną cebulkę pokrój na ćwiartki i ułóż na mięsie. Zawiń zraza i zawiąż go sznurkiem. Mięso obsmaż z obu stron na patelni. Zrazy przełóż do garnka i zalej bulionem lub przegotowana wodą a następnie dodaj sos sojowy. Danie gotuj na wolnym ogniu, aż do uzyskania miękkości. Cebulę pokrój w plasterki i dodaj do garnka w trakcie gotowania. Gotowe danie podawać z sosem cebulowym, kluskami śląskimi i duszoną czerwoną kapustą. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl