Zrazy wołowe, a tak właściwie rolady, to kulinarna wizytówka Górnego Śląska. W Katowicach, Chorzowie, Zabrzu i okolicach, podaje je się z obowiązkową modrą kapustą i kluskami śląskimi.

Dzisiaj przybliżmy wam przepis na zrazy, który poleca gwiazdor muzyki rozrywkowej - Krzysztof Krawczyk.

Autor „Byle było tak” czy „Bo jesteś ty”, urodził się na Górnym Śląsku, ale jego rodzina wyjechała z Katowic, jak mały Krzysio miał zaledwie roczek.

Gdzieś w panu Krzysztofie musiała zostać część „śląskości” – być może stąd właśnie jego sympatia do tamtejszej kuchni.

Zobacz także:

Obłędne zrazy polecane przez Krzysztofa Krawczyka koniecznie podawajcie więc zgodnie z tradycją, a więc z kluskami i z kapustą.

Pora na przepis

Kluczem do przygotowania smacznych, kruchych zrazów będzie odpowiedni wybór mięsa wołowego. Bez tego ani rusz.

Postarajcie się wybrać okazały kawałek wołowiny i rozbić z niego dość cienkie kotlety, w które zawiniecie m.in. ogórka i paprykę.

Mięso powinno być odpowiednio kruche. Wybierzcie więc antrykot lub łatę. Z takiego dorodnego kawałka na pewno wyjdą wam wspaniałe zrazy.

Zgłodnieliście już? Zanim przystąpicie do przygotowania zrazów, powinniście przygotować sobie przepisy na modrą kapustę.

Możecie wykorzystać przepis znajdujący się pod tym linkiem: Tak na Śląsku robi się modrą kapustę. Doskonała nie tylko do rolady i klusek

Z kolei o kluskach śląskich więcej przeczytacie w tym miejscu: Robiąc ciasto na kluski śląskie dodajecie jajko? Doświadczone kucharki mówią, że…

Przepis na zrazy wołowe:

Składniki:

  • 50-60 dag dobrego mięsa wołowego
  • 10 dag boczku
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 2 kiszone ogórki
  • Łyżka mąki
  • Olej
  • Szklanka bulionu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie, pokrójcie na plastry i rozbijcie na cienkie placki.
  2. Doprawcie rozbite kotlety wołowe pieprzem i solą.
  3. Boczek, ogórki, paprykę i cebulę pokrójcie na paski.
  4. Nadziewajcie kotlety wołowe dodatkami i zawijajcie w ruloniki, czyli po prostu zrazy.
  5. W razie potrzeby użyjcie wykałaczek lub nici kuchennych dla związania zrazów.
  6. Podsmażcie zrazy najpierw na samym oleju, dla uzyskania atrakcyjnie wyglądającej skórki.
  7. Po chwili dodajcie na patelnię bulion i duście zrazy pod przykryciem do momentu aż zmiękną.
  8. Podawajcie z kluskami śląskimi i kapustą zakwaszaną.