Właściwości zdrowotne czarnuszki znane są już od ponad 2000 lat. Czy wiecie, że te niepozorne ziarenka odkryto nawet w grobowcu egipskiego króla Tutanchamona? Stosowanie czarnuszki może przynieść wiele korzyści zdrowotnych waszemu organizmowi. Przyjrzyjmy się więc niektórym z nich.

Właściwości zdrowotne czarnuszki

Czarnuszka, nazywana również czarnym kminkiem, to nazwa zwyczajowa nasion rośliny nigella sativa, która rośnie w południowej Europie, na Bliskim Wschodzie i w południowo-zachodniej Azji. W dawnych czasach czarnuszkę stosowano na takie dolegliwości, jak: ból głowy, ból zęba, przekrwienie błony śluzowej nosa i robaki jelitowe.

Obecnie z jej nasion pozyskuje się olej lub leki, które są skuteczne w leczeniu wielu chorób, takich jak m.in.:

  • schorzenia przewodu pokarmowego (gazy, kolki, biegunki, czerwonki, zaparcia i hemoroidy)
  • w chorobach układu oddechowego (astma, alergie, kaszel, zapalenie oskrzeli, rozedma płuc, grypa, zatory)
  • czarnuszka jest też skuteczna w obniżaniu ciśnienia krwi
  • obniża poziom cholesterolu
  • jest wykorzystywana w leczeniu raka
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • zwiększa podaż mleka u kobiet karmiących piersią

Do czego można dodawać czarnuszkę?

Nasiona czarnuszki są dostępne w większych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Jak można wykorzystać je podczas codziennego gotowania?

Zobacz także:

Czarnuszka świetnie się sprawdzi jako:

  • dodatek do porannej owsianki
  • można ją dodać do domowych wypieków: chleba, bułek oraz wypieków z ciasta francuskiego
  • można nią też przyprawiać mięso - zwłaszcza jagnięcinę, dziczyznę czy drób
  • niektórzy szefowie kuchni dodają ją do jajecznicy, kotletów mielonych oraz gołąbków
  • jest ona też często składnikiem serów – koziego i korycińskiego

Źródło: webmd.com, medonet.pl