AdobeStock
Newsy

Te niepozorne ziarenka obniżają cholesterol i poprawiają trawienie. Dodawajcie je do dań

Czarnuszka to roślina, której niewielkie, czarne nasiona są wykorzystywane do produkcji leków. To również zyskujący coraz większą popularność w Polsce dodatek do wielu dań. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Właściwości zdrowotne czarnuszki znane są już od ponad 2000 lat. Czy wiecie, że te niepozorne ziarenka odkryto nawet w grobowcu egipskiego króla Tutanchamona? Stosowanie czarnuszki może przynieść wiele korzyści zdrowotnych waszemu organizmowi. Przyjrzyjmy się więc niektórym z nich.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne czarnuszki

Czarnuszka, nazywana również czarnym kminkiem, to nazwa zwyczajowa nasion rośliny nigella sativa, która rośnie w południowej Europie, na Bliskim Wschodzie i w południowo-zachodniej Azji. W dawnych czasach czarnuszkę stosowano na takie dolegliwości, jak: ból głowy, ból zęba, przekrwienie błony śluzowej nosa i robaki jelitowe.

Obecnie z jej nasion pozyskuje się olej lub leki, które są skuteczne w leczeniu wielu chorób, takich jak m.in.:

  • schorzenia przewodu pokarmowego (gazy, kolki, biegunki, czerwonki, zaparcia i hemoroidy)
  • w chorobach układu oddechowego (astma, alergie, kaszel, zapalenie oskrzeli, rozedma płuc, grypa, zatory)
  • czarnuszka jest też skuteczna w obniżaniu ciśnienia krwi
  • obniża poziom cholesterolu
  • jest wykorzystywana w leczeniu raka
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • zwiększa podaż mleka u kobiet karmiących piersią
Zobacz także
kefir z siemieniem lnianym

Pijcie codziennie rano kefir z nasionami lnu. Niesamowite jak wspaniale działa na kobiecy organizm

sezam właściwości

Wymieszajcie te ziarenka z miodem i jedzcie codziennie łyżkę przed śniadaniem. Wirusy będą bez szans

Do czego można dodawać czarnuszkę?

Nasiona czarnuszki są dostępne w większych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Jak można wykorzystać je podczas codziennego gotowania?

Czarnuszka świetnie się sprawdzi jako:

  • dodatek do porannej owsianki
  • można ją dodać do domowych wypieków: chleba, bułek oraz wypieków z ciasta francuskiego
  • można nią też przyprawiać mięso - zwłaszcza jagnięcinę, dziczyznę czy drób
  • niektórzy szefowie kuchni dodają ją do jajecznicy, kotletów mielonych oraz gołąbków
  • jest ona też często składnikiem serów – koziego i korycińskiego

Źródło: webmd.com, medonet.pl

surówka z kapusty kiszonej
Gotujmy.pl
Newsy
Surówka z kiszonej kapusty to idealna propozycja na zimowe dni. Jeden składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza
Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki, czerwonej papryki, pora, natki pietruszki oraz kminku - to idealny dodatek do obiadu lub do zjedzenia w formie przekąski. Chyba nie musimy dodawać, że jest to propozycja szczególnie polecana w mroźne, zimowe dni...

Kapusta kiszona ma dobroczynne działanie na cały nasz organizm. Wspiera system immunologiczny, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, a także zbawiennie wpływa na układ krążenia i serce. Kiszona kapusta zawiera witaminy takie jak A, B12, C, E i K oraz minerały - potas, wapń, cynk, żelazo. Spożywana regularnie świetnie podnosi odporność i wzmacnia cały nasz organizm, chroniąc go przed chorobami. Co powiecie na surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki, czerwonej papryki, pora, natki pietruszki oraz kminku lub czarnuszki? Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a wrażenia smakowe wprost obłędne. Składniki: pół kilograma kiszonej kapusty z marchewką 1 /2 świeżej czerwonej papryki 1 mały por Natka pietruszki Kminek lub czarnuszka Opcjonalnie Olej lub oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Kapustę i marchewkę drobno kroimy i przekładamy do miski. Paprykę kroimy w słupki lub kosteczkę a następnie dodajemy do kapusty. Pora kroimy w prążki, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, kminek lub czarnuszkę i łączymy z kapustą. Całość starannie mieszamy. Surówkę wkładamy do lodówki, żeby smaki poszczególnych warzyw dobrze się przegryzły. Na koniec skrapiamy ją oliwą lub oliwą z oliwek. Kminek czy czarnuszka? Zarówno kminek, jak i czarnuszka są bardzo zdrowe. Nasiona kminku zawierają naturalnie występujące substancje, które działają jako przeciwutleniacze. Kminek ma również właściwości przeciwnowotworowe, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, zwalcza bakterie i pasożyty, działa przeciwzapalnie i może pomóc w leczeniu biegunki. Właściwości zdrowotne czarnuszki znane są już od ponad 2000 lat. Jej nasiona od dawna były wykorzystywane do produkcji leków. Została ona nawet odkryta w grobowcu króla Tuta. Czarnuszka wspiera leczenie...

czarnuszka na co
AdobeStock
Newsy
Ten syrop z 4 składników oczyszcza płuca i działa antyrakowo. Na dodatek smakuje jak cukierki!
Część z nas kręci nosem na myśl o domowych specyfikach na przeziębienie. Czosnek czy cebula nie pachną zachęcająco i nie wszyscy je lubią. Jednak istnieje naturalny specyfik, który nie tylko pomaga na przeziębienie, ale także jest przepyszny! Sprawdźcie, jak łatwo można przygotować go w domu!

Pewnie wielu z was babcie podawały na przeziębienie domowe syropy z czosnku, cebuli i innych składników dostępnych w domu. Jako dzieci ze wstrętem przełykaliśmy łyżki tych specyfików. Jednak chociaż walory smakowe i zapachowe domowych syropów były mocno wątpliwe, to nasze babcie miały rację. Na przeziębienie nie ma nic lepszego niż takie lekarstwo domowej roboty. Dziś na szczęście nie musimy już katować się wywarami z cebuli, ponieważ coraz popularniejszy jest syrop, który smakuje jak… cukierki. Co to takiego? Właściwości syropu z czarnuszki Czarnuszka to roślina siewna, która często wykorzystywana jest w kuchni jako przyprawa. Doceniany jest także olej z nasion czarnuszki ze względu na jego wyjątkowy smak i zapach. Roślinę tę stosuje się także jako lekarstwo. Czarnuszka okazuje się być pomocna w przypadku sezonowych infekcji górnych dróg oddechowych, a także łagodzi objawy chorób przewlekłych, takich jak astma i reumatyzm. Wzmacnia organizm w walce z chorobą, przyspiesza proces regeneracji i zwiększa odporność. Syrop z czarnuszki – dla kogo? Cenne właściwości syropu z czarnuszki docenią osoby, które kilka razy w roku cierpią na przeziębienie, zapalenie oskrzeli i inne infekcje. To domowe lekarstwo wspomaga organizm, pomaga złagodzić lub całkowicie zlikwidować objawy rozwijającej się choroby. Warto podawać syrop z czarnuszki dzieciom, ponieważ poza tym, że jest niezwykle skuteczny w walce z infekcjami, to w smaku jest dużo lepszy niż wyciąg z cebuli czy czosnku. Czarnuszka smakuje jak cukierki. Który maluch oprze się takim pysznościom? Przepis na syrop z czarnuszki Syrop z nasion czarnuszki możecie łatwo przygotować w domu. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 duże łyżki nasion czarnuszki 15 – 20 goździków 3-4 gwiazdki anyżu...

Jajecznica z czarnuszką
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Dodajcie to do jajecznicy, a będzie was rozpierać energia. Wsypcie do niej odrobinę…
Gwarancją energii na resztę dnia może być jajecznica, którą zrobicie w inny niż dotychczas sposób. Jajka, masło, sól. Co jeszcze?

Jajecznica to jedno z ulubionych śniadań Polaków. Można ją urozmaicać niezliczonymi propozycjami dodatków. Choć tylko niektóre zrobią z niej pyszne i sycące danie. Podajemy przepis, który z pewnością przypadnie wam do gustu. Co jest jego tajemnicą? Jajecznica idealna Ilu kucharzy, tyle przepisów. Dotyczy to nie tylko jajecznicy. Urozmaicać warto szczególnie te, które wykonujecie przynajmniej raz w tygodniu. Jedni lubią przygotować ją z samych jajek, inni z cebulką i boczkiem. Mowa o idealnej jajecznicy. Eksperymentując możecie się przekonać, że pomimo smażenia jajecznicy od lat, ciągle możecie zmienić kilka istotnych szczegółów, które sprawią, że wasza potrawa z jajek  będzie jeszcze lepsza.  Możecie się spierać czy jajecznica powinna być bardziej mokra czy bardziej sucha, z dodatkami czy bez, ze szczypiorkiem czy z boczkiem. Jedno jest pewne, do jej zrobienia musicie użyć świeżych jajek i dobrej jakości masła.  Jajecznica z dodatkiem czosnku Proponujemy wam jajecznicę z dodatkiem czarnuszki, czosnku niedźwiedziego i suszonych pomidorów. Ten nietypowy pomysł jest nie tyle oryginalny, co zdrowy. Małe nasionka czarnuszki wykazują wiele korzystnych dla organizmu właściwości. Roślina ta nada waszej jajecznicy unikalny aromat. Za jej właściwości zdrowotne odpowiadają m.in. tymochinon i nigellon, które regulują pracę układu odpornościowego i łagodzą objawy niektórych chorób, takich jak astma i dolegliwości układu oddechowego. Podobnie jak czosnek czy cebula, czarnuszka uważana jest za naturalny antybiotyk. Hamuje rozwój niektórych bakterii oraz działa przeciwwirusowo, mobilizując organizm do walki z intruzem. Jajecznica z czarnuszką wyjdzie wam na zdrowie! Składniki: 5 jajek  ¼...

Niektórzy dodają do rosołu tę aromatyczną przyprawę. Niesamowite, co to daje
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Niektórzy dodają do rosołu tę aromatyczną przyprawę. Wzmocni smak i nada mu walorów zdrowotnych
Dodajcie do rosołu to zioło a nie pożałujecie. Nie tylko wzbogaci jego smak, ale też nada mu licznych walorów zdrowotnych.

Lubczyk, pietruszka oraz koperek  – to znane i popularne zioła, które często dodajemy do rosołu. Ale czy słyszeliście o tym, by dodawać do rosołu kozieradkę ? Czym jest kozieradka, jaki ma smak i jakie są jej największe właściwości? Czym jest kozieradka? Kozieradka to zioło o bogatych właściwościach prozdrowotnych, które od dawna jest stosowane w medycynie alternatywnej. Nasiona kozieradki zawierają dużą ilość błonnika i minerałów, w tym żelaza i magnezu. Liczne badania naukowe potwierdziły, że roślina ta może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i leczeniu cukrzycy typu 1 i 2, a także obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Kozieradka leczy też zgagę, ma działanie przeciwzapalne i pomaga kontrolować apetyt. Znana jest również z tego, że poprawia odporność, obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę układu pokarmowego. Badania sugerują, że kozieradka może również zwiększać produkcję mleka matki i tempo przyrostu masy ciała u noworodków. Sprawdza się także w leczeniu problemów skórnych i wielu innych schorzeń. Czy warto dodać kozieradkę do rosołu? Jeżeli wasz bulion ma zbyt słodki smak, np. gdy dodaliście do niego za dużo marchewek , z łatwością zrównoważycie jego smak dodając do niego odrobinę kozieradki. Kozieradka ma lekko gorzki smak, który z mig zniweluje zbyt słodki posmak waszej zupy. Oprócz tego ta przyprawa nada rosołowi głębi smaku, którą wielu usiłuje uzyskać poprzez niepotrzebne dodawanie przypraw typu Maggi czy kostek rosołowych. Jak jeszcze można wykorzystać kozieradkę w kuchni? Liście kozieradki mają bardzo bogate zastosowanie kulinarne, zwłaszcza w kuchni indyjskiej. Zarówno w postaci świeżej, jak i wysuszonej dodaje się je do mięs, sosów oraz różnych dań na...