AdobeStock
Newsy

Te niepozorne ziarenka obniżają cholesterol i poprawiają trawienie. Dodawajcie je do dań

Czarnuszka to roślina, której niewielkie, czarne nasiona są wykorzystywane do produkcji leków. To również zyskujący coraz większą popularność w Polsce dodatek do wielu dań. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Właściwości zdrowotne czarnuszki znane są już od ponad 2000 lat. Czy wiecie, że te niepozorne ziarenka odkryto nawet w grobowcu egipskiego króla Tutanchamona? Stosowanie czarnuszki może przynieść wiele korzyści zdrowotnych waszemu organizmowi. Przyjrzyjmy się więc niektórym z nich.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne czarnuszki

Czarnuszka, nazywana również czarnym kminkiem, to nazwa zwyczajowa nasion rośliny nigella sativa, która rośnie w południowej Europie, na Bliskim Wschodzie i w południowo-zachodniej Azji. W dawnych czasach czarnuszkę stosowano na takie dolegliwości, jak: ból głowy, ból zęba, przekrwienie błony śluzowej nosa i robaki jelitowe.

Obecnie z jej nasion pozyskuje się olej lub leki, które są skuteczne w leczeniu wielu chorób, takich jak m.in.:

  • schorzenia przewodu pokarmowego (gazy, kolki, biegunki, czerwonki, zaparcia i hemoroidy)
  • w chorobach układu oddechowego (astma, alergie, kaszel, zapalenie oskrzeli, rozedma płuc, grypa, zatory)
  • czarnuszka jest też skuteczna w obniżaniu ciśnienia krwi
  • obniża poziom cholesterolu
  • jest wykorzystywana w leczeniu raka
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • zwiększa podaż mleka u kobiet karmiących piersią
Zobacz także
kefir z siemieniem lnianym

Pijcie codziennie rano kefir z nasionami lnu. Niesamowite jak wspaniale działa na kobiecy organizm

sezam właściwości

Wymieszajcie te ziarenka z miodem i jedzcie codziennie łyżkę przed śniadaniem. Wirusy będą bez szans

Do czego można dodawać czarnuszkę?

Nasiona czarnuszki są dostępne w większych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Jak można wykorzystać je podczas codziennego gotowania?

Czarnuszka świetnie się sprawdzi jako:

  • dodatek do porannej owsianki
  • można ją dodać do domowych wypieków: chleba, bułek oraz wypieków z ciasta francuskiego
  • można nią też przyprawiać mięso - zwłaszcza jagnięcinę, dziczyznę czy drób
  • niektórzy szefowie kuchni dodają ją do jajecznicy, kotletów mielonych oraz gołąbków
  • jest ona też często składnikiem serów – koziego i korycińskiego

Źródło: webmd.com, medonet.pl

czarnuszka na co
AdobeStock
Newsy
Ten syrop z 4 składników oczyszcza płuca i działa antyrakowo. Na dodatek smakuje jak cukierki!
Część z nas kręci nosem na myśl o domowych specyfikach na przeziębienie. Czosnek czy cebula nie pachną zachęcająco i nie wszyscy je lubią. Jednak istnieje naturalny specyfik, który nie tylko pomaga na przeziębienie, ale także jest przepyszny! Sprawdźcie, jak łatwo można przygotować go w domu!

Pewnie wielu z was babcie podawały na przeziębienie domowe syropy z czosnku, cebuli i innych składników dostępnych w domu. Jako dzieci ze wstrętem przełykaliśmy łyżki tych specyfików. Jednak chociaż walory smakowe i zapachowe domowych syropów były mocno wątpliwe, to nasze babcie miały rację. Na przeziębienie nie ma nic lepszego niż takie lekarstwo domowej roboty. Dziś na szczęście nie musimy już katować się wywarami z cebuli, ponieważ coraz popularniejszy jest syrop, który smakuje jak… cukierki. Co to takiego? Właściwości syropu z czarnuszki Czarnuszka to roślina siewna, która często wykorzystywana jest w kuchni jako przyprawa. Doceniany jest także olej z nasion czarnuszki ze względu na jego wyjątkowy smak i zapach. Roślinę tę stosuje się także jako lekarstwo. Czarnuszka okazuje się być pomocna w przypadku sezonowych infekcji górnych dróg oddechowych, a także łagodzi objawy chorób przewlekłych, takich jak astma i reumatyzm. Wzmacnia organizm w walce z chorobą, przyspiesza proces regeneracji i zwiększa odporność. Syrop z czarnuszki – dla kogo? Cenne właściwości syropu z czarnuszki docenią osoby, które kilka razy w roku cierpią na przeziębienie, zapalenie oskrzeli i inne infekcje. To domowe lekarstwo wspomaga organizm, pomaga złagodzić lub całkowicie zlikwidować objawy rozwijającej się choroby. Warto podawać syrop z czarnuszki dzieciom, ponieważ poza tym, że jest niezwykle skuteczny w walce z infekcjami, to w smaku jest dużo lepszy niż wyciąg z cebuli czy czosnku. Czarnuszka smakuje jak cukierki. Który maluch oprze się takim pysznościom? Przepis na syrop z czarnuszki Syrop z nasion czarnuszki możecie łatwo przygotować w domu. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 duże łyżki nasion czarnuszki 15 – 20 goździków 3-4 gwiazdki anyżu...

Jajecznica z czarnuszką
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Dodajcie to do jajecznicy, a będzie was rozpierać energia. Wsypcie do niej odrobinę…
Gwarancją energii na resztę dnia może być jajecznica, którą zrobicie w inny niż dotychczas sposób. Jajka, masło, sól. Co jeszcze?

Jajecznica to jedno z ulubionych śniadań Polaków. Można ją urozmaicać niezliczonymi propozycjami dodatków. Choć tylko niektóre zrobią z niej pyszne i sycące danie. Podajemy przepis, który z pewnością przypadnie wam do gustu. Co jest jego tajemnicą? Jajecznica idealna Ilu kucharzy, tyle przepisów. Dotyczy to nie tylko jajecznicy. Urozmaicać warto szczególnie te, które wykonujecie przynajmniej raz w tygodniu. Jedni lubią przygotować ją z samych jajek, inni z cebulką i boczkiem. Mowa o idealnej jajecznicy. Eksperymentując możecie się przekonać, że pomimo smażenia jajecznicy od lat, ciągle możecie zmienić kilka istotnych szczegółów, które sprawią, że wasza potrawa z jajek  będzie jeszcze lepsza.  Możecie się spierać czy jajecznica powinna być bardziej mokra czy bardziej sucha, z dodatkami czy bez, ze szczypiorkiem czy z boczkiem. Jedno jest pewne, do jej zrobienia musicie użyć świeżych jajek i dobrej jakości masła.  Jajecznica z dodatkiem czosnku Proponujemy wam jajecznicę z dodatkiem czarnuszki, czosnku niedźwiedziego i suszonych pomidorów. Ten nietypowy pomysł jest nie tyle oryginalny, co zdrowy. Małe nasionka czarnuszki wykazują wiele korzystnych dla organizmu właściwości. Roślina ta nada waszej jajecznicy unikalny aromat. Za jej właściwości zdrowotne odpowiadają m.in. tymochinon i nigellon, które regulują pracę układu odpornościowego i łagodzą objawy niektórych chorób, takich jak astma i dolegliwości układu oddechowego. Podobnie jak czosnek czy cebula, czarnuszka uważana jest za naturalny antybiotyk. Hamuje rozwój niektórych bakterii oraz działa przeciwwirusowo, mobilizując organizm do walki z intruzem. Jajecznica z czarnuszką wyjdzie wam na zdrowie! Składniki: 5 jajek  ¼...

Niektórzy dodają do rosołu tę aromatyczną przyprawę. Niesamowite, co to daje
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Niektórzy dodają do rosołu tę aromatyczną przyprawę. Wzmocni smak i nada mu walorów zdrowotnych
Dodajcie do rosołu to zioło a nie pożałujecie. Nie tylko wzbogaci jego smak, ale też nada mu licznych walorów zdrowotnych.

Lubczyk, pietruszka oraz koperek  – to znane i popularne zioła, które często dodajemy do rosołu. Ale czy słyszeliście o tym, by dodawać do rosołu kozieradkę ? Czym jest kozieradka, jaki ma smak i jakie są jej największe właściwości? Czym jest kozieradka? Kozieradka to zioło o bogatych właściwościach prozdrowotnych, które od dawna jest stosowane w medycynie alternatywnej. Nasiona kozieradki zawierają dużą ilość błonnika i minerałów, w tym żelaza i magnezu. Liczne badania naukowe potwierdziły, że roślina ta może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i leczeniu cukrzycy typu 1 i 2, a także obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Kozieradka leczy też zgagę, ma działanie przeciwzapalne i pomaga kontrolować apetyt. Znana jest również z tego, że poprawia odporność, obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę układu pokarmowego. Badania sugerują, że kozieradka może również zwiększać produkcję mleka matki i tempo przyrostu masy ciała u noworodków. Sprawdza się także w leczeniu problemów skórnych i wielu innych schorzeń. Czy warto dodać kozieradkę do rosołu? Jeżeli wasz bulion ma zbyt słodki smak, np. gdy dodaliście do niego za dużo marchewek , z łatwością zrównoważycie jego smak dodając do niego odrobinę kozieradki. Kozieradka ma lekko gorzki smak, który z mig zniweluje zbyt słodki posmak waszej zupy. Oprócz tego ta przyprawa nada rosołowi głębi smaku, którą wielu usiłuje uzyskać poprzez niepotrzebne dodawanie przypraw typu Maggi czy kostek rosołowych. Jak jeszcze można wykorzystać kozieradkę w kuchni? Liście kozieradki mają bardzo bogate zastosowanie kulinarne, zwłaszcza w kuchni indyjskiej. Zarówno w postaci świeżej, jak i wysuszonej dodaje się je do mięs, sosów oraz różnych dań na...

AdobeStock
Newsy
Dodajcie do mleka te 2 składniki a pozbędziecie się gorączki i bólu gardła. Nie chodzi o czosnek i miód
Ta mikstura to prawdziwa bomba dla waszego zdrowia. Przygotujcie ją a w mig poczujecie się lepiej.

Jesień to czas wzmożonych infekcji wirusowych. Zamiast obciążać swój organizm chemicznymi substancjami, zwróćcie się ku naturze i przygotujcie prozdrowotny mleczny napar z dodatkiem lipy i kardamonu. Taka mikstura pomoże wam szybko uporać się nie tylko z bólem gardła i kaszlem, ale też z podwyższoną temperaturą. Właściwości zdrowotne lipy Jeden ze składników naszej mikstury – lipa – ma silne właściwości zdrowotne. Poza cynkiem, potasem i wapniem, lipa zawiera też mnóstwo przeciwutleniaczy, garbników i cennych kwasów. Autor książki „Naturalne kuracje w przeziębieniu i grypie” Zbigniew T. Nowak wymienia szereg korzystnych właściwości kwiatostanu lipy: eliminuje chrypkę i drapanie w gardle pomaga pozbyć się wydzieliny zalegającej w gardle i oskrzelach ułatwia oddychanie ma działanie łagodnie uspokajające zapewnia ulgę w bólach mięśniowych wywołanych przeziębieniem pomaga w bólach głowy wywołanych zapaleniem zatok rozgrzewa organizm Jakie właściwości ma kardamon? Kolejny ze składników naszej mikstury – kardamon – także ma mają imponujące właściwości lecznicze i od wieków jest stosowany w medycynie tradycyjnej. Kardamon może pomóc obniżyć ciśnienie krwi (ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i moczopędne). Niektóre związki zawarte w kardamonie mogą zwalczać raka i hamować wzrost guzów, co wykazano w badaniach z udziałem myszy i probówek. Związki przeciwutleniające zawarte w kardamonie mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniem oraz spowolnić i zapobiegać stanom zapalnym w organizmie. Kardamon zmniejsza liczbę i rozmiar wrzodów żołądka. Dobrze działa na trawienie. Kardamon jest często stosowany w...