Właściwości zdrowotne czarnuszki znane są już od ponad 2000 lat. Czy wiecie, że te niepozorne ziarenka odkryto nawet w grobowcu egipskiego króla Tutanchamona? Stosowanie czarnuszki może przynieść wiele korzyści zdrowotnych waszemu organizmowi. Przyjrzyjmy się więc niektórym z nich.
Właściwości zdrowotne czarnuszki
Czarnuszka, nazywana również czarnym kminkiem, to nazwa zwyczajowa nasion rośliny nigella sativa, która rośnie w południowej Europie, na Bliskim Wschodzie i w południowo-zachodniej Azji. W dawnych czasach czarnuszkę stosowano na takie dolegliwości, jak: ból głowy, ból zęba, przekrwienie błony śluzowej nosa i robaki jelitowe.
Obecnie z jej nasion pozyskuje się olej lub leki, które są skuteczne w leczeniu wielu chorób, takich jak m.in.:
- schorzenia przewodu pokarmowego (gazy, kolki, biegunki, czerwonki, zaparcia i hemoroidy)
- w chorobach układu oddechowego (astma, alergie, kaszel, zapalenie oskrzeli, rozedma płuc, grypa, zatory)
- czarnuszka jest też skuteczna w obniżaniu ciśnienia krwi
- obniża poziom cholesterolu
- jest wykorzystywana w leczeniu raka
- wzmacnia układ odpornościowy
- zwiększa podaż mleka u kobiet karmiących piersią
Do czego można dodawać czarnuszkę?
Nasiona czarnuszki są dostępne w większych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Jak można wykorzystać je podczas codziennego gotowania?
Zobacz także:
Czarnuszka świetnie się sprawdzi jako:
- dodatek do porannej owsianki
- można ją dodać do domowych wypieków: chleba, bułek oraz wypieków z ciasta francuskiego
- można nią też przyprawiać mięso - zwłaszcza jagnięcinę, dziczyznę czy drób
- niektórzy szefowie kuchni dodają ją do jajecznicy, kotletów mielonych oraz gołąbków
- jest ona też często składnikiem serów – koziego i korycińskiego
Źródło: webmd.com, medonet.pl