Te niepozorne kuleczki to "paliwo" dla organizmu. Dodawajcie je do potraw, by zgubić kilka kilogramów
AdobeStock
Newsy

Te niepozorne kuleczki to „paliwo" dla organizmu. Dodawajcie je do potraw, by zgubić kilka kilogramów

Użyjcie tych ziarenek zamiast ryżu do potraw, a od razu zauważycie różnicę. Mniejsza chęć na podjadanie to tylko jeden z rezultatów.

Zdrowa i zbilansowana dieta poprawia zarówno nasze samopoczucie, jak i wygląd. Znużenie, brak energii, poszarzała cera czy nabranie wagi mogą świadczyć o tym, że nienajlepiej się odżywiacie.

Warto wówczas przyjrzeć się swojemu jadłospisowi i wyeliminować z niego niezdrowe produkty, a zacząć jeść te, które pozytywnie wpłyną na wasz organizm. Jednym z nich jest quinoa, inaczej komosa ryżowa, która zdobywa coraz większą popularność. I nie bez powodu - wszystko dzięki jej wyjątkowym właściwościom. 

Właściwości komosy ryżowej

Komosa ma postać drobnych ziarenek bogatych przede wszystkim w białko. Z tego powodu spożywanie komosy zaleca się osobom, które są na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej i muszą uzupełniać swoją codzienną dietę w białko.

Ponadto, znajdują się w niej też nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz błonnik. Ze względu na zawartość tego ostatniego składnika, komosa ryżowa jest naturalnym sprzymierzeńcem podczas odchudzania.

Wspomaga metabolizm i zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej jest powstrzymać się przed podjadaniem między posiłkami. Często to właśnie bezwiedne jedzenie różnych przekąsek w pracy czy przed telewizorem skutecznie utrudnia zrzucenie wagi.

Ponadto, spożywanie komosy ryżowej ma więcej innych zalet:

  • zmniejsza poziom cholesterolu

  • wspomaga odporność

  • przynosi ulgę przy wzdęciach i zaparciach

  • spowalnia starzenie się organizmu

  • wzmacnia naczynia krwionośne

Komosa ryżowa zawiera aż dużo potasu, fosforu, magnezu, a także wapnia - z tego powodu warto uzupełnić dietę w ten produkt, gdy nie możecie spożywać mleka i jego pochodnych. 

Zobacz także
Te maleńkie ziarenka mają wielką moc. Zróbcie z nimi 1 rzecz, a usuną złogi z żył i wzmocnią kości

Te maleńkie ziarenka mają wielką moc. Będą usuwać złogi z żył i wzmocnią kości, jeśli zrobicie z nimi 1 rzecz

Zalejcie to wodą i poczekajcie 2 dni. Dzięki tym ziarenkom wzmocnicie kości i zęby

Zalejcie to wodą i poczekajcie 2 dni. Dzięki tym ziarenkom wzmocnicie kości i zęby

Jak wykorzystać komosę ryżową w kuchni?

Ziarenka komosy są doskonałym zamiennikiem ryżu lub kaszy, dlatego możecie podawać z nią mięso czy ryby. Smakuje również na słodko, dlatego pasuje np. do jogurtu czy koktajlu owocowego.

Komosę dodaje się również do sałatek czy zup zamiast makaronu. Dzięki niej dania są bardziej sycące i wzbogacone o składniki odżywcze, jakie znajdują się w ziarenkach komosy ryżowej. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Odchudzająca dieta ryżowa
Adobe Stock
Newsy
Dzięki diecie ryżowej schudniecie nawet 3 kg w 3 dni. Obniża też wysokie ciśnienie i poziom złego cholesterolu
Jeśli chcecie szybko schudnąć koniecznie przetestujcie dietę ryżową. Dzięki niej zrzucicie aż trzy kilogramy w trzy dni. Z kolei przedłużając ją do czterech tygodni staniecie się lżejsze aż o 10 kilogramów.

Dieta ryżowa to najprościej mówiąc monoskładnikowa dieta oczyszczająca, która w głównej mierze opiera się na spożywaniu brązowego ryżu. Dzięki niej bardzo szybko zredukujecie masę swojego ciała oraz oczyścicie organizm ze szkodliwych toksyn. W zależności od waszych potrzeb, długość jej trwania wynosi od 3 dni do nawet 4 tygodni. Zasady diety ryżowej Istnieją dwa rodzaje diety ryżowej – Kempnera i oczyszczająca. Jednak bez względu na to, którą wybierzecie i tak zrzucicie zbędne kilogramy. Dieta ryżowa Kempnera może trwać nawet 4 tygodnie. Jej postawę stanowi brązowy ryż. Dopuszcza się jednak spożywanie chudego mięsa, ryb, owoców, warzyw, roślin strączkowych oraz produktów zbożowych. Kaloryczność tego typu posiłków powinna wynosić ok. 1500 kcal. Możecie na niej schudnąć nawet 10 kilogramów. Dieta oczyszczająca jest zdecydowanie bardziej restrykcyjna, a co za tym idzie, krótsza. Zakłada bowiem spożywanie tylko i wyłącznie ryżu brązowego. Nie można stosować jej dłużej niż 3 dni. W tym czasie możecie schudnąć nawet 3 kilogramy. Do głównych jej zasad zalicza się: Zakaz solenia ryżu. Zadbanie o to, by dzienna dawka kaloryczna wynosiła ok. 1000 kcal. Wypijanie co najmniej 2 litrów wody dziennie. Można dostarczać również płyny w postaci zielonej herbaty lub naparów ziołowych. Dodatkowa suplementacja witamin oraz żelaza. Wzbogacanie smaku ryżu tylko przy pomocy naturalnych ziół i przypraw. Powtórzenie diety jest możliwe dopiero po miesięcznej przerwie. Czego nie wolno jeść na diecie ryżowej? Jeśli zdecydujecie się na ten sposób żywienia pod żadnym pozorem nie możecie sięgać po smażone oraz tłuste potrawy. Odstawcie również słodycze, wyroby cukiernicze, napoje gazowane oraz przetworzone jedzenie i...

Ta mąka jest zdrowsza od zwykłej. Zrobicie z niej ciasto, chleb, a nawet pierogi
Adobe Stock
Newsy
Ta mąka jest zdrowsza od zwykłej. Zrobicie z niej ciasto, chleb, a nawet pierogi
Polecana dla osób uczulonych na gluten i osób odchudzających się. Próbowaliście tej mąki?

Mąka mące nierówna - wie o tym doskonale każdy, kto choć raz przez przypadek kupił na pierogi mąkę do chleba. Jednak warto przyjrzeć się dostępnym w sklepach rodzajom mąki i zdecydować na odmianę - część z nich jest znacznie zdrowsza od tradycyjnej pszennej. Próbowaliście już mąki ryżowej? Kto powinien jeść mąkę ryżową? Mąka ryżowa, jak sama nazwa wskazuje, jest wytwarzana z bardzo drobno zmielonych ziaren białego lub brązowego ryżu. Jest bogata w wiele witamin, m.in.: witaminy z grupy B (B1 i B6) witaminę C witaminę A magnez cynk wapń żelazo fosfor potas  Ten rodzaj mąki jest szczególnie polecany osobom, które cierpią na celiakię lub alergię na gluten - w mące ryżowej gluten bowiem w ogóle nie występuje. To także dobry zamiennik zwykłej mąki w diecie osób chorych na cukrzycę, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. Skorzystają z niej również osoby zmagające się z problemami trawiennymi - produkty na bazie mąki ryżowej są łagodne dla układu pokarmowego i pomocne szczególnie w przypadku zaparć.  Właściwości zdrowotne mąki ryżowej Poza dużą ilością witamin, mąka ryżowa zasługuje na uwagę jeszcze z kilku powodów. Znajduje się w niej stosunkowo mało tłuszczu i ma niższy indeks glikemiczny niż zwykła mąka pszenna - to kolejny powód, dla którego osoby chore na cukrzycę powinny rozważyć włączenie tego rodzaju mąki do swojej diety. Pomoże też w odchudzaniu ze względu na wspomniany niski IG. Jeśli zdecydujecie się kupić mąkę ryżową, szukajcie takiej, która jest wytwarzana z ziaren brązowych, a nie białych - znajduje się w niej znacznie więcej witamin i składników odżywczych. Jak wykorzystać mąkę...

Zamiast wylewać wodę po ryżu, zanurzcie w niej włosy. Niesamowity efekt
AdobeStock
Newsy
Zamiast wylewać wodę po ryżu, zanurzcie w niej włosy. Niesamowity efekt gwarantowany
To genialny i prosty sposób na odżywienie włosów. A do tego śmiesznie tani. Przyda wam się do tego woda po ryżu.

Nie od dziś wiadomo, że do pielęgnacji włosów wspaniale nadają się produkty, których normalnie używamy w kuchni. Dziś takie pomysły wydają się czasem trochę dziwne, nowatorskie, a tak naprawdę były kiedyś stosowane powszechnie. W czasach, gdy zamiast szamponu używano zwykłego mydła, a o odżywkach do włosów nikt nie słyszał, trzeba było sobie jakoś radzić. Zastanawialiście się nad tym, w jaki sposób nasze babcie dbały o włosy, by były one gładkie, elastyczne i nawilżone? Okazuje się, że do uzyskania takiego efektu nie potrzeba wcale drogiej maski do włosów z drogerii - osiągniecie go stosując wodę ryżową. Woda ryżowa na włosy Ten sposób dbania o włosy o wielu lat stosują Japonki, które mogą się pochwalić pięknymi, błyszczącymi włosami. Płukanka z wody ryżowej, którą często stosują, ma za zadanie: wygładzić włosy nadać im objętości nawilżyć wydobyć naturalny blask Woda ryżowa fantastycznie wpływa nie tylko na same włosy, ale także na skórę głowy. W krajach Dalekiego Wschodu uważa się, że gdy tylko pojawiają się problemy z włosami, takie jak wypadanie czy zbyt powolny wzrost, należy zadbać o skórę głowy. Płukanka z wody ryżowej złagodzi podrażnienia skóry, nawilży ją oraz wzmocni cebulki włosów. To pomoże przy problemie przerzedzających się włosów.  Przygotowanie i stosowanie wody ryżowej na włosy Przyrządzenie wody ryżowej jest bardzo proste. Wystarczy, że ugotujecie ryż w torebce tak, jak zwykle, ale w większej ilości wody. Wyciągnijcie torebkę z ryżem, a wodę odstawcie do ostudzenia. Gdy osiągnie już temperaturę pokojową, możecie jej użyć. Po umyciu włosów polejcie głowę i włosy wodą ryżową i wykonajcie masaż głowy. Zawińcie włosy w ręcznik i poczekajcie 20 minut. Po tym czasie spłuczcie włosy letnią wodą. ...

woda z gotowania ryżu
Adobe Stock
Newsy
Wylewasz wodę po ryżu? Robisz błąd. Może zdziałać cuda
Woda ryżowa, którą w Polsce najczęściej wylewamy do zlewu, to w rzeczywistości źródło cennych właściwości. Japonki od lat wykorzystują ją przecież do pielęgnowania urody. Niewielu jednak wie, że produkt ten ma również zastosowanie lecznicze.

Kto by pomyślał, że woda, w której tak często gotujemy ryż może się jeszcze do czegoś przydać. Niemal odruchowo wylewamy ją przecież do zlewu, podobnie jak tę pozostałą po gotowaniu makaronu czy ziemniaków. Okazuje się jednak, że to bardzo duży błąd. Woda ryżowa może bowiem zdziałać istne cuda w naszym organizmie.  Pielęgnacja ciała Cenne właściwości wody ryżowej odkryły oczywiście Japonki. Na Wschodzie jest to produkt naprawdę bardzo popularny. Nic dziwnego, bowiem w swoim składzie zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, przede wszystkim witaminy z grupy E i B . Tamtejsze kobiety wykorzystują ów płyn głównie do pielęgnacji ciała. Myją nim twarz, płuczą włosy, tworzą maseczki i peelingi. Nieposolona woda ryżowa świetnie sprawdzi się na przykład jako tonik . Wystarczy, że przelejesz ją do buteleczki, schowasz do lodówki i będziesz stosować dwa razy dziennie. Świetnie rozprawi się z różnego rodzaju niedoskonałościami. Należy jednak pamiętać, że termin jej ważności upływa po tygodniu. Woda ryżowa to również idealny dodatek do kąpieli dla osób z podrażnioną skórą oraz kobiet w ciąży. Wystarczy, że zmieszasz 4 szklanki tego produktu ze zwykłą wodą, a twoje ciało stanie się miękkie, wygładzone i nawilżone. Dolegliwości przewodu pokarmowego Osobom, które często zmagają się z różnego typu dolegliwościami przewodu pokarmowego zaleca się picie 3 szklanek wody ryżowej dziennie . Dzięki zawartym w niej minerałom twój organizm w mig poradzi sobie z biegunką, wymiotami, a nawet nudnościami. Napój energetyczny Woda ryżowa idealnie sprawdzi się również jako zamiennik kawy lub innych napojów energetycznych. Wystarczy 250 ml tego specyfiku, żebyś poczuła napływ energii. Jeśli smak wody ryżowej nie...