Zdrowa i zbilansowana dieta poprawia zarówno nasze samopoczucie, jak i wygląd. Znużenie, brak energii, poszarzała cera czy nabranie wagi mogą świadczyć o tym, że nienajlepiej się odżywiacie.

Warto wówczas przyjrzeć się swojemu jadłospisowi i wyeliminować z niego niezdrowe produkty, a zacząć jeść te, które pozytywnie wpłyną na wasz organizm. Jednym z nich jest quinoa, inaczej komosa ryżowa, która zdobywa coraz większą popularność. I nie bez powodu - wszystko dzięki jej wyjątkowym właściwościom. 

Właściwości komosy ryżowej

Komosa ma postać drobnych ziarenek bogatych przede wszystkim w białko. Z tego powodu spożywanie komosy zaleca się osobom, które są na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej i muszą uzupełniać swoją codzienną dietę w białko.

Zobacz także:

Ponadto, znajdują się w niej też nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz błonnik. Ze względu na zawartość tego ostatniego składnika, komosa ryżowa jest naturalnym sprzymierzeńcem podczas odchudzania.

Wspomaga metabolizm i zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej jest powstrzymać się przed podjadaniem między posiłkami. Często to właśnie bezwiedne jedzenie różnych przekąsek w pracy czy przed telewizorem skutecznie utrudnia zrzucenie wagi.

Ponadto, spożywanie komosy ryżowej ma więcej innych zalet:

  • zmniejsza poziom cholesterolu

  • wspomaga odporność

  • przynosi ulgę przy wzdęciach i zaparciach

  • spowalnia starzenie się organizmu

  • wzmacnia naczynia krwionośne

Komosa ryżowa zawiera aż dużo potasu, fosforu, magnezu, a także wapnia - z tego powodu warto uzupełnić dietę w ten produkt, gdy nie możecie spożywać mleka i jego pochodnych. 

Jak wykorzystać komosę ryżową w kuchni?

Ziarenka komosy są doskonałym zamiennikiem ryżu lub kaszy, dlatego możecie podawać z nią mięso czy ryby. Smakuje również na słodko, dlatego pasuje np. do jogurtu czy koktajlu owocowego.

Komosę dodaje się również do sałatek czy zup zamiast makaronu. Dzięki niej dania są bardziej sycące i wzbogacone o składniki odżywcze, jakie znajdują się w ziarenkach komosy ryżowej.