Te nasiona mają więcej Omega 3 niż ryby i więcej żelaza niż szpinak. Gdzie je kupić i jak jeść?
Adobe Stock
Newsy

Te nasiona mają więcej Omega 3 niż ryby i więcej żelaza niż szpinak. Gdzie je kupić i jak jeść?

Mają delikatny orzechowy smak, który pasuje do każdego posiłku, zawierają wiele cennych składników odżywczych. Można nimi zagęszczać zupy lub sosy. Znacie te nasiona?

Nasiona to te części roślin, które stają się zalążkiem kolejnych pokoleń. Nasiona każdego gatunku zawierają dużo wartości odżywczych. Są spichlerzem dla nowych roślin, mających dostarczyć im zarówno materiału genetycznego, jak i paliwa do wzrostu. To dlatego dietetycy tak cenią nasiona i chętnie widzą je w naszej diecie.

Poza nasionami, które w Polsce jadane są od wieków, jak słonecznik czy dynia, w ostatnich latach pojawiły się nowe, sprowadzane z daleka. Oto jeden z gatunków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wartości odżywcze nasion chia

Nasiona chia zawierają więcej kwasów tłuszczowych Omega-3 niż tuńczyk, więcej wapnia niż mleko, a także więcej żelaza niż szpinak. Warto więc włączać je do diety i korzystać z bogactwa witamin i minerałów, które się w nich znajdują.

Chia, zwana tez Szałwią hiszpańską, to gatunek nasion, który pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Był uprawiany już przez Azteków, w czasach prekolumbijskich. Roślina jest bardzo ceniona w krajach swojego pochodzenia właśnie dzięki bogatemu składowi oraz pozytywnemu działaniu na organizm człowieka:

  • Dzięki dużej zawartości kwasów Omega-3 błonnika i cynku minimalizują rozwój nowotworów i wspomagają organizm w leczeniu raka
  • Zawartość kwasów Omega-3 łagodzi też delikatne objawy depresji, dobrze wpływa na umiejętność uczenia się, pamięć i koncentrację. Zapobiega również rozwojowi choroby Alzheimera
  • Zawarty w nich błonnik poprawia pracę układu pokarmowego, wspiera trawienie i perystaltykę jelit. Ten sam składnik minimalizuje ryzyko zapadania na choroby cywilizacyjne, między innymi cukrzycę typu 2
  • Błonnik wypełnia żołądek i pozwala długo utrzymywać się uczuciu sytości. Sprzyja więc także odchudzaniu
  • Zawarty w nich wapń wzmacnia kości
  • Nasiona są też dobrym źródłem pełnowartościowego białka dla wegan i wegetarian
Zobacz także
Jedzcie te pestki codziennie, a obniżycie błyskawicznie cholesterol i zapomnicie o wałeczkach na brzuchu

Jedzcie te pestki codziennie, a obniżycie błyskawicznie cholesterol i zapomnicie o wałeczkach na brzuchu

Kotlety mielone inaczej: z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką. Przepis dla smakoszy

Kotlety mielone inaczej: z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką. Przepis dla smakoszy

Do czego używać nasion chia? 

Nasiona dzielą się na oleiste i mączyste. Nietrudno zgadnąć, do której grupy należy chia. Wystarczy znać znaczenie ich nazwy w lokalnych narzeczach: słowo chia oznacza „oleisty”.

Do czego w kuchni używać chia?:

  • Olej z nasion chia można używać zamiennie lub łączyć z oliwą z oliwek i wykorzystywać do sałatek, a także smażyć na nim w niewysokiej temperaturze
  • Mogą być podstawą puddingu, zrobionego na bazie wody, mleka lub napoju roślinnego, który można podawać z owocami. Wystarczy wymieszać nasiona chia w proporcjach 1:10 z płynem, aby po 2 godzinach uzyskać pyszny i zdrowy deser
  • Można dodawać także  do innych deserów, przygotowanych na bazie jogurtów
  • Możecie posypać nimi musli i sałatki tak jak pestkami słonecznika czy dyni
  • Dodane do zup i sosów zachowują się jak w puddingu — z czasem gęstnieją i zagęszczają potrawę. 

Nasiona chia można dostać w coraz większej liczbie sklepów, przede wszystkim w działach ze zdrową żywnością. Kosztują 12-30 zł za pół kilo. Pamiętajcie jednak, ze nie można ich jeść zbyt dużo. Zalecana dawka to 15 gramów dziennie.

Źródło: medonet.pl, wikipedia

koktajl
Pixabay
Newsy
Ta prosta metoda to prawdziwy hit w odchudzaniu. Pijcie raz dziennie, a zrzucicie nawet 3 kg w tydzień
Jelita to jeden z ważniejszych narządów w organizmie człowieka. Dzięki zastosowaniu tej kuracji, kilogramy nie tylko będą lecieć w dół, ale i oczyścicie ciało ze zbędnych toksyn. Koniecznie przetestujcie tę miksturę!

Kuracje oczyszczające mają wiele korzyści. Przede wszystkim - ich zadaniem jest oczyszczenie organizmu od wewnątrz, co również będzie widoczne poprzez lepszy stan skóry, wyeliminowanie uczucia ciężkości czy ogólną poprawę samopoczucia. Zastosowanie terapii składającej się z siemienia lnianego czy nasion chia, wspomoże również pracę jelit, co ułatwi proces odchudzania. Superfoods w walce ze zbędnymi kilogramami Nasiona chia, zwane również szałwią hiszpańską, i siemię lniane, to niekwestionowane hity będące składnikami dobrze zbilansowanej diety. Dzięki szeregowi cennych składników odżywczych, są idealnym uzupełnieniem codziennego jadłospisu. Poprzez swoje właściwości są zaliczane do kategorii superfoods, czyli żywności nieprzetworzonej, a działającej korzystnie na funkcjonowanie organizmu.   Nasiona chia zawierają bogactwo kwasów omega-3 oraz omega-6 - przeciwutleniaczy poprawiających kondycję skóry, a także sporej ilości błonnika, który jest sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Ponadto, korzystnie wpływają również na stan włosów i paznokci. Podobne właściwości ma siemię lniane, które dodatkowo obniża poziom cholesterolu, wspiera działanie układu pokarmowego czy też redukuje ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz nowotworu piersi. Dzięki stosowaniu tej mikstury regularnie, nie tylko wspomożecie organizm w jego codziennym funkcjonowaniu, ale i zredukujcie ryzyko zachorowania na poważne choroby, takie jak nowotwór, miażdżyca, uregulujecie system hormonalny, a przy tym dodatkowo zgubicie zbędne kilogramy. Koniecznie przetestujcie przepis na tę wyjątkową kurację.   Przepis na miksturę z siemienia lnianego i chia na jelita Składniki: 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka nasion chia 1 jabłko 1 szklanka...

Chia z rabarbarem i truskawkami. Przepis na niesamowicie zdrowy deser
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Chia z rabarbarem i truskawkami. Przepis na niesamowicie zdrowy deser
Chia z owocami sezonowymi to deser bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Można sobie pozwolić na niego nawet na diecie!

Chia z rabarbarem i truskawkami to idealny przepis na koniec wiosny i lato. Nasiona chia to tzw. „superjedzenie”, które zawiera ogromne ilości zdrowych składników odżywczych i witamin. Połączone z sezonowymi owocami stworzy deser, który zaspokoi waszą ochotę na słodycze, a jednocześnie nie narazi na dodatkowe kilogramy. Przepis na deser chia z rabarbarem i truskawkami Zarówno rabarbar, jak i truskawki to słodkości o wyjątkowo niskiej zawartości kalorii. Rabarbar ma ich w 100 g zaledwie 21 kcal, a truskawki – ok. 30. Obydwa są jednak bogate w minerały oraz witaminy A, B czy C. Nasiona chia to z kolei świetne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Nawet łosoś nie zawiera ich tyle, co te pyszne nasiona! Wypróbujcie przepis na ten pyszny, a jednocześnie bogaty w same dobre kalorie deser. Składniki: 4 łyżki nasion chia 1 szklanka mleka 1 łyżka miodu 1 łyżka syropu z kwiatów czarnego bzu lub ekstraktu waniliowego Mus rabarbarowy: 2 łodygi rabarbaru ¼ szklanki wody ¼ szklanki cukru Masa truskawkowa: 250 g truskawek 1-2 łyżeczki cukru ½ łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Masa truskawkowa: truskawki umyjcie, pozbawcie szypułek i pokrójcie na ćwiartki – przełóżcie do miseczki. Truskawki zmieszajcie z sokiem z cytryny, posypcie cukrem i odstawcie do lodówki na noc. Chia: mleko podgrzejcie delikatnie w rondelku (nie zagotowujcie). Do podgrzanego mleka dodajcie syrop z kwiatów bzu (lub wanilię ) i miód, a następnie zmieszajcie. Do miseczki wsypcie nasiona chia, zalejcie je mlekiem i odstawcie na noc do lodówki. Mus rabarbarowy: rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki. Przełóżcie je do rondelka, wsypcie cukier, wlejcie wodę i gotujcie pod przykryciem przez około 15 minut....

chia przepisy
AdobeStock
Newsy
Szklanka tego napoju postawi was na nogi po sylwestrowej nocy
Sposób na kaca? Zdrowy i pełen witamin napój, który doda wam sił!

Zakrapiane imprezy są wspaniałe, ale ich skutki – już niespecjalnie. Nie bez powodu alkoholowe upojenie nazywane jest szczęściem pożyczonym z następnego dnia. Pobudka z kacem po imprezie nie należy do najprzyjemniejszych! Oczywistym rozwiązaniem tego problemu jest całkowita abstynencja, jednak większość osób nie chce rezygnować z alkoholu w trakcie imprezy. Co więc zrobić, by w miarę gładko przebrnąć przez poranne mdłości i złe samopoczucie spowodowane nadużyciem alkoholu? Z pomocą przychodzi napój, który z łatwością zrobicie w domu! Oczywiście sposób na kaca jest jeden – trzeba go po prostu przechorować. Lekarze przypominają, że znane sposoby takie jak tłuste śniadanie czy mikstury na kaca nie sprawią, że ten magicznie zniknie. Po imprezie czujecie się fatalnie ze względu na alkohol metabolizowany przez wasz organizm i musicie poczekać, aż zostanie on całkowicie z niego wydalony. Ale faktycznie znane sposoby na kaca znacznie polepszają samopoczucie! Na przykład sok pomidorowy zawiera bardzo dużo potasu, pierwiastka który jest wypłukiwany przez alkohol. Napój z nasion chia na kaca Od dłuższego czasu nasiona chia cieszą się dużą sławą. Rzeczywiście, ze względu na szereg zbawiennych dla zdrowia właściwości zalicza się je do grupy tzw. superfoods. Działają także na kaca! Napój z nasion chia z dodatkiem soku z cytryny szybko postawi was na nogi po hucznej i zakrapianej imprezie. Jego wspaniałe właściwości to między innymi: Oczyszczanie – im szybciej pozbędziecie się alkoholu z organizmu tym lepiej. Napój z dodatkiem cytryny oczyści drogi moczowe z bakterii i toksyn, a tym samym sprawi, że nieco łagodniej przejdziecie kaca. Nawadnianie – nasiona chia genialnie nawadniają organizm, a woda to jest właśnie to, czego on najbardziej potrzebuje po nadużyciu przez was alkoholu! Trawienie...

Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
AdobeStock
Newsy
Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
Zawarte w migdałach witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i błonnik sprawiają, że nasiona migdałowca należą do tzw. „superfoods”. Sprawdźcie ich wspaniałe właściwości.

Migdały znane są z doskonałych wartości odżywczych i zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Nadają się świetnie do ciast i deserów w formie płatków migdałowych, a także jako dodatek do owsianki. Poznajcie wspaniałe właściwości migdałów, które mogą być pomocne w przypadku różnych dolegliwości. Właściwości migdałów Migdały, czyli nasiona migdałowca (a nie orzechy, jak błędnie się powszechnie sądzi) bogate są m.in. w: Błonnik Nienasycone kwasy tłuszczowe Witaminę B2 Witaminę E Potas Wapń Żelazo Magnez Fosfor Cynk Dlaczego migdały należy wcześniej zamoczyć? Większość z was pewnie je migdały prosto z opakowania. Jednak w ich suchej skórce znajduje się substancja chemiczna, która może spowalniać wchłanianie witamin i minerałów znajdujących się w migdałach. Dlatego przed spożyciem należy je wcześniej zamoczyć w wodzie, by zmiękły. Migdały powinny się moczyć przez 8-10 godzin, najlepiej przez całą noc. Migdały na cukrzycę Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, migdały są doskonałym sojusznikiem w walce z cukrzycą. Do swojej diety powinny je włączyć zwłaszcza osoby, które są narażone na zachorowanie na cukrzycę ze względu np. na otyłość, insulinooporność lub przypadki cukrzycy wśród członków bliskiej rodziny. Migdały na choroby serca Również ze względu na wspomnianą wyżej witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, migdały polecane są osobom cierpiącym na choroby serca. Pomogą obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnią ścianki naczyń krwionośnych oraz zmniejszą krzepliwość krwi. Regularne jedzenie migdałów pomoże też zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru oraz choroby niedokrwiennej serca czy...