Nasiona to te części roślin, które stają się zalążkiem kolejnych pokoleń. Nasiona każdego gatunku zawierają dużo wartości odżywczych. Są spichlerzem dla nowych roślin, mających dostarczyć im zarówno materiału genetycznego, jak i paliwa do wzrostu. To dlatego dietetycy tak cenią nasiona i chętnie widzą je w naszej diecie.

Poza nasionami, które w Polsce jadane są od wieków, jak słonecznik czy dynia, w ostatnich latach pojawiły się nowe, sprowadzane z daleka. Oto jeden z gatunków.

Wartości odżywcze nasion chia

Nasiona chia zawierają więcej kwasów tłuszczowych Omega-3 niż tuńczyk, więcej wapnia niż mleko, a także więcej żelaza niż szpinak. Warto więc włączać je do diety i korzystać z bogactwa witamin i minerałów, które się w nich znajdują.

Chia, zwana tez Szałwią hiszpańską, to gatunek nasion, który pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Był uprawiany już przez Azteków, w czasach prekolumbijskich. Roślina jest bardzo ceniona w krajach swojego pochodzenia właśnie dzięki bogatemu składowi oraz pozytywnemu działaniu na organizm człowieka:

Zobacz także:

  • Dzięki dużej zawartości kwasów Omega-3 błonnika i cynku minimalizują rozwój nowotworów i wspomagają organizm w leczeniu raka
  • Zawartość kwasów Omega-3 łagodzi też delikatne objawy depresji, dobrze wpływa na umiejętność uczenia się, pamięć i koncentrację. Zapobiega również rozwojowi choroby Alzheimera
  • Zawarty w nich błonnik poprawia pracę układu pokarmowego, wspiera trawienie i perystaltykę jelit. Ten sam składnik minimalizuje ryzyko zapadania na choroby cywilizacyjne, między innymi cukrzycę typu 2
  • Błonnik wypełnia żołądek i pozwala długo utrzymywać się uczuciu sytości. Sprzyja więc także odchudzaniu
  • Zawarty w nich wapń wzmacnia kości
  • Nasiona są też dobrym źródłem pełnowartościowego białka dla wegan i wegetarian

Do czego używać nasion chia? 

Nasiona dzielą się na oleiste i mączyste. Nietrudno zgadnąć, do której grupy należy chia. Wystarczy znać znaczenie ich nazwy w lokalnych narzeczach: słowo chia oznacza „oleisty”.

Do czego w kuchni używać chia?:

  • Olej z nasion chia można używać zamiennie lub łączyć z oliwą z oliwek i wykorzystywać do sałatek, a także smażyć na nim w niewysokiej temperaturze
  • Mogą być podstawą puddingu, zrobionego na bazie wody, mleka lub napoju roślinnego, który można podawać z owocami. Wystarczy wymieszać nasiona chia w proporcjach 1:10 z płynem, aby po 2 godzinach uzyskać pyszny i zdrowy deser
  • Można dodawać także  do innych deserów, przygotowanych na bazie jogurtów
  • Możecie posypać nimi musli i sałatki tak jak pestkami słonecznika czy dyni
  • Dodane do zup i sosów zachowują się jak w puddingu — z czasem gęstnieją i zagęszczają potrawę. 

Nasiona chia można dostać w coraz większej liczbie sklepów, przede wszystkim w działach ze zdrową żywnością. Kosztują 12-30 zł za pół kilo. Pamiętajcie jednak, ze nie można ich jeść zbyt dużo. Zalecana dawka to 15 gramów dziennie.

Źródło: medonet.pl, wikipedia